Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna opět ztrácí půdu pod nohama

Rozbřesk: Koruna opět ztrácí půdu pod nohama

23.05.2018 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Evropské trhy nezažívají v posledních týdnech zrovna nejlepší chvíle, když se investoři museli nejprve vyrovnávat s potenciálními důsledky hrozící celní války, následované rostoucím napětím mezi USA a Íránem a v neposlední řadě i novým děním na politické scéně v Itálii. Původně nepříliš pravděpodobná varianta vládní koalice, která stále více získává reálné obrysy, vyvolává na trzích vzrušení nebo spíše obavy. Druhá nejzadluženější země eurozóny chce totiž především fiskálně expandovat. V situaci, kdy její dluh přesahuje hranici 130 % HDP, to není asi nejlepší nápad, zvlášť když si její dluhopisový trh zvykl na to, že část dluhu pravidelně odkupuje ECB. Společná centrální banka má ve svém portfoliu italské dluhopisy za více než 341 mld. EUR a s 15% podílem se tak stala největším individuálním věřitelem této jižní země. S perspektivou konce politiky kvantitativního uvolňování je otázkou, kdo by velkorysou fiskální expanzi financoval a především za kolik. A vlastně tento drobný dovětek se může brzy ukázat jako katalyzátor návratu do tvrdé ekonomické reality, podobně jako tomu bylo i jinde na jihu, a celá situace se poté bude moci zklidnit.

Do té doby mohou pozornost trhů rozptylovat zprávy odjinud, například dnes očekávané indexy nákupních manažerů (PMI) z Francie, Německa a eurozóny jako celku. První květnové výsledky napoví, jak vidí současnou situaci a především, jak se do blízké budoucnosti dívají evropské firmy. Prozatím se PMI nacházely relativně vysoko nad hranicí 50, která zjednodušeně dělí vývoj na pozitivní a negativní. Sice ustoupily ze svých maxim, nicméně „slibovaly“ pokračování konjunktury, i když s menší dynamikou než třeba v závěru loňského roku.

Trhy očekávají, že PMI za průmysl v květnu sice znovu mírně poklesly, nicméně pozitivní výhledy evropské ekonomiky tím nijak nezakalí. Jde sice o měkká data, avšak vzhledem k jejich předstihu před tvrdými čísly, která jsou zatím jen za březen, jde o solidní indikace nedávného vývoje. A nepochybně je bere v úvahu i společná centrální banka, které by se dobrá kondice evropské ekonomiky hodila do plánu podzimního konce nekonvenční měnové politiky. A nakonec pozitivní PMI by mohly pomoci zbrzdit dosavadní pád eura.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna už během včerejšího rána ztratila sílu posilovat a znovu se vrátila za hranici 25,70 EUR/CZK. Spolu s ostatními měnami v regionu i nadále hůře snáší napětí na trzích, které vede k preferenci amerického dolaru mezi investory, nehledě na zajímavý úrokový diferenciál koruny vůči euru. Česká měna se tak opět vzdálila od prognózy ČNB, která od koruny díky rozpětí úrokových sazeb „očekává“ výrazné posílení. Brzký návrat koruny k prognóze se zatím jako pravděpodobný příliš nejeví. Tedy minimálně do té doby, než se zklidní i situace na zahraničních trzích a emerging markets se vrátí opět na výsluní.

Dluhopisový trh dnes čekají další tři emise státních dluhopisů v maximálním avizovaném objemu 16 mld. korun. Ministerstvo financí si tak tentokrát otestuje zájem investorů o čtyř až dvanáctileté dluhopisy.

Zahraniční forex
Dnešek je bez významnějších událostí a tak eurodolar může být ve vleku politiky - především té italské, neboť se bude čekat, zda prezident jmenuje premiéra vybraného koalicí Hnutí pěti hvězd a Ligou severu.

Kromě toho, že regionální měny budou sledovat, jak se daří ostatním emerging markets (zejména TRY), tak forint se musí mít na pozoru před dnešním zasedáním MNB. Žádná změna v uvolněné měnové politice se neočekává.

Ropa
Cena ropy Brent sice během včerejška úspěšně pokořila hranici 80 USD/barel, dnes má však problémy udržet se na hodnotě o dolar nižší. Důvodem jsou zprávy o možném zvýšení produkce kartelu OPEC, ke kterému by v reakci na dění okolo Íránu a Venezuely mohlo dojít již příští měsíc na jednání ve Vídni (22.6.). Aktuálně se OPECu a partnerským zemím daří omezovat těžbu nad rámec stanovené dohody (1,8 mil. barelů denně), přičemž jen v dubnu bylo dodržování dokonce na úrovni 166 %. Kolik barelů ropy by byly producentské státy ochotny uvolnit, aby ropný trh zchladily, zatím zůstává nejasné. S ohledem na dostupné volné kapacity by však minimálně možnost kompenzovat výpadky z Venezuely a potenciálně i Íránu neměla být velkým problémem. Jinou otázkou je, nakolik budou členské státy - v čele se Saúdskou Arábií - ochotny tlumit tlak na růst cen v situaci, kdy se jim každý měsíc zvyšují příjmy z prodeje ropy.

Akcie
Úterní obchodování na akciových trzích v USA se neslo ve znamení nízké volatility a menšího objemu, než je běžné. V závěru obchodování se hlavní akciové indexy dostaly na denní minima. Nejlépe se včera dařilo finančnímu sektoru (Citigroup +0,9 %, Wells Fargo +1,3 %). Naopak nejhůře se dařilo průmyslu (Boeing -2,5 %, Caterpillar -1,3 %) a ropnému sektoru (Chevron -0,9 %, Exxon Mobile -0,8 %).

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Poučení ze zapomenutého amerického státního bankrotu
23.05.2018 6:05
Jedním z nejúporněji přežívajících mýtů o Spojených státech je báchork...
Akciové trhy v USA - klid před bouří?
22.05.2018 22:02
Úterní obchodování na akciových trzích v USA se neslo ve znamení nízké...
PKN Orlen chce vykoupit zbytek akcií Unipetrolu za 380 korun za akcii
23.05.2018 8:28
Polská rafinerská společnost PKN Orlen hodlá od menšinových akcionářů ...
Majitel Pegasu dohodl obří akvizici producenta netkaných textilií a otevřel si trhy USA i Asie
23.05.2018 8:45
Investiční společnost R2G miliardáře Oldřicha Šlemra se dohodla na pře...
VIG má lepší výsledky a majitel Pegasu dohodl obří akvizici
23.05.2018 8:54
Včerejší den se nesl v duchu rozšíření alternativního trhu Free Market...

Váš názor
  • Ještě štěstí že máme tu korunu.
    23.05.2018 13:45

    Kdyby jsme už měli euro, jako zbytek civilizované Evropy tak by nebylo ani o čem psát. A my jsme přece národ co si rád podiskutuje a zanadává na cokoliv. A co na to náš pan hradní.
    Marek
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení