Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Investiční tip: V Londýně obchodovaný tabák s atraktivní dividendou i technickou analýzou

Investiční tip: V Londýně obchodovaný tabák s atraktivní dividendou i technickou analýzou

05.02.2018 17:47
Autor: Jan Mihulka, Patria Finance

Jde o jeden z titulů, který je obsažen v seznamu dlouhodobých investičních doporučení analytiků Patria Finance. V současné chvíli jsou tyto akcie nadto na atraktivní technické úrovni 28 GBP, která může ukazovat na vhodný čas pro zařazení do portfolia. O jakém titulu je řeč?

Fundamentální důvody

Britský tabákový koncern Imperial Brands je investičním tipem, obchodovaným v GBP na londýnské burze. Je tradičním dividendovým titulem (dividendový výnos je 6,5 %) se stabilním hotovostním tokem, podepírajícím výplatu dividend. Aktuální výnos z volného cashflow se pohybuje na úrovni cca 8 % což plně pokrývá stávající dividendu a dává i prostor pro její růst. 

Největším lákadlem je ovšem generovaný velký hotovostní tok, který by měl v nejbližších 5ti letech dosáhnout cca 40 % stávající tržní kapitalizace. Napříč tomu vidíme na akcii hluboké podhodnocení P/E na úrovni 11 ne jen v rámci tabákové konkurence, kde se P/E pohybuje na hodnotě 17, ale také v rámci spotřebního sektoru, které má P/E 21. (toto P/E je projektováno pro rok 2018, kdy do vzorce vstupuje aktuální cena akcie P a medián odhadu zisku na akcii pro rok 2018. Čím je toto číslo nižší, tím je cenný papír podhodnocenější).

V současné chvíli se daří stabilizovat tržní podíl na trzích v USA, UK a Německu, které jsou pro společnost klíčové. Pod zlepšením, kdy se společnosti podařilo prakticky zastavit erozi tržního podílu (v druhé polovině roku 2017 +0,10 %), jsou podepsané růstové a specializované značky produktového portfolia, jejichž podíl na celkových tržbách by měl dle dlouhodobé strategie narůst až na 75 % ze současných 60 %. Dále společnost přepokládá růst tržeb v nadcházejícím roce 2018 v průměru 1-4 % a zisk na akcii v rozmezí 4-8 %.

I když Japan Tobacco dementovala svůj zájem o koupi společnosti, zůstává podle nás Imperial Brand stále atraktivním akvizičním cílem.

Technické důvody

V současné chvíli se akcie nachází na úrovni technické podpory odpovídající hodnotám kolem 28 GBP, která akciím za poslední dva roky již několikrát zabránila většímu propadu. Po odražení vždy následoval brzký návrat k hodnotám poblíž 34 GBP, což nám předpovídá potenciální růst kolem 20 %. Tyto momenty jsou zachyceny na první grafu žlutými ovály a důležité rezistentní hranice horizontální zelenou čárou. Zároveň se nachází na spodní hranici regresního kanálu, od kterého akcie zpravidla odrážela vzhůru zpět do jeho středu.

Oscilátor relativní sily (RSI – v grafu označen číslem 1) se nachází v nižším přeprodaném pásmu a ukazuje směrem vzhůru. Zatím pokaždé, když akcie dosáhla tohoto pásma, následoval brzký nárůst ceny. Pomalá stochastika (Stochastic slow – v grafu označen číslem 2) začíná potvrzovat nákupní signál, když světlá linie zespodu protíná červenou linií. Navíc se stochastika nachází podobně jako RSI v přeprodaném pásmu, což svědčí o faktu, že akcie je z technického pohledu podhodnocená. Technický ukazatel MACD (v grafu označen číslem 3) nákupní signál nepotvrdil nicméně i on se nachází spíše v nižším pásmu. Nutno zmínit, že ukazatel MACD často funguje jako zpětně potvrzující faktor dobře časovaného nákupu.

Dvouletý jednodenní graf

001

Zdroj: Bloomberg

V detailu půlročního čtyřhodinového grafu je patrné jak se cena zastavila o spodní hranici regresního kanálu. Také je vidět silná technická rezistence na úrovni 32 GBP, která nepustila cenu posledních pár měsíců výš. Úspěšné pokoření této hodnoty, v grafu zobrazené červenou horizontální linií, by mohlo znamenat růst až k horní hranici sestupného kanálu, což odpovídá úrovni 34 GBP.

Půlroční čtyřhodinový graf

002
Zdroj: Bloomberg

Preferovaný scénář: Long pozice. Úroveň kolem 28 historicky několikrát úspěšně zafungovala jako technická podpora, kde akcie hledala pevnou půdu pod nohama. Pokud se akcie odrazí od spodní hranice technické podpory, otevře se jí prostor ke ztraceným hodnotám na úrovni 34 resp. 40 GBP. Tyto úrovně jsou vhodné pro úplný a nebo částečný prodej. Tento scénář podporuje hned několik technických ukazatelů - index relativní síly (RSI), který svým směrem potvrzuje nákupní signál, tak i pomalá stochastika, kde rychlá světlá linie zespodu protíná pomalejší červenou.

Alternativní scénář: Short pozice. Pokud akcie protnou hranici technické podpory na zmiňované úrovni 28 GBP, které zároveň tvoří spodní hranici sestupného kanálu, mohla by cena dál klesat k novým technickým úrovním odpovídající hodnotám 25 GBP. Zde by pak vidíme druhou příležitost k nákupu a nebo zprůměrování ceny již pořízené pozice.

Zpracoval tým Patria Research

 

Čtěte více:

Analytik Braňo Soták: Tři konkrétní investiční tipy a jedna pozvánka
16.11.2017 15:06
Světové akcie znovu a znovu posouvají historická maxima. Ekonomická ak...
Den plný nejen akciových tipů! Sledujeme Českou investiční konferenci online
23.11.2017 16:33
Česká investiční konference vznikla v roce 2014. Neslyšíte na ní prode...
Toto Vás letos zajímalo nejvíce! PF 2018 od týmu Patria.cz
31.12.2017 18:00
Rok 2017 došel do svého finále. O čem byl a o čem bude ten další? To p...
Investiční výhled Patria 2018: Přehled našich očekávání pro akcie, měny i ekonomiku
09.01.2018 6:28
Vstoupili jsme do roku 2018. Co považujeme za hlavní témata pro tento ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
12:51Preview výsledků ČEZ za rok 2023: Slabší trading, cenové stropy a windfall tax stlačí zisk, dividenda dosáhne až 56 Kč  
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení