Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnanost pod 5 % = téměř 8 % návratnost akcií

Nezaměstnanost pod 5 % = téměř 8 % návratnost akcií

24.06.2016 17:45

Tak to vypadá, že letos žádná okurková sezóna nebude. V Evropě se věci daly do pohybu, je jen na nás, jaký bude jeho konečný směr a výsledek. Dnes ale nehodlám přispívat k záplavě aktuálních brexitových komentářů a naopak bych se rád věnoval tématu nadčasovějšímu: Vztahu mezi trhem práce a trhem akciovým.

Pokud se vede zle ekonomice, automaticky to neznamená, že se povede zle i akciovému trhu. A naopak. Tuto úvahu jsem začal rozvíjet ve svém předchozím příspěvku a nyní bych jí proto rád dotáhl ke vztahu svým způsobem klíčovému – vztahu mezi akciemi a trhem práce. S trochou fantazie a přispěním úvaha pana Marxe a jemu blízkých si můžeme tyto dvě sféry ekonomiky představit jako nesmiřitelné soupeře. Realita je mnohem pestřejší, ale nezastírejme si, že prvek soupeření tu samozřejmě je. A někdy nabude nezdravých rozměrů, čehož jsou bohužel důkazem i pokrizové roky, kdy akciovou rally dlouho doprovázel neradostný vývoj na trzích práce v celé řadě vyspělých zemí.

Jeden nahoru, druhý dolů

S pomocí Wealthofcommonsence a pana Bena Carlsona se můžeme na věc podívat nejdříve systematicky a dlouhodobě. První z následujících tabulek ukazuje vztah mezi různými úrovněmi nezaměstnanosti (první sloupec) a návratností akciového trhu v následujících pěti letech (druhý sloupec – průměr, třetí nejvyšší hodnoty a čtvrtý nejnižší). Druhá tabulka je stejná, pouze návratnost je měřena v rozmezí deseti let.

NEZ 1.png

Z výše uvedených čísel se tedy zdá, že pro akciový trh je nejlepší, když nezaměstnanost překročí 9 %. Nízká nezaměstnanost pod 5 % je naopak z hlediska pětileté návratnosti nejhorší. Desetileté návratnosti pak tento vzorec chování plně potvrzují. I ony totiž nekompromisně ukazují, že čím horší situace na trhu práce, tím lepší je návratnost akciového trhu a naopak.

NEZ 2.png

Z uvedených čísel to tedy nevypadá pouze na občasné třenice mezi trhem akciovým a trhem práce, ale na silný antagonismus. Z fundamentálního hlediska není těžké jej vysvětlit: Čím vyšší nezaměstnanost, tím větší vyjednávací síla firem směrem k pracovní síle (promiňte ten výraz). To znamená vyšší marže. Zároveň se vyšší nezaměstnanost pojí s nižšími sazbami a celkově uvolněnější monetární politikou. Ale ani z fundamentálního hlediska není obrázek černobílý. Vyšší nezaměstnanost doprovázející ekonomický útlum by sebou měly nést i vyšší rizikové prémie. A v neposlední řadě nesmíme zapomínat, že vyšší nezaměstnanost znamená ekonomický útlum a slabší poptávku domácností, která se obratem promítá do výsledků firem.

Co bude dál?

Pokud se podíváme na současnou míru nezaměstnanosti v USA (viz další graf) a spojíme si jí s výše uvedenými čísly, pro akcie to radostná zpráva na první pohled není. Míra nezaměstnanosti klesla pod 5 % a uvedené tabulky by totiž předpovídaly, že dlouhodobější návratnost trhu bude nyní „jen“ mezi 7 – 8 %. To je sice z hlediska dalších tabulkových možností nejníže, ale v současném prostředí by i taková pětiletá i desetiletá návratnost byla podle mne krásná.

nez 3

Zdroj: FRED

Jsem tak na vážkách z toho, jak výše uvedené shrnout. Jednak mi přes uvedená tvrdá data připadá přitažené za vlasy tvrdit, že „čím hůře pro pracovní trh, tím lépe pro akcie“. Budu se asi dál držet svého přesvědčení, že krátkodobě to platit může, ale dlouhodobě určitě ne – jedna významná část ekonomiky nemůže dlouhodobě prosperovat bez toho, aby druhá trpěla.

A co se týče oné predikce dalšího vývoje, je to také nejednoznačné. Jde totiž o velmi dobrou zprávu/možnost maskovanou ve zprávě špatné. Z uvedených možností by se nás sice týkala ta nejhorší, vyjádřená rovnicí v nadpisu. Ale jak jsem uvedl, i ta by byla s ohledem na aktuální situaci hodně dobrá. Snad se nás nebudou místo tabulkových průměrů týkat spíše minimální návratnosti prezentované ve čtvrtých sloupcích tabulek.


Čtěte více:

Amerika měla umírněnější reakci než Evropa; Brexit změnil evropské paradigma
24.06.2016 5:49
Americké trhy po svém startu reagovaly obdobně, jako reagovaly ty Evro...
BREXIT a akcie v CEE - jak se zachovat ve středu Evropy (+komentář analytika)
24.06.2016 10:44
Britské rozhodnutí opustit EU poslalo globální akciové trhy prudce dol...
Výhled pro finanční trhy - Britové mění pravidla hry
24.06.2016 10:48
Prvotní reakce finančních trhů na zprávy z Británie je hodně o nejisto...

Váš názor
  •  
    27.06.2016 22:20

    Uvedené souvislosti mě nepřekvapují, naopak. Podle mě je to zcela zřejmé. Kdy dochází ke zvyšování nezaměstnanosti? No přece v obdobích recese a nebo nějaké krize. A přesně v té době také dochází k dramatickým propadům na akciových trzích. není proto divu, že návratnost akcií je od takové startovní čáry vyšší. Akciové trhy jsou v té době příjemně zkorigované. Jenže řídit se nezaměstnaností moc nejde. Není to žádný předstihový ukazatel.
    klirenc
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university