Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nadělí ČNB pod stromeček vyšší sazby?

Rozbřesk: Nadělí ČNB pod stromeček vyšší sazby?

21.12.2017 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Bankovní rada ČNB v tuto chvíli zjevně není ve všem úplně za jedno. Všeobecná shoda panuje na tom, že ekonomika si zaslouží vyšší sazby. Rozdíly jsou ohledně toho, jak akutní situace je a jak rychle by tedy sazby měly jít vzhůru. Poslední listopadová prognóza ČNB je spíše zdrženlivější a počítá s růstem sazeb až v příštím roce. Část centrálních bankéřů včetně viceguvernéra Mojmíra Hampla a Vojtěcha Bendy si však myslí, že sazby by měly jít vzhůru rychleji. Proč?

První obavou “jestřábů” nebo možná lépe řečeno “aktivistů” (těch, kteří mají radši rychlejší změny měnové politiky) je trh práce. Je jasné, že se přehřívá a bude dál zdrojem inflačních tlaků. I proto si centrální banka nechala zpracovat citlivostní scénář, ve kterém počítá s rychlejším růstem mezd v celém příštím roce (zhruba o 1,5 procentního bodu oproti základnímu scénáři). V takovém případě by odhadem (podle implikované trajektorie sazeb PRIBOR) bylo zapotřebí zvýšit sazby ne 1-2krát, ale přibližně 5krát. Jednoduše řečeno, rozhodně by nebylo na co vyčkávat. Problém pro aktivisty ovšem je, že poslední výsledek mezd spíše zaostal za očekáváním ČNB.

Jejich argumenty se ovšem mohou stočit jinam - konkrétně ke slabší koruně. Poslední prognóza ČNB totiž počítala dál s posilováním české měny. A od posledního zasedání koruna lehce zeslábla. Otázkou je, zda je to dostatečný argument. Koruna je relativně volatilní a pro centrální bankéře nemusí být její pohyb z měsíce na měsíc zásadním důvodem pro změnu názoru.

Aktivisticko-jestřábí křídlo v ČNB se ovšem může pokusit argumentovat ještě jinak - pohledem na ekonomiku v širších souvislostech, ne pouze v úzké orientaci na inflaci. Přehřívající se pracovní trh a levné peníze ženou vpřed ceny nemovitostí - ty rostou nejrychleji z celé EU. V takové chvíli se může hodit zvyšovat sazby o něco rychleji, než diktuje úzce zaměřená inflační prognóza.

Uvidíme, jak takové argumenty dnes zaberou u konzervativnější části bankovní rady, která nemá takovou potřebu vymezovat se vůči aktuální prognóze. Odhadujeme, že konzervativnější hlasy včetně guvernéra Rusnoka lehce převáží, i když hlasování může být těsné. ČNB tak ponechá sazby beze změny, ale jasně naznačí, že další krok v únoru je prakticky “hotovou věcí”. 


TRHY

CZK a dluhopisy

Pokud dnes ČNB rozhodne ponechat sazby beze změny (viz úvodník), může se koruna dostat načas pod tlak. Ten by měl být ovšem pouze krátkodobější, protože rozhodnutí pravděpodobně bude jen velice těsné a doprovodné komentáře by neměly nechat nikoho na pochybách o tom, že další růst sazeb je na spadnutí už v únoru. 


Zahraniční forex

Schválení daňové reformy v USA pohnulo americkými výnosy zřetelně vzhůru, avšak dolar z toho nijak nedokázal profitovat, naopak eurodolar se posunul vzhůru. Za posílením eura stál totiž rovněž růst výnosů - tentokrát těch německých. Tento pohyb mohla vyvolat jednak švédská centrální banka, která ukončila kvantitativní uvolňování, a jednak německá politika, když se dále pohnula jednání o velké koalici.

Zajímavé přitom je, že euro je dnes schopné čelit problematické politice v jižním křídle měnové unie. Katalánsko jde dnes k parlamentním volbám a trh zjevně nevěří, že by takový akt mohl posunout tento region dále mimo Španělsko. Centrální španělské složky mají vše zjevně pod kontrolou, když bývalý pro-separatistický katalánský premiér utekl raději do belgického exilu a někteří přední separatisté již sedí ve vězeňských celách v Madridu. 


Ropa

Cena ropy Brent během včerejšího obchodování vystoupala nad hranici 64 USD/barel, WTI pokořila 58 USD/barel. Hlavní zásluhu na tom měla nejnovější data o zásobách ropy a ropných produktů od EIA, reportující vyšší než očekávaný pokles zásob surové ropy (-6,5 miliónu barelů) a nižší než očekávaný nárůst zásob benzínu (+1,2 miliónu barelů). Býčí sentiment však v pozadí tlumí další týdenní nárůst americké produkce na 9,79 mb/d, která tak zjevně ani ke konci roku neztrácí na své dynamice. Solidně si navíc vedou také americké exporty, jenž narostly na 1,86 mbd. Zítra se můžeme těšit na tradiční data a aktivitě amerických producentů, která nejspíš dále umocní přesvědčení, že i v příštím roce bude produkce “břidlicářů” atakovat rekordní čísla. 



Čtěte více:

Pimco: Jsme na vrcholu, Fed v příštím roce zvedne sazby třikrát, ECB o zvedání začne hovořit
21.12.2017 7:05
Nejdříve ty dobré zprávy: Pokud vyloučíme zombie apokalypsu a náhlý sp...
Predikce HDP nás zklamou hlavně v době, kdy je nejvíce potřebujeme
20.12.2017 18:33
Yogi Berra jednou moudře pronesl, že predikce jsou těžké, zejména pred...
2017 jako rok nejistoty pro Německo?
20.12.2017 18:11
Parlamentní i prezidentské volby, masové nepokoje během summitu G20 v ...
Schodek 50 miliard korun. Zeman podepsal státní rozpočet 2018
20.12.2017 17:54
Prezident Miloš Zeman podepsal zákon o státním rozpočtu na příští rok....
Kongres USA odsouhlasil daňovou reformu, řada je na Trumpovi
21.12.2017 8:26
Kongres Spojených států ve středu schválil rozsáhlou daňovou reformu p...

Váš názor
  •  
    21.12.2017 13:42

    Tomšík včera blekotá (který patří mezi zastánce neměnit sazby), jak české domácnosti se neúměrně zadlužují, nemyslí na zadní kolečka......a sazby nechají stejné....to fakt hlava nebere....po nás potopa, že pane Tomšíku, Rusnoku....
    abc
  •  
    21.12.2017 9:49

    nad čím pořád filozofují....kdy by tedy chtěli zvyšovat sazby, když ne teď????
    abc
    • to abc
      21.12.2017 10:14

      Také doufám, že sami sebe překvapí a sazby zvednou již dnes.
      oh171
      • Re: to abc
        21.12.2017 13:32

        Tak nezvedli, nechápu.
        oh171
        •  
          21.12.2017 13:41

          Já chápu. ČNB není plně suverénní. Zákon č. 6/1993 Sb o ČNB: část první § 1a " Česká národní banka je součástí Evropského systému centrálních bank podle Smlouvy o fungování Evropské unie a podle Protokolu o statutu Evropského systému centrálních bank a Evropské centrální banky a podílí se na plnění cílů a úkolů Evropského systému centrálních bank". § 2 odst. 1 " Hlavním cílem činnosti České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Česká národní banka dále pečuje o finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice. Pokud tím není dotčen její hlavní cíl, Česká národní banka podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu a obecné hospodářské politiky v Evropské unii se záměrem přispět k dosažení cílů Evropské unie. Česká národní banka jedná v souladu se zásadou otevřeného tržního hospodářství". - Pochybuji, že bylo v souladu s tržním hospodářstvím držení CZK za 27....
          ZYX
          •  
            21.12.2017 14:05

            Opět lżi a demagogie a šíření nenavisti, což je Tvá práce na vsech vláknech...ČNB muže hýbat sazbami jak chce a svádět její schopnost ci neschopnost na EU je podlé a ubohé...Nemohl bys agente aspoň přes vánoce strčit hlavu do pračky?
            Velkamedvědice
            •  
              21.12.2017 14:29

              Já si ten zákon nevymyslel. Je zjevně omezující.
              ZYX
              •  
                21.12.2017 14:41

                Lzes. Zadna narizeni ihledne sazeb neexistuji a ty jsou v různých zemich různé..Tvá schopnost chá o at zákony s tím nesouvisi. Je jen veci Čnb , jaké nastavi sazby.
                Velkamedvědice
                •  
                  21.12.2017 14:57

                  Tady se panáčkuje, jak se jinde píská. Máš to černé na bílém.
                  ZYX
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data