Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak globalizace přispívá k nerovnosti: mzdy a bonusy „korporátních superstars“

Jak globalizace přispívá k nerovnosti: mzdy a bonusy „korporátních superstars“

16.05.2017 17:12
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Odměny vrcholového managementu odráží úspěchy společností na zahraničních trzích. Ale jen do určité míry – podle nové studie je u „korporátních superstars“ růst mezd spojený s globalizací spíše výsledkem neefektivního fungování trhu a informačních asymetrií. To dělá globalizaci špatné jméno, píší dva Američané.

Členění politiků na levici, hájící zájmy zaměstnanců a sociálně slabších, a pravici, věčně škrtající rozpočty a stavějící se spíše za zájmy kapitálu, v posledních letech minimálně na Západě už nedává moc smysl. Setkáváme se čím dál více s politiky s antiestablishmentovým, antiglobalizačním nebo přímo nacionalistickým programem.

Do tohoto schématu zapadá hlasování o brexitu, zvolení Trumpa prezidentem Spojených států, či nedávné volby v Nizozemsku a ve Francii. Antiglobalizační hnutí má přitom širokou podporu napříč společenskými vrstvami. Lidé v dělnických profesích čím dál více ztrácejí práci kvůli levnější výrobě v zahraničí, zatímco pracovní místa ve službách u nich doma zase obsazují ekonomičtí imigranti. Hlasy těchto dříve typických voličů levice tak nyní často putují politikům s antiglobalizační agendou, společně s hlasy konzervativců z řad podnikatelů a střední třídy.

Mainstreamová ekonomie má stále za to, že globalizace a mezinárodní obchod umožňují zemím dosažení hlubší specializace a tudíž i vyšší produktivitu a životní standard. Proto by měla globalizace být vítána. Jiné školy ale varují před příliš ukvapenou globalizací tam, kde nejsou pro rozvoj byznysu připravené instituce, anebo upozorňují na přerozdělování bohatství, které globalizace může způsobit.

Právě na druhý bod se soustředil výzkum dvou ekonomů, jednoho z Coloradské univerzity v Boulderu a jeho kolegy z Williams College ve Williamstownu. Podívali se na to, jak postupující globalizace, v případě této studie vyjádřená růstem exportů, ovlivňuje platy nejvyšších manažerů multinárodních společností.

300krát vyšší plat za 300krát větší nasazení?

Ekonomové zkoumali data o příjmech tisíců manažerů stovek nejvýznamnějších amerických firem za posledních 20 let. Jsou to totiž právě mzdy nejlépe placeného procenta zaměstnanců, které v USA nejvíce přispívají k rozevírání nůžek mezi ekonomickými třídami. Podle jednoho výzkumu z roku 2015 mají nejvýše postavení manažeři amerických firem příjmy až 300krát vyšší, než je mzda průměrného zaměstnance.

Jen těžko však chtějí ekonomové uvěřit, že takto extrémně vysoké ohodnocení „korporátních superstars“ je opodstatněné, protože by to teoreticky muselo znamenat, že buď pracují 300krát více hodin v týdnu než průměrný zaměstnanec, anebo jsou ve stejné pracovní době 300krát více produktivní.

Autoři studie spojující růst mezd s globalizací přišli na to, že platy manažerů skutečně podle předpokladu rostly společně s růstem exportů společností, avšak daleko rychlejším tempem. Tím vyloučili možnost, že by prudký nárůst jejich mezd byl čistě kompenzací za rostoucí přítomnost firmy na mezinárodních trzích a za nadstandardní výkon manažerů při koordinaci logistiky a navigaci v cizím legislativním prostředí. Vyšší příjmy jednoduše považují za ekonomicky neopodstatněné, stejně jako autoři výše zmíněné studie z roku 2015.

Trendy v růstech exportů a platech manažerů se do velké míry kryjí (měřítka jsou odlišná)

corp
Zdroj: NBER

Jméno globalizaci může zachránit vyšší zdanění

Jak si ekonomové tyto nadstandardní mzdy vysvětlují? Může za ně prý například problematický přístup vlastníků či představenstva k informacím o tom, co manažeři jejich společnosti v zahraničí vlastně dělají a tedy i k neschopnosti posoudit, jakou odměnu si zaslouží. To dokládají třeba tím, že podle studie rostou mzdy manažerům nejrychleji v prostředí, kde nad nimi mají majitelé nebo představenstvo slabší dohled. Nadstandardní růst platů tak je prý způsoben spíše informačními asymetriemi a štěstím dotyčných manažerů, než dobře fungujícím a motivujícím pracovním trhem.

Autoři si disproporčním růstem mezd „korporátních superstars“ vysvětlují rozdíl mezi vnímáním efektů globalizace veřejností a jejich skutečnými efekty, které oba autoři hodnotí jako celkově pozitivní. Jedním z „receptů“ na nápravu situace, jak ekonomové naznačují, by bylo vyšší zdanění lidí s mimořádně vysokými mzdami – ani by to prý nemuselo být demotivující pro ostatní, jestliže jsou vysoké příjmy způsobeny nefunkčností tržních mechanismů.

 
 

Čtěte více:

Mzdy trpí kvůli korporátním superhvězdám
22.03.2017 6:48
Po většinu minulého století se zdálo, že podíl mezd na celkových příj...
„Millennials“ v USA na tom jsou ekonomicky hůře, než na tom byli v jejich věku jejich rodiče
24.03.2017 6:09
Mladí lidé v USA mají prostě smůlu, ukazují data Fedu. Mají o pětinu ...
České firmy vynáší zahraničním vlastníkům přes 8 procent ročně
31.03.2017 10:25
Česká ekonomika v roce 2016 zpomalila svůj růst zhruba na polovinu z p...
Na kolik si v USA přijdou ilegální imigranti? Na tolik, že se jim „legalizace“ skoro nevyplatí
01.04.2017 18:16
Ilegální pracovníci si přijdou na méně, než ostatní. Pokud však vezmem...

Váš názor
  • Liberté, Egalité, Freundschaft
    16.05.2017 20:45

    K nerovnosti také přispívá například fotbal. Takový Ronaldo bere 82 milionů USD, zatímco náš Pepik, co kope za Slavoj Horní Lhota, bere jen kalorné 500 Kč a nadře se úplně stejně. Dále máme magapříjmy rockových hvězd, herců, atd. Chtělo by to tedy zavést limit na ceny vstupenek, na ceny TV přenosů, na počet vydaných nosičů, atd. Jsme si přece všichni rovni a všichni si zasloužíme stejnou životní úroveň. Takového manažera Apple najdete přece na každém rohu.
    Dan
    • Re: Liberté, Egalité, Freundschaft
      17.05.2017 12:03

      Hezky napsané, Dane! To, že si podobný názory budou zkoušet prosazovat v místech, kde jim komunistická rovnost nesebrala budoucnost pro několik generací, bych jako výsledek názorové plurality byl ochotný tolerovat. Tady nemají takové zbytečné žvásty vůbec co dělat...
      H()L()T4
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data