Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kreativní destrukce 2020

Kreativní destrukce 2020

15.06.2020 17:44

Známý ekonom Ricardo J. Caballero v jedné ze svých studií z MIT tvrdí, že data i modely se shodují na jedné věci: Proces kreativní destrukce je nedílnou součástí ekonomického růstu a fluktuací. A pokud jsou tomuto procesu kladeny překážky, může to mít vážné krátkodobé a dlouhodobé důsledky. Jak je možné taková tvrzení vnímat v současné době, kdy vlády a centrální banky mohutně podporují velkou část ekonomiky?

Já sám se na problematiku kreativní destrukce dívám přes jednoduchý příklad záhonu s jahodami zarostlého plevelem. Jahody jsou firmy s životaschopným podnikatelským modelem, plevel jsou ty, které takový model nemají. Ruka trhu a zahradníka trhá plody jahod a zároveň plevel i s kořeny – v tomto konkurenčním „boji“ díky ní vítězí jahody, plevel zaniká a uvolňuje svůj prostor. Jinak řečeno, pomáhá tu hladká kreativní destrukce na mikroekonomické úrovni přes konkurenci.

Představme si ale nyní, že přijde sucho - jako obraz poptávkové recese vyvolané třeba nějakým vnějším šokem. A zahradníka napadne, že by i sucho mohlo posloužit jako nástroj selekce jahod od plevele. To znamená, že nebude zalévat a plevel skutečně podlehne destrukci. Jenže s ním i jahody. Pokud zalévat naopak bude, bude se dařit jahodám a kvůli kombinaci teplého počasí a zalévání se bude dařit i plevelu. Jsou to plošná řešení (zalévat/nezalévat), a tudíž máme plošné výsledky.

Možná je to kostrbatý příklad, ale snad alespoň ukazuje na to, že bychom měli rozlišovat kreativní destrukci na mikro a makroúrovni. V tom lepším případě je z tohoto přirovnání patrné i to, že na mikro úrovni je kreativní destrukce poměrně jednoduchý a nekontroverzní mechanismus. Pro jeho fungování jde u vlády hlavně o to, správně nastavit prostředí a pak už se do něj nemíchat. Jenže na makroúrovni už je to s kreativní destrukcí složitější a může lehce skončit destruktivní destrukcí (suchem likvidujícím vše).

Můžeme se na to dívat i tak, že na makroekonomické úrovni nebudeme nikdy spokojeni a vždy bude co kritizovat. Pokud vláda a centrální banka budou v případě recese a krize pomoc poskytovat, budou nutně podporovat i plevel a výsledkem mohou třeba být ony tolik diskutované zombie společnosti. Pokud pomoc poskytnuta nebude, zaniknou i jahody. Tedy jinak prosperující firmy. Modelový a dost extrémní příklad je právě současná krize.

Zmíněný pan Caballero se zaměřuje hlavně na to, co všechno brzdí kreativní destrukci a restrukturalizaci na mikroekonomické úrovni. Od přílišné regulace trhu práce až po regulaci bankovnictví. Zde zmiňuje například přístup japonského regulátora, který nenutil japonské banky k tomu, aby odepisovaly své špatné úvěry a dopomohl k tomu, že tyto instituce dál financovaly neproduktivní firmy. Ekonom se ale také věnoval vztahu mezi kreativní destrukcí a makroekonomickým cyklem. Tedy v našem případě tématu souvisejícímu s dilematem zalévat/nezalévat. A zde došel k závěru, že recese v průměru restrukturalizaci v ekonomice brzdí.

Obzvláště v extrémních situacích, jako je ta současná, je těžké hledat optimální směr. Bude se ještě dlouho diskutovat o tom, co měly dělat centrální banky a co vlády, a dovolím si tvrdit, že nějakého konsenzu se nikdy nedobereme. Někdy mi připadne, že to ani není cílem, naopak - cílem je mít nějaký spor. Téma makro kreativní destrukce je pro to téměř ideální (viz výše), a tudíž samo o sobě destruktivní. Kreativnější by možná bylo zaměřit se na to, co je celkem jasné a bez kontroverze – tedy na onu mikroekonomickou kreativní destrukci a dát jí co největší prostor. To znamená na „nudné“ věci jako „příliš velké na to, aby padly“, rostoucí tržní sílu velkých korporací, někde přeregulovaný trh práce, mnohde dotace a podobně.


Čtěte více:

Reuters: Majetek amerických miliardářů v době pandemie vzrostl o pětinu
05.06.2020 8:46
Majetek amerických miliardářů, včetně šéfa firmy Amazon.com Jeffa Bezo...
Shiller: Velká deprese je vodítkem
11.06.2020 10:41
Dlouhodobější analýzy zdůrazňují, že po roce či dvou existuje slušná p...
Španělsko by mohlo zažít další propad trhu realit
13.06.2020 15:57
Španělský nemovitostní trh by v důsledku koronavirové krize mohl zažít...
Evropané v krizi uškudlili miliardy a jen tak se jich nevzdají
15.06.2020 5:51
Evropské ekonomice hrozí riziko, že přijde o masivní stimulus od svých...

Váš názor
  •  
    15.06.2020 21:16

    Plevel je třeba neustále vyškubávat, jinak zadusí přeroste to jahody. Jako analogie na ekonomii dnešní doby dobrý a myslím, že soukromé banky ( jiné ani nejsou) si hernajs rozmyslí, komu půjčit peníze!?
    Čert
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data