Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Američané jsou teď Rusům i Evropě k smíchu?

Američané jsou teď Rusům i Evropě k smíchu?

28.05.2017 12:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Donald Trump měl částečnou pravdu, když nedávno napsal na Twitter, že Rusové se tiše smějí, když se dívají, jak Spojené státy samy sebe poškozují vnitřními boji. Částečná pravda je to ovšem pouze proto, že se Rusové smějí otevřeně a nahlas. Když si ruský ministr zahraničí Lavrov dělal legraci z toho, jak Trump vyhodil ředitele FBI Jamese Comeyho, ještě to šlo. Jenže před několika dny se už ruské vtipkování stalo hodně nepříjemné, tvrdí Leonid Bershidsky ve svém komentáři pro agenturu Bloomberg.

Leonid Bershidsky dále píše: Nejdříve došlo k tomu, že Vladimir Putin nabídl, že americkému Kongresu poskytne záznam Lavrovovy konverzace s Trumpem, během které měl americký prezident vyzradit přísně tajné informace. Takový návrh je samozřejmě pouhým vtipem, protože američtí zákonodárci by na nic takového nikdy nepřistoupili. Následně pak ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo krátké video ze setkání Lavrova a Thorbjorna Jaglanda, který působí jako generální tajemník Rady Evropy. Zde již měly vtipy větší razanci.

Když tito dva politici pózovali pro fotografy, Nor se svého ruského protějšku zeptal, zda mu tyto obrázky náhodou nezpůsobí problémy. Evidentně tím narážel na negativní reakce, které v USA vzbudily fotky Lavrova s Trumpem, na kterých jsou oba v přátelské náladě. Na jeho otázku Lavrov odpověděl: „Záleží na tom, jaké tajné informace mi vyzradíte.“ Na to se v celé místnosti ozve pobavený smích. Je jasné, že podobný ruský humor nachází odezvu i v Evropě.

Zřejmé je i to, proč se Putin a jeho blízcí tak baví. Důvodem je chaos vzniklý z různých vyšetřování, zveřejněných tajných informací a invektiv ze strany zastánců i odpůrců amerického prezidenta. Putin nemá rád nepřehledné situace, které demokracie vytváří a po roce 2000 se stará o to, aby v Rusku k podobným jevům nedocházelo. A raduje se, když demokracie v jiných zemích přináší problémy. Zároveň má ale i částečnou pravdu v tom, že současná situace skutečně poškozuje Spojené státy a jejich roli ve světě. Nám by však poškozování demokracie a trivializace pozice amerického prezidenta k smíchu být neměly.

Problémy současného prezidenta nejsou to samé, jako když například Bill Clinton čelil skandálu s Monikou Lewinskou. Trumpovi nepřátelé jej neviní z toho, že je nevěrný své ženě, ale že je mentálně nevyspělý, na svou pozici nemá a lehce se nechá ovlivnit mocnými muži z jiných zemí včetně Vladimira Putina. Ač stále není jasné, zda Trumpova kampaň byla podporovaná Rusy, neustálá obviňování vytvářejí dojem, že americké instituce nedokázaly zabránit manipulaci voleb. Pro vnějšího pozorovatele to vše vypadá, že ti, kteří mají západní demokracii chránit, se namísto toho snaží navzájem si podrazit nohy. Svět potřebuje Spojené státy jako něco, o co se lze opřít a ne jako zdroj komedie, které rozumí méně a méně lidí.

 

Čtěte více:

Trump se zbavil šéfa FBI. Bojí se vyšetřování svých vazeb na Rusko, tvrdí demokraté
10.05.2017 8:58
Americký prezident Donald Trump propustil s okamžitou platností šéfa F...
Čína na svůj trh pustí Visu, Mastercard a americké hovězí
12.05.2017 18:31
Washington a Peking činí první drobné krůčky ke zlepšení ekonomických ...
Trumpův skandál roste a investoři se uchylují do bezpečí. Pociťuje to i koruna
17.05.2017 10:58
Trump - FBI - Rusko. Toto téma v posledních dnech nabralo na intenzitě...
Terorismus, Trump, ale i dobrá data. Hlavní měny jsou ráno v klidu
23.05.2017 10:53
První stránky zpravodajských serverů plní bombový útok v Manchesteru. ...
Trump chce prodat polovinu strategických zásob ropy
23.05.2017 14:26
Prodat polovinu strategických ropných zásob a utržené peníze použít na...

