Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shilling: Nesázejte na asijské století, na cestě k němu je mnoho překážek

Shilling: Nesázejte na asijské století, na cestě k němu je mnoho překážek

04.04.2017 6:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Lidé na Západě jsou Východem už dlouho fascinováni a řada z nich hovoří o nadcházejícím „asijském století“. To by mělo přinést ekonomickou dominanci Východu. Já ovšem s konsenzuálním pohledem na Čínu a ostatní asijské tygry už dlouho nesouhlasím a nyní se ke mně začínají přidávat další. Na cestě k asijskému století totiž stojí mnoho problémů. 

Japonsko udivilo Západ rychlostí, jakou dokázalo povstat z prachu druhé světové války. Když Japonci začali v osmdesátých letech kupovat v USA aktiva jako Rockefeller Center na Manhattanu a u nich doma probíhal boom na akciovém a realitním trhu, začalo se hovořit o přicházející dominanci Japonska. 

Od počátku devadesátých let sice nastal ekonomický úpadek Japonska, ale fascinaci Asií to neukončilo. Pozornost se jen přesunula k rychle rostoucím asijským tygrům. Původně mezi ně byly řazeny Hong Kong, Singapur, Jižní Korea a Tchaj-wan, později se přidaly Malajsie, Thajsko, Filipíny a samozřejmě Čína. Nyní se hovoří i o Pákistánu, Vietnamu, Indonésii a Bangladéši. Asijská krize na konci devadesátých let fascinaci Západu Východem přerušila jen nakrátko. A to samé platí o Velké recesi z let 2007–2009. 

Existuje ovšem několik důvodů, proč se domnívám, že velký vzestup Asie není pravděpodobný. V první řadě je faktem, že globalizace je v podstatě u konce. V Severní Americe a Evropě už není mnoho výrobních odvětví a firem, které by ještě šlo přesunout do nízkonákladových zemí na Východě. Západ je také už saturován asijskými exporty a asijské země spolu tvrdě soupeří o podíl na vývozech. Exporty se posouvají směrem od Číny k zemím jako Pákistán a Bangladéš a jde o podobný proces, jako když se vývozy posouvaly od Japonska k jiným zemím s nižšími náklady. Asie jako celek bude ale stále více záviset na službách a výrobní sektory budou hrát menší roli. To bude působit jako brzda ekonomického růstu. 

Přesun od exportního modelu ke službám a domácí poptávce probíhá v Asii pomalu. Čínská vláda se o něj snaží, ale spotřebitelské výdaje stále tvoří pouze 37 % celkové poptávky a tudíž se nachází hluboko pod standardem USA (68,1 %) či Japonska (58,6 %). Dokonce i v Rusku tvoří spotřebitelské výdaje 51,9 % HDP. Brzdu představuje rovněž státní systém a kulturní prostředí asijských zemí. Téměř ve všech z nich totiž zaujímá v ekonomice a společnosti významnou roli vláda a podobné režimy mají tendenci bránit za každou cenu svou existenci až do chvíle, kdy jsou svrženy revolucí. V Číně se vláda obává nepokojů, protože není schopna dosáhnout slibovaného růstu a omezuje tak politickou svobodu ještě více než dříve. 

Problémem je i populační vývoj. Japonsko potřebuje nové zaměstnance ve firmách, ale jeho populace stárne a zmenšuje se. Ženy stále čelí překážkám při vstupu do zaměstnání a země se staví vůči imigrantům nevraživě. Udává se, že 83 % japonských firem má problémy s naplněním potřebných pozic, ovšem země nemá žádný systém imigračních víz. Nedostatek pracovní síly hrozí i v Číně kvůli politice jednoho dítěte.

V Asii také dochází k růstu vojenských tenzí a ty by mohly vážně narušit ekonomickou stabilitu a růst. Čína se stále více snaží o zvýšení svého vlivu v regionu na úkor USA a například buduje vojenské základny na ostrovech v Jihočínském moři. Japonsko upouští od pacifismu, ke kterému se přiklonilo po druhé světové válce. Znepokojivé kroky provádí i Rusko a v celém regionu najdeme hned pět zemí s jaderným arzenálem: Čínu, Indii, Pákistán, Rusko a zejména Severní Koreu, která je největší hrozbou stabilitě. 

Možná, že někdy ve vzdálené budoucnosti skutečně nastane asijské století. Ale nejde o nic, co by stálo za rohem. Západu trvalo asi tisíc let, než si dokázal vytvořit rozumně fungující demokracii, vládu práva, velkou střední třídu a potřebné instituce, které asijské země stále postrádají. 

Autorem je investor A. Gary Shilling.

Zdroj: Bloomberg


 
 

Čtěte více:

Ekonomika eurozóny na konci roku šlápla na plyn, inflace nejvýše za čtyři roky
31.01.2017 11:36
Ekonomika eurozóny nakonec překonala i náš odhad a ke konci roku 2016 ...
Globální ekonomika oživuje. Odnese to Evropa?
09.02.2017 6:54
Ekonomický cyklus eurozóny se značně zpožďuje za cyklem ekonomiky ame...
Evropská ekonomika se zvedá, o budoucnosti eura ale rozhodne letošní volební rok
13.02.2017 6:44
Ekonomika eurozóny si vede lépe, než se čekalo, ale velké nadšení voli...
Prognóza EK: Česká ekonomika bude zrychlovat, v Evropě sílí rizika
13.02.2017 11:30
Hospodářský růst v České republice v loňském roce podle odhadů Evropsk...
Americká ekonomika na hraně přehřívání, Evropa drží měnové trumfy
20.02.2017 20:11
Máme za sebou téměř dva měsíce roku 2017. Nudné jistě nebyly, na mezi...
Fed: Ekonomika zvolna roste, výdaje jsou silné a trh práce napjatý
02.03.2017 7:47
Americká ekonomika od počátku roku do poloviny února pokračovala v mír...
Shilling: Americká ekonomika může skutečně dosahovat „Trumpova“ růstu
02.03.2017 19:33
Trumpova vláda očekává, že americká ekonomika bude v následujících des...

Váš názor
  • Čína
    04.04.2017 11:39

    V Číně ročně přibude 7 milionů nových obyvatel = asi jedno Bulharsko. Přírůstek je + 0,5 % a to prosím nemají imigranty ! O Čínu se strachujeme a přitom Evropské původní obyvatelstvo vymírá, mírný plus nám dělají jen imigranti. Japoncům ubývá ročně 250 000 lidí. Ale strachovat se musí pan Schilling o Čínu. Úsměvné ! Politicky zaměřený blábol nedouka !
    xiluodu
    • Re: Čína
      04.04.2017 11:59

      Už nejméně 5 let v Číně klesá počet práceschopného obyvatelstva. Čína stárne a hordy čínských důchodců rostou tempem cca 10 milionů ročně.
      ..
      • Stárne i Evropa
        04.04.2017 13:14

        Kolik asi musí přibývat důchodců v Evropě a Japonsku, když v Číně ročně přibude 7 milionů nových dětí ?? V Evropě a Japonsku dohromady je roční přírůstek obyvatel NULA. Ale špatně je na tom Čína. Zajímavé.
        xiluodu
        • Re: Stárne i Evropa
          04.04.2017 13:27

          Evropě taky roste počet důchodců a chybějící pracovní sílu řeší migrací. Japonsko migraci odmítá a trpí chronickou a hlubokou stagnací. Čínu bude brzo (do 10 let) čekat to samé.
          ..
          • Čína
            04.04.2017 14:36

            V Číně žije ve městech 52 % obyvatel a na vesnici 48 %. Ve vyspělých zemích žije na vesnici asi 10 až 20 % obyvatel. Jestliže na čínské vesnici dnes stále žije skoro 700 milionů lidí , je možné z nich přesunout nějakých 400 milionů za průmyslovou /a služební/ prací do měst. Dnes takto putuje 20 milionů lidí ročně. Ve městech jim velmi stoupá produktivita práce, než když pěstovali rýži. Tedy ještě asi 20 let může Čína přesouvat z vesnic po 20 milionech lidí ročně do měst = celkem USA + Německo dohromady. Tito lidé se zapojí do průmyslu a služeb. Silně pochybuji, že ekonomiku Evropy zachrání - "barevná imigrace". Putování Ukrajinců, Poláků, Čechů, Rumunů, Bulharů za prací je totiž stále pohyb jen uvnitř Evropy. Tedy "někde přibudou" ale jinde zase ubudou. Takže náš počet v Evropě zvyšují : Afghánci, Nigerijci, Somálci, Pakistánci, Maročané, Tunisané, Turci, Bangladéšané, ...apod. Opravdu nevím ,zda bych raději potom nebyl tím - "vymírajícím Japoncem". Jak známo Trump v USA má na barevnou imigraci svůj názor = deportovat. Já souhlasím.
            xiluodu
  • Čína
    04.04.2017 10:27

    Čína zahájila svůj přechod ke společnosti tažené domácí spotřebou někdy před třemi roky. Hodnotit, že se jí přechod nedaří, když USA tento přechod prováděly 50 let je trochu předčasné. Maloobchodní výdaje rostou v Číně ročně o 10 % , průmysl jen o 6 % , obchod stagnuje. Takže podíl spotřeby se musí slušně navyšovat.
    xiluodu
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university