Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CNBC: Za pár desítek let budou lidé pracovat jen v luxusních restauracích

CNBC: Za pár desítek let budou lidé pracovat jen v luxusních restauracích

03.09.2019 5:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Společnosti, jako je Panera Bread, ukazují, že během jednoho roku je možné ztratit víc než 100 % svých zaměstnanců. Na první pohled se to zdá být matematicky nemožné, ale jde o situaci, kdy z firmy během jednoho roku odejdou všichni původní zaměstnanci a ještě část těch, kteří je nahradili. Zejména pro restaurační řetězce typu McDonald’s je takový obrat zaměstnanců vážným problémem – u zmíněné Panery se pohybuje kolem 100 % a to je považováno za slušný výsledek, píše CNBC. Může tak jít o odvětví, kde dojde k rychlému rozšíření robotů.

Rosemary Battová z Cornell School of Industrial Labor Relations tvrdí, že restaurace rychlého občerstvení postavily svůj podnikatelský model na tom, že pracovní úkony jsou vysoce standardizované. A tudíž by měli být jednotliví zaměstnanci jednoduše nahraditelní, což snižuje náklady spojené s jejich rychlou obměnou. Jenže nyní je tento model v koncích, protože neposkytuje lidem prostor pro rozvoj. Obrat tak dosahuje rozměrů, kdy s sebou nese hmatatelné náklady.

Náklady vysokého obratu zaměstnanců se dají rozdělit do tří základních kategorií: Ty, které souvisí s přijetím nového zaměstnance, další, spojené s jeho zaučením na nové pozici, a ty, které jsou dány dobou, kdy ještě tuto pozici plně nezvládl. V rychlém občerstvení jde většinou o jeden až dva měsíce a během této doby může být polovina jeho platu považována za ztrátu. K tomu se ale přidávají ještě náklady nepřímé, které jsou dány neustálým narušováním pracovního týmu a organizace práce. Ředitel Panery k tomu pro CNBC uvedl, že pokud zaměstnanec vydrží 90 dní, pravděpodobnost jeho odchodu se znatelně snižuje.

Odvětví na popsané problémy reaguje i snahou o vyšší automatizaci, a to jak při objednávkách, tak v kuchyni. David Portalatin z NPD Group míní, že v Číně jsou v této oblasti mnohem dál než v USA, a to „jak u pultu, tak za ním“. Celkově ale podle něj „dramaticky roste počet objednávek přes mobilní telefon“ a průměrná hodnota takových objednávek je vyšší než u těch běžných.

Podle některých odborníků mají restaurace rostoucí problémy při najímání nových zaměstnanců a udržení těch stávajících kvůli růstu významu takzvané sdílené ekonomiky. Ta se stává významnou konkurencí pro ty pracovní pozice, kde musí lidé přesně dodržovat pracovní hodiny a nemají za to žádné podstatné výhody. Abraham Pizam z University of Central Florida patří mezi ty, kteří se domnívají, že právě toto odvětví tak bude mezi prvními plně automatizovanými. Povede k tomu „kombinace nízkých mezd, neexistující kariérní postup a přesvědčení, že takové zaměstnání je jen na krátkou dobu“.

„Není důvod, proč by roboti nemohli dělat tuhle práci. Za 20, 30 nebo 50 let budou lidé obsluhovat hosty jen v těch nejlepších restauracích,“ píše CNBC s tím, že pokud bude robot správně nastaven, přinese dlouhé roky vysoké produktivity. Společnosti jako McDonald’s si ale „stále myslí, že jsou v práci s lidmi lepší, než skutečně jsou“. A proto dál pokračují v současné cestě.

Zdroj: CNBC


 
 

Čtěte více:

Jsou všechny hospodářské naděje devadesátých let nenávratně pryč?
08.05.2019 15:23
Devadesátá léta i první desetiletí po roce 2000 byly podle hlavního ek...
Datta: Za běžné zaměstnání se vzdáme až 50 % mzdy
26.07.2019 10:39
V mnoha ekonomikách roste popularita „atypických pracovních poměrů“. S...
Nepromarněme technologickou revoluci
06.08.2019 5:58
Veřejná diskuse o účincích automatizace a umělé inteligence (UI) se ča...
BoE: S nízkým podílem práce na příjmech je to jinak, než se běžně tvrdí
13.08.2019 15:23
Již toho bylo hodně napsáno o globálním poklesu podílu práce na celkov...

Váš názor
  •  
    03.09.2019 8:59

    Možná by stačilo, aby ty lidi trochu slušně zaplatili (vydělávají miliardy a miliardy dolarů, tak zdroje rozhodně jsou). Jinak důsledky vidíme i u nás. Třeba v Mekáči na vás již takřka nikdo nepromluví normálně česky. To je jen samá Oksana apod., která na vás mluví lámanou češtinou.
    Peté13
Aktuální komentáře
22.05.2025
17:20Výjimečný celý svět
16:50Ochlazení na akciovém trhu  
16:33Zlomový okamžik na evropském EV trhu? Čínská BYD poprvé poráží Teslu
16:12Jak Microsoft přemýšlí o AI? Základem jeho filosofie je paradox z 19. století
14:48Braňo Soták: Advance Auto Parts ukázala první světlo na konci tunelu, akcie prudce rostou  
14:48UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Pozvánka na řádnou valnou hromadu
12:55OPEC+ zvažuje třetí navýšení těžby. Akcie ropných těžařů dál klesají
12:53Trumpův návrh daňového zákona prošel Sněmovnou reprezentantů
11:07Dluhový problém v USA a Japonsku sráží dolů dluhopisy i akcie  
10:39Ifo: Podnikatelská nálada v Německu se v květnu zlepšila, index je na 87,5 bodu
10:38Bankovní asociace zhoršila odhad letošního růstu HDP ze 2,1 na 1,7 procenta
9:36Jakub Blaha: Colt CZ poráží výhled i odhady a slibuje zdvojnásobení tržeb  
9:10Rozbřesk:Od cel k rozpočtu. Nervozita na amerických trzích znovu stoupá
8:59ČEZ, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
8:53Evropa míří k červenému zahájení, výsledky zveřejnil Colt  
8:46Kofola odhaduje letošní růst tržeb o tři procenta, navrhne dividendu za rok 2024 ve výši 21 Kč
8:21Skupina Colt CZ v prvním čtvrtletí meziročně výrazně zvýšila výnosy i čistý zisk
6:15Budou trhy zase výrazně levnější?
21.05.2025
22:02Z růstu do propadu: Technologické hvězdy Wall Street nestačily na tlak z výnosů  
17:45Ziskové žně a chybějící investiční boom

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů