Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Čína „vysedí“ obchodní válku, na defenzivní hotovost není čas a u nás místo nových daní fondy

Perly týdne: Čína „vysedí“ obchodní válku, na defenzivní hotovost není čas a u nás místo nových daní fondy

30.08.2019 14:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Vysedět americká cla? Aneb proč by Čína na americká cla měla reagovat, když je druhou největší ekonomikou světa a do Spojených států míří jenom pětina jejího exportu, domnívají se někteří ekonomové. V Česku řešíme jiné věci: stále sucho a znovu učitelské platy. Pokud podle společnosti Glassdoor obecně platí, že čím je spokojenější zákazník, tím spokojenější zaměstnanci firem, mohlo by to platit i o vzdělávacícm systému? Čím spokojenější pedagogové, tím spokojenější děti? 

Na hotovost stále není čas: Stratégové banky UBS tvrdí, že stále nenastal čas, kdy by se investoři měli stahovat z akcií a mířit směrem k hotovosti. Banka sice uznává, že se pohybujeme v nejisté době, ale investoři by se stále měli držet své „dlouhodobé strategie“. UBS zmiňuje také vhodné „defenzivní strategie“, mezi které řadí nákup zlata či dividendových akcií. CNBC připomíná, že současná vysoká nejistota na trzích a v ekonomice je způsobena zejména obchodními spory mezi USA a Čínou, které doléhají na celé globální hospodářství. UBS tvrdí, že dividendové akcie si obvykle vedou dobře v prostředí nízkých sazeb, a to samé platí o zlatu, kterému navíc prospívá, pokud oslabuje dolar.

Čína obchodní válku vysedí: Současná čínská strategie ohledně obchodních válek s USA se dá shrnout slovem „vydržet“. Pro CNBC to uvedl ekonom Deutsche Bank Yi Xiong. Hlavním cílem této země je totiž posílit odolnost domácího hospodářství s tím, že nově zaváděná americká cla budou brána jako prostý fakt.

CNBC k tomu podotýká, že i někteří další ekonomové hovoří o tom, že nejlepší strategií je pro Čínu spoléhat se na sílu domácí ekonomiky, možnou stimulaci a postup k dlouhodobým cílům. Chung Man Wing ze společnosti Value Partners k tomu dodal, že čínská vláda se snaží o restrukturalizaci korporátního sektoru. Vnější obchod pak podle něj tvoří jen „velmi malou část čínského hospodářství“. Většina z něj také nesouvisí s USA, takže „Čína si může dovolit vyčkávat“. Deutsche Bank píše, že 80% čínských exportů jde do jiných zemí než do Spojených států.

Jeden čínský vlak za druhým: South China Morning Post píše tento týden o tom, že čínská města a provincie kvůli vládním dotacím posílají do Evropy stále více vlaků. Jenže na nich jsou pouze prázdné kontejnery a cílem je získat dotace související s plánem Nové hedvábné stezky. South China Morning Post v následujícím grafu ukazuje vývoj počtu vlaků mířících z Číny do Evropy od roku 2011:

1

Není kam snižovat sazby: Známý ekonom Larry Summers se před několika dny na Twitteru vyjadřoval k možnosti recese v americké ekonomice a případné reakce centrální banky. V následujícím grafu ukazuje, jak Fed postupoval během předchozích recesí – nakolik klesly sazby nominální, sazby reálné a nakolik se sazby dostaly pod úroveň sazeb neutrálních.

2

Poslední dva sloupce grafu ukazují dva scénáře poklesu sazeb během další recese. První z nich odpovídá poklesu sazeb na nejnižší zaznamenanou úroveň v USA, druhý na nejnižší úroveň ve světě. Summers tak poukazuje na současný mnohem nižší prostor pro tradiční monetární stimulaci ve srovnání s tím, jak moc klesly sazby v minulosti.

Spokojený zákazník, (ne)spokojený zaměstnanec: The Economist poukazuje na nový výzkum společnosti Glassdoor, podle kterého obecně platí, že čím je spokojenější zákazník, tím jsou spokojenější zaměstnanci firem. Platí to ve většině odvětví a vztah je nejsilnější tam, kde probíhá mezi oběma skupinami intenzivní interakce. Tedy včetně restaurací – viz první z následujících grafů. Existují ale výjimky a podle druhého grafu jím jsou zejména informační technologie. Zde je vztah naopak znatelně negativní – viz graf druhý. Přerušovanou čarou jsou v obou obrázcích vyznačeny vztahy v celé ekonomice.

3


ČR stále s nejnižší nezaměstnaností:
Eurostat tento týden přináší přehled červencové nezaměstnanosti v jednotlivých evropských zemích a její vývoj v celé eurozóně a EU. Z druhého grafu je zřejmé, že nejnižší je nezaměstnanost stále u nás doma a drží se na mimořádně nízké úrovni 2,1 %. Za námi je v žebříčku Německo s 3 % mírou nezaměstnanosti. Situace je stále nejhorší v Řecku, kde se nezaměstnanost pohybuje nad 17 %, ve Španělsku se pohybuje mírně pod 14 %:

4


Eurostat se také věnuje počtu vědců v jednotlivých evropských zemích a dochází k závěru, že v sedmi z nich se nachází více než 70 % jejich celkového počtu. Konkrétní podíly v těchto evropských vědeckých velmocích ukazuje následující mapa:

5

… a u nás doma

ANO zastavuje pád, sucha přetrvávají: Seznam.cz informuje o tom, že „ANO zastavilo dvouměsíční pád, Piráti dál stoupají. ČSSD se propadá“. Ukazuje na to volební model společnosti Median, průzkum probíhal v období od 27. července do 26. srpna osobním dotazováním v domácnostech v kombinaci s online dotazováním. Celkem se ho zúčastnilo 1081 respondentů.

6

Server seznam.cz píše i o tom, že „i když zapršelo, sucho výrazněji neustupuje“. Půdní sucho momentálně panuje na více než dvou pětinách území a silně podnormální jsou i stavy podzemních vod. Ve srovnání s loňskem jsou však hladiny v mělkých vrtech přece jen o něco vyšší. Plyne to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

7


Daně nechceme, učitelé mají těžký život: Ihned.cz píše o tom, že „po bankách odmítají nové daně i pojišťovny. Peníze chtějí dát radši do fondu na silnice nebo školy“. Pojišťovny konkrétně „kritizují plán vlády premiéra Andreje Babiše zdanit část rezervy pro krytí pojistných událostí. Nyní šéfové dvou velkých pojišťoven nabízejí vládě alternativu: místo zdanění nabízejí přispívat do vznikajícího státního fondu, který má přinést desítky miliard korun do výstavby silnic, škol a nemocnic“.

Ihned.cz píše i o těžkém životě učitelů v naší zemi. Cituje Antonína L. z Prahy: „Peďák pro mě byla jasná volba. Chtěl jsem doopravdy učit. Dělat něco užitečného nejen pro sebe, ale i pro lidi. Ve čtvrťáku jsem ale školu opustil. Nedokázal jsem ji skloubit s osobním životem. Zásadní roli hrály finance." Nyní se Antonín L. sedm let živí jako fotograf a „dovednosti nabyté na pedagogické fakultě uplatňuje při fotografických workshopech“. Podobných příběhů jsou podle ihned.cz tisíce a „odchody učitelů řešil i ředitel waldorfské školy v Praze Ivan Smolka“. Ten pro ihned.cz řekl: „Dokud byli mladí, mohli si to dovolit. Jenže jak si postupně zakládali rodiny a potřebovali je uživit, říkali mi: Hele, my bychom tu hrozně rádi zůstali, ale to nemůžeme přežít.“

 
 

Čtěte více:

CD Projekt: Prodeje Zaklínače 3 nepřestávají udivovat (komentář analytika)
30.08.2019 10:23
CD Projekt (CDR) ohlásil své výsledky za druhý kvartál, které se nadá...
Eurozóna hlásí stabilní inflaci a pomalejší pokles nezaměstnaných
30.08.2019 12:09
Inflace v eurozóně v srpnu zůstává na 1 %, hluboko pod 2% cílem ECB. N...
Průzkum ČNB: Analytici očekávají vyšší inflaci
30.08.2019 12:03
V srpnovém průzkumu ČNB došlo v porovnání s minulým šetřením k nárůstu...
Politika přišla trhy v srpnu draho
30.08.2019 12:31
Politika přišla řadu trhů v srpnu draho. O okurkové sezóně nemůže být ...

Váš názor
  • Humor
    30.08.2019 15:48

    "Pokud podle společnosti Glassdoor obecně platí, že čím je spokojenější zákazník, tím spokojenější zaměstnanci firem, mohlo by to platit i o vzdělávacícm systému? Čím spokojenější pedagogové, tím spokojenější děti?" __________________________________________________________________________ Tak SORRY, toto opravdu u státních monopolů neplatí.
    Hayek
    • spokojený učitel
      30.08.2019 15:59

      asi bude až bude mít 200tis měsíčně a nebude muset učit, stále se řeší co učitelé, ale kdy se začne měřit a hodnotit výsledek jejich práce, všude jinde platí, 1.makáš, 2.máš výsledky. 3. máš prebendy, ale učitelé to mají asi obráceně (samo ne všichni čest těm několika málo výjimkám)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: spokojený učitel
        30.08.2019 16:22

        No to je jednoduché - k tomu vede POUZE svobodný trh. Až budou rodiče za vzdělání svých dětí platit a vybírat si školu, která nabídne maximální kvalitu za minimální cenu (resp. nějaké optimum, který má samozřejmě každý jinde)....... Až ti rodiče budou mít ekonomickou motivaci (tak jako před 100 a více lety) zajistit svým dětem kvalitní vzdělání (moje děti budou v penzi živit jen mě, protože jsem do nich jen já investoval a nebudou živit lidi, kteří se na děti či jejich dobrou výchovu a vzdělání vypšoukli, až zde nebude masivní možnost jít dělat kariéru do státní správy s libovolným titulem z libovolně špatné školy, atd...).
        Hayek
        •  
          30.08.2019 16:50

          Hm, a jak dnešní rodiče, vychovaní dnešními učiteli, poznají, která škola je kvalitní?
          Kalka.
          •  
            30.08.2019 17:15

            Stejně jako to poznají u dalšího zboží a služeb. Všimla jste si hodnocení a recenzí třeba na heurece? Mraků periodik, youtube kanálů a blogů zabývajících se hodnocením kde čeho? Pokud budou lidé poptávat porovnávání škol, mnoho novin a časopisů jim ho (ve vlastním ziskovém zájmu) nabídne (čtenost, čtenost!). Plus když máte motivaci, když máte dobré důvody něco vědět (protože když se rozhodnete špatně, ponesete si důsledky vy a ne všichni ostatní), tak si to zjistíte - před 100 a více lety to lidé také poznali a to nebyly internety a podobně.
            Hayek
            •  
              30.08.2019 17:16

              Opravdu, ale opravdu jsi mne ohromil...
              Kalka.
              •  
                30.08.2019 19:09

                Tak mysli si, co chces. Klidne si, co se tyce skolstvi, drah, posty (a nakonec jestli chces i aut a televizi) zustan v sociku. Jen se nediv, ze nekdo chce kapitalismus i tam a laskave mu bolsevicky nenut opak. Jestli chces komunismus, zaloz si se soudruhy kibuc (ale nenut tam ostatni). Jestli chces komunitni, socialisticke, spolecne ci druzstevni skoly (nebo treba i pekarny a automobilky), tak si spolu s lidmi podobne viry takove zalozte a provozujte - na svem a za sve. Ostatni prosim nechte na pokoji.
                Hayek
        •  
          30.08.2019 16:44

          A co s mladými lidmi, kterým jejich rodiče nezaplatí žádné vzdělání a nebudou mít ve společnosti žádné smysluplné uplatnění. Budeš je živit necháš je loupit a krást nebo je budeš likvidovat ve vyhlazovacích táborech?
          ..
          • B L U D
            30.08.2019 17:12

            I před zavedením povinné školní docházky cca před 200 lety byla drtivá většina lidí na našem území gramotných. I v takové Indii chudí lidé posílají děti do (soukromých!) škol, protože 1) to je pro ně prioritou a 2) samozřejmě vznikají školy cenově dostupné i chudým, tak jako existuje i zboží a služby pro lidi s nižšími příjmy a ne jen luxusní butiky, tak jako existuji Dacie a ne jen Bentley. Navíc kdyby stát lidem nebral minimálně 60 procent jejich příjmu, tak by jim peníze zbyly opravdu na ledacos. Plus nic vám samozřejmě nebrání založit a dotovat fond a nadaci podporující vzdělání chudších lidí (i mnoho boháčů jistě rádo přispěje). Hlavně tedy kdo by na to neměl? Ti chudí, co dnes jezdí do Chorvatska, mají plné nákupní koše, mají na pivo a cigarety, akvaparky a muzikály (i přes to vysoké zdanění)?
            Hayek
        • 200 mld
          30.08.2019 16:33

          200 miliard ročně přispívá reps. platí danový poplatník na práci učitelů, takže dotaz na kvalitu odvedené práce je namístě i když se jedná o státní školy
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Re: 200 mld
            30.08.2019 16:47

            Ptát se samozřejmě můžete. Jako za socialismu na kvalitu Škodovek a televizí Tesla. Nebo dnes na kvalitu Českých drah a Pošty. Ale kvalitního výsledku se tím nedoberete.
            Hayek
        •  
          30.08.2019 16:28

          Rodiče částečně za vzdělání již platí tím, že odvádí daně.
          Velkamedvědice
          •  
            30.08.2019 16:46

            Ale to jaksi není trh - rodiče se nemohou rozhodnout, které škole za co kolik zaplatí. Školy si nekonkurují. Nepřetahují se pomocí platů o dobré učitele. Je to prostě klasický socialismus a ten jak víme nefunguje, protože nemůže. Takže se výsledkům nedivme. Všechny státně socialistické sektory (školství, dráhy, pošta, ...) zkrátka nutně fungují podobně efektivně, jako za komunizmu Škodovka či výrobce "špičkové" elektroniky Tesla.
            Hayek
        •  
          30.08.2019 16:23

          + samozřejmě vysoce konkurenční a deregulovaný trh soukromých škol
          Hayek
  • Vysedet je treba vrcholek
    30.08.2019 14:54

    na akciich a dalsich aktivech. Nezamestnanost nebude klesat vecne.
    Ticino
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.