Váš názor
  • Že jsou Amričané k smíchu :o))
    01.06.2017 10:12

    No a ? Komu to vadí nebo hlavně kdo odvádí pozornost od skutečnosti, že my jsme k smíchu celému světu co si inteligentní a ve světě techniky a vědy, uznávaný národ zvolí za prezidenta opilce, který se nedokáže ani udržet na nohou, aby vyslechl projev významného evropského politika. Proč nemá náš prezident dost sebereflexe a vůbec na takové mítinky jezdí. Na přehlídkách na Rudém Náměstí nebo shromáždění ruských oligarchů stojí jako ....voják. Kdyby alespon' mlčel. O likvidování novinářů nebo zavírání těch, kreří s ním nesouhlasí do rezervací. Na jeho návštěvy a projevy už odmitají dokonce chodit zástupci měst, ve kerých pořádá "hovory s občany" jak nazývá svoji volební kampan'. Ted', když vidí jak jeho šance na znovuzvolení chřadnou tak se bude vymlouvat na zdraví. po tom co zakázal doktorům, kteří mu radí aby, zveřejn'ovali jeho stav. Občané mají snad právo vědet o stavu svého vrchního velitele - nebo snad ne ?
    ..
    • Re: Že jsou Amričané k smíchu :o))
      01.06.2017 10:28

      Moudrá slova!Kdyby byl zvolen Velký Karel, ten by tam zrovna usnul.
      Homo
      • Kdyby tam byl o tom se da spekulovat
        01.06.2017 13:01

        Ale co tam mame ted to vidime a slysime dnes a denne a jestli se ti libi a souhlasis s tim co vidis a slysis, tak potrebujes lepsi usi a brejle. Svata prostoto.
        Korda
        • Re: Anthropoid
          05.06.2017 7:53

          Prezident Zeman odmítl vyznamenat Jana Kubiše, účastníka atentátu na Reinharda Heydricha. Slovenský prezident Kiska opakovaně vyzval českého prezidenta ke společnému vyznamenání J.Kubiše a J.Gabčíka ze skupiny Anthropoid. Pro naprostý nezájem české strany nakonec vyznamenal prezident Kiska pouze Slováka Gabčíka. Má se za to, že negativní přístup českého prezidenta je dán snahou nepopudit si před volbami především komunisty, hlavní voliče Zemana /podpora cca 85%!/, kteří vždy odmítali západní odboj. Podle mě otřesné, ale od Z. vcelku nepřekvapující..
          Hygge
      • Spáč není k smíchu šašek a ožrala ano.
        01.06.2017 11:04

        Spáč může nanejvýš neco zaspat. Ožrala věci poblije a zkazí. Obzvláště pak když porušuje ústavu a nezákonně vyhazuje peníze občanů když zaměstnává na důležižých postech lidi bez požadované prověrky a vozí je za státní peníze pod světě. Kolik by se ušetřilo kdyby si prezident dokázal udržet svoji hůlku sám nebo jít sám bez chytačů. Už Kapiš ?
        ..
  • Šamšula Martík
    29.05.2017 13:08

    Slovo šamšula používá pouze šamšula. Stejně jako někdo, kdo chytračí o investování do bytu zatímco sám bydlí v krabici od televize někde mezi indiány v Gronsku.
    Mičevilli
  • manipulace fakty
    29.05.2017 7:41

    manipulace tisku v USA již přesáhla jakákoli únosná měřítka, a kolosálně se zesměšnila jsme toho svědky i u nás, kde se reklama napenzijní fondy stává součástí článků, např. proč špatně investujem do bytů a ne do investičních fondů., to již můžeme ty peníze rovnou spálit, v světě matrixu, nebudou investice vůnec hodnověrné, viz spoření Čechů do bytů pro své děti, za komančů se to osvědčilo, a vymytí mozků se obyčejných lidí nikdy týkat nebude, ti mají jasno, matrix se týká pouze nové populace, která nezná manuální práci, koho nic nebolí, ničemu nerozumí :-)
    rob
    • Re: manipulace fakty
      29.05.2017 9:23

      jasně na nemovitostni bublině která se v česku rozpína diky retardum z CNB apod je opravdu super investice do bytu :-). to může řícřt jen kolosálni šamšula :-)
      martík
    • Re: manipulace fakty
      29.05.2017 8:00

      Jedna věc je manipulace tisku, druhá neschopnost připustit jiný než svůj nazor. Arogance Trumpa he viditelná viz. třeba odstrčeni černohorského premiera a penzijní fondy mohou být dobtou částí diversifikace, každý na byty nema. Je to individualni, je třeba přihlednout k příjmu i věku hak agresivni a hak velkou část portfolia zvolit...
      Velkamedvědice
  • A jak se dívat na našeho prezidenta
    28.05.2017 15:18

    Který mává hůlkou a kterého po vzoru Švejka vozí na na invalidním vozíčku, vykřikujícího své bláboly. Nebo Putina jak zápasí s medvědy, vynáší z hlubin moře tisíce let staré amfory a střílí goly sotva se sám držíce na bruslích. Žeby zase dvojí metr ?
    Acotakhle
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení