Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Evropské vlády mluví o “New deal”, realita je však zcela jiná

Rozbřesk: Evropské vlády mluví o “New deal”, realita je však zcela jiná

01.07.2020 9:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Potřebujeme nový “Marshallův plán” nebo Rooseveltův “New deal” - z krize se musíme proinvestovat. To jsou častá zvolání nejen českých politiků, avšak mezi rétorikou a realitou se vytvořila ohromná propast. Rozpočtová pomoc zatím na rozdíl od té měnově-politické vypadá jako chudý příbuzný, mělo by tomu přitom být naopak.

Je třeba si uvědomit, že dnešní pandemická krize je v mnoha ohledech specifická. V první fázi “vypnutí” ekonomiky nedávalo smysl ji stimulovat - bylo důležité nabídnout postiženým firmám a domácnostem dočasné likviditní záplaty tak, aby nedošlo k masivnímu propouštění - převažovaly zde zajištěné úvěry a odklady splátek daní. Nejen v Česku však platí, že mamutí záchranné programy nakonec zůstávají za očekáváním - v Česku v rámci programu COVID III bylo po více než měsíci fungování požádáno zatím “pouze” o 13,4 miliardy korun. Částečně kvůli tomu, že je program nastaven pouze pro malé a střední podniky, současně proto, že řada podniků před jeho spuštěním využila jiných “záplat” - zejména možnosti odložit splátky úvěrů (hodnota úvěrů se blíží 300 miliardám korun) nebo odložit splátky daní, popřípadě načerpat příspěvky na zaměstnance skrze programy antivirus.

Volání po dalším “New dealu” a “proinvestování se z krize” ale spadá až do druhé fáze krize, do které vstupujeme v tuto chvíli. V té půjde o to, udržet v chodu poptávku otřesenou “koňskou” dávkou nejistoty. A tady jsou představené programy na rozdíl od první fáze (spoléhající na dočasné záplaty) daleko skromnější. Boris Johnson otevřeně mluví o britském “New deal” programu, i když se jedná o jednoduché urychlení vybraných oprav nemocnic a silnic v celkovém objemu okolo 5 miliard liber - to je půl procenta britského HDP. Pro srovnání Rooseveltův New Deal měl celkový objem pohybující se v desítkách procent HDP. Ani Německo na tom není o mnoho lépe. Plány na zaručené úvěry a odklady splátek daní pro první fázi krize sice přesahovaly 50 % HDP, ale pravděpodobně ambiciózních cílů nebude dosaženo a stimulační balík pro druhou fázi krize dosahuje “jen” zhruba 2,5 % HDP. A nejinak je tomu v Česku, kde se zatím nedaří přesunout pozornost od dočasných výpadků likvidity k “rozumné a chytré” stimulaci poptávky…

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se navzdory dalšímu šíření pandemie začíná stabilizovat. Je to díky překvapivě dobrému přetrvávajícímu sentimentu na akciových trzích, kde investoři zaznamenali nejlepší kvartální výkon od roku 1998. Měnový pár tak pravděpodobně nebude zkoušet atakovat znovu zespodu úroveň 27,00 EUR/CZK.


Zahraniční forex
Eurodolar nadále kotví u hranice 1,12 EUR/USD a příliš si nedělá z postupujícího šíření koronavirové pandemie ve Spojených státech, které vykazuje nejvyšší denní přírůstek nově nakažených. Z pohledu makro dat se v průběhu včerejšího obchodování příliš zajímavého neudálo – inflace v eurozóně, přestože mírně zrychlila, nakonec skončila více méně dle očekávání.

Dnes bude eurodolarový trh ve střehu zejména s ohledem na červnová PMI v eurozóně (dnes také pro středoevropský region). Po dubnovém kolapsu kompozitního indexu (13,6) přinesl květen mohutné oživení ve tvaru písmene „V“ (46,9). Ve světle přetrvávajících nejistot však bude další progres podstatně více limitovaný.


Ropa
Ropa Brent profituje z nad očekávání silného poklesu zásob ve Spojených státech a po včerejším lavírování se její cena dostává zpět na dostřel 42 dolarů za barel. Povzbudivá data dorazila také ze strany kartelu OPEC, který dle předběžných odhadů dosáhl v červnu 107% plnění produkčních škrtů, přičemž celková těžba se propadla na nejnižší úroveň od roku 2000. Nakonec, ropní býci musí ocenit také další pokles americké produkce, která dle aktualizovaných oficiálních čísel poklesla jen v dubnu o téměř 700 tis. barelů denně až na 12 mil. barelů denně, tj. úroveň z července 2019.

 

Čtěte více:

Evropané v krizi uškudlili miliardy a jen tak se jich nevzdají
15.06.2020 5:51
Evropské ekonomice hrozí riziko, že přijde o masivní stimulus od svých...
Kreativní destrukce 2020
15.06.2020 17:44
Známý ekonom Ricardo J. Caballero v jedné ze svých studií z MIT tvrdí,...
Damodaran: Realita se vydala jiným směrem, než čekali investiční profíci
24.06.2020 12:26
Známý valuační odborník Aswath Damodaran se na svém blogu zamýšlí nad ...
Víkendář: Co bylo v minulosti nutné, je nyní nevyhnutelné
28.06.2020 9:11
Procházíme vážnou ekonomickou krizí. Podle projekcí ECB klesne evropsk...
Lagardeová: Eurozóna má zřejmě to nejhorší z krize sebou
26.06.2020 14:26
Eurozóna má zřejmě už tu nejhorší část hospodářské krize způsobené pan...

Váš názor
  • Zmatené pojmy
    01.07.2020 10:23

    Mezi New Dealem a Marshallovým plánem je velký rozdíl. Marshallův plán byl úspěšný zejména ne své úvěrové části. To podporoval životaschopné podnikatelské záměry. Peníze z těchto úvěrů se otáčejí v Německu dodnes. Situace je jiná než ve 30. letech nebo po II. světové válce. Peněz je obrovský přebytek, lidí ochotnýhc pracovat nedostatek. Životaschopnýhc záměrů (to jest takových, které si později na sebe samy vydělají) žalostně málo.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Zmatené pojmy
      01.07.2020 14:07

      Pěkně lakonicky shrnuto
      Bo
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data