Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Pandora reaguje na výsledky agresivním růstem

Summary: Pandora reaguje na výsledky agresivním růstem

05.02.2019 17:28
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

EVROPA:

Pandora 4Q18

Výrobce bižuterie prezentoval překvapivě dobré kvartální výsledky, které však dle našeho názoru pořád neřeší základní problém této společnosti, kterými jsou klesající like-for-like sales (tržby z prodejen otevřených déle než jeden rok). Tržby samotné rostly v posledním kvartálu roku o 4 % yoy na 7,9 mld. DKK při konsensu na úrovni 7,8 mld. DKK. Nicméně z pohledu like-for-like sales se díváme na 7% meziroční pokles, což znamená, že společnost financuje růst především otevíráním nových prodejen, zatímco ty stávající nejsou schopny nalákat nové zákazníky. Poklesy byly nejmarkantnější na evropských trzích (UK -8 % yoy, Francie -13 % yoy), zatímco USA víceméně stagnovaly. Musíme však uznat, že se dobře vedlo Číně, kde like-for-like sales vykázaly 4% yoy zlepšení. Pochválit musíme také online prodeje a jejich 24% yoy růst tržeb.

Výhled na rok 2019 také není nic světoborného. Tržby by měly sklouznout o jedno až pět procent, like-for-like sales zase o 4 až 6 % a provozní marže ubere z 28 % na 26 až 28 %. Konsensus trhu je v případě celkových tržeb nastaven na 0,5% pokles a provozní marži kolem 25 %.

Akcie Pandora mají tendenci agresivně reagovat na zveřejněná čísla. Nejinak je tomu i teď a zřejmě kvůli dost nízké valuaci posilují skokově o 18 %.

Intesa Sanpaolo 4Q18

Dnešní výsledky Intesa jsou poněkud smíšeného charakteru. Z pohledu nákladů si management může pogratulovat k úspěšnému osekání jak provozních položek (-4 % yoy), tak vytvářených rezerv (-40 % yoy). V obou případech bylo dosaženo shody s tržním konsensem. Horší to však bylo u tržeb, které utrpěly poklesem čistého úrokového výnosu (-5 % yoy vinou poklesu čisté úrokové marže i objemu poskytnutých úvěrů), příjmů z poplatků (-10 % yoy) a také poklesem příjmů investiční divize (-50 % yoy). Celkové tržby kvůli tomu sklouzly meziročně o 10 %, zatímco trh očekával -3 % yoy.

Čištění rozvahy od toxických aktiv však probíhá nadále ve svižném tempu. Poměr klasifikovaných úvěrů k jejich celkovému objemu se dostal na 5,1 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 2,7 p.b. Kapitálová přiměřenost vyjádřená ukazatelem CET1 ubrala mezikvartálně 40 bps na 13,6 % především vinou úpravy goodwill, přecenění úvěrů a také přijetím účetních pravidel IFRS 9. Ukazatel se nicméně pořád nachází pohodlně nad doporučovanou regulatorní hranicí a zároveň se řadí mezi evropské špičky.

Akcie Intesa ztratily po výsledcích většinu dnešního zisku.

USA:

Alphabet (Investiční tipy) 4Q18

Mateřská společnost Google zaknihovala čisté tržby ve výši 31,8 mld. USD (+23 % yoy), přičemž tržní konsensus byl nastaven o 500 mil. USD níž. Traffic acquisition costs, což jsou poplatky partnerským webům a distribučním zařízením, rostly už jen o 15 % yoy a management tak splnil svůj slib dostat tuto metriku zpátky pod kontrolu (3Q18 +20 % yoy; 2Q18 +25 % yoy). Překvapil tím i trh, což byl jeden z důvodů, proč čisté tržby překonaly predikce. Problémy nastávají v případě variabilních nákladů divize Other, pod kterou se shromažďují nové aktivity Google jako například cloud nebo chytrá zařízení pro domácnost Nest. Náklady Other Cost of Revenue nabobtnaly o 35 % yoy na 10,5 mld. USD, zatímco trh očekával jen 9,9 mld. USD. Nemilé překvapení se konalo i u provozních nákladů (13,2 mld. USD proti konsensu 12,8 mld. USD) a proto musely čistý zisk na akcii nakonec zachraňovat neprovozní položky. Započítáme-li i jednorázové položky, tak při hodnotě 12,8 USD překonal konsensus o téměř 2 USD.

Nyní si ještě rozebereme metriky, které ovlivnily růst tržeb. Příjem z reklamy rostl nejrychleji na vlastních webech Google, a to o 22 % yoy. Příčinou je nadále akcelerující množství doručené reklamy (tzv. paid clicks), které se dostává k 66% yoy růstu (3Q18 +62 % yoy; 2Q18 +58 % yoy). Naproti tomu se cena za doručenou reklamu (tzv. cost-per-click) drží 30% yoy poklesu, avšak tempo propadu nikterak nezrychluje. Partnerské weby, které poskytují reklamní prostor, momentálně vykazují podobný trend. Zatímco růst objemu doručené reklamy (v tomto případě Impressions) akceleruje na +7 % yoy (3Q18 +1 % yoy; 2Q18 +1 % yoy), tak cena doručené reklamy zpomaluje svůj růst na +5 % yoy. Divize Other, jejíž podstatnou část tvoří příjmy z cloudového byznysu Google Cloud Platform a G Suite, drží nohu na plynu a svoje tržby posiluje o dalších 30 % yoy.

Potřebu investic do rozvoje nových aktivit (např. zmiňovaný cloud) potvrzují i kapitálové výdaje, které nabobtnaly o více než 60 % yoy na 7 mld. USD při konsensu 5,5 mld. USD. Rostoucí náklady jsou ostatně hlavním důvodem, proč akcie po uveřejnění výsledků klesají. Osobně nám prostředky investované v zájmu příštího rozvoje nevadí, ocenili bychom však trochu více transparentnosti v položce Other. Pořád můžeme jen hádat, jakou část růstu má na svědomí cloud (a jak si stojí ve srovnání s Amazon a Microsoft?) a jakou část chytrá zařízení pro domácnost Nest. Při 20% podílu na čistých tržbách se už rozhodně nejedná o nemateriální položku.

Akcie Googlu klesají o 1 %.



Čtěte více:

Summary: Verizon představy naplnil, na pozitivní reakci to ale nestačí
29.01.2019 17:12
USA Verizon Communications 4Q18 Největší mobilní operátor v USA preze...
Summary: Výsledky Alibaby nabízejí opatrný optimismus, bdělost je ale pořád na místě
30.01.2019 17:44
Alibaba (Investiční tipy) F3Q19 Hned na úvod musíme uznat, že i na na...
Summary: Nákupní sezóna přinesla Mastercard úspěšný závěr roku
31.01.2019 17:43
Mastercard (Investiční tipy) 4Q18 Silná nákupní sezona postrčila Maste...
Summary: Obvinění potápějí akcie Wirecard
01.02.2019 17:29
Americký bankovní sektor nám již před pár týdny ukázal, že finanční in...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data