Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Bayer, Airbus, Heineken, Coca-Cola, Apple

Summary: Bayer, Airbus, Heineken, Coca-Cola, Apple

26.10.2016 17:52
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Evropa:

Bayer

Dnešní den kvartálních výsledků odstartoval německý Bayer AG, bohužel ne moc úspěšně. Problémem nejsou tržby, které těsně minuly odhady (11,26 mld. EUR proti konsensu 11,32 mld. EUR) ani čistý zisk na akcii, který dokonce předčil očekávání (1,73 EUR proti konsensu 1,65 EUR). Potíže přicházejí s pohledem na jednotlivé divize.

Divize léčiv, která v FY2015 vygenerovala 44 % celkových tržeb, dokázala se svým 7% meziročním růstem na hodnotu 4,2 mld. EUR zamaskovat neuspokojivé výsledky agrochemické divize. Ta vytvořila o 1,2 % nižší tržby v porovnání s 3Q15, přičemž se na celkových tržbách podílí jen 23 %. To přidává otazníky k plánované akvizici americké agrochemické společnosti Monsanto v hodnotě 60 mld. EUR. Bayer se chce zároveň přeorientovat od výroby léčiv právě k tomuto sektoru. Když navíc vezmeme v potaz, že právě divize léčiv má vyšší profitabilitu (EBITDA marže 34 % proti 15,5 %), tak smysl celé akvizice se stává diskutabilním. Celá transakce musí být navíc posvěcena regulátory v přibližně 30 jurisdikcích a je tedy těžké určit, jak nakonec dopadne. Akcie Bayer v návaznosti na výsledky poklesly o 2 % pod 90 USD.

Airbus (DIP)

Evropský výrobce letadel Airbus vygeneroval ve třetím kvartálu tržby v hodnotě 13,95 mld. EUR (-1 % YoY), čímž minul tržní odhad 14,7 mld. EUR. Hlavní divize Airbus (letadla) se dostala na 10,5 mld. EUR (+4 % YoY), zatímco divize Helicopters přidala meziročně 8 % na 1,6 mld. EUR. Za mírným poklesem tržeb skupiny tak stojí divize Airbus Defense & Space, která sklouzla na 2,3 mld. EUR (-20 % YoY). Celkový objem nových objednávek poklesl o 40 % na 34 mld. EUR.

Problémem byla ale hlavně spodní část výsledovky. Marže EBIT po odečtení jednorázových položek klesala napříč všemi divizemi. V divizi Airbus se zúžila na 5,4 % (-147 bps YoY), v divizi Helicopters na 3,5 % (-185 bps YoY) a v divizi Airbus Defense & Space na 5,1 % (-69 bps YoY). Závěrem tak ukazatel EBIT dosáhl 731 mil. EUR, což představuje výrazný meziroční pokles o 21 %. Management za viníka označil pomalejší produkci modelu A330, dále problémy s dodávkami a tlaky na snížení cen. Ke snížení výhledu ke konci roku nicméně nedošlo a management si pevně stojí za cílem doručit 650 letadel ke konci tohoto roku, přičemž za posledních 9 měsíců bylo doručeno 460 letadel.

Neobvykle vysoké daňové náklady navíc snížily čistý zisk na 50 mil. EUR (-86 % YoY). I tady ale nynější výhled zůstává a management slibuje čistý zisk na akcii (po odečtení jednorázových položek) na úrovni minulého roku. Ujištění managementu uklidnilo investory a akcie stoupají o 3,5 % na 55 EUR. Akcie zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).

Heineken

Pivovarnická skupina Heineken dnes v rámci svých výsledků za 3Q16 oznámila 2% organický růst prodaného objemu piva, přičemž tržní konsensus očekával +1,6 % meziročně. Včetně nových akvizic pak prodeje rostly o 5,4 % na 54,0 mil. hektolitrů, při očekávání 53,1 mil. Očekávání překonal i růst prodeje v prémiovém segmentu (+3,5 % proti +2,6 % YoY).

Za růstem prodeje stojí především meziroční růst v Evropě (i díky počasí vybízejícímu ke konzumaci piva), a především Asii, který převážil pokles prodejů v Africe či Americe. Skupině se v prodejích dařilo na trzích ve Španělsku, Holandsku, Francii, ale hlavně Vietnamu, Kambodži či Mexiku. Naopak, největší pokles zaznamenaly země jako Rusko, Brazílie či Egypt. Právě negativní trend prodejů v Rusku se podepisuje i pod dnešní pokles akcií Carlsberg (-1,5 %), který své výsledky oznámí až 8. listopadu.

