Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Pandemie a těžké otázky

FT: Pandemie a těžké otázky

21.04.2020 11:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle některých názorů jsou současná opatření namířená proti šíření COVID-19 naprosto přehnaná. Jiní se zase domnívají, že pokud bychom se nesnažili minimalizovat počet úmrtí, jednali bychom jako barbaři. Ti první například tvrdí, že v současné době na záchranu jednoho lidského života dáváme efektivně částky, které by jinak byly nemyslitelné. Celkové škody způsobené restrikcemi jsou pak podle nich větší než škody, které by napáchal koronavirus bez restrikcí. Druhá skupina namítá například to, že již nyní jsou zdravotníci vystaveni obrovskému riziku a jiný než současný postup by byl nelidský. 

Jemima Kelly poukazuje na FTAlphaville na článek v The New York Times, ve kterém kardiolog Harlan Krumholz zmiňuje jednu překvapivou věc. V posledních dnech znatelně klesl počet lidí, kteří jsou do nemocnic přijímáni s infarkty. Platí to v USA, ale třeba i ve Španělsku. Podle lékaře je možné, že restrikce vedly k omezení některých faktorů, které infarkt vyvolávají, včetně přejídání se či nadměrné spotřeby alkoholu. Kelly ale pochybuje o tom, že by k něčemu takovému docházelo, a naopak poukazuje na rostoucí míru stresu vyvolávaného epidemií samotnou či třeba tím, kolik lidí přichází o pracovní místo. 

Krumholz zmiňuje i druhou možnost, podle které se lidé obávají nákazy v nemocnici a tudíž se jí vyhýbají. Kelly ale dodává, že pokud má někdo infarkt, koronavirus jej zřejmě od návštěvy nemocnice neodradí. A i kdyby k tomu v některých případech docházelo, nevysvětlí to 40% pokles případů infarktu, o kterém hovoří NYT v souvislosti se Španělskem. Kelly tak uvádí další možnost: 

Koronavirus přivádí do nemocnic ty, kteří by v dohledné době dostali infarkt. Tímto tématem se zabývá David Spiegelhalter, který dříve působil jako prezident britské Royal Statistical Society. Podle jeho zjištění se riziko nakažení koronavirem odvíjí od podobných faktorů, které obecně zvyšují pravděpodobnost úmrtí v následujícím roce. Kelly píše, že to je významný rozdíl od jiných pandemií a Spiegelhalterovy závěry mohou být v souladu s tím, že na COVID-19 umírají zejména starší lidé. 

Podobné závěry by mohly vést k závěru, že současné snahy o potlačení pandemie jsou skutečně přehnané. Nicméně stále tu je řada argumentů pro, včetně potřeby chránit ty, kteří pracují v nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Kelly pak vypráví jeden příběh, který je podle ní pro současnou diskusi také relevantní. Lidé z jedné vesnice ležící u velké řeky si jednoho dne všimnou, že řeka přináší děti, které se všemožně snaží udržet nad hladinou. Lidé jim začnou pomáhat, ale objevují se další a další. Jeden z mužů se pak záhy otočí a odchází pryč. Ostatní se jej pobouřeně ptají, jak může odejít, když ve vodě je ještě tolik dětí. On odpoví, že jde zjistit, co se to vlastně proti proudu řeky děje. 

Kelly dodává, že „u koronaviru je to obráceně“. Nyní totiž musíme jít do budoucnosti a snažit se odhadnout, jaké škody restrikce vyvolají. Ale stejně tak musíme přemýšlet o tom, jaké škody ve společnosti by napáchalo to, kdybychom se otočili zády k těm, kteří jsou infekcí ohroženi nejvíce s tím, že pro to máme racionální důvody. Zachrání ten muž, který přestal vytahovat děti z vody, nakonec více životů? Je pro své chování větším hrdinou, nebo naše lidskost velí, abychom zachránili hlavně ty, kteří jsou přímo před námi? Podobné těžké otázky musíme v té či oné formě nyní řešit. 

Zdroj: FTAlphaville


 

Čtěte více:

Anatomie koronakrize
20.04.2020 6:05
Světová ekonomika se propadá do své nejhorší krize od druhé světové vá...
McKinsey: Nezaměstnanost v Evropě se může až zdvojnásobit
20.04.2020 9:12
Nezaměstnanost v Evropě by se v příštích měsících mohla kvůli koronavi...
Yardeni: Hon za výnosy, pak hromadění hotovosti a opětovný obrat k akciím
20.04.2020 10:30
„Žijeme v době budoucích šoků. Není to tak dlouho, co každý hledal vyš...

Váš názor
  • Greed
    21.04.2020 15:09

    ten teď dostává zabrat, já vím. Hromadit, hrabat pod sebe, to teď jde hůř. Jaká je vlastně cena lidského života, a vyplatí se to vůbec? Opravdu těžké otázky. Přeci plné pokladně se těžko něco vyrovná. Ale uvědomují si lidi jako Kelly že Covid je až 100x smrtelnější než běžná chřipka? Až vás skosí, prachy vám budou na pytel, rubáš kapsy nemá.
    ricochet
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data