Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed sráží úroky na nulu a rozjíždí kvantitativní uvolňování

Rozbřesk: Fed sráží úroky na nulu a rozjíždí kvantitativní uvolňování

16.03.2020 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Světovou ekonomiku dál řídí dění okolo koronaviru. Hlavním epicentrem epidemie je v tuto chvíli Evropa.

Nejrychleji během víkendu přibývali nakažení ve Španělsku. Ovšem nejen tam, a tak sada opatření přijatých přes víkend pravděpodobně na přelomu prvního a druhého kvartálu do značné míry paralyzuje ekonomiku eurozóny. Španělsko podobně jako Itálie vstoupilo do úplné karantény, Francie k tomu má velice blízko a Německo zavřelo své hranice s Francií Švýcarskem a Rakouskem. A k tomu samozřejmě přišlo o víkendu také úplné vyhlášení karantény v Česku. Naše poslední revize odhadů na růst v eurozóně se pohybují okolo -0,7 % pro rok 2020 (Evropská komise odhaduje -1 %), ale s hloubkou a délkou dopadů epidemie se mohou odhady spíše dále zhoršovat. V Česku v tuto chvíli odhadujeme možnost snížení českých sazeb o 100 bps na nejbližším zasedání.

Včera se k podobnému kroku odhodlal americký Fed, který snížil sazby o 100 bps na 0-0,25 % a rozjel politiku kvantitativního uvolňování v celkovém objemu 700 mld. USD. I přesto jsou futures na americkém akciovém trhu stále v hlubokém záporu (po ránu necelých 5 %). A není se čemu divit. Trhy v tuto chvíli bude zajímat jediná věc: jak rychle karanténní opatření zaberou a začnou klesat denní přírůstky nových případů. To nelze očekávat dříve než za čtrnáct dní. A jak ukazuje případ Jižní Koreji, i pak v zásadě musí zůstat karanténní opatření v platnosti. Velká nejistota ohledně toho, jak dlouhý a hluboký bude zářez v postižených odvětvích - doprava, pohostinství, reklama, real-estate - a zda nepocítíme trvalý přesun nákazy do finančního sektoru, bude trhy udržovat v tomto týdnu v napětí.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna, vzhledem k rozsahu karanténních opatření napříč celou Evropou, jako málo likvidní měna plná zahraničního kapitálu, rozhodně nemůže mít na růžích ustláno. Čekáme, že dramatické zhoršení výhledů navíc povede ČNB k poklesu sazeb na nejbližším zasedání o 100 bps a část hráčů může začít sázet na příchod nového intervenčního režimu (i když je za stávající situace nepravděpodobný). I proto se česká měna může v tomto týdnu pokusit přiblížit ke 27,00 EUR/CZK.

Zahraniční forex
Panika, jež v souvislosti s šíření koronaviru zasáhla občany v USA (Amazon se např. potýká s nedostatkem zásob), přiměla Fed nečekat na řádné zasedání do středy, a tak již v neděli vyrukoval s extrémním opatřeními - oficiální úrokové sazby byly sraženy na nulu (do intervalu 0-0,25 %) a centrální banka rozjíždí masivní nákupy dluhopisů. Ty by měly zahrnovat jak americké vládní dluhopisy (až do úrovně 500 mld. USD), tak hypoteční dluhopisy nakupované během finanční krize (až do úrovně 200 mld. USD).

Eurodolar samozřejmě reagoval na rozjezd masivní měnové expanze Fedu pozitivně, ale zisky nebyly prozatím nikterak markantní. Alfou a omegou je totiž, jak se příslušné země vyrovnávají s koronavirem a v jaké fázi vývoje šíření epidemie se nacházejí. V této chvíli je v epicentru globální nákazy zjevně eurozóna (Itálie, Španělsko a Francie) a dokud drastická karanténní opatření nezaberou, tak euro nemá šanci posílit. Na druhou stranou USA jsou, pokud jde o fázi epidemie, jen několik dní či možná týden za Evropou, a to nejhorší je zjevně (pokud se nestane zázrak) teprve čeká. Následný dopad karanténních opatření na americkou ekonomiku, která je více závislá na službách, bude daleko razantnější, takže tvůrci hospodářské politiky v USA budou muset možná udělat ještě více než včera v noci Fed. Výhled pro eurodolar je tedy s ohledem na vypařující se úrokový diferenciál pozitivní.

Ropa
Ropa Brent dnes navzdory dalším extrémním opatřením ze strany amerického Fedu (snížení oficiálních sazeb na nulu a nákup vládních dluhopisů až do úrovně 500 mld. dolarů) opět ztrácí a její cena se propadá k hranici 32 dolarů za barel. Pouze marginální dopad tak má v tuto chvíli páteční oznámení americké vlády, která hodlá pomoci americkým těžařům břidlicové ropy a začít nakupovat jejich ropu do strategických zásob.

Problémem této strategie je však fakt, že maximální možné nákupy (s ohledem na skladovací kapacity) činí přibližně 80 milionů barelů. To jinak řečeno představuje příspěvek ke globální poptávce v rozsahu 450 tis. barelů denně v následujících šesti měsících, což je v porovnání s koronavirovým oslabením poptávky v řádu milionů barelů denně pouze kapka v moři, která nezastaví další propad cen ropy pod hranici 30 dolarů za barel.


Čtěte více:

Trump poslal americké akcie do dvouciferných zisků. V čele finance a technologie
13.03.2020 21:50
Volatilní obchodování na zámořských trzích pokračuje i v závěru týdne....
Nejrozsáhlejší zásah Fedu v historii: Sazby na nulu a QE v objemu 700 miliard dolarů. Další centrální banky následují
15.03.2020 22:35
Americká centrální banka Fed snížila základní úrokovou sazbu o jeden p...
Koronavirus v Česku: Vláda zakázala volný pohyb lidí, 293 případů
15.03.2020 23:16
Vláda zakázala s účinností od půlnoci z dneška na pondělí do 24. březn...
Průmyslová výroba v Číně klesla v lednu a únoru nejvíce za 30 let
16.03.2020 8:05
Průmyslová výroba v Číně se v lednu a únoru v porovnání se stejným obd...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data