V souhrnu nicméně prodeje překvapily pozitivně. Na druhou stranu ovšem skupina pouze potvrdila svůj cíl pro letošní růst provozní marže o +40 bps, přičemž konsensus očekával necelých 60 bps. Navíc skupina mírně zvýšila svůj odhad dopadu nepříznivých měnových vlivů na 215 mil. EUR (z původních 200 mil. EUR) na úrovni provozního zisku a 115 mil. EUR (z původních 100 mil. EUR) na úrovni čistého zisku. Právě konsensuální odhady pro čisté zisky v celém letošním roce mohou být pro skupinu Heineken výzvou, když čisté zisky dosažené za 9M16 ve výši 1,239 mld. EUR implikují 519 mil. EUR nezbytných k dosažení ve 4Q16. Konsensuální očekávání se tak může posunovat mírně níže a o více než 3 % tak aktuálně klesají i akcie Heineken.

USA:

Coca-Cola

Nápojový gigant Coca-Cola dokázal zveřejněnými zisky za 3Q16 mírně překonat tržní očekávání, když zisk na akcii dosáhnul 0,49 USD při konsensu 0,48 USD. Celkový organický růst objemu prodeje ve výši +3 % meziročně také mírně předčil tržní odhady, když k růstu přispěl především návrat k růstu prodejů v Číně (+2 %). Ještě v minulém čtvrtletí totiž prodeje v Číně meziročně klesaly o 7 %. Lépe proti tržním předpokladům se firmě vedlo i v regionech EMEA a Asii, nedařilo se naopak v Latinské Americe, především vlivem hlubších poklesů v Brazílii.

Čisté tržby ve 3Q16 meziročně klesly o 7 % na 10,6 mld. USD, nicméně stále mírně překonaly konsensuální odhad na Wall Street ve výši 10,5 mld. USD. Pokles je nicméně ovlivněn změnou strategie distribuce v Severní Americe a vytvořením společného podniku se SABMiller v Jižní Africe k lahvování. Bez těchto vlivů dosáhla hrubá marže úrovně 61,1 %, což je výsledek lehce nad konsensuálním odhadem 60 %. Celoroční cíle společnosti zůstaly beze změny, tj. na úrovní plánovaného meziročního růstu zisku před zdaněním o 6-8 % (ex-FX), při investičních výdajích (CAPEX) do 2,5 mld. USD. Akcie Coca-Cola zatím mírně rostou o 0,5 %.

Apple (DIP)

Apple vygeneroval tržby ve výši 46,9 mld. USD (-9 % YoY) při tržním konsensu stanoveném na 47 mld. USD. Příčinou byly hlavně nedostatečné zásoby nového modelu iPhone 7 a iPhone 7 Plus, které nedokázaly uspokojit neočekávaně velký zájem. Management očekává srovnání nabídky a poptávky koncem roku, jenže v případě modelu Plus se může převis poptávky protáhnout až do nového roku. Když vezmeme v potaz fiasko Samsungu a jejich nového mobilu Galaxy Note 7, který se řadí do kategorie větších chytrých telefonů (stejně jako iPhone 7 Plus), tak se ze strany Apple jedná o promarněnou příležitost. Nadcházející nákupní sezona a neexistence konkurenčního produktu měly potenciál přetáhnout zákazníky od největšího konkurenta. Nicméně je nepravděpodobné, že by Samsung v brzké době vypustil na trh konkurenční produkt, z čehož by Apple mohl v příštím roce ještě něco vytěžit. Ve třetím čtvrtletí tak Apple prodal 44,5 mil. iPhonů (-5 % YoY) za 28 mld. USD (-13 % YoY).

Ostatní dva hlavní produkty si nevedly o moc lépe. Prodej iPadů meziročně klesl o 6 % na 9,3 mil. kusů (4,3 mld. USD, 0 % YoY) a prodej Maců o 14 % na 4,9 mil. jednotek (5,7 mld. USD, -17 % YoY). Segment Mac dostal poslední update v říjnu minulého roku a bude tedy zajímavé sledovat konferenci na toto téma, která se má konat ve čtvrtek. Celý růst nakonec zůstal na segmentu Služby, který se jej zhostil s vervou, když opět zrychlil tempo. V tomto čtvrtletí dosáhl přírůstek hodnoty až 24 % a tržby segmentu se tak vyškrábaly na hladinu 6,3 mld. USD.

Z geografického hlediska rostlo nejrychleji Japonsko (+10 % YoY na 4,3 mld. USD), naopak nejvíce se propadla Čína (-30 % YoY na 8,8 mld. USD). Apple končil kvartál s čistým ziskem na akcii 1,67 USD (-15 % YoY), čímž se mu podařilo mírně předčit odhady vytyčené na 1,66 USD. Akcie Apple v návaznosti na neuspokojivé výsledky klesají o 3 procenta na 115 USD. Akcie zůstávají v našem seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí (DIP).


Čtěte více:

Apple: Od iPodu k propadu
26.10.2016 13:52
Je tomu 15 let, co Apple uvedl na trhy přehrávač iPod, který vyvolal b...
Boeing vydělal za čtvrtletí o třetinu víc a zlepšil výhled
26.10.2016 14:46
Americký výrobce letadel Boeing ve třetím čtvrtletí zvýšil meziročně č...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení