Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jakože nízká inflace? To si asi děláte…

Rozbřesk: Jakože nízká inflace? To si asi děláte…

10.01.2020 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Chodíte do obchodů? Jako normálně nakupovat? A máte pocit, že by ceny rostly v posledních letech v průměru jen o 2 % ročně? Já, když ráno vytáhnu peněženku, abych si zaplatil snídani, mám tíživý pocit, že tomu tak není. Centrální bankéři nás přitom neustále přesvědčují o tom, že inflace je proklatě nízko, ve světě plno rizik a proto je třeba stále přilévat olej do ohně (čti držet úroky blízko nuly a tisknout masivní objemy peněz). Přitom, když už se inflace ocitne viditelně nad inflačním cílem, tak centrální bankéři spustí oblíbenou písničku o tom, že vysoká inflace je způsobena faktory mimo jejich kontrolu. K tomu obvykle dodají, že centrální banka vlastně cílí na úplně něco jiného, než je růst agregovaného spotřebitelské koše, s nímž je konfrontována normální domácnost, která potřebuje nakrmit své děti, svítit a občas jezdit autem. K tomu dvě hezké historky z poslední dnů…

I sešla se minulý víkend slavná Americká ekonomická asociace, aby v jedné z věží ze slonoviny v San Diegu mimo jiné prodebatovala, jak nejefektivněji bojovat s nízkou inflací, která údajně trvale zůstává pod 2 %. Pravdou je, že Fed cílí na tzv. jádrový index PCE, což je růst cen vzatý z národních účtů očištěný o růst cen energií a potravin, a tento index roste méně než 2 % ročně. Ovšem pokud vezmeme v úvahu normální klasický index spotřebitelských cen, tak ten roste dlouhodobě viditelně rychleji (v průměru nad 2 %), přičemž v prvním čtvrtletí tohoto roku může být klidně okolo 2,5 % meziročně. Aneb slovutní akademici a centrální bankéři debatovali o problému, který možná není tak horký.

Druhá příhoda je z nám bližšího Polska, kde minulý měsíc vyskočila inflace na šokujících 3,4 %. Ve středu shodou okolností zasedala centrální banka a její reakce byla, že vysoký růst cen je jednorázový a že NBP za něj nemůže. Rekordní úrokové sazby tak podle guvernéra NBP mají zůstat na rekordně nízkých úrovních (1,50 %) až do roku 2022. Pikantní na tom je, že inflace v Polsku půjde v lednu zřejmě ještě výše (někam ke 4 %) a tzv. jádrová inflace beztak běží více než 3% tempem.

Tím však vtipné inflační historky nekončí. Na začátku příštího týdne reportuje inflaci ČR a Maďarsko. Psychicky se připravme na to, že čísla prosincové inflace budou na sever od hodnoty 3 %, neboli nad cíli ČNB a MNB. Písnička, která následně zazní z obou institucí, bude pak velmi podobná té, o níž jsme psali výše - “spotřebitelé buďte v klidu, inflace se nám nerozběhla, to jsou jen některé věci dražší”.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna se bez výraznějších impulsů drží těsně nad nejsilnějšími úrovněmi od dubna 2018 (25,22 EUR/CZK). Dnešní průmysl by neměl být argumentem pro zisky koruny - v souladu s našimi očekáváním došlo na další slábnutí výroby. Průmyslová výroba v listopadu klesla meziročně o 5,7 % při očekávání -4,0 % dle konsensu Bloomberg. Pro doplnění dat: finální údaj potvrdil růst tuzemské ekonomiky ve třetím loňském čtvrtletí o 0,4 % mezikvartálně a 2,5 % meziročně. Z globálních vlivů nadále platí, že se české koruně sice líbí úleva na akciových trzích, ovšem nutně musí být rozpačitá ze silnějšího dolaru a výrazně slábnoucího forintu.

Zahraniční forex
Klesající averze k riziku a především růst úrokových sazeb v USA pomáhají dolaru. Americké měně neublížila ani včerejší vystoupení centrálních bankéřů z Fedu, kde asi nejzajímavější věta zazněla od druhého muže Fedu Claridy, který uvedl, že lednové zasedání centrální banky bude i o tom, jak skončit aktuální dodávání likvidity, která vede od září k prudkému růstu bilance Fedu (+60 mld. USD měsíčně - fakticky jde o jaké si “QE4”).

Dnes odpoledne nás čekají důležité oficiální statistiky z trhu práce, které budou zřejmě opět velmi solidní. Dolar by tedy měl zůstat v kurzu s tím, jak se budou tlačit úrokové sazby dále na sever.

S růstem úroků na hlavní trzích se opět nedaří nízko-úročenému forintu. Měnový pár EUR/HUF se včera vyšplhal již na hodnotu 333, přičemž může být i hůře, pokud bude příští úterý zveřejněna vysoká inflace (za prosinec) a MNB bude vše s nadhledem ignorovat.

Ropa
Ropa Brent se po cílené snaze deeskalovat napětí na Blízkém východě ze strany USA stabilizovala a dnes ráno se obchoduje těsně nad hranicí 65 USD/barel. Cena se tak vlastně již vrátila zpět na úroveň z počátku ledna, před vyostřením konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem. V následujících týdnech by tak mohla být větší pozornost věnována tržním fundamentům. Ty v prvním čtvrtletí tohoto roku indikují relativně napjatý trh v důsledku agresivnějších těžebních škrtů aliance OPEC, byť poměrně nemalá nejistota panuje i nadále ohledně disciplinovanosti některých zemí aliance (Irák, Nigérie, Rusko). 

Akcie
Americké indexy včera překonaly další rekordní maxima. Akcie společnosti Apple si připsaly 2,1 %, a to díky dvojité podpoře. Jednou byl posun prodejů iPhonů v Číně v prosinci o více než 18 %, druhou, že společnost Jefferies zvýšila cílovou cenu s výhledem na následující výsledkovou sezonu a silný finiš roku 2019. Akciím technologického sektoru se dařilo obecně, také díky býčím komentářům od Citigroup a Goldman Sachs. Výraznější propad (-6,5 %) včera zažila společnost Kohl’s, která reportovala slabší nižší prodeje prázdninové sezony. Škobrtnutí předvedla i společnost Tesla, která po fenomenální jízdě a překonání dosavadních historických maxim o více naž 100 USD konečně zažila lehký propad. Včera uzavřela obchodní den o 2,3 % níže než ve středu. 

 

Čtěte více:

Investiční okénko roku 2020
10.01.2020 6:42
Hodnocení právě uplynulého roku bylo silně ovlivněno děním v samém záv...
Akcie drží zisky, dluhopisy začaly ztrácet. Eurodolar u 1,11
09.01.2020 16:51
Tržní optimismus, který sledujeme už od rána, dál nenarůstá, ale žádný...
Jakub Lukáš: Se vstupem do pozice bych nyní spíše čekal
09.01.2020 17:00
Přestože před koncem loňského roku rostly akciové indexy na nová maxim...
Trhy opět na maximech, ale Tesla zaškobrtla
09.01.2020 22:00
Americké indexy dnes překonaly další rekordní maxima. Pnutí na blízkém...
Novinky od Trumpa: Finále dohody s Čínou až po volbách, změkčení ekoregulací. Airbus vyrobí víc v USA
10.01.2020 8:34
Druhá část americko-čínské obchodní dohody možná bude hotová až po lis...
Analýza: Americká cla stála americké firmy už 46 miliard dolarů
10.01.2020 8:36
Cla uvalená americkým prezidentem Donaldem Trumpem v rámci snahy o res...
Kanadský premiér: Ukrajinské letadlo zasáhla íránská raketa, možná neúmyslně
10.01.2020 8:41
Írán dnes znovu kategoricky popřel tvrzení některých západních států, ...
Havarované letadlo má asi na svědomí Írán, brexit postupuje dál a futures se zelenají
10.01.2020 8:54
Včerejší trhy po korekcích ze začátku týdne zamířily do zeleného terit...

Váš názor
  •  
    10.01.2020 17:37

    V Češtině je čím dál obtížnější hledat seriozní ekonomické informace. HN s E15 jsou dnes plné pouze politických článků oslavujících současný "liberalismus" (případně rovnou nenávistných výlevů nejrůznějších Rejžků) a i tady už se jen lacině kope do centrálních bankéřů rádobyvtipnými výrazy jako "věže ze slonoviny" či "slovutní akademici". Smutný to odraz naší společnosti, v níž má nadávání a žehrání přednost před skutečně hodnotnými informacemi.
    MrBurnes
  • kašpárci z c.bank
    10.01.2020 15:52

    jo Kašpárci nejen z čnb mají za úkol udržet při životě blud že vše je ok, to je celé, takže Země je placatá a Slunce obíhá okolo Země a soudruzi já nic já nic :o) odvolávat se na core CPI může jen demagog nebo blb, vyhodit polovinu spotřebního koše z finálního čísla a pak hlásit, že inflace je nízká je nesmysl
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: kašpárci z c.bank
      10.01.2020 16:20

      Ta inflace je min.dvojnásobná než uvádí ČNB.Před nějakou dobou byl v telce pořad kde ukazovali jak jde čarovat s tím spotřebním košem.Např nezapočítat některou z nejvyšších inflačních položek/např byty,nájmy atd)a naopaK dát větší váhu některému vyjímečně zlevněnému zboží a jsme tam kde jsme.Dělají z nás blbce.
      Mira
  •  
    10.01.2020 10:52

    Jsem rád, že to konečně někdo napsal. Chápu, že inflace se počítá ze stanoveného spotřebitelského koše, ale to s realitou nemá moc společného. Vše kolem roste závratně a ani náhodou ne tempem, který je udáván. Mám osobně pocit, že inflace je poslední 2-3 roky spíše 5% a výše. Ať už to jsou potraviny, služby, restaurace apod.
    Value_investor
    •  
      10.01.2020 11:59

      Já osobně si myslím, že reálná inflace pro 80% rodin je posledních několik let někde kolem 10%, protože jejich spotřebitelský koš je zcela jiný, než ze kterého vychází ČNB. Jenže měnit to nemá nikdo zájem, protože by se velice rychle zjistilo, že ekonomika neroste tak jak si myslíme a že i vklady v bankách se znehodnocují mnohem více než si myslíme...
      qwer
      • Naprostý souhlas
        10.01.2020 14:41

        Spotřební koš je asi naprosto mimo spotřební realitu, ale to není chyba jen ČNB. Vždyť v jeho složení přece má určitou volnost a může jej v určité míře měnit. Mnoho z nás by také udělal mnoho pro to, aby mu vyšlo to co hlásá, zvlášť když to bude vlastně beztrestné (viz vnější důvody na které my, = ČNB, nemáme vliv). Proto je mi milejší fyzika než ekonomie, statistika nebo i matematika. I u té matematiky, pokud je jen na papíře, je to někdy otázka natož u těchto druhých dvou 'pavěd'. Fyzika nic podobného nedovolí a pokud to někdy člověk zkouší, omlátí mu to rychle o hlavu. :-) Myslím, že udávané inflaci stejně nikdo, kdo chodí do obchodů, nevěří.
        OP
      •  
        10.01.2020 12:01

        Z čehož plyne, že akcie jsou stále dobrá volba. Proto taky už tolik let po sobě indexy rostou bez výrazných korekcí...
        qwer
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m