Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Německá velká koalice má zelenou…

Rozbřesk: Německá velká koalice má zelenou…

22.01.2018 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Angela Merkelová a Martin Schultz dostali včera zelenou k jednání o velké koalici. To by trhy bezesporu měly uvítat, protože neúspěch v nedělním sjezdu socialistů (SPD) by znamenal s vysokou pravděpodobností konec Angely Merkelové a předčasné volby. Pokud ve finále velká koalice uspěje, bude to znamenat výrazněji pro-evropskou vládu s větším rozpočtem, než by si představovala sama CDU/CSU. Úspěch ale není rozhodně zaručen. Na včerejším sjezdu SPD se proti další velké koalici vyslovilo skoro 45 % delegátů. Detailní koaliční smlouva přitom ještě bude muset projít dalším schvalovacím procesem v SPD, kde úspěch není dopředu rozhodně zaručen…

V tomto týdnu se pozornost stočí k zasedání ECB. Ta musí na jedné straně ocenit silný růst, na druhé straně po očku nervózně sleduje politický vývoj v řadě zemí a především raketově posilující euro. Právě stabilní koalice v Německu spolu s pro trhy akceptovatelnou koalicí v Itálii by mohly časem ECB rozvázat ruce k otočení měnových kohoutů. Na zasedání v tomto týdnu ovšem prezident Mario Draghi bude dál velice opatrný a nebude chtít ani v nejmenším nic naznačovat. Nerad by totiž nastartoval další raketové zisky eura, které od začátku roku na frontě s dolarem zpevnilo o necelá 3 % a meziročně je silnější o více než 18 %.

S výraznější změnou v komunikaci dál počítáme až na dubnovém zasedání…, kdy by měla lehce vzrůst inflace, ale především bude po italských volbách a snad i v Německu na spadnutí podepsání detailní koaliční smlouvy…

TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna v pátek lehce oslabila, ale stále je na dostřel od svých po-intervenčních maxim a pohybuje se těsně pod 25,40 EUR/CZK.

Na začátku nového týdne ji mohou pomoci komentáře guvernéra Jiřího Rusnoka, který pro Lidové noviny řekl, že růst sazeb v únoru je pravděpodobný. I když současně varoval před rychlým zvyšováním sazeb, věříme, že s blížícím se zasedáním ČNB, zůstane koruna v dobré náladě.

Zahraniční forex
Eurodolar před víkendem vyčkával, jak dopadnou politická jednání v Bonnu (SPD) a Washingtonu (Senát), přičemž jejich výsledky by měly teoreticky pomoci euru k dalším ziskům. Sněm SPD totiž v neděli rozhodl, že strana může jednat o velké koalici v Německu a americká federální vláda čelí od soboty “shutdownu”. Eurodolar zatím z těchto zpráv příliš neprofituje, přičemž jako další bonus pro euro je zvýšení ratingu Řecka a Španělska ze strany agentury S&P. Stagnace eurodolaru může mít několik vysvětlení: jedno z nich může být fakt, že eurobýci začínají být vyčerpaní, za druhé - čeká se čtvrteční ECB a konečně dolar možná vyčkává na dohodu o financování federální vlády (dnes se bude opět v 18 hodin v Senátu hlasovat).

Ropa
Ropa Brent vstupuje do nového týdne poblíž hranice 69 USD/barel. V pátek cenám příliš nepomohla IEA, která ve své měsíční zprávě upozornila na „explozi růstu“ americké produkce v tomto roce. Agentura očekává nárůst o 1,1 mil. barelů (z původně 870 tis.), více než EIA a téměř o 300 tis. barelů více než OPEC. Když se k této růstové dynamice přidá špetka geopolitického napětí, má ropný trhy dle IEA nakročeno k výrazně volatilnímu roku. Z druhé strany barikády – jednání monitorovací komise OPEC v Ománu – pak během víkendu zaznívala prohlášení o úspěchu současné dohody na omezení produkce a potřebě pokračující disciplíny. Především však zaujalo prohlášení Saudské Arábie, dle níž by jistá forma spolupráce producentských zemí měla pokračovat i v roce 2019. Zda se tento scénář naplní, zůstává zatím otázkou, nicméně ropní býci jistě ocení každou zmínku podobného typu.  

Akcie
Páteční obchodování v USA se neslo v poklidném, mírně růstovém duchu. Obecně lze zatím tvrdit, že firmy hlásí slušné výsledky. Ovšem je třeba podotknout, že nejzajímavější společnosti své výsledky teprve hlásit budou. Tento týden se můžeme těšit například na výsledky společností jako je Johnson and Johnson, Procter and Gamble nebo Ford. Za zmínku stojí páteční pokles akcií IBM - společnost sice poprvé po šesti letech navýšila tržby, ovšem hlavní podíl na tomto navýšení měl prodej hardwaru, nikoliv cloudového byznysu, od kterého si IBM dost slibovalo. IBM v reakci na výsledky dnes propadlo o 4 %. General Electric se propadlo o dalších 3,1 % a společnost se dostala na svá šestiletá minima.


Čtěte více:

Rozbřesk: Stát dnes znovu otestuje zájem investorů o nové dluhopisy, koruně pomáhá jestřábí ČNB
17.01.2018 9:15
Ministerstvo financí dnes bude mít letos už druhou šanci otestovat záj...
Rozbřesk: ECB se nelíbí silné euro, těžko ho ale dokáže zastavit…
18.01.2018 9:12
Evropští centrální bankéři bijí na poplach. Prudké zisky eura se jim p...
Rozbřesk: Americké federální vládě hrozí další “shutdown”
19.01.2018 9:13
Euro opět stočí pozornost do Německa. Po výrazných ziscích z posledníc...

Váš názor
  •  
    22.01.2018 9:33

    Merkelova a Shulze musí zůstat ve vrcholné politice. Kdyby tomu bylo opačně, hrozilo by, ze bychom přisli o část uprchlíku z Německa. V případě, ze by byl v Německu u kormidla někdo méně prouprchlicky, tak by se mohlo stát, ze by nebylo Dublinem 4 co z Nemecka prerozdelovat a to by mělo pro ČR nedozírné až smrtící důsledky.
    ZYX
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení