Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Radikální nová ropná strategie Saúdské Arábie

Radikální nová ropná strategie Saúdské Arábie

30.03.2020 5:49

Nedávné rozhodnutí Saúdské Arábie rozjet naplno produkci ropy představuje dramatický posun v jejím uvažování o trzích s energiemi a její vlastní závislosti na ropných příjmech. Pryč jsou dny, kdy byly saúdské ropné zásoby obezřetně spravovány s ohledem na budoucí generace. Tím, že už nezachovává konkrétní rozpětí cen ropy ani si nedrží záložní výrobní kapacity, vystupuje království ze své dlouhotrvající role vyvažujícího kyvadla na trhu.

Změna odráží názor korunního prince Muhammada bin Salmána, že před Saúdskou Arábií je poměrně krátké období, kdy má příležitost své rozsáhlé zásoby roby zpeněžit. Pustil se do uskutečňování politiky zabírání tržního podílu namísto snahy určovat cenu, čímž opět prolamuje dlouhotrvající politiku, o níž má za to, že už není prospěšná.

Pokud bin Salmán u této strategie setrvá, mohl by podstatně pohnout vývojem globálních energetických trhů. Saúdská politika zachováním stlačených cen nejenže z trhu vypudí nákladnější formy produkce ropy, ale také způsobí, že pro obnovitelnou energii bude těžší konkurovat fosilním palivům – přinejmenším v krátkodobém výhledu.

Tato nová strategie vyšla najevo v sobotu 7. března, když se Saúdská Arábie rozhodla srazit svou oficiální prodejní cenu a zvýšit produkci nad deset milionů barelů denně; v dubnu se výstup patrně přiblíží 11 milionům oproti 9,7 milionu v posledních měsících. Když se následující pondělí opět otevřely trhy, ceny ropy utrpěly největší jednodenní pokles od roku 1991.

Oficiálně byla saúdská aktivita odpovědí na odmítnutí Ruska souhlasit s dobrovolnými škrty produkce ropy na schůzce OPEC+ dne 6. března. Rusové a Saúdové od roku 2016 koordinovali svou produkci, aby drželi zvýšené ceny kolem 50-60 dolarů za barel. V čistém důsledku však tato spolupráce pomohla americkému odvětví těžby ropy z břidlic zvyšovat vlastní produkci a odbyt, čímž podchytávalo většinu přibývající světové poptávky. Jelikož Saúdy od roku 2016 trápily klesající vývozy, doufali pravděpodobně, že v době, kdy globální poptávka v důsledku šíření koronaviru slábne, podepře snížení výstupu ceny.

Proč ta změna přístupu? Komentátoři předložili různá vysvětlení, včetně náznaků, že by Saúdská Arábie mohla konspirovat s Ruskem s cílem rozložit americký břidlicový průmysl. Takové spolčení je velmi nepravděpodobné. Není mnoho důvěry mezi bin Salmánem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který nezapomněl, že saúdskoarabské machinace na trhu s ropou v 80. letech mohly mít určitý podíl na zhroucení Sovětského svazu. Saúdská Arábie už se navíc neúspěšně pokusila s břidlicovým průmyslem utkat v letech 2014-2016, kdy zle podcenila technickou zdatnost amerických břidlicářů a jejich schopnost zachovat provoz za nízkých cen.

Spíš než že by usiloval o krátkodobou taktickou výhru, se bin Salmán možná soustředí na několik cílů dlouhodobějšího vývoje. Ví, že na vytěžení maximální hodnoty z ropy má omezený čas, snad jen pár desítek let, protože změna klimatu vyvolala pohyb k dekarbonizaci a obnovitelné energetice. Saúdská Arábie má využitelné zásoby postačující jistě na víc než 50 let; většina z nich se stane nedobytným aktivem, nebudou-li rychleji zužitkovány.

Přestože se království bude při uskutečňování svých nových, ambiciózních těžebních cílů potýkat s vážnými technickými a finančními těžkostmi, zásadnějším zjištěním je, že už neplatí stará pravidla. A za nového uspořádání by Saúdové také mohli začít provozovat státní ropný gigant Saudi Aramco spíš jako zisk maximalizující mezinárodní společnost, která co nejvíc těží, než jako globální centrální banku ropného trhu.

Pro to, aby se království vydalo touto cestou, existují silné argumenty. V prvé řadě se saúdská ropa těží a přepravuje levněji než jiné zásoby. Je také „čistější“ než surovina z kanadských ropných písků a ve srovnání s ruskou ropou uvolňuje méně metanu. Saudi Aramco je navíc jednou z technologicky nejvyspělejších a technicky nejzdatnějších ropných společností na světě. Jinými slovy, saúdská ropa má oproti konkurenci řadu komparativních výhod, a proto se dokonale hodí k tomu, aby měla během globálního přechodu k čisté energetice zvýhodněné postavení.

