Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká inflace zůstává vysoko nad cílem, co na to ČNB?

Rozbřesk: Česká inflace zůstává vysoko nad cílem, co na to ČNB?

13.01.2020 9:16, aktualizováno: 13.1. 9:37
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Inflace v celé střední Evropě míří vzhůru. V listopadu se česká stejně tak jako maďarská inflace vyšplhala nad 3 % a v sousedním Polsku přinesla prosincová čísla další šokující nárůst až k 3,4 %.
I proto budou velice ostře sledovaná česká a maďarská čísla za prosinec v nadcházejících dvou dnech. Česká prosincová inflace dnes ráno přinesla další nárůst na 3,2%(více než procentní bod nad cílem), zatímco maďarská dokonce načas může atakovat úroveň 4 % (take víc než  procentní bodu nad cílem), kam se nakonec na začátku ledna může vyšplhat i inflace v Polsku… Jak s takovou novoroční inflační nadílkou naloží středoevropské centrální banky?


001

Je však třeba připomenout, že inflace stoupá nahoru ve chvíli, kdy středoevropský průmysl začíná cítit první viditelnější negativní dopady německé průmyslové recese. Průmysl napříč regionem v listopadu klesl o více než 1 % meziměsíčně (po sezónním očištění) a zdá se, že ekonomický výkon šel v závěru roku 2019 dolů. I tak zůstává zejména v Polsku a v Maďarsku objem průmyslové produkce na relativně vysokých úrovníc a navíc v sousedním Německu vidíme první vlaštovky ukazující na opatrný obrat k lepšímu (za poslední měsíc lepší Ifo, stabilní PMI, a opatrný růst průmyslu). I proto by centrální bankéři nemuseli být čísly z průmyslu výrazně znepokojeni.

A to je důvod, proč Polská centrální banka (NBP) může v druhé polovině tohoto roku, s vědomím konce německé průmyslové recese, zvýšit úrokové sazby. V nejbližších měsících však pravděpodobně podobně jako v Česku převládne opatrnost. V rámci ČNB sice vysoká inflační čísla v kombinaci s menší nejistotou spojenou s brexitem a obchodními válkami podpoří jestřábí křídlo v bankovní radě. Na druhou stranu proti růstu sazeb alespoň zatím bude mluvit silnější česká koruna a slabý průmysl.

Zcela jiná situace panuje v Maďarsku. Zatímco v Česku a v Polsku si dovedeme představit, že se růst úrokových sazeb dostane časem do hry, maďarskou centrální banku v tuto chvíli zajímá pouze hospodářský růst. A i když má jedny z nejnižších reálných sazeb na světě, jejich růst v tuto chvíli zdá se nepřipadá v úvahu… 



TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží v relativně užším pásmu nad 25,25 EUR/CZK. Dnešní vysoká inflační čísla mohou vyznít pro korunu mírně pozitivně. Na druhou stranu rozpačitý výkon akciových trhů a relativně silný dolar budou asi celou střední Evropu brzdit, stejně tak jako ztráty sousedního forintu.

Zahraniční forex
Oficiální statistiky z amerického trhu práce přinesly rozporuplná data, která měla za následek pokles dolarových úrokových sazeb a lehké oslabení dolaru. Tento týden odstartuje poměrně vlažně, když důležitější data a události (např. americká inflace za prosinec či start kvartální výsledkové sezóny) přijdou na pořad zítra.

Ve střední Evropě je opět pod tlakem forint, který trápí velmi záporné reálné úrokové sazby. Zítra navíc Maďarsko reportuje prosincovou inflaci a ta se v meziročním vyjádření může dostat ke 4 %.

Ropa
Deeskalace napětí na Blízkém východě stabilizovala cenu ropy Brent, která startuje nový týden těsně nad hranicí 65 USD/barel. Z pohledu ropného trhu je zásadní, že i navzdory íránskému přiznání k sestřelení ukrajinského letounu a narůstajícím protirežijním protestům v Teheránu dal americký prezident Trump jasně najevo neochotu konflikt vůči Íránu dále vyhrotit.

Tento týden se pozornost trhu soustředí na měsíční reporty energetických agentur - v úterý od americké EIA, ve středu od kartelu OPEC a ve čtvrtek od pařížské IEA. Nadto přijdou na řadu také tradiční fundamentální statistiky k zásobám (úterý od API a ve středu od EIA) a aktivitě amerických producentů (pátek od Baker Hughes).

 
 
 
 

Čtěte více:

Venezuela má problém, a tím je americký dolar
07.01.2020 10:47
Americké dolary jsou ve Venezuele všude, a to je problém. V této infl...
Inflace v eurozóně vystoupila v prosinci na 1,3 %
07.01.2020 11:26
Meziroční míra inflace v eurozóně v prosinci stoupla na 1,3 procenta,...
FAO: Ceny potravin jsou nejvyšší za pět let
09.01.2020 11:17
Světové ceny potravin se v prosinci třetí měsíc za sebou zvýšily a oci...
Rozbřesk: Jakože nízká inflace? To si asi děláte…
10.01.2020 9:09
Chodíte do obchodů? Jako normálně nakupovat? A máte pocit, že by ceny ...

Váš názor
  • kašpaři z čnb
    13.01.2020 11:12

    co oni na to, že překračují horní limit u oficiální (=upravené dolu) inflace již o 55% :o), vlastně nic, počkáme na další sadu čísel na další model a další blablabla, lidi jsou hlupáci oni stejně neví která je ta "pravá" inflace tak co :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    13.01.2020 9:46

    Inflace má svůj život, nezávisí na přáních ekonomů a analytiků, mnohdy se zvedá skokově, obvykle před krizí. Je to pro dnešní svět jediné východisko - žít s inflací a permanentním QE, snižovat tak poměr zadluženení a odkládat tak krach na neurčito. Vědět by to ale měli spořilové, že se jim koupěschopnost měny po více letech velice sníží. Také politici, kteří pořád vymýšlejí "reformu důchodů", s opíráním se o jakékoliv "pilíře", jsou to naprostí hlupáci. Nezásluhová minimální část důchodu musí tvořit asi 50%, na to pak zásluhová část, která bude limitovaná - například dnes - 10 tis.Kč + 0-10 tis.Kč. Solidárnost má přednost před chamtivostí, sociální daně berme obecně jako daně, ne jako naše spoření na důchod. Když bude zaručen přítok do rozpočtu, bude po problému. Ne jako plánuje Babiš (pasivní investice), ale investice aktivní, které budou pomáhat plnit rozočet v krizi, která bude, jak to se Zemí vypadá, věčná. Příkladem takové investice by mohly být jaderné bloky, které by trvale patřily státu, vyuít by se na to měly i nadměrné devizové rezervy ČNB, o které by ČNB vlivem svých hloupých "hazardních her" v krizi přišla.
    James Bond
  • Kde tohle skonci?!
    13.01.2020 9:42

    Copak rikala lonska nebo jeste letni prognoza? :p To budou zas urcite ty magicke "docasne" vlivy.. A to je jeste ta oficialni inflace,, ta kterou skutecne pocituje bezny spotrebitel na vlastni kuzi /penezenku/ je evidentne mnohem vyssi..
    Ai-kun
  •  
    13.01.2020 9:32

    co na to kašpaři z ČNB??? opět nic....opět budou mlžit, plácat bláboly....Rusnok se bud plést do politiky, že stát má zvýšit daň z nemovitostí apod....
    abc1
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení