Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluh 230 % HDP? České veřejné finance nejsou udržitelné, tvrdí rozpočtová rada

Dluh 230 % HDP? České veřejné finance nejsou udržitelné, tvrdí rozpočtová rada

30.10.2018 13:46, aktualizováno: 30.10. 13:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

České veřejné finance nejsou i přes očekávaný růst ekonomiky a daňových příjmů dlouhodobě udržitelné. Dluh veřejných financí by především kvůli stárnutí populace při zachování stávajícího nastavení daňové politiky a výdajů dosáhl v roce 2068 až 230 procent hrubého domácího produktu (HDP). To je více, než nyní vykazuje jakákoli země Evropské unie včetně Řecka. Ve své první Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to dnes uvedla Národní rozpočtová rada.

Při zachování stávajícího nastavení daňových a výdajových politik by se Česká republika během následujících padesáti let dostala do bezvýchodné dluhové pasti. Důvodem je především stárnutí obyvatelstva a s ním spojené zvyšování nároků na penzijní systém. Ukázala to historicky první Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí zpracovaná Národní rozpočtovou radou.

Přestože Česká republika v současnosti patří mezi nejméně zadlužené země Evropské unie, jsou její veřejné finance dlouhodobě neudržitelné. Při zachování stávajícího nastavení výdajových a daňových politik by se do roku 2068 mohl veřejný dluh vyšplhat až na 230 % HDP. To by znamenalo, že země nebude schopna hradit svoje výdaje a závazky a propadne se do dluhové pasti. Vyplývá to ze Zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, kterou dnes zveřejnila Národní rozpočtová rada. „České hospodářství bude v následujících 50 letech růst i nadále rychleji než ekonomiky vyspělejších zemí. Ani zvyšování daňových příjmů, které pokračující konvergence přinese, ale nebude stačit na to, aby vyvážilo schodky penzijního systému způsobené stárnutím obyvatelstva,“ uvedl člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel.

Zatímco nyní činí podíl osob ve věku 65 a více let na celkové populaci 19 %, kolem roku 2060 bude už do této věkové skupiny spadat téměř každý třetí obyvatel. Zpráva Národní rozpočtové rady ukazuje, že po roce 2030, kdy do důchodu začnou odcházet populačně silné ročníky, bude penzijní systém čelit prudkému nárůstu výdajů. Současný vyrovnaný stav se tak promění v každoroční deficity, které se do roku 2059 vyšplhají až nad 5 % HDP. „Česká společnost se bez ohledu na technologický pokrok, ekonomické sbližování s vyspělými zeměmi nebo další možné pozitivní změny ocitne před základní otázkou: zvýšit daně, posunout věk odchodu do důchodu, nebo připustit snížení důchodů vzhledem k průměrné mzdě? Čas, který mají politici i široká veřejnost na nalezení konsenzuálního řešení, se rychle krátí,“ řekla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová.

Klíčová zjištění Zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí:
31 % bude pravděpodobně podíl osob ve věku 65 a více let na celkové populaci ve 60. letech 21. století.
V případě zachování současného nastavení daňových a výdajových politik by podíl veřejného dluhu na HDP začal od poloviny 30. let 21. století narůstat a v padesátiletém horizontu by se vyšplhal až na 230 % HDP.
Výdaje na starobní důchody začnou během 30. let 21. století ze stávající úrovně 7 % HDP rapidně růst a budou kulminovat kolem roku 2059 na úrovni 12,9 % HDP.
2,86 je počet procentních bodů HDP, o který by se muselo každý rok zlepšit primární strukturální saldo po dobu 50 let, aby na konci tohoto období dluh nepřesahoval hranici dluhové brzdy (55 % HDP).
40 % je přibližná hranice podílu veřejného dluhu na HDP, která za současných podmínek zajistí, že v případě ekonomických problémů nedojde k aktivaci dluhové brzdy.


Kromě výdajů na starobní důchody porostou podle Zprávy v poměru k HDP v následujících 50 letech také veřejné výdaje na zdravotnictví či sociální dávky. Rychlejší růst výdajů v porovnání s příjmy by sám o sobě v následujících 50 letech prohloubil dluh sektoru veřejných institucí z 34,7 procenta HDP na konci roku 2017 na 180 % HDP. Překročení dluhové brzdy, jež je nyní zákonem stanovena na 55 % HDP a následné další zvyšování zadlužení by ale vyvolalo reakci finančních trhů, na nichž si stát obstarává zdroje prodejem dluhopisů. „Investoři by při zhoršujícím se stavu českých veřejných financí požadovali za svoje prostředky rizikovou prémii, která by se projevila nárůstem úrokových sazeb ze státních dluhopisů. To by vývoj dluhu ještě zhoršilo,“ uvedla Zamrazilová.

Zpráva Národní rozpočtové rady kromě dlouhodobé neudržitelnosti českých veřejných financí poukázala také na střednědobá rizika. Zátěžové tříleté scénáře, ve kterých Rada pracovala se zpomalením růstu HDP na dvě procenta ročně, resp. jeho stagnací, naznačují, že pokud by se opakovaly světové hospodářské poruchy minulého desetiletí, veřejné zadlužení by se zhoršovalo stejně rychle jako při předchozí krizi. „Tentokrát by ovšem byla nevýhodou horší výchozí pozice, protože stávající zadlužení je ve vztahu k HDP vyšší, než bylo v roce 2008,“ uvedl člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls.

O Národní rozpočtové radě:

Národní rozpočtová rada je nezávislý odborný orgán, jehož hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem č. 23/2017 Sb., o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Činnost Národní rozpočtové rady zároveň přispívá k udržitelnosti veřejných financí České republiky a snižuje riziko nadměrného zadlužování státu. Členy Národní rozpočtové rady jsou Eva Zamrazilová (předsedkyně), Richard Hindls či Jan Pavel. celá zpráva ke stažen na www.unrr.cz

 
 

Čtěte více:

Rada: Schválení rozpočtu se schodkem 40 mld. Kč není optimální
18.09.2018 11:52
Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schv...
Schillerová: Vláda nesouhlasí s novými zdroji příjmů rozpočtu EU
20.09.2018 13:26
Česká vláda nesouhlasí se zaváděním nových zdrojů financování dlouhodo...
Přebytek rozpočtu ke konci září stoupl na 16,8 miliardy Kč
01.10.2018 14:27
Přebytek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 16,8 miliardy koru...
Rozbřesk: (Ne)splnitelný státní rozpočtový plán
24.10.2018 9:18
ČR se v polovině roku zařadila mezi nejlépe hospodařící země EU. S pře...

Váš názor
  • Místo, abychom byli rádi
    31.10.2018 11:04

    Místo, abychom byli rádi, že konečně někdo zkoumá poměry věřejných financí, vytahujeme nesmysly o mafiánské ekonomice 90. let. Za to, že jsem neměli (a v mnoha ohledech stále nemáme) odpovídající sociální struktury, přece nemůže politická reprezentace. Byly zničené a jejich obnova trvá až tři generace.
    Pracovitý Prosecký
  • nesmyslná projekce
    31.10.2018 10:33

    Podle mne je tato poplašná zpráva konstruktem politických jelit. Její nesmyslnost spočívá v projekci současného stavu, aniž by dostatečně zvážili jeho vyjímečnost, danou promrhanými roky po transformaci ze socekonomiky v letech 1990-2010. Osobně považuji za důležité zvýšit úroveň mezd, tím rozhýbat služby a příjmy státu z daní. Ceny udrží na uzdě tlak z venčí a vyšší příjmy chuť se množit.
    lime
    • Re: nesmyslná projekce
      31.10.2018 11:00

      Vaše projekce je ale také nesmyslná. To že se stále více lidí dožívá stále vyššího věku navrhujete řešit tak, že se zvětší počet těch mladých. Chcete vlastně obnovit damografickou pyramidu z roku 1920 nebo z roku 1950, jenomv absolutně vyšších číslech. Pokud v roce 1950 bylo na 1 milion potřeba devět milionů pracujících a mladších celkem, bude potřeba na 4 miliony 36 milionů (je to jen modelový příklad). I kdyby to bylo díky vyšší produktivitě jen 25 milionů, kde budou žít, na území dnešní ČR? Je´dte se podívat na Jávu, abyste viděl, co to znamená. Prostě model 1 důchodce na šest dětí už se nikdy nevrátí. Snad dosáhneme modelu 1 důchodce na 1,8-2 dětí, ale i v takovém případě potřebujeme reálný poměr GDp/věřejné finance/péče o staré.
      • Prosecký
        31.10.2018 19:09

        milion sem, milion tam. Ve světle 1,6 narozeného dítěte na ženu v ČR je vaše úvaha poněkud o celou pyramidu mimo realitu. Zvýšení průměrného věku o jeden rok zvedne populaci asi o 1,2%, kde je vašich 25 mil. občanů? Typuji vás na voliče TOP 09, vaším náboženstvím i povoláním bude patrně politika. Byl jsem jím také, ale co po odklonu od liberální pol. filosofie přešla k uctívání dogmat jsem vsadil na řízení ekonomiky a státu jako podniku, maje na mysli pana Baťu.
        lime
        • Re: Prosecký
          31.10.2018 22:19

          Aha, a proto je potřeba rozhýbat příjmy státu z daní. Tedy vyždímat z lidí a firem co to jen jde a vnucovat lidem drahé státní služby, které navíc nikdo nežádá. Tak to není řízení státu jako Baťa, ale jako agent Bureš...
          qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university