Království navíc zamýšlenou změnu své strategie dávalo najevo už několik měsíců. V prosinci 2019 přistoupilo k počáteční veřejné nabídce 1,5 % Saudi Aramco, což představuje způsob jak předem zpeněžit hodnotu ropných zásob a zároveň signalizovat příklon k maximalizaci zisku. Po mnoha letech sporů také Saúdové dosáhli dohody s Kuvajtem ohledně těžby ropy v neutrální zóně, což umožní zvýšení produkce až o 500 000 barelů denně. Konečně Saúdská Arábie nedávno ohlásila plány na otvírku obrovského nekonvenčního plynového pole Džáfurá, které jí umožní uvolnit ještě víc ropy na vývoz.

Změna politiky království by měla přimět k přemýšlení americké politiky, kteří se pyšní tím, že Spojené státy díky břidlicím dosáhly energetické nezávislosti. V totální válce o podíl na trhu bude pro americké, kanadské, ruské a další producenty ropy těžké konkurovat Perskému zálivu, vzhledem k jeho nižším nákladům a dalším konkurenčním výhodám.

Otázkou samozřejmě je, jak dlouho dokáže Saúdská Arábie tuto strategii uskutečňovat, než v prostředí s nízkými cenami vyschne tamní pokladna. Hrubý propočet naznačuje, že může vydržet dva roky.

Bin Salmán možná hazardně sází na to, že dokáže vydržet déle než konkurence. Vzhledem ke strukturálním rysům trhu s ropou a nevyhnutelnému přechodu světa k obnovitelným zdrojům ale pravděpodobně nevidí jinou možnost. Kvóty OPEC a dohody o produkci s Rusy nepřinesly výsledky, které potřebuje. Zda mu nová politika může zajistit hmatatelné přínosy, se teprve uvidí.

Autor: Bernard Haykel, profesor blízkovýchodních studií a ředitel Institutu pro transregionální studia soudobého Středního východu, severní Afriky a střední Asie na Princetonské univerzitě, se podílel (společně s Thomasem Hegghammerem a Stéphanem Lacroixem) na sestavení sborníku Saudi Arabia in Transition.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Exxon Mobil plánuje kvůli koronaviru a levné ropě snížit výdaje
17.03.2020 11:08
Americký ropný gigant Exxon Mobil plánuje kvůli prudkému propadu cen ...
Ohrozí cenová válka na ropě výplaty dividend ropných gigantů?
18.03.2020 12:54
Jak dlouho může trvat cenová válka na ropě mezi Saúdskou Arábií a Rusk...
Ministr: Rusko může kvůli levné ropě přijít o tři biliony rublů
18.03.2020 12:31
Vzhledem k propadu cen ropy na světových trzích by příjmy ruského roz...
Ropný armageddon
19.03.2020 14:44
Ropný armageddon. Jinými slovy těžko popsat aktuální dění na ropném tr...
Uhlí je po kolapsu na ropě nejdražším palivem na světě
23.03.2020 13:25
Uhlí, doposud nejšpinavější a levný zdroj energie, je nyní nejdražším ...

Váš názor
  •  
    30.03.2020 11:05

    Američané by SA snadno dnutili třeba i k zastavení těžby. To znamená, že má SA silnou podporu. A Hunové to asi nebudou. Takže to může být Čína, která má hlavní zájem na levné ropě a má dost finančních i vojenských prostředků. Nebo to může být Rusko, jak v článku naznačeno. A pokud se tyto tři státy dohodly společně, znamená to pro USA velmi smutnou budoucnost s břidlicí a možná nejen s ní .....
    klimakn
    •  
      30.03.2020 11:16

      US vláda může své těžaře chránit dovozními cly na ropu. Přece si v této době nenechají zničit jedno z mála funkčních průmyslových odvětví.
      ..
  • Alea iacta est
    30.03.2020 8:35

    Myslím, že US břidliční těžaři nebudou rádi, ale co to udělá s bankovním systémem? před několika lety jsem četl, že US těžaři jsou dost zaúvěrovaní a cenovou válku letech 2014-2016 zvládali s potížemi. V problematice ropy se moc nevyznám a nemám ani čas to moc dohledávat- dokáže někdo odhadnout následky tohoto kola cenové války?
    Hawkie
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data