Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Dolar neatraktivní, recese na obzoru a EET se zpožděním

Perly týdne: Dolar neatraktivní, recese na obzoru a EET se zpožděním

31.05.2019 14:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…

Dolar nahoru nepůjde: Investiční společnost Pictet tvrdí, že americký dolar má jen omezený prostor k dalšímu posilování. Rostoucí tenze v oblasti mezinárodního obchodu totiž zvyšují tlak na Fed, aby snížil sazby. Fed je také „citlivý na utahování finančních podmínek a obává se inverze výnosové křivky“.

V roce 2018 také došlo k velkému přílivu kapitálu do Spojených států, což bylo odrazem proběhlých změn v daňovém systému. V letošním roce ale podle Pictetu podobný příliv pravděpodobně čekat nelze. Proti posilování dolaru k euru hovoří i platební bilance eurozóny. A na slabší dolar podle investiční společnosti poukazují i „valuace a rozpočtové deficity“. Pictet pak s ohledem na současný globální vývoj doporučuje investorům defenzivní měny jako je japonský jen a „do určité míry švýcarský frank“. K tomu je dobré přidat zlato.

Recese na obzoru: Investiční společnost Schwab poukazuje na to, že index vedoucích indikátorů CLI sestavovaný OECD klesl na hodnotu 99. Ta je hranicí, která v minulosti oddělovala růst globální ekonomiky a recesi – viz následující graf.

001

Schwab také poukazuje na to, že „americká výnosová křivka stále flirtuje s inverzí, protože výnosy desetiletých obligací klesly pod výnosy tříměsíčních obligací“. V minulosti takový vývoj indikoval, že „recese už je na obzoru“.

001

Blockchain oficiálně horší: FTAlphaville píše o tom, že „u blockchainu se oficiálně potvrdilo, že je pomalejší a dražší“. Německá Bundesbanka totiž ve svém zkušebním projektu zaměřeném na vypořádání transakcí s cennými papíry a hotovostí zjistila, že použití blockchainu je z hlediska rychlosti i nákladů méně výhodné, než tradiční technologie. Zastánci blockchainu (decentralizované databáze uchovávající rozšiřující se počet záznamů) věří, že má potenciál předčit technologie současné. Nicméně Bundesbanka tvrdí, že vedle rychlosti a nákladů může mít blockchainu horší pozici i co se týče bezpečnosti.

Jak pracovala nacistická propaganda: Ekonom Albrecht Ritschl na stránkách VoxEU prezentuje výsledky své analýzy, která se zaměřuje na konfiskaci židovského majetku v nacistickém Německu. Odhaduje, že židovská populace v té době dosahovala asi 1 %, ale nacistická propaganda hovořila o tom, že Židé drží ve svých rukou obrovské bohatství. Konkrétně udávala až 20 % veškerého majetku a podle některých názorů mohlo jeho zabavení financovat armádní výdaje. Zmíněná analýza pracuje s daty, které byly shromážděny spojeneckými vládami v roce 1945. A dochází k závěru, že Židé mohli vlastnit maximálně 1,6 % majetku v zemi.

Zaměstnanost podle narození: Eurostat tento týden prezentuje graf se zaměstnaností populace v produktivním věku, rozlišené podle místa narození – v dané zemi, v EU a mimo EU. Nejvyšší zaměstnanost lidí, kteří se narodili v dané zemi, najdeme mezi zeměmi EU ve Švédsku (oranžově vyznačené body). Nejnižší je naopak v Řecku. Nejvyšší zaměstnanost lidí narozených v zemích EU je ve Velké Británii (modré body). A nejvyšší zaměstnanost lidí narozených mimo EU v České republice a na Slovensku:

001

… a u nás doma

EET se zpožděním: Ihned.cz píše tento týden o tom, že „nová vlna EET má přinést šest miliard do už tak těsného rozpočtu. Kvůli zpoždění ale stát získá zhruba o polovinu méně“. Ministryně financí Alena Schillerová prý počítá s tím, že díky elektronické evidenci tržeb příští rok do rozpočtu vybere celkově 18 miliard korun. Plánované spuštění takzvané třetí a čtvrté vlny EET, které mělo zajistit třetinu této částky, však nabírá zpoždění. Je tedy pravděpodobné, že vybraná částka bude o několik miliard nižší.

Prší, ale dál je sucho: Seznam.cz informuje o tom, že „prší, ale pořád málo“. Potvrzují to sledování specialistů z projektu Intersucho.cz. Od „vodní bídy“ nás podle odborníků nezachrání ani obří přehrady či přečerpávací kanály, ale postupná změna v zemědělském hospodaření. V ČR se totiž už sto let země porcuje na velké lány, bez remízků a vodních zádrží. Odborníci poukazují na to, že ve skutečnosti je vody dost, jenže zoufale rychle odtéká pryč, protože nejsme jen srdce Evropy, ale i její střecha. Následující mapa ukazuje aktuální intenzitu sucha v půdním profilu 0 – 100 cm:

001

 

Čtěte více:

Co je dobré vědět ohledně fúze Fiatu a Renaultu
29.05.2019 18:08
Konkurenční tlak je mezi globálními automobilkami obrovský, z čehož tě...
Krugman: Evropa si vede dobře, ale došla jí munice
30.05.2019 14:17
„Na konci října končí funkční období šéfa ECB Maria Draghiho. Mimo jin...
Amazon za 3 000 dolarů
30.05.2019 18:17
Již na konci minulého týdne se hovořilo o tom, že Piper Jaffray vidí c...
HN: Babiš je podle EK ve střetu zájmů kvůli vazbám na Agrofert
31.05.2019 9:59
Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle Evropské komise ve střetu zájmů kv...
Bloomberg: Čína už má plán omezení vývozu vzácných kovů do USA
31.05.2019 12:48
Čínská vláda má připravený plán omezení vývozu vzácných kovů do Spojen...
CNBC: Trumpova cla vůči Mexiku ohrožují podpis USMCA
31.05.2019 12:12
Osud obchodní Dohody USA-Mexiko-Kanada (USMCA), která má nahradit Seve...
Uber poprvé: Očekávání trhu firma nepřesvědčivě naplnila
31.05.2019 12:29
Poskytovatel taxi služeb a burzovní zelenáč Uber včera publikoval svá ...
Italská ekonomika ve čtvrtletí po revizi meziročně klesla
31.05.2019 12:53
Italská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,1 p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data