Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co by Trumpovi poradil Keynes

Co by Trumpovi poradil Keynes

23.04.2017 19:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud americký prezident Donald Trump dodrží své volební sliby, bude se v USA již brzy diskutovat o investicích do infrastruktury dosahujících částky 1 bilionu dolarů. Před volbami Trump hovořil o tom, že tento plán bude vytvářet velké množství nových pracovních míst. Poté, co se mu nepodařilo prosadit změny v systému zdravotní péče, je pravděpodobné, že se obrátí právě k investicím do infrastruktury. Před několika dny dokonce hovořil o tom, že hodlá postupovat urychleným tempem, protože právě tento plán pravděpodobně získá i podporu demokratů. Je tak šance na dosažení kompromisů.

Pokud se tedy začne o zmíněných investicích intenzivně diskutovat, uslyšíme toho pravděpodobně hodně i o Johnu Maynardovi Keynesovi. Ten je obecně považován za otce myšlenky, že velké vládní deficity mohou stimulovat ekonomiku a vytvářet pracovní místa. Keynes také doporučoval velké programy veřejných investic. Naposledy se o jeho myšlenkách intenzivně hovořilo těsně po krizi roku 2008. Předtím naopak panovalo dlouhé období ekonomické stability a růstu, kdy se Keynesovým myšlenkám věnovalo jen málo zájmu, protože panovalo přesvědčení, že už jsme plně zvládli ekonomický cyklus a jeho nástrahy.

Dnes se nezdá, že by kapitalismus kolaboval tak, jako tomu bylo v roce 2008. Fed ukončil některé stimulační programy, nezaměstnanost významně klesla a ekonomický růst se stabilizoval. Nabízí se tak otázka: Schválil by Keynes v současné situaci Trumpovy investiční plány? Pokud by jejich hlavním cílem byla stimulace ekonomiky vyššími deficity, odpověď by byla záporná. Z komentářů týkajících se jeho práce pro britské ministerstvo financí v roce 1945 je totiž zřejmé, že Keynes neschvaloval opakované deficity vládních rozpočtů. Vláda si podle něj neměla půjčovat na své běžné výdaje, ale pouze na dlouhodobé investice, které by svou návratností vzniklé dluhy splatily. Keynes dokonce tvrdil, že vláda by měla sledovat každý investiční projekt a na něj získané finance zvlášť. Tyto kapitálové účty měly být podobné manažerskému účetnictví používanému v korporátním sektoru.

Keynes nebyl navzdory tvrzení řady pravicově smýšlejících ekonomů žádným nekritickým zastáncem vysokých vládních výdajů. V roce 1937, když britská ekonomika začala ožívat, ale nezaměstnanost se stále držela kolem 11 %, napsal: „Veřejné výdaje financované půjčkami nejsou samozřejmě jediným způsobem, jak zvýšit zaměstnanost. A také nutně nejsou tím nejlepším způsobem.“ Ve své Obecné teorii zaměstnanosti, úroku a peněz tvrdí, že investice do infrastruktury a další veřejné investice by měly být plánovány dlouho dopředu a následně by měly být citlivě používány k eliminaci změn v investicích sektoru soukromého. Nešlo ani tak o to, aby vláda přesně vyvažovala chování soukromých subjektů, ale o vytvoření povědomí, že vláda do značné míry vyhladí celkové investice a poptávku. Keynes hovořil o Radě veřejných investic, která by zveřejňovala plánované projekty a ovlivňovala očekávání soukromého sektoru tak, aby stabilizovala celou ekonomiku.

Je pravděpodobné, že Keynes by neschvaloval investiční program ve výši jednoho bilionu dolarů v době, kdy už ekonomika roste a nezaměstnanost se drží pod 5 %. Jen těžko by se tak stal spojencem Donalda Trumpa. Přemýšlet bychom ale nyní měli hlavně o tom, zda chátrající infrastruktuře nejvíce pomůže jeden obrovský investiční program, či zda by nebyl lepší dobře propracovaný dlouhodobý plán podobný tomu, co navrhoval Keynes.

Autor: Bradley W. Bateman

(Zdroj: The Atlantic)

 
 
 

Čtěte více:

Trumpův dar Číně
06.04.2017 6:24
Protekcionistické pohrůžky amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Č...
S KLDR si poradím sám, když to bude potřeba, tvrdí Trump
03.04.2017 12:57
Americký prezident Donald Trump poskytl rozsáhlý rozhovor deníku Finan...
Summit Trump-Si je na spadnutí a čínská měna bere zpátečku
06.04.2017 10:20
Čínský jüan se letos zatím pohybuje směrem, který může pro Čínu znamen...
Víkendář: MMF je nervózní z Trumpa, z Německa se stává bašta liberalismu
09.04.2017 10:03
David Lipton je hluboce přesvědčen o své obrovské důležitosti. O nějak...
Trump udeřil proti Asadovi. Konec americko-ruských námluv?
07.04.2017 10:02
Ozbrojené síly USA v pátek v brzkých ranních hodinách udeřily proti zá...
Úder v Sýrii vytáhl zlato. Je nejdražší od šoku po Trumpově zvolení
07.04.2017 15:56
Americký úder v Sýrii nezůstal bez odezvy na zlatě. Žlutý kov se dnes ...

Váš názor
  • Panující přesvědčení
    24.04.2017 11:34

    Takovou povrchní znalost teoretické i reálné ekonomiky aby člověk pohledal. Zaprvé nevím, jak autor dospěl k závěru, že po roce 2008 převládlo mezi ekonomy přesvědčení, že už jsme zvládli nástrahy ekonomického cyklu. Ty prostě nelze "zvládnout", lze je jen zmírnit nebo přesunout. je třeba hovořit s seriózními ekonomy a ne sdobře placenými sloupkaři typu Krugman. Zadruhé nevíme, co by Keynes říkal na Trumpovu fiskální expanzi, pokud by byl Trumpem placen. Názory ekonomů se podivuhodně přibližují názorům politiků pokud se stávají jejich poradci a ministry. Vždyť co jiného než obrovská fiskální a monetární expanze tu už od roku 2008 probíhají a co přinesly reálné ekonomice? Nic. Produktivitu a konkurenceschopnost totiž nelze zvýšit mávnutím kouzelného vládního proutku. Je to dřina a vyžaduje přemýšlet a namáhat se. To se ale voličům těžko říká. Jedině takový dlouhodobý plán ale může být účinný - viz Schröderova Agenda 2010!
    • Re: Panující přesvědčení
      24.04.2017 11:47

      Pikantní je, že si stěžuješ na uplacené ekonomy a vzpomeneš Schroedera, který byl uplácen Gazpromem či příbuzným podnikem z východu.
      kadanfm
      • Máš pravdu
        24.04.2017 12:25

        Máš pravdu, že to byl vyčuránek, ale Agenda 2010 byla úspěšná. Osobní kariéra po ukončení funkce, navíc nekolidující s jeho názory a kroky v politice v této souvislosti nemá nic společného s úspěšností jeho politických kroků. To je jako vyčítata Churchillovi, že za války se pokusil obejít placení daní ze svých honorářů za knihy. Zmenšuje to nějak jeho politický význam?
        • Re: Máš pravdu
          24.04.2017 13:36

          Nevím, proč přivydělávání si jedné skupiny by mělo vadit a u druhé ne? Píšeš, že názory ekonomů se přibližují názorům politiků, pokud vstoupí v jejich služby. Bylo by zajímavé zkoumat, zda se názory Schroedera náhodou nepodobají těm od Gazpromu....
          kadanfm
          • Záleží přece na tom, kdy a za co si přivydělává
            24.04.2017 15:34

            Je přece rozdíl, když si jako vysloužilý politik přivydělává za lobbying pro GAZPROM: Je to sice hnusné, ale je to průhledné. Mnohem horší ovšem je, když ekonom mění svje názory podle toho, za co ho platí. Schröder jako politik prosadil reformu Agenda 2010 a ta byla základem německého ekonomického úspěchu v posledních sedmi letech, nikoli současná kancléřka.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení