Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Levné dividendové tituly – druhá část

Levné dividendové tituly – druhá část

22.09.2016 17:40

V předchozím příspěvku jsme se začali věnovat levným dividendovým titulům, za které investor Tyler Crowe vedle již diskutované Alcoy považuje Caterpillar a Emerson Electric. Caterpillar má do určité míry podobný komoditní osud jako Alcoa: Jelikož velká část jím vyráběných strojů pracuje pro doly a komoditní odvětví obecně, tížily jej v posledních letech problémy v těžbě a útlum investic do ní. Po letech komoditního boomu tak přišly roky utahování opasků a hlavní investiční tezí by v případě CATu mohly být úvahy o tom, kdy se cyklus zase otočí.

Zatím jsme ve stavu, kdy výroba CAT zaměřená na komodity a přírodní zdroje stále generuje ztráty (v roce 2011 přitom generovala více než polovinu zisků). Investor ale poukazuje na to, že tento tlak donutil firmu k významnému snížení nákladů a ona tak je stále schopna vytvářet celkovou EBITDA marži ve výši 6 %. A i pan Crowe se domnívá, že hlavní příležitostí je obrat v komoditním cyklu, který by přinesl zvýšené zisky a investice těžebních společností a následně vyšší poptávku pro strojích od CATu.

Akcie CAT nyní nabízí dividendový výnos ve výši 3,75 %. Beta společnosti je na hodnotě blížící se 1,6. To je v souladu s hodně cyklickou povahou společnosti, která sebou nese vyšší riziko. Právě toto vyšší riziko je bezesporu jedním z důvodů poměrně vysokého dividendového výnosu. Je ale také pravda, že s takovým dividendovým výnosem se na obrat v cyklu čeká o něco pohodlněji.

Čekání může investorovi usnadnit i fakt, že CAT je stále společností generující velký objem hotovosti a nepatří rozhodně mezi ty, které by komoditní útlum dotlačil do extrémnějších problémů. V roce 2015 zbyly firmě po investicích více než 3 miliardy dolarů, v roce 2014 to bylo asi 4,7 miliard dolarů, v roce 2013 (když bylo firma z hlediska cash flow na vrcholu) to bylo 5,6 miliard dolarů. Tlak je tedy silný a projevuje se poklesem volného cash flow, nicméně rezervy tu jsou ještě velké.

Z mého pohledu je ale podivná finanční strategie firmy: V rozvaze totiž má asi 25 miliard čistého dluhu a EBITDA dosahuje jen asi 6 miliard dolarů, takže zadlužení je relativně vysoko. CAT ale namísto posilování rozvahy provádí masivní odkupy vlastních akcií. Tyto odkupy jsou v USA hodně rozšířeným a také kritizovaným jevem. U řady společností jsou přesto namístě, protože mají hodně zdrojů a prostě je vrací akcionářům. CAT ale do této kategorie určitě nepatří kvůli slabší rozvaze. I management tedy svou finanční strategií sází na to, že se cyklus brzy otočí.

Emerson Electric

Za poslední levnou dividendovou akcii pan Crowe považuje Emerson Electric. Tento průmyslový konglomerát se také netěší zrovna pozitivnímu sentimentu investorů a výsledkem je mimo jiné i dividendový výnos ve výši 3,71 %. Je tedy podobný jako u CATu a to samé platí o investiční tezi: Cyklus dolehl na EE znatelně, investoři ale zatím plně nereflektují otáčející se cyklus. EE pak má podobně jako Alcoa (viz předchozí příspěvek) potřebný katalyzátor, který by mohl věci posunout požadovaným směrem. Tímto katalyzátorem by mohla být jeho divize průmyslové automatizace. Podle managementu firmy má totiž trh v této oblasti potenciál dosáhnout velikosti 100 miliard dolarů a firma si buduje pozice, aby si z něj ukrojila co největší část.

EE je také jako CAT schopen generovat silný tok hotovosti. Jde o společnost, které už téměř 60 let pravidelně zvyšuje dividendu. V roce 2015 vydělal EE na provozu 2,5 miliardy dolarů (o rok méně než v roce 2014) a investoval necelých 700 milionů dolarů. Pro akvizice, akcionáře a věřitele mu tak zbyly asi 2,6 miliardy dolarů a dividendy se pohybovaly na 1,3 miliardách dolarů. Z tohoto pohledu tu tedy je velký prostor pro další zvyšování dividend. Na první pohled ale EE trpí stejným neduhem, jako CAT – celkem na odkupech a dividendách v roce 2015 vyplatil mnohem více, než vydělal. Jenže EE má mnohem silnější rozvahu než CAT a tak si to může lehce dovolit. Zde jde tedy o finančně skutečně silnou společnost a u její akcie se pojí současný vysoký dividendový výnos s nadějí na žně v průmyslové automatizaci. 

 

Čtěte více:

El-Erian: Situace na trhu se mění, likvidita už nepomůže
22.09.2016 11:00
V pátek devátého září si americké akcie prošly nejhorším obchodním dne...
Co nový normál skutečně znamená pro monetární politiku
22.09.2016 14:00
Pro současnou monetární politiku, která operuje v prostředí nového nor...
Dividendy ve slevě
20.09.2016 17:40
V předchozích příspěvcích jsme se zamýšleli nad několika potenciálně a...
EPH dostala zelenou k nákupu německých dolů Vattenfallu. Prodej schválila Evropská komise
22.09.2016 13:30
Prodej německých dolů a elektráren švédské firmy Vattenfall českému En...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university