Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rok pomýlené alokace zdrojů a velký tržní posun

Rok pomýlené alokace zdrojů a velký tržní posun

31.01.2020 6:08

O investování na základě toho, čemu můžeme souhrnně říkat udržitelnost, jsem tu již před časem několikrát psal. Poukazoval jsem mimo jiné na to, že investice prováděné s ohledem na takzvané ESG skóre si nevedou nijak zle. Nyní se tomuto tématu věnuje CNBC s tím, že přírodní pohromy a katastrofy motivují investory stále více k tomu, aby dávali peníze do fondů, které mají svou strategii zaměřenou právě na udržitelnost. Pouvažujme trochu nad tím, co se děje a jak to může skončit.

CNBC konkrétně uvádí, že minulý rok dali investoři do fondů zaměřených na firmy s vysokým ESG skóre (tj. s vysokým standardem v oblasti vlivu na životní prostředí, oblasti správy firmy a jejího dopadu na společnost) více než 20 miliard dolarů. Tedy téměř čtyřnásobek předchozího, tehdy také rekordního roku. Bank of America pak předpovídá, že v následujících dvou desetiletích bude v takových fondech asi 20 bilionů dolarů. Tahounem tohoto trendu bude prý zejména mladá generace, která chce, aby její peníze byly zhodnocovány ve firmách, které berou udržitelnost na velkou váhu.

Hester Peirce z amerického regulátora akciového trhu SEC k tomu ovšem uvedl, že letošní rok by mohl být rokem pomýlené alokace zdrojů. Tedy, že se investoři budou dál hrnout popsaným směrem, ovšem s tím, že vodítkem jim bude jen nálepka záchrany klimatu, ale ne reálný stav a chování daných fondů a firem. Peirce dokonce tvrdí, že tento trend může ochranu životního prostředí a klimatu poškodit, protože bude znamenat i určitá omezení toku kapitálu, který tak nemusí podporovat technologie, které by k oné ochraně nakonec posloužily.

Najít tu správnou cestu

Při mém pohledu na zmíněný vývoj vycházím z toho, že jsme Zemi (tj., nejen klima) v mnoha ohledech již značně poškodili a naše chování k ní bychom měli měnit. To, že na akciovém trhu je problému věnována rychle rostoucí pozornost, je tak v principu bezesporu pozitivní. Jde „jen“ o to, aby tento posun nakonec neskončil jako (další) módní trend bez valné podstaty. Nebo dokonce jako něco, co v konečném důsledku uškodí (což naznačuje i pan Peirce).

Investice na základě ESG skóre se možná mohou měnit v systém, kdy se firmy budou snažit získat další „audit“ a razítko s co nejlepším hodnocením, protože pak budou zahrnuty do nějaké skupiny, indexu, který „táhne“. I to může mít své pozitivní efekty, ale můžeme se zamýšlet nad tím, nakolik lze věci jako je vztah k životnímu prostředí, či společnosti nějak razítkovat, vtěsnat do nějakých univerzálních měřítek a parametrů.

Nejde ale samotná maximalizace hodnoty firmy ruku v ruce s  ohleduplností ve všech směrech? Nehovoříme tu v jádru věci o ničem jiném, než o další verzi nalézání rovnováhy jako cesty k maximalizaci dlouhodobé hodnoty? Já sám věřím, že firma aspirující na dlouhověkost a skutečnou tvorbu hodnoty bude přirozeně a automaticky brát ohled na to, jaký dopad má na vše kolem sebe (příklady někdy příště). Zmíněná dosavadní úspěšnost ESG investic by pak nebyla žádnou anomálií, ale přirozeným stavem.

Kompetiční symbióza samozřejmostí, diskont za parazitování

Pokud bychom použili přírodopisnou terminologii, měli bychom se podle mne v rámci maximalizace hodnot firem (ne jí navzdory) posouvat od parazitizmu k symbióze. Dočetl jsem se, že symbióza má několik druhů – může být výhodná pro všechny, nebo pro jednoho může být výhodná, pro druhého neutrální. A pak prý biologové hovoří o symbióze kompetiční, což už nám zní hodně povědomě, ekonomicky. Podle Wiki jde o „vztah mezi dvěma druhy, které vynakládají velké úsilí, aby proti sobě konkurenčně uspěly. Příkladem může být nekonečný „závod ve zbrojení“ mezi rostlinami a býložravci. Tento souboj vysvětluje tzv. efekt červené královny“.

Tato definice mě potěšila, protože o dobře fungujícím systému volného trhu podle mne můžeme uvažovat jako o fotbalovém zápase s velmi dobře nastavenými a přísně dodržovanými formálními pravidly a etikou. Jde o jakousi spolupráci konkurencí, což je v mém porozumění přesně ona kompetiční symbióza (i ta červená královna je z pohledu ekonoma zajímavá, ale o té možná někdy příště).

Takže z mého pohledu bychom vlastně mohli/měli spět do stavu, kdy ESG žádnou výhodou nebude. Protože na trhu nebudou akcie získávat bonus za to, že daná firma se snaží o symbiózu (ať už má nějaký oficiální štempl udržitelnosti, nebo ne). Taková snaha totiž bude samozřejmostí. Ale budou možná akcie, které ponesou diskont za parazitismus.  A na cestě k tomuto stavu možná projdeme několika „pomýlenými“ lety, kdy budeme zaměňovat dojmy za pojmy, jak naznačuje Peirce.

 

Čtěte více:

Prezident EIB: Jak financovat přechod na zelenou energii
28.09.2019 16:47
Vedoucí světoví představitelé se tento týden sešli v sídle Organizace ...
Lze vydělat na klimatickém šílenství?
15.10.2019 5:49
Každý máme jiný názor na šestnáctiletou Gretu. Jeden fakt však není k ...
Dánsko zvažuje větrnou elektrárnu na moři za až 300 miliard DKK
10.12.2019 17:00
Dánská vláda zvažuje investici až 300 miliard dánských korun (přes bi...
Evropská komise pro uhelné a průmyslové regiony chystá 100 miliard eur
13.01.2020 16:14
Evropská komise chce v příštích sedmi letech podpořit regiony závislé ...
Uhelná renesance
29.01.2020 19:02
Jako na zavolanou byla včera zveřejněna studie, která se zabývá budouc...
Fed ponechává hlavní sazbu beze změny, k rozvaze mlčí
29.01.2020 20:22
Americká centrální banka (Fed) podle očekávání úrokové sazby nezměnil...
Americká ekonomika udržela tempo, spotřeba však citelně zpomalila
30.01.2020 15:17
Čtvrtý kvartál v americké ekonomice vypadá na první pohled dobře. HDP ...
Analytik: Valuační rébus posouvá Teslu do říše fantazie
30.01.2020 15:16
Upřímně řečeno komentář k výsledkům Tesly, resp. tržní reakci na ně, s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data