Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přijde jednou tektonický posun i na dolaru?

Přijde jednou tektonický posun i na dolaru?

06.08.2018 17:45

Při hovorech o měnových kurzech se mohou ekonomové hodně vyřádit, protože relevantních faktorů je tu řada předlouhá. A snad nejvíce to platí u Spojených států. Už proto, že se nachází v dost atypickém ekonomickém cyklu a do Bílého domu se jim ještě nastěhovali černé labutě.

Dolarový svět

Pestré může být už samotné hodnocení dlouhodobé pozice dolaru ve světové ekonomice. Panuje poměrně rozšířený lidový příběh, který v podstatě tvrdí, že Američané si mohou dovolovat vše, protože vládnou dolarem. Tento intuitivní pohled je ale do určité míry mylný. Ano, dolar má ve světové ekonomice dominantní pozici, slouží jako bezpečné útočiště, a to se projevuje i v tom, za kolik jsou si Američané schopni od zbytku světa půjčovat. Jenže odvrácenou stranou této mince je vztah mezi kurzem a obchodní bilancí. Včetně toho, že zejména v dobách zlých sílí zájem o dolar, a přitom je to právě čas, kdy by Spojené státy (stejně jako řada dalších) uvítaly měnový kurz spíše slabší, než silnější. Ve výsledku se tu tak pevně drží za ruku silná pozice dolaru ve světové ekonomice na straně jedné a struktura americké ekonomiky silně vychýlená ke spotřebě, zadlužování se a obchodním deficitům na straně druhé.

Podivuhodné je pak i to, co všechno je ona dominantní pozice dolaru a jeho status bezpečného přístavu schopný ustát. Někdy dokonce můžeme mít podezření, že to vše stojí jen na principu „přání otcem, nebo spíš matkou myšlenky“. Což zde konkrétně znamená, že reálné alternativy k dolaru zatím neexistují a investoři prostě nějakou bezpečnou měnu s dostatečným institucionálním a tržním zázemím potřebují. Stroj sebenaplňujících se proroctví pak je schopen vytvářet z dolaru bezpečný přístav třeba i v době, kdy se američtí zákonodárci hádají o to, zda prodloužit dluhový limit, nebo v čele země stojí neřízená střela a hrozí „uzavřením vlády“. Na druhou stranu je ale pravda, že americká ekonomika vykazuje pozoruhodnou odolnost a flexibilitu. Zas a znova se dokáže zvednout z krize, když jinde pokračují neřešené problémy (současná situace USA vs. eurozóna či Japonsko).

Silný, nebo slabý?


Pro sílu dolaru nyní hovoří v podstatě hlavně to, že americké ekonomice se vede stále mimořádně dobře jak v absolutním, tak relativním měřítku – zejména ve srovnání se zmíněnou eurozónou a Japonskem, ale i řadou rozvíjejících se zemí. Z toho plyne vývoj relativní měnové politiky, úrokových diferenciálů a následně sil, které kapitál táhnou do USA namísto jiných destinací.

Najdeme ale i opačný pohled, který prezentuje třeba Natixis. Jeho jádro v podstatě odpovídá různým teoriím o dlouhodobém úpadku Spojených států. Zde jde konkrétně o to, že současná vláda sleduje na vrcholu cyklu expanzivní fiskální politiku. Což se podle Natixisu projeví zejména zhoršením obchodní bilance, zvyšováním vládního dluhu a následně oslabováním dolaru (všimněme si ale, že takové oslabování dolaru je důsledkem a zároveň „lékem“ na zmíněné neduhy). Na podobné argumenty by se dalo namítnout, že pokud by byly relevantní, už by se na měnových trzích projevovaly. A Natixis na ně má odpověď, která zní: Už se projevují.

Banka v podstatě tvrdí, že dolar je nyní silný jen díky úrokovým diferenciálům (rozdílům ve výnosech amerických aktiv na straně jedné a aktiv v eurozóně, Japonsku a Číně na straně druhé). Pokud bychom kurz dolaru „očistili“ od tohoto vlivu a zůstal by jen vliv obchodní bilance, eurodolar by se podle výpočtů Natixisu nacházel na úrovni 1,31 (nyní 1,16), za dolar by se neplatilo 110 jenů, ale jen 85, a ne 6,77 renminbi, ale jen 6,35.

Takový pohled má své plusy i mínusy, ale i když se s ním neztotožníme, může nám připomínat, že ani pozice dolaru ve světové ekonomice není vytesána do kamene. Kvůli tomu se nemusíme stát vyznavači zkázopraveckých teorií o pádu USA, či celého Západu. Můžeme se ale zamyslet nad tím, zda současná doba, která vynáší na světlo věci doposud skrývané a potlačované, nepřinese nakonec také nějaký strukturálnější posun na měnových trzích. Jak jsem se pokusil naznačit v úvodu, v určitém scénáři by to mohlo být pro globální ekonomiku prospěšné. Tedy pokud by strukturálně slabší dolar přinesl snížení globálních nerovnováh – USA by více spořily a vyvážely, zejména Čína a Německo méně spořily a více dovážely. 

 

Čtěte více:

Summers o eskalaci obchodních potyček a dalším vývoji v globální ekonomice
04.07.2018 11:26
Německý Der Spiegel přináší rozhovor s významným americkým ekonomem La...
Aktualizovaný výhled Patrie na rok 2018: Velký otazník nad posilováním koruny
19.07.2018 10:18
První polovinu roku mají světové trhy za sebou. Jaká byla? Ale předevš...
Fed vidí silný růst a tak prostřel pro zařijové zvýšení úroků
01.08.2018 20:46
Jak se dalo očekávat, americká centrální banka Fed ponechala svoji po...
Čísla z trhu práce neoslnila, ale dolar ani výnosy nerozhýbala
03.08.2018 14:40
Červencová sada dat z amerického trhu práce nedopadla úplně podle oček...

Váš názor
  •  
    06.08.2018 18:56

    Není to jen nutnost nákupu ropy v USD. Dvě ze tří největší ratingových agentur Fitch , Moody's , S&P ( všechny z USA) dávají USA nejvyšší rating a ta třetí druhý nejvyšší rating - dluh USA přesahuje 21 000 miliard USD a blíží se 110% HDP, zatímco země s dluhem 30% K HDP i nižším tak vysoký rating nemají. USA tak mají nízké náklady na obsluhu svého astronomického dluhu díky nejvyššímu ratingu. Dále ovládají MMF ( hlasovací právo USA je téměř 18%) i " nezávislé centrální banky " a ty intervenují v jejich propěch nákupem dluhopisů USA. Před pár lety jich centrální banka Belgie ( jejíž zadlužení se blížilo ke 100% /HDP) v krátkém časovém úseku nakoupila za 85 mld . USD - kde na to asi vzali. Své udělají i sankce "pro neposlušné " a pokuty pro výrobce aut Německa , banky ( Německa, Francie, Británie) atd. Kvalitou či spíše "nekvalitou svého zboží " by USA rozhodně dolar nad vodou neudržely.
    samuraj
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data