Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: (Ne)splnitelný státní rozpočtový plán

Rozbřesk: (Ne)splnitelný státní rozpočtový plán

24.10.2018 9:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

ČR se v polovině roku zařadila mezi nejlépe hospodařící země EU. S přebytkem veřejných rozpočtů odpovídají 1,5 % HDP a šestým nejnižším dluhem v Unii tak opět patří mezi premianty. Jde samozřejmě o výsledky bez dalších podrobností, avšak lze předpokládat, že se na nich podílel jak solidní ekonomický růst podporující výběr daní (tedy především těch příjmových), tak ještě nepříliš silná investiční aktivita veřejného sektoru. Ostatně leccos už napovídá vývoj státního rozpočtu, kde stále zaostává čerpání přidělených peněz na výstavbu dopravní infrastruktury. A právě tyto „úspory“ pak mohou spolu s penězi z EU letos zafungovat jako jeden z hlavních důvodů, proč rozpočet dopadne výrazně lépe, než naznačoval původně schválený plán. Výsledek státního rozpočtu se bude pravděpodobně blížit nule místo původně schváleného padesátimiliardového deficitu a celé veřejné finance pak mohou znovu vykázat v evropském měřítku nepříliš obvyklé kladné saldo.

A s deficitem počítá i návrh rozpočtu na příští rok. Tentokrát má jít „jen“ o čtyřicet miliard, k nimž přispěje především výrazný nárůst výdajů na penze a další navyšování platů ve veřejném sektoru. Menší část z navýšených výdajů má jít rovněž na investice, nicméně je otázkou, zda se je podaří realizovat. Investiční aktivita veřejného sektoru se sice už odrazila ode dna, avšak poté co narážela na bariéry v podobě nepřipravenosti staveb, může narazit na nedostatek zaměstnanců ve stavebnictví. Problémem pak nemusí být ani peníze ani projekty, ale možnosti jejich vlastní realizace. I proto může být výsledek rozpočtů (i výše dluhů) v příštím roce opět nižší, než se původně očekávalo.

Finanční trhy nejspíše diskuse kolem státních financí na příští rok nechají chladnými, zvlášť když rozpočet s největší pravděpodobností časem projde parlamentem a ČR nebude čelit riziku rozpočtového provizória. Krátkodobě může vše nakonec vypadat docela dobře, i když na druhý pohled se toho moc nezmění ve skrytých negativních trendech českých veřejných financí, které vyplývají především z problému stárnutí populace. A nejde jen o důchody, na něž už od roku 2000 stát vynaložil o 390 mld. více, než vybral na sociálním pojištění, ale i o budoucí financování systému zdravotnictví.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruně se včera dostalo podpory ze strany viceguvernéra ČNB a vrátila se zpět pod hranici 25,80 EUR/CZK. Je vidět, že česká měna slyší na slova o potřebě vyšších úrokových sazeb, avšak stále jde jen o drobný posun, který korunu k hodnotě prognózované centrální bankou příliš neposunul. A je vlastně otázkou, zda by čtvrt procentní zvýšení sazeb, o němž budou bankéři příští týden hlasovat, mohlo tento úkol vůbec splnit. Centrální bankéři mají jeden poslední den na veřejné komentáře, které by trh „navnadily“. Prozatím byl slyšet jen jeden hlas o opatrnějším a jeden o aktivnějším postupu.

Zahraniční forex
Eurodolaru se nedaří, a to přesto, že si prezident D. Trump opět vyšlápl na Fed, resp. na jeho šéfa J. Powella, který podle amerického prezidenta měl být mužem nízkých úrokových sazeb a ukazuje se, že není. Fed je nicméně nezávislý a jeho šéf byl jmenován na čtyři roky, takže D. Trump se s neposlušným centrálním bankéřem bude moci vypořádat až ve druhém volebním období - pokud na něj dojde.

Eurodolar má však problém vinou Itálie. Včera bruselská Evropská komise odmítla připravovaný rozpočet na rok 2019 a dala Římu tři týdny na to, aby předložil “nový”. Vedení italské vlády reagovalo odmítavě, takže v eurozóně bude i v dalších týdnech panovat období nejistoty, a tím i nízkých úrokových sazeb, které nedovolí zpevnit. Uvidíme co ke kauze Brusel - Řím řekne zítra prezident ECB, který je shodou okolností Ital.

Ropa
Ropa Brent včera zažila nejprudší pokles od července, když se její cena propadla o více než 4 % až hluboko pod 77 USD/barel. Ropa opětovně reaguje na výprodeje na akciových trzích, vážněji však trh začíná brát také ujištění Saúdské Arábie o dodatečných dodávkách ropy ve světle íránských sankcí. Ty nyní stále představují klíčový cenově pozitivní faktor, nicméně si již zdaleka neužívají výhradní pozornosti, jako tomu bylo ještě před několika týdny, když trh fungoval v býčím módu. V neposlední řadě pak medvědí náladu podpořila včerejší čísla API, která naznačila vysoký nárůst zásob (+10 mil. barelů). Pokud by se tomuto číslu přiblížila i dnes EIA, pak by měla ropa zaděláno na další problémy.


Čtěte více:

Ošklivá dvojčata a „neudržitelná“ síla dolaru
23.10.2018 13:04
Podle výpočtů americké Treasury and Office of Management and Budget se...
Týdenní výhled: Řekne šéf ECB něco k Itálii? Americké HDP poprvé a čísla hvězd IT
22.10.2018 13:12
Na začátku týdne finanční trhy mohou využívat lehce pozitivních zpráv ...
Moody’s popostrčila Itálii blíže k útesu
22.10.2018 17:09
Reakce na předložení deficitního italského rozpočtu na sebe nenechala ...
EK odmítla plán rozpočtu Itálie na 2019, Řím má tři týdny na nový
23.10.2018 16:11
Evropská komise (EK) odmítla plán italské vlády na podobu rozpočtu na ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m