Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skončí čínské

Skončí čínské "jako přes kopírák"?

28.06.2017 6:59
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Čína staví svou hospodářskou expanzi v spoledních letech na tom, že na jedné straně snižuje závislost na vývozu a na druhé straně podporuje význam domácí spotřeby. Čínský premiér teď naznačil, že tento model by se mohl změnit.

Inkriminovaná slova zazněla během projevu v „letním Davosu“, jak se také říká zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v čínském Ta-lienu. Li Kche-čchiang tam dnes mimo jiné prohlásil, že Čína má finanční rizika pod kontrolou a je schopna splnit i cíle hospodářského růstu, nastavené pro tento rok na zhruba 6,5 procenta po loňském růstu o 6,7 procenta. Druhá největší ekonomika světa chce podle něj rovněž dosáhnout téměř plné zaměstnanosti a zaměřuje se na tvorbu pracovních míst, která mají vznikat podporou inovací a soukromého podnikání.

Právě tato slova by mohla signalizovat změny v růstovém modelu Číny. Ten nyní stojí na snižování závislosti na výrobě a vývozu a na druhé straně na rostoucím významu soukromé spotřeby a sektoru služeb.

To, co premiér podle webu CNBC mohl naznačit, je přesun důrazu na inovace v Číně Země má nyní na 50 „jednorožců“ – tedy firem s hodnotou více než 1 miliardu dolarů, které se neobchodují na burze, odhaduje firma CB Insight. Některé z nich za sebou nemají ani rok života, a už se chystají expandovat za hranice.

Rychle rostoucí čínský technologický sektor je něčím, co vyvolává pozornost i v zahraničí. Vlna čínských technologických IPO je podle některých analytiků téměř na spadnutí a obrázek Číny a jejích výrobců napodobujících zahraniční produkty jako přes kopírák by tak mohl vzít za své, říkají také.

Čínský dluh...

Obavy v Číně ovšem budí něco jiného. Je to rychlý růst státního dluhu od vypuknutí finanční krize v roce 2008. Agentura Moody's kvůli dluhu v květnu snížila Číně rating a Mezinárodní měnový fond na Peking v červnu apeloval, aby bezodkladně zakročil a dostal dluh pod kontrolu.

Čínský premiér ale nyní prohlásil, že navzdory určitým finančním hrozbám je země schopna zadlužení i systémová rizika zvládnout. "Identifikovali jsme rizika v některých sektorech a máme je vesměs pod kontrolou," řekl premiér podle ČTK. Podobně jako čínský prezident v lednu ve skutečném Davosu vychvaloval také premiér Li ekonomickou globalizaci. Přislíbil ekonomiku více otevřít soukromému podnikání, a to i zahraničním firmám. Žádná konkrétní opatření ale nezmínil.

Čína od roku 2008 používá v hojné míře úvěry ke stimulaci hospodářského růstu. Nevládní dluh vyjádřený jako podíl na HDP tak ze 170 procent v roce 2008 loni vystoupil odhadem na 260 procent. Někteří ekonomové si myslí, že Čína bude potřebovat masivní finanční pomoc , a Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb už loni varovala, že kvůli nepřiměřenému růstu dluhů může země do tří let spadnout do finanční krize.

...a poptávka po komoditách

Nervozitu vyvolává především míra zadluženosti v čínském finančním sektoru, která podle květnového vyjádření představitele čínské centrální banky rostla alarmujícím tempem. Vláda v Pekingu začala koncem loňského roku omezovat likviditu na mezibankovním trhu, aby zadluženost omezila.

Čínskými úvěry se v nejnovější analýze zabývala americká banka Goldman Sachs, která zkoumala jejich vztah k čínské poptávce po komoditách. Ceny komodit mohou hýbat komoditními tituly obchodovanými v Evropě či ve Spojených státech, jako jsou Anglo American, Rio Tinto nebo ArcelorMittal. Proto může mít smysl dívat se i na to, co se děje kolem úvěrů v Číně.

I když Číňané se snaží úvěrování omezit, Goldman Sachs prudký propad čínské poptávky po komoditách v letošním druhém pololetí nyní nepředpokládá. Nakonec podle ní záleží na celkovém objemu úvěrů, které do ekonomiky tečou. Pokud si firmy a domácnosti dokážou zajistit peníze na investice a spotřebu, neznamená zpomalení úvěrové činnosti a firemních dluhopisů prý výrazně slabší reálnou aktivitu do budoucna.

Zdroje: CNBC, ČTK

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Čína přísněji kontroluje jüan. Důkaz proti mezinárodnímu užití měny?
26.06.2017 7:09
Čínská vláda minulý týden zpřísnila kontrolu nad devizovým kurzem jüan...
Japonské akcie míří za 22 měsíčními maxima. Čína ještě v MSCI indexu není
20.06.2017 8:36
Asijské akcie pokračují v ziskovém trendu. Analytici připisují vývoj v...
Čína: Starý problém, nové obavy?
21.06.2017 14:24
Jsou to zhruba dva roky, co Čína propadem svých akciových trhů, obřím ...
Tesla a Čína jako dvě bubliny v jedné?
27.06.2017 14:03
Akcie ostře sledované společnosti Tesla si za poslední rok připisují a...
Summary: Evropské banky a globální těžaři, dnes navýsost ziskové sektory
27.06.2017 17:06
Evropský bankovní sektor díky prohlášení prezidenta Evropské centrální...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data