Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář - S Ruskem je to už řadu století stále stejné

Víkendář - S Ruskem je to už řadu století stále stejné

13.11.2016 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Je to už téměř deset let, co jsme se věnovali neustále se opakujícímu cyklu boomů a kolapsů, který je typický pro Rusko. V té době bylo na vrcholu a stávala se z něj významná a silná země. V současné době ale probíhá pád do té méně příjemné fáze cyklu. Strategie, která předtím Rusko revitalizovala, nyní ztrácí na efektivitě. To nutí tuto zemi a její vládu k větší agresivitě směrem ven i dovnitř. Jenže dnes už Rusko nemůže jednat z pozice síly, což se bude ukazovat stále více. Nakonec to povede ke vstupu do další fáze cyklu.

Popsaný cyklus v Rusku probíhá už téměř osm století. Nejdříve se země zvedne z chaosu, vrátí se do pozice regionální a někdy globální velmoci, dosáhne agresivního růstu, pak ale systém padne. Po tomto kolapsu přichází nový vzestup. Nejde ani tak o důsledek politického vývoje jako geografických podmínek, ve kterých se tato země nachází. Ty jsou totiž poměrně nevýhodné, protože hovoříme o největší zemi na světě, která se rozprostírá napříč třinácti časovými zónami. Ovšem asi 75 % Ruska je v podstatě neobydlenou tundrou, která znemožňuje rozvinutí vnitřního obchodu. Námořní obchod zase brzdí to, že země má jen jeden přístav v teplých vodách, a to v Černém moři. Ten je ale blokován rivaly včetně Turecka. To vše brzdí ekonomický rozvoj této země.

Jádro Ruska je tvořeno několika planinami, které činí celou zemi zranitelnou. Rusko se tak snaží o rozšíření zóny vlivu, která by sloužila jako nárazník mezi jeho územím a regionálními protivníky. Tato strategie byla jasně patrná během Sovětského svazu. Rozšiřování zóny vlivu sebou ale nese obrovské finanční, vojenské, politické a společenské náklady. Odhaduje se například, že během posledních deseti let existence Sovětského svazu byla polovina průmyslové produkce směřována na posilování armády a výsledkem byl obrovský nedostatek spotřebního zboží. Rusko tedy čelí těžkému dilematu: Musí expandovat, aby přežilo. Ovšem tato expanze je neudržitelná a historie jasně ukazuje, že vede k opakovaným kolapsům.

Po fázi kolapsu nastává obvykle fáze obrody, během které je země transformována v něco nového. Často se tak děje pod taktovkou nějaké významné osobnosti, která zemi konsoliduje a posílí pocit národní identity. Typickým příkladem je Ivan Veliký a Vladimir Lenin, který změnil Rusko na Sovětský svaz. Možná sem můžeme zařadit i Vladimira Putina, který zemi zajistil prosperitu poté, co Sovětský svaz zkolaboval. Nikdo z nich ale nebyl schopen eliminovat zmíněnou geografickou nevýhodu. Všichni z nich se snažili rozšiřovat ruský vliv a tím se nevyhnutelně posouvali směrem ke kolapsu. Když se pak začínají objevovat trhliny, Moskva utáhne svůj stisk a začne jednat agresivněji uvnitř Ruska i za jeho hranicemi. Vůdce, který byl považován za spasitele, je poté nahrazen někým jiným, nebo se z něj stane bezohledný autoritář. Takovým typem vůdce byl Josif Vissarionovič Stalin či Ivan Hrozný.

Putinův cyklus

Putinova vláda popsanému historickému cyklu odpovídá. Po pádu Sovětského svazu Rusko ztratilo velkou část vlivu a nastal chaos. Jeho pokračování měla zabránit KGB, do jejíhož čela byl dosazen právě Putin. Tehdejší prezident Boris Jelcin předpokládal, že Putin, který doposud stál mimo moskevské struktury, jej nebude schopen ohrozit. Putin konsolidoval a přeměnil armádu a tajné služby. Dal ultimátum regionům, po kterých chtěl finanční podporu vládě. Jeho efektivita přesvědčila moskevské elity, aby ho podporovaly a on nakonec Jelcina nahradil. Zpočátku bojoval s oligarchy a byl velkým reformátorem, který pomohl zemi v ekonomické, politické i sociální rovině. Měl ale také štěstí, protože ceny ropy začaly v roce 2004 prudce růst a zvýšila se rovněž poptávka po ruském zemním plynu. Životní standard Rusů se prudce zvedal, nezaměstnanost se snížila na polovinu a během Putinovy vlády se výdaje na armádu zvýšily téměř pětkrát.

