Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnanost v eurozóně: Je to doopravdy tak růžové?

Nezaměstnanost v eurozóně: Je to doopravdy tak růžové?

13.07.2017 10:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Na evropském trhu práce začíná po téměř deseti letech docházet k obratu. Míra nezaměstnanosti se letos poprvé od krize dostala pod 10 %, v květnu dokonce klesla na osmileté minimum 9,3 %. Od počátku roku 2013 bylo v eurozóně vytvořeno asi 6 milionů pracovních míst a zlepšení situace na trhu práce se týká i zemí jako Portugalsko či Španělsko. Stále před sebou ale máme dlouhou cestu, protože zejména mezi mladými se nezaměstnanost drží na poměrně vysokých úrovních, píší v komentáři Financial Times.

Ekonomové jsou oživením evropského trhu práce zaskočeni. Společnosti tvoří pracovní místa nečekaně rychlým tempem, což je jistě dobrá zpráva. Určité pochybnosti ale panují ohledně kvality nově vytvořených míst. Růst mezd je totiž stále utlumený, a to dokonce i v zemích, jako je Německo. Je také zřejmé, že řada lidí pracuje jen na částečný pracovní úvazek, přestože by chtěla mít úvazek plný a pracovat mnohem více hodin týdně. K tomu se často používají jen smlouvy na dobu určitou. A někteří ekonomové se domnívají, že krize na trhu práce trvala tak dlouho, že mnoho lidí už prostě hledání nového zaměstnání vzdalo.

ECB vítá zlepšení trhu práce, ale je si vědoma toho, že jej doprovází jen pomalý růst mezd. Šéf banky Mario Draghi minulý měsíc uvedl, že dochází k významnému růstu pracovní síly, z nových pracovních míst jich je ale řada „nízké kvality“. Ekonomové z ECB nyní představili nové měřítko nezaměstnanosti, které počítá i s těmi, kdo by rádi pracovali delší pracovní dobu, ale jejich smlouva jim to neumožňuje. Podle tohoto upraveného měřítka je míra nezaměstnanosti v eurozóně kolem 18 % a ve srovnání s oficiálními čísly tedy dosahuje dvojnásobku.

Vývoj oficiální míry nezaměstnanosti v celé eurozóně, EU a vybraných členských zemích shrnuje následující obrázek. Zdaleka nejnižší je nezaměstnanost v Německu, kde klesá již od roku 2009. Nejvýše se naopak drží ve Španělsku a Itálii:

překlad 

ECB věří, že trh práce bude dále sílit a v evropské ekonomice bude dál panovat pozitivní sentiment. Pomohl mu i výsledek voleb ve Francii, který přinesl naději, že v této zemi budou konečně prosazeny potřebné reformy. Francie je přitom jedinečnou ekonomikou, která v sobě spojuje řadu rysů zdravého jádra eurozóny a zároveň trpí vysokou nezaměstnaností. Ne všichni jsou ale optimisty. Carsten Brzeski z ING-DiBa říká, že pro rychlé oživení trhu práce v eurozóně nelze najít mnoho důvodů a dodává: „ECB se domnívá, že řada problémů je jen přechodného charakteru. Jenže to je otázka definice. Přechodné problémy tu s námi mohou být hodně dlouho a je těžké si představit, že v následujících letech dojde k rychlému růstu mezd.“

Draghi na druhou stranu hovoří o tom, že „musíme být trpěliví“. Podle něj je zřejmé, že rezervy na trhu práce se zmenšují, produkční mezera se uzavírá a nakonec by tak mělo dojít i ke zlepšování kvality pracovních míst a růstu produktivity. Jiní ale hovoří o tom, že rány, které za sebou zanechala krize, už úplně nezmizí. Michele Fontefrancesco z Durham University zase poukazuje na to, že na italském trhu práce jsou problémy patrné už od poloviny devadesátých let a všechny země na jihu Evropy trpí „eratickým přebíháním lidí z jedné firmy do druhé“. Je tak těžké vytvořit „sociální kapitál“ a „zatímco se dnes studuje o tři nebo čtyři roky déle než za dob našich rodičů, vyděláváme si méně než oni“. 


Čtěte více:

ECB: Nezaměstnaných je víc, než tvrdí statistiky. Platy rostou jen mírně
10.05.2017 13:30
Podle dnes zveřejněné studie Evropské centrální banky (ECB) je nezamě...
Jak globalizace přispívá k nerovnosti: mzdy a bonusy „korporátních superstars“
16.05.2017 17:12
Odměny vrcholového managementu odráží úspěchy společností na zahraničn...
Project Syndicate: Mohla by íránská ekonomika potopit Rúháního?
21.05.2017 8:11
Na „řízenou demokracii“ probíhají v Íránu pozoruhodně nepředvídatelné ...
McKinsey: USA mohou přilákat zpět průmysl, pracovní místa tím ale nevrátí
30.06.2017 11:31
Výzkumný institut konzultantské společnosti McKinsey dnes zveřejnil zp...
Finsko zkouší základní příjem, podle Muska je asi nevyhnutelný
04.07.2017 12:01
Od ledna se ve Finsku zkouší projekt základního příjmu. Dva roky bude ...
Jak se Němcům daří vyhnout populismu a extremismu?
07.07.2017 6:37
Britové se v loňském roce rozhodli pro odchod z EU, na podzim byl pak ...

Váš názor
  • A je od Martíka zase na chvíli klid
    19.07.2017 14:14

    A stačí k tomu uvést pár všeobecně známých faktů, které zná každý pát'ák. A protože čte a myslí mu to hodně pomalu tak to bude chvíli trvat než se zase ozve i když při jeho hádavé nátuře si tím být jisti nemůžeme. Možná že najde i zdroj který uvádí že i tu atomovku přivedli na světlo boží jeho Rusové. Nás taky kdysi učili že dieslův motor vynalezl nějaký Naftěnko.
    pro..
    • Re: A je od Martíka zase na chvíli klid
      21.07.2017 11:14

      mno ale ty seš terpv v pátý třídě to mnohý vysvětluje to o fungovani světa zatim moc nevíš tak se pilně uč at z tebe maji pani rodičové radost zatim je to spíš k breku :-) a s ruskem fakt nic společného nemám nikdá jsem tam nebyl a zatim se tam nechystám :-) spinkej dál
      martík
      • Další ukázka duševních pochodů Martíka.
        21.07.2017 23:24

        "..mohui psát co chci a je tím myšlena gramatika protže s tituly před a za jmenem mě na nějaké grmatice naprosoto nesejde :-) Martík " Tolik blábolu a 6 chyb ve větě s 19 slovy, dokáže jen náš pomýlený Martík, který se tady vychloubá tituly, před i za jménem. Kde asi a jaké ty tituly dostal. To není ani 70% správně a na jakékoliv normální škole znamená automaticky oznámkování - nedostatečný. No, má ted' celý weekend na koumání a vykecávání se z toho. Je usměvavé, jak tady hází duchaplnými pojmy, ale znalost vlastního jazyka a pravopisu je mu stále záhadou a on tápe a rozdíl mezi mě a mně mu dodnes uniká. (4. a 3. Pádem) Stejné to asi bude i s těmi jeho tituly před a za jménem. Také mu nedochází, že - pan, před jménem Martík a umývač záchodů, za jménem, nejsou tituly. Proto taky asi žije někde mezi eskymáky, protože mezi kultivované lidi se dostane jen jednou za rok, schovaný mezi vánočními stromky. Přejme mu to. Moc radosti si asi v životě neužije. Podle jeho příspěvků zde je patrné, že trpí nějakou paranoidní disiluzí.
        pro..
  • Nejlepší přehled má přece jen Martík
    17.07.2017 12:34

    Ze svého bydla, krabice od televize, na kterou je tak pyšný, někde v Gronsku. Nám tady bude vyprávět o světových problemech migrace a nezaměstnanosti. Děkujeme Martíku. Odejdi
    ..
    • Re: Nejlepší přehled má přece jen Martík
      18.07.2017 12:25

      že by komanč a ještě zapšklý :-) nebo spíš estebáček :-) ani podepsat se nemáš odvahu :-) v krabici od TV ani v Gronsku nebydlim ale ty se s tim nechceš moct smiřit si projel chechtaky a zavist ti nedá co :-) tak se snaž makej pracuj a budeš se mit taky lip :-)
      martík
    • Re: Nejlepší přehled má přece jen Martík
      17.07.2017 14:33

      Vyhánět kohokoli s jiným názorem....koho mě to jen z doby před rokem 1989 připomíná? Nebyla to snad výsada těch s rudou knížkou? Pan prezident Havel by o tom mohl vyprávět...
      Násoska
      • Násosko
        17.07.2017 15:34

        Nasáváš až moc a pak to máš všechno obráceně. Za červenoknížkové hrůzovlády to bylo právě naopak. Nejen že nikoho nevyháněli, ale nebylo naopak dovoleno ten rudý ráj opustit. Kolik je ti let, že to nevíš a o těch zastřelených co se o to pokusili jsi taky ještě neslyšel ? Nebo ti to tví rodiče, komunisti zatajili. Máš mezery ve znalostech. Nebo jen zase provokuješ ?
        ..
        • Re: Násosko
          17.07.2017 20:23

          Re: Rusko se zajímá o Evropu stejně jako .. 17.7.2017 20:20 Dvojtečko, ty si bolševik nebo proč tak kecáš o rusku a lezeš těm postokupantm do zadku??A Hlavně a´t přestanou chlasta oni a naučí se makat, ne jen tupě prodávat komodity..To řekni třeba Hutkovi nebo Mertovi..Tví komanči nikoho nevyháněli..Ha ha..To řekni třeba Hutkovi nebo Mertovi.. Velkamedvědice
          Velkamedvědice
          •  
            17.07.2017 20:28

            Sorry dvojtečko, blbě sem tě chápal..
            Velkamedvědice
            • Odpouštím a žehnám ti synku.
              18.07.2017 10:47

              I tobě přeji hodně štěstí v tvém počínání. Boží cesty jsou nevyzpytatelné a pro mnohé nepochopitelné. Navíc, cesta k poznání, po všech těch nástrahách a klackách naházených nám pod nohy našimi hradními je obtížná a trnitá. Ale věz že vítězem zůstává vždy ten, kdo vydrží o minutu déle než jeho protivník. Podle pohledu na kondici jistých kandidátů je snadno vidět kdo nevydrží krutý ten boj.
              ..
              • Re: Odpouštím a žehnám ti synku.
                18.07.2017 11:18

                Lidi kteří chtějí volit Zemana tím chtějí současně volit Ovčáčka, Mynáře a Nejedlého, tedy další naprosto znemožněné figurky. A to už je hodně vážná diagnóza.
                Hygge
                • volby
                  20.07.2017 17:57

                  Přímá volba je krásná věc a to i v případě jiných voleb, než těch prezidentských. Jenže to je pouze A. Je třeba prosadit ještě to B, které spočívá v přímé odvolatelnosti politiků voličskou veřejností za STANOVENÝCH PODMÍNEK. Zkrátka problém není v panu Zemanovi, Sobotkovi, Babišovi, apod., nýbrž v systému, který umožňuje současný ostudný stav.
                  Násoska
                •  
                  18.07.2017 12:27

                  a koho chceš volit jiného když tam nikdo jiný neni vítače nepovažuji za vhodneho kandidata pro tuto zemi :-). chtělo by to nějakého slušného , nekomunistu vzdělaného kultivovaneho, sečtělého dobře jazykově vybaveného a zdrvaého připadně mladeho leda že bychom obnovili králoství nebo spíš cisařstvi protože takový kandidat neni a nebude ....
                  martík
                  • Kralovstvi by bylo fajn moh bys delat saska.
                    18.07.2017 16:38

                    Je ale jasne ze uz si zase plny a potrebujes splachnout. Tvoje napady smrdi.
                    pro ..
                    • Re: Kralovstvi by bylo fajn moh bys delat saska.
                      18.07.2017 17:27

                      vidím že děláš šaška už ted a jiným to nabízíš proč ? moje napady smrdi to je možné ale ty smrdíš celý už od narozeni ?:-) a nikdo s tím nikdy nic nedělal ani ty sám ?:-) proč si tak zapškly a zoufalý projel si penize nebo nic neumíš :-)
                      martík
                  •  
                    18.07.2017 12:46

                    Které z tebou jmenovaných vlastností postrádá Drahoš? Zdá se ti málo vzdělaný?
                    ..
                    •  
                      18.07.2017 15:57

                      vítač a komunista :-)
                      martík
                      • Vítač a komunista ?
                        19.07.2017 9:18

                        Ale tady nemluvíme o Zemanovi, proč ho sem taháš ? Tady je řeč o někom vydělaném a inteligentním. O hulvátství a slušnosti ani nemluvě. Martíku
                        ..
        • Re: Násosko
          17.07.2017 15:55

          Mnoho lidí bez patřičné legitimace a "správným názorem" bylo vyhnáno ze svých zaměstnání na podřadná místa. Nebo snad myslíte, že bývalý prezident Havel vykonával funkci kulisáka dobrovolně? Kolika novinářům nebylo umožněno svobodně psát? Kolik lidí se nemohlo svobodně vyjádřit v diskusích podobných této? A nyní přijdete Vy a chcete po někom s jiným názorem. aby opět odešel...že by snad podobnost čistě náhodná?
          Násoska
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení