Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumpův dar Číně

Trumpův dar Číně

06.04.2017 6:24

Protekcionistické pohrůžky amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Číně vyvolaly značné obavy. Pokud splní své sliby, kupříkladu oficiálně označí Čínu za manipulátora měny nebo zavede vyšší dovozní cla, krátkodobé důsledky – včetně obchodní války – by mohly být vážné. V dlouhodobém výhledu by ale obrat Spojených států k protekcionismu snadno mohl Číně přinést štěstí v neštěstí.

Není pochyb, že Čína ve svém rozvoji prochází náročnou fází. Po třech desetiletích dvouciferného růstu HDP – což je úspěch s nemnoha historickými paralelami – tempo čínského hospodářského rozmachu výrazně zpomalilo. Kombinace stoupajících mzdových nákladů a slabší poptávky po čínském exportu snížila roční růst čínského HDP na 6,9 % v roce 2015 a 6,7 % loni. Čínská vláda teď svůj růstový cíl pro období let 2016-2020 stlačila na 6,5-7 %.

To je stále úctyhodné tempo, ale ne nejlepší, na jaké Čína má. Jak poznamenali Justin Yifu Lin a Wing Thye Woo, v roce 1951, kdy byl japonský příjem na hlavu v poměru k americkému stejný jako dnes čínský, zažívalo Japonsko vytrvalý růst ve výši 9,2 %.

Čínské problémy: Dluhy a produktivita

Jednou překážkou takového růstu v Číně je těžké dluhové břemeno. Analýza McKinsey Global Institute, opřená o zátěžové testy, zjistila, že pokud se Čína bude dál držet svého modelu založeného na růstu taženém dluhy a investicemi, podíl nesplácených půjček by se z dnešních 1,7 % (podle oficiálních čísel) mohl během pouhých dvou let zvýšit na 15 %. Pro Čínskou lidovou banku ovšem riziko nesplácených dluhů není novinkou, a jak naznačují důkazy, bude podnikat kroky k jeho zmírnění.

Dluhy bohužel nejsou jediný problém Číny. Nahlodána je její dominance v globálním vývozu – hlavním motoru tamního růstu během posledních desetiletí. Co do poměru obchodu k HDP loni Čínu předstihla Indie. A přestože produktivita práce v Číně vytrvale stoupá, stále nedosahuje ani 30 % úrovní ve vyspělých zemích.

S ohledem na tyto výzvy se může zdát zvláštní tvrdit, že Čína má našlápnuto k vzestupu na novou úroveň globálního vlivu. Právě k tomu má ale Čína vlivem Trumpova politického přístupu novou a důležitou příležitost.

Krátkozraká xenofobie – dopadnou USA jako Argentina?

Přestože obchod a kapitálové toky vyžadují regulaci, otevřenost po započtení všech pro a proti přináší výrazně víc dobrého než zlého. Trumpovy „neoprotekcionistické“ politiky – jejichž cílem je omezit tok zboží, služeb a lidí do USA – nevycházejí z ničeho jiného než z krátkozraké xenofobie. Nakonec povedou k větší izolaci USA než Číny či Mexika.

Dějiny to potvrzují. V předvečer první světové války patřila Argentina mezi nejbohatší země světa, sice až za USA, ale před Německem. Od té doby argentinské hospodářství podstatným způsobem upadá, což má dvě příčiny: nedostatečné investice do vzdělávání (Trump možná tuto chybu udělá také) a vystupňovaný protekcionismus.

Vzestup nacionalismu během 20. let minulého století kulminoval v roce 1930, kdy síly krajně pravicového nacionalismu svrhly argentinskou vládu. Nová vláda – urputně vystupující proti liberalismu, o cizincích ani nemluvě – strmě zvýšila cla v několika sektorech. V průměru dovozní cla vzrostla ze 16,7 % v roce 1930 na 28,7 % v roce 1933. Pracovní místa v tradičních sektorech byla zachráněna, ale klesla produktivita. Dnes Argentina nepatří ani mezi 50 předních ekonomik světa.

Lze tedy očekávat, že Trumpův politický přístup způsobí ekonomice USA velkou škodu a vzhledem k prominentní globální roli Ameriky bude mít dalekosáhlé důsledky. Dobrovolná ekonomická izolace, společně s do sebe zahleděným zahraničněpolitickým přístupem podle hesla „Amerika na prvním místě“, vytvoří ale také prostor pro jiné země – včetně Číny, Indie a Mexika – k posílení jejich mezinárodního významu.

Prostor pro Čínu

Vezměme si Trumpův ústup od Transpacifického partnerství (TPP), obří regionální obchodní dohody zahrnující 12 zemí v asijsko-tichomořském regionu, avšak bez Číny. TPP určitě mělo své nedostatky – především by přineslo neúměrné a neférové výhody velkým korporacím. Mělo ale řadu pozitivních rysů a v zemích jako Malajsie a Vietnam se oslavovalo za to, že přinese přístup na trh USA.

Teď když USA daly od těchto zemí ruce pryč, pomocnou ruku může nabídnout Čína. Ta už podstatně posílila regionální investice, mimo jiné prostřednictvím iniciativy „jeden pás, jedna stezka“. Za situace, kdy kapitálové toky mezi členskými zeměmi nebude usnadňovat TPP, Čína pravděpodobně předstihne USA coby největší zdroj přímých zahraničních investic do zemí ASEAN. Čína se také snaží prohloubit ekonomické vazby s Austrálií a Novým Zélandem, které podepsaly TPP.

Podobně se Čína chopila příležitosti, kterou jí skýtá Trumpův pomýlený plán vystavět zeď na americké hranici s Mexikem, a oslovila jižního souseda USA. Jen něco málo přes měsíc po Trumpově zvolení se čínský státní rada Jang Ťie-čch’ setkal s mexickou ministryní zahraničí Claudií Ruiz Massieu a zavázal se k prohloubení diplomatických vazeb a k posílení leteckých spojů a obchodu. Čína už je prvním obchodním partnerem Brazílie. Teď může usilovat o totéž postavení v Mexiku a možná v celé Latinské Americe.

Zatímco Trump si osvojuje stále provinčnější a xenofobnější rétoriku, čínský prezident Si Ťin-pching svůj nacionalistický slovník tlumí a čím dál víc zní jako globální státník. Čína, uvědomuje si zřejmě, má teď před sebou šanci nejen dospět k dalšímu kolu hospodářského rozmachu, ale také si zajistit mnohem významnější úlohu v globálním rozhodování a politice.

Kaushik Basu, bývalý hlavní ekonom Světové banky, je profesor ekonomie na Cornellově univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2017.
www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Project Syndicate: Trumpova anachronická obchodní strategie
23.02.2017 15:28
Exekutivní příkaz, v němž Donald Trump zakazuje vstup do Spojených stá...
Project Syndicate: Znovuzrození WTO?
12.03.2017 14:44
Světová obchodní organizace (WTO) příliš dlouho chřadla u “vod Leman“ ...
Historicky poprvé: Čína je nejvýznamnějším obchodním partnerem Německa
24.02.2017 8:34
Čína se v loňském roce poprvé stala nejdůležitějším obchodním partnere...
Trumpův efekt: Čínští boháči bohatli, mexičtí chudli
02.03.2017 14:48
Čínští miliardáři zbohatli od Trumpova zvolení nejvíce ze všech mimo S...

Váš názor
  • Celkem
    06.04.2017 9:37

    objektivně popsáno. Avšak myslím, že se autor mýlí v tom, že příčinou je Trumpův přístup. USA pomalu ztrácí své pozice globální velmoci č.1 a tak by se podobně jako dnes Trump zřejmě choval kterýkoli jiný politik na čele USA, aby tyto pozice udržel. Ostatně to samozřejmě není pozice jednoho člověka, ale celé dnešní elity USA. Dedolarizace světového obchodu umenší možnosti USA na silové prosazování USA zájmů a vyvolá s gigantickým dluhem neskutečné ekonomické problémy. Obchodní válka samozřejmě bude !! Žádné impérium v historii se nevzdalo své dominance jen tak. Ale USA již dnes tahá za kratší konec, neboť ve snaze dominovat celému světu si znepřátelí celý svět.
    trumf
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m