Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Po nás potopa, nebo pokoj a prosperita?

Po nás potopa, nebo pokoj a prosperita?

12.08.2019 18:38

Predikce dělám nerad, zejména co se týče budoucnosti. U ní je podle mne nejlepší bavit se o různých scénářích a možnostech, ne jedné jediné „vizi“. Mezi své nejhorší odhady posledních let pak řadím názor, že po zvolení pana Trumpa americkým prezidentem dojde rychle k negativnímu vývoji jak v ekonomice, tak na trzích. Klíčovým mechanismem měl být obrovský růst nejistoty. K mnou očekávanému vývoji ani zdaleka nedošlo a je namístě se ptát proč. Buď k onomu růstu nejistoty vůbec nedošlo, nebo neměla očekávaný efekt. K této úvaze a sebereflexi mě přivádí nová studie z dílny Bank of England zaměřující se právě na vztah mezi ekonomikou a nejistotou.

O vlivu nejistoty na ekonomiku hovoří ekonomové již celá desetiletí, známé jsou například s tématem úzce související Keynesovy zvířecí pudy. Obecně se předpokládá, že čím vyšší je nejistota, o to menší ochota domácností utrácet (větší tendence spořit) a menší snaha firem investovat. Už v tomto teoretickém bodě ale můžeme jít trochu hlouběji: Měli bychom totiž dodat, že výše uvedené se netýká nejistoty zvyšující se kvůli rostoucímu počtu pozitivních scénářů. Tedy toho, čemu se na akciových trzích někdy říká „upside risk“. Uvedené hovoří o symetrické nejistotě – rozšiřující se nahoru i dolů, či v tom nejhorším případě hlavně dolů (downside risk). Podívejme se nyní na to, co i takovém vlivu nejistoty říká britská centrální banka.

BoE se pokusila namodelovat, jak růst nejistoty (ve výši jedné směrodatné odchylky) ovlivňuje produkt v USA, tamní spotřebu, investice do výzkumu a vývoje a celkovou produktivitu faktorů. Výsledky jsou znázorněny v následujících grafech, jsou intuitivní (pudově zvířecí) a efekt je hlavně dlouhodobý – trvá dlouhou řadu let:

0

BoE tedy na základě analýzy a modelu tvrdí, že nejistota může skutečně napáchat značné škody, a to velmi dlouhodobé – v rámci řady let. Celkový dopad nejistoty pak podle banky může být násoben v případě, že domácnosti se kvůli jejím předpokládaným dopadům stanou extrémně averzní vůči riziku. Což podle mne možná vést až k sebenaplňujícímu se proroctvím – efektu, který je v ekonomice stejně tak běžný, jako těžko empipiricky a projekčně uchopitelný.

Jak tedy skloubit podobné analýzy s tím, co se (ne)dělo po amerických prezidentských volbách? Mohli bychom tvrdit, že nejistotu jejich výsledek nezvýšil, ale naopak snížil a to ekonomice přesně v duchu popsané teorie a analyzované teorie prospělo. To by byla ale dost odvážná teze třeba s ohledem na to, jak se chovaly různé indikátory politické nejistoty:

0

Zdroj: econobrowser

Je tak podle mne pravděpodobnější, že (vnímaná) nejistota skutečně vzrostla, ale zejména korporátní sektor, a investoři začali klást důraz a víru na scénáře pozitivní a ignorovat ty negativní. Dobrým příkladem podobného selektivního uvažování je podle mne trhy a firmami oslavované snížení daní, ovšem nevyhnutelně spojené s převážně přehlíženým posunem ke znatelně horší dluhové dynamice státu (tedy vyšší dlouhodobé makroekonomické nejistotě). Nebo ještě lépe: Trhy se mohou radovat z toho, že vláda tlačí na Fed, aby uvolnil svou politiku, ale dovedou hodně přivírat oči nad tím, co takový postup znamená z hlediska (vnímané) nezávislosti centrální banky, dlouhodobé důvěryhodnosti monetární politiky a s ní spojené (ne)jistoty.

Politiku současné americké vlády podle mne nelze hodnotit černobíle, ale tendence k tomuto hodnocení obecně prudce vzrostla. Ono je vždy nejjednodušší vše namalovat na černo, či na bílo. A mám pocit, že pro trhy bylo (minimálně donedávna) vše laděno do běla. Přitom některé z kroků současných amerických špiček nepříjemně zavání stylem „po nás potopa“ – viz dva výše zmíněné případy. Nechci si ospravedlňovat svou mylnou predikci popisovanou v úvodu tím, že „trhy jsou mimo a jednou to stejně přijde“. Lepší je vždy vycházet z toho, že trh má pravdu. Nicméně ona tendence k selektivnímu uvažování vyvažujícímu i vysokou nejistotu je podle mne znatelná. Snad se mýlím.

 

Čtěte více:

VoxEU: Na globální ekonomiku začíná doléhat nejistota
24.05.2019 14:52
Podle posledních projekcí Mezinárodního měnového fondu by globální eko...
Davies: Trhy začaly reagovat na extrémní scénáře obchodních válek, pomáhají ale hrdličky z Fedu
05.06.2019 15:06
Globální panika, která postihla trhy, se letos prozatím nezopakovala. ...
Bank of England zhoršila výhled růstu ekonomiky, sazby nezměnila
01.08.2019 14:05
Britská centrální banka Bank of England (BoE) zhoršila výhled růstu do...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university