Putin je v Rusku stále populární, ale už jsou patrné určité známky slabosti a roste riziko nestability. Zdá se, že cyklus se točí dál. Přispěly k tomu sankce uvalené Spojenými státy a EU i nižší ceny ropy. Tato kombinace vedla k prudkému poklesu zahraničních investic v Rusku, které v roce 2015 klesly téměř k nule. Největší část tlaku nesou na svých bedrech obyčejní lidé, jejichž mzdy klesají v důsledku slabého rublu. K tomu se zvýšila nezaměstnanost. Téměř polovina Rusů se navíc domnívá, že jejich ekonomická situace se v následujících letech ještě zhorší.

Na počátku své vlády byl populární i Ivan Hrozný. Snažil se o přeměnu Ruska ze středověké provinční země na mocnou říši. Zemi ale srazil do kolen hladomor a prohrané války a z Ivana Hrozného se poté stal brutální vůdce. Putin by mohl mít stejný osud. Čelí podobným dilematům a již brzy bude muset učinit těžká rozhodnutí týkající se toho, jak udržet svou moc, stabilitu a jak ochránit ruské hranice. To neznamená, že se Rusko nachází na pokraji kolapsu, ale vstupuje do nové fáze cyklu. V ní je vláda země slabší a zároveň agresivnější. Putin už nebude jednat z pozice síly, ale na základě snahy o přežití.

Autorkou je Lauren Goodrichová.


Zdroj: Geopolitical Weekly


Čtěte více:

Víkendář: Putinovy cíle a faktor Trump
06.08.2016 6:00
Podle mého osobního názoru nyní Vladimir Putin vyčkává: Rusko upustilo...
Víkendář: Co Putin hodně chce, ale nedostane
13.08.2016 6:00
Obnovené přátelství mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ...
Víkendář - Jak se připravit na nevyhnutelný kolaps Severní Koreje
09.10.2016 10:00
Podvýživa obyvatel Severní Koreje je tak velká, že jejich výška je na ...
Víkendář - Rusko není tak silné, nesmíme ho ale zahnat do kouta
09.10.2016 18:00
Jaderný konflikt byl v dobách války studené tak hroznou představou, že...

Váš názor
  • Zchudnutí Rusů ??
    14.11.2016 18:15

    Tzv. "zchudnutí Rusů" díky propadu Rublu je víceméně legenda. Proč ? 70 % Rusů nikam necestuje, ceny dováženého zboží sice výrazně stouply , ovšem v Rusku je inflace skoro 10 % ročně a dle toho se tam také zvyšují mzdy. Rubl oslabil vůči USD za 3 roky ze 30 na 60 Rublů = Rus musí vydat o 100 % Rublů více , u Eura to tolik není, tj. asi o 80 % více. Já měnil ve směnárně roku 2008 Dolary za 14,90 Kč, dnes měním za 25,40 Kč, tedy o 70 % více. Čech letící do USA roku 2016 musí přihodit 70 % Korun navíc, Rus letící 2016 do K.Varů musí přihodit za Eura 80 % Rublů navíc. Čechy je tedy nutné litovat stejně jako Rusy, USA i Karlovy Vary podražily prakticky stejně.
    xiluodu
  • Rusko
    14.11.2016 16:14

    Rusko možná nemá na úrovni auta, elektroniku, ...apod. Je ale třeba největším exportéram atomových elektráren na světě, v kosmonautice už 5 let vozí Američany na ISS jeho Sojuzy, bez nich by ISS musela skončit. Ruské tanky Armata jsou velmi dobré, také nové atomové ponorky třídy Borey s raketami Bulava patří na špici. Rakety Topol opět slušná úroveň. Myslím, že by Evropa neměla Rusko odvrhovat, protože to se postupně orientuje na Čínu ,kam může vyvážet suroviny a zároveň dovážet špičkové spotřební zboží. Rusko zabírá skoro polovinu Evropy, těžko tedy nějaké nekonečné SANKCE můžou být Evropě k užitku. Všichni čekali, že se Rusko zhroutí pod sankcemi a nízkou cenou ropy a ono zatím vyrazilo na válečné těžení do Sýrie. Ruské devizové rezervy rostou, Putin má 80 % podporu vlastních lidí.
    xiluodu
    • Re: Rusko
      14.11.2016 18:33

      Dik, tak to jsem nevedel... hned zitra si objednam 3 ruske tanky a jednu raketu Bulava... :)
      Hruškovec přelahodný
      • Bulavy a Škodovky
        14.11.2016 19:12

        Pro Rusy je daleko důležitější ponorka Borey či tank Aramata, než pro nás Škodovky či Zetory. My jsme vždy jen někomu silnému servilně přisluhovali a přitakávali, dnes USA .Rusové prostě nechtějí přtakávat silnějším a tak si cení své Bulavy a Aramty. Já jim rozumím.
        xiluodu
  • Honem všichni sem ? bude šou.
    14.11.2016 13:13

    xiluodu, zase perlí. Zase vylez ze své nory protože si asi myslí že už jsme zapomněli na ty jeho koniny a výmysly. Zatímco celý svět bojuje s IS teroristy on chce mačkat červené puntíky a vyhladit všechny Němce a Francouze. Není to kluk geroj? Nemá to v tý svý kebuli ještě srovnaný. Měli by ho vzít zpátky do ústavu a nenechat chodit jen tak bez dozoru. Jemu taky ještě nedošlo že Napoleona i Hitlera neporazili Rusáci ale zima. No nechme ho při tom dyt' on na tom světě zase tolik radosti nemá a neužije.
    Bu bu bu
  • O jaké špici to mluvíš
    14.11.2016 12:51

    Tady někdo píše o tom jak se Rusko stále odráží ode dna. Na špici je a vždy bylo jen v ruském tisku. Já si pamatuju jak v 45tém u nás Rusáci sbírali hodinky. To byl pro ně vrchol technologie. To byla první ruská slova co jsem zaslechl. Davaj časy. A co maj ted'. Auta? Internet? Zdravotnictví? Chemii? Co přináší světu kromě tanků, zbraní a i ty nejsou špice. To jen hlásají oni. Viděl jsi jak při poslední přehlídce museli odtahovat jejich tank z |Rudého náměstí, nebo při předvádění nového auta jak ten frajer nemohl ani otevřít dveře a nakonec ulomil kliku? Co za auto máš ty? Moskviče nebo Ladu? Taky oboje opajcovaný od Němců. Zatímco Amíci již jezdí přes rok na Marsu se svými vozítky, sbírají vzorky země a posílají fotky a zprávy, tak ruská raketa ani nepřistála ale havarovala bum. Pro jejich turisty jsou naše Vary ráj a pamatuješ ty ostudy se záchody a divokými psy v Soči? Nenech se vysmát - mám pokračovat? Ted' se chlubí s druhým příchozím ze západu za 10 let - ten první Depardieu tam taky dlouho nevydržel. Ted' žije v Belgii.
    :o))
    • Re: O jaké špici to mluvíš
      14.11.2016 12:58

      Lada je obšlehnutý Fiat (tedy od Italů).
      ..
      • Ale dyt' já vím
        14.11.2016 13:25

        Fiat 128. A Moskvič Opel Kadet. Navíc i měli motocykly Ural. Nedavno jsem ještě jeden viděl. Ty zase byly jako válečná kořist od BMW. Jen nevím od koho okopírovali tu ponorku Kursk. Taky jsem nedavno viděl pořad o tom jaký po sobe zanechali bordel na Ralsku. Pořád to ještě není vyčištěný.
        :o))
        • Re: Ale dyt' já vím
          14.11.2016 15:06

          Nebýt Ruska tak nikdo , kdo tu dnes diskutujete nežije. Takže ty hodinky, záchody apod. jim můžou být ukradené. Ostatně ty záchody v Soči byl zase jen jeden Bluf naší televize - jak se ukázalo, tak vedle sebe nebly dvě WC ale bidet + WC = vyspělý svět. Soči byla skvěle zorganizovaná olympiáda.
          xiluodu
          •  
            14.11.2016 15:31

            Nebýt malárie, která nejspíš zabila Čingischána, tak bych tu dneska taky nebyl. Ale zas nejsem takovej de... abych tu malárii pravidelně vychvaloval.
            ..
            • Osvobození = malárie ???
              14.11.2016 16:03

              TO :.. Dne 8.května slavíme svátek svobození, 90 % republiky osvobodil Stalin, 10 % USA, dle tebe tedy svátek 8.května máme zrušit ? Není co slavit ?
              xiluodu
  • Neuvěřitelná blbost !
    14.11.2016 12:13

    Nevěřím vlastním očím, jaké bláboly může někdo vůbec napsat ! Třeba :"Jádro Ruska je tvořeno několika planinami, které činí celou zemi velmi zranitelnou". A kdyby tam nebyly planiny, ale třeba pohoří nebo močály, tak by Rusko nebylo zranitelné ? Pochybuji o té "zranitelnosti" ! V Rusku pohořel Napoleon i Hitler , a to byla nějaká třída ! Že by se snad chystala Rusko napadnout Merkelová nebo Hollande ? Můžou to zkusit ! Putin zmáčkne červený knoflík a do hodiny nebude na světě žít jediný Fancouz nebo Němec. Já považuji schopnost nějaké země znovu se vrátit do pozice velmoci za velkou sílu národa i politiků. Kdysí bylo velmocí Portugalsko , mělo kolonie v Americe, Africe, Asii.... Šel z něj strach.Dnes je to jen malá chudá zemička. Stejně Španělsko, kdysi obří velmoc, nyní už navždy trpaslík zápasící s ekonomickou krizí a běženci. A Anglie ???Ano je to dnes pátá největší ekonomika, ovšem kdysi byla první a to s obřím náskokem. Takže schopnost Ruska vracet se 1000 let stále znovu a znovu na špici je vlastně obdivuhodná !
    xiluodu
    • Re: Neuvěřitelná blbost !
      14.11.2016 12:50

      1000 let na špici. Ty jsi fakt vtipnej. Podle tebe bylo Rusko jako mongolský vazalský stát na špici a kde pak asi byli ti vládnoucí Mongolové?
      ..
    • Re: Neuvěřitelná blbost !
      14.11.2016 12:33

      ty jsi z těch Sovětů úplně namol..
      ..
  • Povrchní blábol
    14.11.2016 10:51

    To je text na úrovni francouzské venkovské učebnice zeměpisu z roku 1975. Kanada má také obrovskou rozlohu a blbé přístavy. Švýcarsko nemám ani to. Problém je ve společenském systému, v neexistenci sebevědomé střední třídy, v nedodržování pravidel, v centralizaci, v potlačování aktivity a různorodosti. Jsou země, které nemají vůbec žádnou ropu a nejdou z toho do kolen!
    • Re: Povrchní blábol
      14.11.2016 11:58

      A ty si v roce 1975 už chodil ve Francii, někde na venkově, do školy? Nebo byl v těch blbejch kanadských přístavech? nebo zas jen blbě kecáš? Ale v jednom s tebou souhlasím. Záleží na systemu a lidech. Jsou systémy a lidi, kteří vzít Saharu do rukou tak tam za pár let mají nedostatek písku. Takových příkladů je víc. Kdysi průmyslově vyspělá země Brazilie po pár letech v rukou socanů je na huntě a v poslední době, na ropu bohatá Venezuela je za pár let v rukou komunistů taky na huntě. Jak může někdo dát vládu země do rukou rudochům. U nás to vydrželi tak dlouho jen díky tomu že jsme byli kdysi bohatá země a po vítězném únoru bylo dost dlouho z čeho brát. Pak jim na pár let pomohla velká měnová krádež než probendili zbytek a museli to vzdát. Ještě že u nás je stále pár rozumných lidí, kteří snad zabrání starému virozovi s jeho ovčákem, aby i nás předali čínským rudochům. Taky kupuješ ty jejich světové produkty co jinde ve světě nechců?
      punkt
  • Velice nepříjemné, ale pravdivá úvaha
    14.11.2016 9:02

    Kdo se umí zamyslet, trochu se vyzná v dějinách nebo umí googlovat ten musí souhlasit. Jen musíme doufat, že to Purin nebude zase řešit jako kdysi Stalin s Hitlerem. Zatím tomu bohužel všechno nasvědčuje.
    GI
    • Re: Velice nepříjemné, ale pravdivá úvaha
      14.11.2016 9:04

      Spíš mě to zas přijde jako politicky korektní pindy, které mají zakrýt přirozenou agresivitu asijských nájezdníků.
      ..
  •  
    14.11.2016 1:23

    Bože to jsou kydy. Typický příklad jak se Stratfor snaží o manipulaci s historií a veřejným míněním.
    hb
    • V cem se autor plete.
      14.11.2016 9:32

      to ze se ti nelibi pravdive ohodnoceni ruske historie na tom nic nezmeni. Ty jsi Rus ? O hordach brutalnich najezdniku z Asie uz psal Nostrodamus. Copak sam nevidis jak zacina drsnak Putin meknout a az spadne jeho ropa na 20$ bude na kolenou. Kde byl jeste pred par lety jeho rubl ? taky kydy ? Uz ted umlcuje svoje kritiky a vsechny je pozabijet nemuze. Proc za posledni 3 roky uteklo z toho jeho raje pres 1 mil. Rusu. To jsou taky kydy? A bude hur. Uz ted si nemuzou dovolit ani nase Karlovy Vary. To se da taky vyguglovat. Proc asi ted Putin omezuje nebo i zakazuje jejich internet. Asi nechce aby se moc rozkriklo jak se tam maji dobre a nehrnuli se jim tam uprchlici ze Syrie a Afriky.
      Hmmmm..
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m