Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prozatímní bilance COVID-19: 200 000 nakažených, utlumený evropský průmysl, masivní pomoc vlád

Prozatímní bilance COVID-19: 200 000 nakažených, utlumený evropský průmysl, masivní pomoc vlád

18.03.2020 15:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Nový typ koronaviru se v Číně začal šířit začátkem loňského prosince. Novým ohniskem nákazy je nyní Evropa. Celosvětová bilance nemocných a mrtvých překonala 200.000 nakažených a 8000 mrtvých. Regionální šéf WHO pro východní Středomoří Ahmad Mandharí uvedl, že státy Blízkého východu dost o případech nákazy neinformují.

Nejvíce zasaženou evropskou zemí je Itálie, která hlásí asi 31.500 nakažených a na 2500 mrtvých. Podle počtu infikovaných i obětí je země na Apeninském poloostrově druhá nejpostiženější po Číně. K dalším nejpostiženějším zemím patří Írán, Španělsko, Německo a Jižní Korea. V celé Evropě je dosud hlášeno asi 77.400 případů nakažení, asi 3500 obětí a téměř 5000 vyléčených. Po Itálii je v Evropě nejpostiženější zemí Španělsko (téměř 12.000 nakažených a asi 530 obětí). Oběti nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, v Evropě hlásí celkem 23 zemí.

001 

Automobilky v Evropě zastavují kvůli koronaviru výrobu

Německá automobilka BMW dnes oznámila, že kvůli koronaviru na více než čtyři týdny zastaví výrobu ve všech svých evropských závodech. Přerušení produkce je zatím plánováno do 19. dubna. Daimler , do kterého patří značka Mercedes, se kvůli koronaviru rozhodl přerušit většinu své výroby v Evropě, zatím na dva týdny. Většinu továren má v Německu, velkou továrnu má například i v Maďarsku.

Také americká automobilka Ford dnes oznámila dočasné přerušení výroby v Evropě. Hlavní závody má v Německu, Británii, Španělsku a Rumunsku. Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) od pátku 20. března dočasně zastaví výrobu ve svém závodě v Nitře. Japonská automobilka Nissan zastavila provoz ve svém závodě v severovýchodní Anglii, která je největší továrnou na výrobu aut v Británii.

Francouzský výrobce automobilů PSA se rozhodl uzavřít své závody ve Francii, Španělsku, Polsku, Británii, Portugalsku, Německu a na Slovensku v pondělí 16. března. Odstávka má trvat do 27. března.

Druhá největší automobilka na světě Toyota uzavře své továrny v Portugalsku a ve Francii. Sdílen projekt Toyoty TPCA, který vyrábí v Kolíně, přeruší výrobu dnes.

Další výrobce automobilů v České republice, jihokorejská automobilka Hyundai Motor, podle pondělních zpráv bude v Nošovicích dál vyrábět za přijetí dalších zpřísňujících hygienických opatření uvnitř závodu. Odbory ale požadují 14denní karanténu pro zaměstnance, čímž by se výroba zastavila.

Německá automobilová skupina Volkswagen, největší výrobce aut na světě, oznámila v úterý 17. března, že kvůli koronaviru uzavře na dva až tři týdny své evropské závody. Týká se to i provozů automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi, Kvasinách a ve Vrchlabí. Některé závody byly uzavřeny už dříve kvůli logistickým problémům způsobeným šířením nákazy. Skupina vlastní celkem 12 značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladních aut MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Airbus přeruší výrobu ve Francii a Španělsku, volá po pomoci

Airbus přeruší kvůli epidemii nového koronaviru na čtyři dny výrobu ve Francii a ve Španělsku. Evropský výrobce letecké techniky dnes podle zdrojů agentury Reuters také avizoval, že pokud krize v souvislosti s tímto onemocněním potrvá měsíce, bude potřebovat vládní pomoc.

Plánované přerušení výroby by bylo nejzávažnější plošnou odstávkou Airbusu od roku 1989

IATA: Aerolinky budou pro přežití potřebovat až 200 miliard USD

Letecké společnosti budou pro přežití následků krize kolem nového koronaviru potřebovat od vlád pomoc až 200 miliard dolarů (4,9 bilionu Kč). Uvedlo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Některým aerolinkám, po jejichž službách je teď z obav před nákazou mizivá poptávka, dochází hotovost. Ruší proto lety, odstavují letadla a zaměstnance propouštějí nebo posílají na nucenou dovolenou. Pomoc severské letecké společnosti SAS už dnes oznámila švédská a dánská vláda.

IATA si představuje, že 150 miliard až 200 miliard dolarů zahrne i nepřímá podpora, jako jsou úvěrové záruky. Sdružení s požadavkem přichází den poté, co svou vládu požádaly o pomoc americké aerolinky a vyčíslily ji na 50 miliard dolarů.

Důvěra v německou ekonomiku je kvůli viru nejníže od 2008 

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v březnu klesla nejníže od finanční krize v roce 2008, a to kvůli obavám z dopadů, které patrně bude mít na ekonomiku epidemie onemocnění způsobeného novým koronavirem. Ukázal to průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnil institut ZEW. Německá ekonomika v prvním čtvrtletí podle odhadu ZEW klesne a propad je vysoce pravděpodobný i ve druhém čtvrtletí. "Ekonomika je ve stavu nejvyšší pohotovosti," uvedl prezident institutu ZEW Achim Wambach.

Vlády a centrální banky slibují miliardy na podporu ekonomiky

Americká centrální banka Fed se kvůli koronaviru rozhodla po dvojnásobném osekání úrokových sazeb celkem o 150 bazických bodů podpořit podniky také nákupem jejich krátkodobých dluhopisů. Obnovuje tak program, který poprvé použila v roce 2008 za globální finanční krize. Fed oznámil, že bude v rámci programu nakupovat krátkodobé dluhopisy přímo od podniků, které je vydávají. Podniky si tímto způsobem zajišťují finance na mzdy a další krátkodobé náklady.

Britská vláda se kvůli dopadům epidemie koronaviru zaručí místním firmám za půjčky částkou až 330 miliard liber. Oznámil to včera ministr financí Rishi Sunak. Podle agentury Reuters to činí 15 procent britského hrubého domácího produktu

Také česká vláda by mohla na základě analýz poskytnout na podporu podnikatelů a firem postižených šířením koronaviru až jeden bilion . Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes uvedl premiér Andrej Babiš . Na přímou pomoc by podle něj mělo směřovat zhruba 100 miliard korun a na záruky 900 miliard korun

Již dříve oznámily ekonomickou podporu vlády velkých evropských zemí. Itálie kvůli šíření nového koronaviru vyčlení na pomoc ekonomice 25 miliard eur. Německo podpoří svou ekonomiku částkou až půl bilionu eur ve snaze minimalizovat dopady šíření nového koronaviru. Státní banka KfW je také připravena poskytnout firmám úvěry bez omezení. Francie uvolní na podporu firem zasažených opatřeními proti šíření koronaviru 45 miliard eur. Vláda je navíc připravena použít "všechny nástroje" ke zmírnění ekonomických dopadů pandemie, včetně zestátňování velkých společností.

Evropská centrální banka se ve světle pandemie koronaviru rozhodla navýšit kvantitativní uvolňování a rozšířit nástroje pro dodávání likvidity na trh, úrokové sazby ale nezměnila.

Slovensko rozšířilo stav nouze ve zdravotnictví

Slovenská vláda kvůli novému koronaviru rozšířila nouzový stav ve zdravotnictví. Opatření, které vstoupí v platnost ve čtvrtek, umožní státu povolat do služby i zdravotníky ze soukromého sektoru. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí kabinetu premiéra Petera Pellegriniho, který pracovníkům ve zdravotnictví také zakázal stávkovat. Na Slovensku zemřela 84letá žena, která trpěla vážnými zdravotními potížemi a u které testy potvrdily nákazu koronavirem; Pellegrini řekl, že až pitva ukáže, zda jde o první slovenskou oběť pandemie. Platnost stávajících omezení kvůli koronaviru bude muset být podle premiéra zřejmě prodloužena.

Nouzový stav ve zdravotnictví vláda nejprve v neděli vyhlásila jen pro státní zdravotnická zařízení s cílem připravit se na pandemii. Dnes kabinet platnost opatření rozšířil na celou zemi pro všechny nemocnice, záchranky, úřady působící ve zdravotnictví a také pro provozovatele pohřebních služeb. Pellegrini řekl, že rozšíření nouzového stavu se nevztahuje na ambulantní lékaře.

Ve Španělsku se nakazilo už 13.716 lidí, 558 zemřelo

Počet nakažených novým koronavirem se ve Španělsku od úterý zvýšil o 2538 případů na celkových 13.716 potvrzených od února. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Podle něj už v zemi zemřelo 558 nakažených a osm procent se už uzdravilo. Španělsko nadále zůstává čtvrtou zemí na světě nejhůře postiženou koronavirem, který se koncem loňského roku začal šířit z Číny.

"Osm procent z dosud diagnostikovaných případů se už uzdravilo. V Madridu je tento počet vyšší, 17 procent, protože tam epidemie trvá déle," řekl dnes novinářům Fernando Simón z ministerstva zdravotnictví, jehož citoval deník El País. Z celkových 13.716 případů nákazy v zemi jich bylo dosud evidováno nejvíce právě v madridském regionu, kde se od vypuknutí nákazy potvrdilo přes pět a půl tisíce případů a na 390 úmrtí.

Simón dnes také uvedl, že počty případů nákazy v zemi oproti úterý vzrostly o 18 procent, což je podle něj méně než v minulém týdnu. Deník El País dnes ale napsal, že nynější počty nakažených neodrážejí zcela realitu, protože lidem s mírnými příznaky, kteří zůstali v domácí karanténě, se v posledních dnech testy nedělaly. Simón k tomu podle deníku El Periódico řekl, že za "dva až tři dny by se měly opět začít dělat" testy všem pacientům s příznaky po několika dnech, kdy se to kvůli nedostatku materiálu a personálu nedělalo.

WHO: Blízkovýchodní státy dost o případech nákazy neinformují

Regionální šéf kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) pro východní Středomoří Ahmad Mandharí dnes uvedl, že blízkovýchodní státy dostatečně neinformují o některých případech nákazy novým koronavirem a vyzval ke zintenzivnění boje s nemocí. Informovala o tom agentura Reuters.

Mandharí zároveň zdůraznil, že státy Blízkého východu se různí v postupech, kterými chtějí šíření nákazy zastavit. Činitel následně zdůraznil, že je "nutné dělat mnohem víc" pro úspěšný boj s koronavirem způsobenou nemocí COVID-19.

Větší dostupnost informací o nakažených by podle Mandhárího pomohla lépe mapovat šíření koronaviru a rychle aplikovat osvědčená opatření k ochraně zdraví veřejnosti.

Čína má 13 nových případů koronaviru, Jižní Korea 93

Pevninská Čína hlásí za úterý 13 nových potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, což je o 21 méně než předchozí den. Počet nakažených tak dosáhl 80.894, uvedl dnes čínský zdravotnický úřad. Obětí infekce přibylo 11, a do úterního večera jich tak v pevninské Číně bylo 3237. Korea dnes oproti úterku hlásí 93 nových případů nákazy a dohromady už 8413.

Ze středočínské provincie Chu-pej, která je epicentrem epidemie v zemi, je hlášeno všech 11 nových obětí viru. Deset z nich je z provinční metropole Wu-chan.

Počet importovaných případů infikování virem v pevninské Číně dosáhl v úterý 155, což je o 12 více než předchozí den, informovala agentura Reuters. Pouze jeden nový čínský případ nákazy tak lze přičíst místnímu přenosu.

Nárůst počtu infikovaných o méně než 100 Jižní Korea zaznamenala už čtvrtý den po sobě, ale počet 93 znamená mírné zvýšení oproti úterku, kdy jich bylo 84. Počet mrtvých v Koreji vzrostl o tři na 84.

Sanofi nabízí "slibný" prostředek na léčbu COVID-19

Francouzská farmaceutická firma Sanofi je připravena dát úřadům k dispozici miliony dávek antimalarika Plaquenil, které vykázalo "slibné" testy při léčbě nemoci COVID-19 způsobované novým koronavirem. Mohlo by tak být léčeno až 300.000 nemocných, tvrdí laboratoř.

Vzhledem k povzbuzujícím výsledkům u této molekuly firma Sanofi oznámila, že dává svou "léčbu k dispozici Francii a nabízí několik milionů dávek, které by mohly umožnit léčbu 300.000 pacientů", sdělil agentuře AFP mluvčí laboratoře.

Sanofi je podle svého sdělení připravena spolupracovat s francouzskými zdravotnickými úřady na potvrzení výsledků testů.

 

Zdroj: ČTK, Patria.cz

 
 

Čtěte více:

Rok? Nebo navždy?
17.03.2020 17:42
Řadu lidí v tuto chvíli asi zajímá, jak dlouho „to bude ještě trvat“. ...
Fed podpoří ekonomiku nákupem krátkodobých firemních dluhopisů
17.03.2020 16:39
Americká centrální banka (Fed) se kvůli koronaviru rozhodla podpořit p...
Výroba v TPCA se kvůli koronaviru zastaví již dnes před půlnocí
18.03.2020 10:42
Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) přeruší kvůli akt...
BMW kvůli koronaviru na čtyři týdny zastaví výrobu v Evropě
18.03.2020 10:55
Německá automobilka BMW kvůli koronaviru na více než čtyři týdny zasta...
Trumpův boj s virem: A proč ne rovnou bilion?
18.03.2020 14:16
Ještě před více než týdnem americký prezident Donald Trump prohlašoval...
Vláda podpoří podnikatele a firmy až bilionem korun. Nová nařízení kvůli koronaviru
18.03.2020 13:25
Vláda by mohla na základě analýz poskytnout na podporu podnikatelů a f...
ECB je připravena podniknout další kroky na podporu eurozóny, státy EU schválily vznik nouzového fondu
18.03.2020 14:36
Evropská centrální banka (ECB) je připravena podniknout další kroky na...
Holub (ČNB): Razantní snížení sazeb ve stylu Fedu by české ekonomice ublížilo
18.03.2020 15:32
Oslabování koruny už uvolnilo měnové podmínky a Česká národní banka by...

Váš názor
  •  
    19.03.2020 10:00

    Čína 1,4 miliardy obyvatel a počet úmrtí jako v Itálii s 60 miliony obyvatel. Jestli těmto číslům někdo věří, tak je to na Chocholouška.
    czinvestor
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.