Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dánsko zvažuje větrnou elektrárnu na moři za až 300 miliard DKK

Dánsko zvažuje větrnou elektrárnu na moři za až 300 miliard DKK

10.12.2019 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Dánská vláda zvažuje investici až 300 miliard dánských korun (přes bilion Kč) do obrovské větrné elektrárny. Turbíny domácí výroby Vestas chce umístit na jeden či více umělých ostrovů. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na dnešní prohlášení ministerstva pro klima, energii a veřejné práce.

Plánovaná elektrárna má mít kapacitu nejméně deset gigawattů, tedy zhruba pětkrát víc než jaderná elektrárna Temelín. Resort očekává, že většinou investic zajistí soukromé společnosti.

Vedle toho, že v Dánsku sídlí největší světový výrobce větrných turbín Vestas, země sama se nejvíce na světě podílí na rozvoji větrných elektráren na moři. V roce 2018 tato skandinávská země pokrývala 41 procent své poptávky po elektrické energii větrnými elektrárnami. Dánský parlament v pátek přijal zákon, jímž se zavazuje snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého o 70 procent.

V rozpočtu na příští rok vláda vyčlenila 65 milionů dánských korun na výzkum spojený s projektem obří větrné elektrárny. Výzkum se bude zabývat tím, jak část energie uložit anebo přeměnit na obnovitelný vodík, o němž se hovoří jako o palivu budoucnosti.

V Dánsku žije kolem šesti milionů lidí a výkon elektrárny se bude zhruba rovnat spotřebě deseti milionů evropských domácností, napsala Reuters.

Resort pro klima, energii a veřejné práce nyní pro plánovanou elektrárnu hledá vhodnou lokalitu, například v Severním a Baltském moři.


Čtěte více:

Čína čeká, že USA svá cla účinná k 15. prosinci odloží
10.12.2019 15:32
Čínští úředníci očekávají, že USA v rámci snižování napětí osekáváním ...
Demokraté představili dva články ústavní žaloby na Trumpa
10.12.2019 15:42
Ve Sněmovně reprezentantů USA vzniká ústavní žaloba na Donalda Trumpa,...
Svaz průmyslu chce euro, současná vláda datum nestanoví
10.12.2019 15:58
Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) podporuje přijetí eura v ČR. Na dne...
Palladium zbořilo další rekord
10.12.2019 16:46
Palladium se dnes přehouplo přes 1900 USD za unci a pokořilo další re...

Váš názor
  • Navíc běží studie,
    12.12.2019 18:11

    že množství větrných elektráren na západě Evropy patrně zpomaluje proudění vzduchu a mohlo by být spoluzodpovědné za sucha ve středu kontinentu. Uvidíme...
    občan
  • silenost
    10.12.2019 23:02

    Takze papirove by to mohlo vyrabet jako 5 Temelinu, Skutecnej prumer bude mozna 2. I kdyby foukal vitr optimalne skoro nonstop a dalo to tech 5, zivotnost bude kolem 15-20 let. Za tisic miliard ceskejch, no neberte to :) A ted ta hromada materialu, betonovy stozary, carbonlaminatovy vrtule, umely ostrovy, masakr ptaku = 100% cista, levna a spolehliva energie / ...Ministerstvo pro klima?! to jako vazne? :D kam ten svet speje..
    Ai-kun
    • Re: silenost
      11.12.2019 10:07

      Když některá země, chce postavit na řece přehradu a vodní elektrárnu, podle mezinárodních pravidel musí mít souhlas všech zemí, jimiž řeka protéká a přehrada s elektrárnou by mohla ovlivnit využití řeky. Tedy žádná země si nemůže privatizovat řeku, protékající více zeměmi, jen pro sebe. A jak je to s větrnými elektrárnami? Je naprosto jisté, že odebrané TW z větrné energie budou mít vliv na proudění vzduchu a tedy ovlivňovat větrné poměry v sousedních zemích. Jestli je to významný faktor nebo jen zanedbatelné promile jsem se nikde nedočetl. Otázka pro naše nebo Polské ministestva je: "Ovlivní stavba takovéto stavby klima u nás? Nebude následkem zpomalení sverozápadních větrů od moře, nesoucích vláhu, sucho ve střední Evropě?" Mě by to teda zajímalo.
      Drahokoupil
      •  
        11.12.2019 10:33

        Jdu na to logickým i když naprosto laickým úsudkem. Jelikož nevidím žádný důvod, proč by větrníky měli ovlivnit odpařování z oceánu. Považuji ho za konstantní a co se odpaří musí někde zkondenzovat. Takže aby v ČR mohlo pršet méně musí někde jinde pršet více. A teď přijít na to, kde bude pršet více. V místě, kde jsou větrníky to asi nebude, protože větrník kromě toho že proudění vzduchu zpomaluje vytváří turbulence a promíchává tak teplejší vzduch u země se studenějším ve výšce, čímž se vzduch ve výšce trochu ohřeje tedy vzdálí rosnému bodu a těsně za větrníkem by tedy mělo pršet spíše méně než více. Čímž mi vychází, že někde dál za větrníkem třeba v ČR bude pršet více. ale celkově ten efekt bude mnohem menší než jiné důsledky činnosti člověka. Napadlo vás někdy, co musí s místním klimatem udělat taková JE, kde máte na 1 GW elektřiny 2 GW odpadního tepla, které jsou na řádově menším území než větrníky vypuštěny v podobě teplé páry do ovzduší. Zabývá se někdo seriózně tímto problémem?
        ..
    • Re: silenost
      11.12.2019 9:20

      Průměrná jaderná elektrárna vyrábí elektřinu cca po 85% své pracovní doby a jede na 100% výkon. Průměrná větrná elektrárna má proměnlivý výkon, ovšem z dlouhodobého hlediska je její efektivní výkon na cca 15% nominálního. Tudíž větrný park, který by měl pokrývat výkon jaderky potřebuje zhruba 5x vyšší nominální výkon než jaderka...
      stanislav.hrouzek
      •  
        11.12.2019 9:47

        No, nechtel sem to az tak moc shazovat :) dejme tomu, ze vetrna elektrarna na mori bezi spolehliveji nez na pevnine. Na druhou stranu v zimnich mrazech je potreba je zahrivat kvuli namraze aby nedoslo k poskozeni, coz bude ve vlhcim vzduchu nad morem horsi nez nad pevninou, takze cast vyrobeny a pripadne nekde akumulovany energie se bude muset vyuzit na vyhrivani. Kazdopadne vic nez 50% zavislost zeme na vetrnych elektrarnach by me moc neuklidnovala.. Sem zvedavej jak to bude dlouhodobe fungovat, jestli to realizujou.
        Ai-kun
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení