Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcionáři Unipetrolu schválili vytěsnění minoritních vlastníků

Akcionáři Unipetrolu schválili vytěsnění minoritních vlastníků

28.08.2018 13:54, aktualizováno: 28.8. 14:21
Autor: ČTK

Aktualizováno

Valná hromada petrochemického holdingu Unipetrol dnes schválila vytěsnění zbylých minoritních akcionářů firmy. Návrh podal majoritní vlastník, polská skupina PKN Orlen. Cílem firmy je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy. Kdy přesně se tento krok uskuteční, zatím není známo.

PKN Orlen v Unipetrolu před dnešní valnou hromadou vlastnil více než 94 procent akcií. V květnu oznámil, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 Kč, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu.

Část minoritních akcionářů s nabízenou cenou 380 korun za akcii nesouhlasí. Už dříve avizovali, že v případě vytěsnění podají na polskou firmu žalobu. "Jsme přesvědčeni, že férová cena akcií Unipetrolu je vyšší než těch 380 korun. Doložíme to znaleckým posudkem. Jejich hodnotu reálně vidím mezi 450 až 500 korunami," řekl v pondělí ČTK Tomáš Hájek, který podle svých slov zastupuje asi 300 akcionářů dohromady vlastnících zhruba 1,3 procenta akcií Unipetrolu.

Z akcionářů, které zastupuje, se podle něj plánuje přidat k žalobě o dorovnání přes 200 lidí. Ve shodě s Hájkem jedná například londýnská firma Petrus Advisers. Na dnešní valné hromadě navrhl Hájek v protinávrhu cenu 450 korun za akcii. Dnes odpoledne se na pražské burze prodávaly akcie firmy za zhruba 381 korun. Ještě na začátku roku 2017 byla jejich cena pod 200 korunami.

001

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Součástí PKN Orlen je společnost od roku 2005. Čistý zisk Unipetrolu loni stoupl o devět procent na rekordních 8,7 miliardy Kč, tržby stouply o 39 procent na 122,5 miliardy Kč.

Jak šel čas s Unipetrolem:

Společnost Unipetrol byla do obchodního rejstříku zapsána v únoru 1995. Součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě je firma od roku 2005. Privatizace Unipetrolu patřila k nejkontroverznějším a nejdiskutovanějším prodejům státního majetku.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v ČR, jedním z nejdůležitějších výrobců plastů a vlastníkem největší sítě čerpacích stanic (Benzina). V oboru rafinérské a petrochemické výroby je významným hráčem i ve střední a východní Evropě.

Skupinu do loňska tvořila především Česká rafinérská s rafinériemi v Litvínově a Kralupech nad Vltavou a společnost Unipetrol RPA, která je předním českým producentem v oblasti rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin (zkratka RPA znamená rafinérie, petrochemie, agrochemie). Česká rafinérská loni k 1. lednu zanikla, Unipetrol ji sloučil s Unipetrol RPA. Již dříve s ní sloučil další dceřinou společnost Benzina. Do skupiny patří například i společnosti Paramo Pardubice, Spolana, Butadien Kralupy a několik dalších.

Skupina Unipetrol patří v Česku k největším firmám z hlediska obratu. Stabilně patří do první desítky žebříčku Czech Top 100 podle tržeb. Základní kapitál dosahuje 18,133 miliardy korun. Holdingu v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o polovinu na 3,2 miliardy korun. Vliv mělo pojistné plnění, které vylepšilo výsledky loni. Tržby podniku se snížily o 4,5 procenta na 58,3 miliardy korun. Za samotné druhé čtvrtletí čistý zisk klesl meziročně téměř o pětinu na 2,9 miliardy korun. Čtvrtletní tržby se proti loňsku téměř nezměnily, firma utržila 31,1 miliardy korun.

Loni Unipetrol dosáhl rekordního čistého zisku 8,7 miliardy korun. Meziroční růst činil devět procent. Tržby stouply proti roku 2016 o 39 procent na 122,5 miliardy. K dobrým výsledkům podle společnosti pomohly stav ekonomiky, vyšší využití výrobní kapacity, ale i příjmy z pojištění za havárie v roce 2015.

V srpnu 2015 výbuch a požár v chemickém areálu Záluží u Litvínova poničily etylenovou jednotku Unipetrolu. Při havárii se musel v areálu odstavit celý provoz petrochemie. Škody vyčíslil podnik na 13,4 miliardy korun.

Předloni v červnu koupil Unipetrol od polské firmy Anwil, kterou rovněž vlastní PKN Orlen, po deseti letech zpět neratovickou chemičku Spolana za jeden milion eur (zhruba 27 milionů Kč).

Firma v červnu 2016 zahájila u Litvínova na Mostecku výstavbu nové polyetylénové jednotky. Náklady na největší investici v českém petrochemickém průmyslu jsou 8,5 miliardy korun, stavba má být dokončena do konce letošního roku.

Počátkem letošního roku společnost PKN Orlen oznámila, že uspěla se svou nabídkou na odkup menšinových podílů v Unipetrolu. Podíl PKN v Unipetrolu stoupl na více než 94 procent z dřívějších zhruba 63 procent. V květnu PKN Orlen avizoval, že hodlá od menšinových akcionářů koupit zbývajících 5,97 procenta akcií. Firma uvedla, že za každou akcii nabídne 380 Kč, tedy stejnou částku jako při předchozím odkupu. Cílem je stáhnout akcie Unipetrolu z pražské burzy.

Dozorčí rada společnosti letos v březnu odvolala předsedu představenstva firmy Andrzeje Modrzejewského. Ve funkci ho nahradil Krzysztof Zdziarski. Modrzejewski skončil také jako generální ředitel Unipetrolu.

 
 

Čtěte více:

Unipetrol dočasně odstaví a zmodernizuje petrochemii v Litvínově, valná hromada jedná o vytěsnění akcionářů
28.08.2018 9:50
Unipetrol dnes začíná s postupným utlumováním provozu v petrochemickém...
Berkshire Hathaway investuje do indické digitální platební firmy
28.08.2018 11:13
Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena...
Analytik k výsledkům VIG: Dobré jádrové ukazatele postihla vyšší daň, výhled firma potvrdila
28.08.2018 11:51
Výsledky VIG za 1H 2018 hodnotíme neutrálně. Dobré jádrové ukazatele p...
CD Projekt Red: Shrnutí prvního pololetí 2018 (komentář analytika)
28.08.2018 12:54
Polský akciový index WIG20 se dostává na čerstvá půlroční maxima. Burz...
Evropské burzy mírně rostou na dvoutýdenní maximum, auta v čele
28.08.2018 12:05
Evropské burzy v úterý dopoledne nepatrně posilovaly poté, co Spojené ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university