Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ZAVÍRÁK: Yellenová dává každému, co chce. My bychom potřebovali máslo, Uber Londýn

ZAVÍRÁK: Yellenová dává každému, co chce. My bychom potřebovali máslo, Uber Londýn

29.09.2017 18:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Trhy, ekonomika, politika

• Angela Merkelová sice slaví volební vítězství, ale velká část voličů v Německu svou podporou AfD dala zřetelně najevo své obavy z budoucnosti. Německo tak ukázalo, že tradiční politické strany v Evropě čelí i nadále tlaku a úpadku popularity. To se projevuje i v ekonomické oblasti. Zmíněná AfD například kritizuje i uvolněnou politiku ECB a v pondělí kvůli tomu dokonce došlo k otevřenému názorovému střetu mezi šéfem ECB Mariem Draghim a zástupcem AfD v Evropském parlamentu Berndem Luckem.

• Draghi v pondělí také prohlásil, že inflace v eurozóně podle něj bude růst, ovšem bude se nadále držet pod 2 %. Při čekání na vyšší inflaci je také „třeba trpělivosti“. Šéf ECB poukázal i na volatilitu kurzu eura s tím, že jde o zdroj nejistoty, který je třeba pozorně sledovat. Obecně se očekává, že ECB v příštím roce začne svou monetární stimulaci omezovat.

• EU tento týden ukončila disciplinární řízení proti Řecku, které bylo zahájeno kvůli příliš vysokým rozpočtovým deficitům této země. Jde o známku toho, že Unie oceňuje pokrok, kterého Řecko ve fiskální oblasti dosáhlo. Podobné kroky ale stojí v protikladu s názory, které tvrdí, že řecké dluhy jsou bez ohledu na aktuální vývoj jednoznačně neudržitelné a jediným možným řešením je jejich odpis.

• Americký prezident Donald Trump konečně přišel s konkrétním návrhem na slibovanou daňovou reformu. Podle něj by došlo i ke snížení daně ze zisků ze současných 35 % na 25 %. Před námi jsou ale pravděpodobně měsíce vyjednávání a v návrhu chybí řada klíčových detailů. Není tudíž zdaleka jasné, zda a v jaké podobě může být schválen.

• Prezident Fedu v New Yorku William Dudley prohlásil, že další zvedání sazeb je pravděpodobné, protože současná slabší inflace může být z velké části jen přechodným jevem. Podle jeho názoru se ve středně dlouhém období inflace stabilizuje kolem cíle Fedu ve výši 2 %. Pokud k tomu přidáme utažené podmínky na trhu práce a sílící oživení, znamená to nutnost pokračování v eliminaci monetární akomodace. Dudley se také nedomnívá, že by škody napáchané hurikány byly výraznou ekonomickou brzdou. Jeho komentáře tak posilují očekávání trhu, že Fed ještě před koncem roku přikročí k dalšímu zvýšení sazeb.

• Janet Yellenová v úterý hovořila o tom, že centrální banky by měly být opatrné ohledně pomalé normalizace monetární politiky. Zároveň ovšem dodala, že význam dočasných faktorů může při brzdění inflace hrát menší roli, než se původně domnívala. Lisa Abramowicz na Bloombergu komentuje její proslov trefně: „Z Yellenové se stala mistryně projevů. V nich dá každému trochu toho, po čem touží a zároveň jemně posouvá trh tam, kam chce“.

• Španělská centrální banka varovala, že ekonomický růst může být ohrožen politickými tenzemi souvisejícími se snahami o osamostatnění Katalánska. Ty by se podle ní mohly projevit na spotřebitelské důvěře, poptávce domácností i na finančních podmínkách v zemi.

Byznys

• Podle vedení banky Morgan Stanley bude její divize brokerů i nadále prosperovat a takzvaní roboporadci pro ni nepředstavují významnou hrozbu. Banka je významným správcem aktiv a investic, brokerské služby generují asi polovinu jejích příjmů a další vývoj v oblasti robotizace investičního poradenství je tak pro ni klíčový.

• Uber dostal v zákaz v Londýně. Série ran, které tato společnost v poslední době čelí, tak nekončí. Nicméně stále je považována za nejhodnotnější soukromou společnost z technologického sektoru. Její hodnota je odhadována na téměř 70 miliard dolarů, druhá Didi Chuxing se pyšní odhadovanou hodnotou ve výši kolem 50 miliard dolarů:

uber

• Německý Siemens se dohodl s francouzským Alstomem na vytvoření železničního giganta, který by byl schopen čelit čínské státem vlastněné konkurenci.

• GE jde jinou cestou. Prodá totiž svou průmyslovou divizi švýcarské ABB. Americký průmyslový gigant tak jde dále směrem ke zjednodušení a většímu zaměření svého podnikání.

• Ryanair čelí obviněním z toho, že soustavně podvádí své klienty ohledně letů zrušených kvůli nedostatku pilotů.

U nás doma

• Ministerstvo financí ČR požaduje, aby Specializovaný finanční úřad vyšetřil vývoj cen másla. Cílem má být mimo jiné posouzení toho, zda nějaký subjekt nezneužívá svého tržního postavení, zda současná cena másla odpovídá jeho výrobním nákladům a jak se liší ceny u jednotlivých výrobců. Máslová krize pokračuje.

• Prezident České lékařské komory Milan Kubek na debatě o zdravotnictví pořádané týdeníkem ekonom hovořil o návrhu zvýšit zdravotní pojištění pro lidi s vyššími příjmy. "Surově řečeno, jde o to vytáhnout peníze z lidí, kteří je mají, a zatím nečerpají zdravotní péči. A až budou staří a nemocní, nebudou muset platit třeba příplatky za léky," uvedl Kubek.

• Podle čerstvého průzkumu agentury Median podpora ANO a ČSSD stagnuje a pohybuje se kolem 27 % a 14 %. Postupně ztrácí KSČM a hůře si vede i TOP 09. Naopak SPD Tomia Okamury by podle aktuálního průzkumu získala asi 6,5 % podporu a lépe si nyní vedou i Piráti, kteří by získali 6 % podporu. Více než polovina pravděpodobných voličů je ale podle agentury stále nerozhodnuta o straně, či účasti ve volbách.

 
 

Čtěte více:

Čtvrté vítězství Merkelové v parlamentních volbách v Německu. Sestavit vládu nebude lehké
25.09.2017 7:59
Nedělní parlamentní volby v Německu vyhrála konzervativní unie CDU/CSU...
Yellenová: Fed se mohl mýlit v předpovědi inflace, s její úrovní je nespokojen
27.09.2017 8:37
Americká centrální banka (Fed) je znepokojena přetrvávající neobvykle ...
Kauza Dieselgate: Volkswagen zvyšuje rezervy na řešení skandálu a akcie ztrácejí
29.09.2017 12:04
Německý automobilový koncern Volkswagen se rozhodl zvýšit finanční rez...
V Evropě stoupají ceny energií i potravin. Celkově ale inflace zůstává za odhady
29.09.2017 11:27
Spotřebitelské ceny v eurozóně se v září meziročně zvýšily o 1,5 proce...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data