Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - Co bude nyní s NATO

Víkendář - Co bude nyní s NATO

27.11.2016 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Donald Trump snil v srpnu o tom, jak by bylo krásné, kdyby „Spojené státy začaly vycházet s Ruskem a s celým NATO a s dalšími zeměmi v regionu by se dohodly na zničení ISIS“. Poté ale zase hovořil o tom, že Evropa se v oblasti bezpečnosti veze zadarmo a měla by do rozpočtu NATO přispívat mnohem více než nyní. Na první pohled se tyto dva názory nevylučují a Trump se možná bude snažit dosáhnout obou cílů. Jenže pak brzy zjistí, že obojí mít nemůže a je velmi pravděpodobné, že sblížení s Putinem by vedlo k oslabení NATO.

Představme si, že by se Trump spojil s Putinem a oba v Sýrii by podporovali Assadův diktátorský režim, protože jak Trump dříve řekl: „Sýrie bojuje proti ISIS a ISIS se musíme zbavit.“ Když tito dva přední vůdci ohlásí společný postup v Sýrii, zároveň ohlásí společné zájmy ve východní Evropě, kde v poslední době také výrazně vzrostly tenze. Po ruské invazi na Ukrajinu provedly ruské letecké a námořní síly několik nepřátelských operací u evropských hranic. NATO následně reagovalo posílením sil v potenciálně problematických oblastech. Pokud by Putin s Trumpem sledovali společný postup na Blízkém Východě, bylo by logické, kdyby se snažili i o zklidnění situace v Evropě. Jenže kdyby se Putin v takové situaci nakonec rozhodl, že přece jen pošle do baltských zemí své vojáky, protože je tam utlačována ruská menšina, možná by mu Trump a jiní lidé radši uvěřili a nijak by nereagovali.

Znechutí Evropa Trumpa?

Trump správně poukazuje na to, že sami Evropané slíbili, že výdaje na obranu budou představovat 2 % jejich HDP. Většina z významných evropských zemí se ale tomuto cíli ani neblíží a například Německo dává na obranu jen 1,2 % HDP. Nicméně Evropa nyní čelí masivní fiskální krizi. Pokud tedy bude Trump požadovat zvýšení výdajů na obranu, pravděpodobně bude docházet k trpkým konfliktům. Pokud by transatlantická jednota takto trpěla, Putinova motivace pro zopakování ukrajinského scénáře někde jinde by rostla. Mohly by se objevit nové „spontánní protesty proti utlačování ruských menšin“ a Trump by čelil těžké volbě: Ukončí spojenectví na Blízkém východě a podpoří spojence z Evropy? Nebo bude už natolik znechucen evropskými problémy, že zavře oči před zabráním baltských zemí Ruskem a zničí důvěryhodnost NATO a slibu vzájemné podpory?

Psychoanalýza na dálku není mým koníčkem, ale dovedu si představit, že Trump by v popsané situaci mohl Evropě říci, ať si trhne nohou. Něco podobného už naznačoval Japonsku v souvislosti s možným konfliktem se Severní Koreou: „Hodně štěstí a užijte si to.“ Rozpad NATO by Rusku umožnil obnovit svou sféru vlivu ve východní Evropě, západní Evropa by mezitím zoufale zvyšovala výdaje na obranu. Celý tento scénář pak jasně ukazuje, že Trump nemůže oddalovat volbu mezi Putinem a NATO. Měl by odmítnout Rusko a podporu Assadova režimu a namísto toho by se měl zaměřit na změnu politiky NATO a snížení tíhy, kterou v alianci na svých bedrech nesou Američané.

Zásadní význam Merkelové

Významnou roli v dalším vývoji sehraje v této oblasti Angela Merkelová. Německo je evropskou ekonomickou velmocí a bude muset nést větší podíl na celkových výdajích obrany zemí NATO. Zároveň je v jeho zájmu udržet východní hranici Evropy co nejdále od svého území. Své výdaje bude muset zvýšit mnohem více, než si Trump přeje. Pak by také výrazně klesla pravděpodobnost další ruské agrese. Putin panuje v zemi stárnoucí populace, zemi, která těžce závisí na cenách ropy, a jeho armáda budí strach jen na první pohled. Pokud Trump potvrdí jednotu NATO, jen blázen by se v takové situaci vydal na dobrodružství do baltských zemí.

Merkelové se bude domácí podpora pro rozumnou dohodu s Trumpem získávat jen těžko. Příští rok ji čeká významný volební test a je možné, že výsledky voleb ji budou tlačit spíše k omezení výdajů na obranu. Podobné dynamice budou čelit i vlády jiných evropských zemí. Otázkou pak je, zda se jim podaří přesvědčit voliče, že posílení NATO za vyšší výdaje na obranu požadované Washingtonem za to stojí. Trump se ale každopádně mýlí, pokud se domnívá, že svého cíle pozvednutí Spojených států dosáhne s pomocí Putina.

Autorem je Bruce Ackerman.

Zdroj: The Atlantic



Čtěte více:

Víkendář: Putinovy cíle a faktor Trump
06.08.2016 6:00
Podle mého osobního názoru nyní Vladimir Putin vyčkává: Rusko upustilo...
Víkendář - S Ruskem je to už řadu století stále stejné
13.11.2016 17:00
Je to už téměř deset let, co jsme se věnovali neustále se opakujícímu ...
Víkendář - Pokud Trump zavře dveře, svět mu je spálí
20.11.2016 17:00
Americký politický cirkus už to naštěstí balí. Nově zvolený prezident ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů