Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA stále bez prezidentského vítěze: stále blíže je Biden, Trump si stěžuje na zkorumpovanou mašinérii

USA stále bez prezidentského vítěze: stále blíže je Biden, Trump si stěžuje na zkorumpovanou mašinérii

06.11.2020 7:14, aktualizováno: 6.11. 11:12
Autor: ČTK

Aktualizováno

Dva dny po uzavření volebních místností Spojené státy stále neznají jméno budoucího prezidenta. Blíže je Biden. Hlasy se dál sčítají v šesti státech. Například klíčová Pensylvánie má podle agentury Reuters sečteno již 95 procent hlasů, podobně důležitá Georgia dokonce 99 procent. V obou případech je poměr hlasů pro současného prezidenta Donalda Trumpa a jeho vyzyvatele Joea Bidena velmi těsný. Nejnovější informací je obrat v Georgii od Trumpa ve prospěch Bidena, čímž by si zajistil potřebných 270 a více volitelů. Podle odhadu agentury AP Trump dosud získal na svou stranu 214 a Biden už 264 volitelů, podle CNN je poměr 213 ku 253. 

Ve hře jsou stále hlasy volitelů z pěti klíčových států: Pensylvánie, Georgie, Severní Karolíny, Arizony a Nevady. Výsledek hlasování není znám ani na Aljašce, kde se ovšem očekává vítězství prezidenta Trumpa.

Podle přehledu, který zveřejnila agentura Reuters, jsou ke zveřejnění výsledku nejblíže v Georgii, kde sečetli již téměř 100 procent hlasů. Těsný bude výsledek také v Pensylvánii, odkud sondážní agentura Edison Research hlásí po sečtení 96 procent hlasů 49,5 procenta pro Trumpa a 49,2 procenta pro jeho demokratického vyzyvatele.

Podle zástupkyně vedení Pensylvánie Kathy Boockvarové se dá výsledek z tohoto klíčového státu očekávat ještě dnes. Zdržení při sčítání podle ní způsobil mimo jiné neobvykle vysoký počet korespondenčních hlasů. V noci na dnešek SEČ jich zbývalo sečíst ještě asi 300.000. Podle Boockvarové pochází zatím nesečtené hlasy hlavně z městských oblastí, například Filadelfie či Pittsburghu, kde podle amerických médií žijí spíše voliči demokratů. Biden tak má šanci získat 20 pensylvánských volitelů, kteří by mu zajistili vítězství ve volbách.

Trump zatím těsně vede v Severní Karolíně, kde je sečteno podle agentury Reuters 95 procent hlasů, v Nevadě je po sečtení 89 procent hlasů naopak ve vedení Biden. Bývalý viceprezident USA má zatím navrch i v Arizoně, kde sečetli 90 procent hlasů. Stanice Fox News a agentura AP již dříve odhadli, že Biden v Arizoně zvítězil, další velká média, například stanice CNN, ABC či CBS, ale vyčkávají. Podle nich je souboj příliš těsný na to, aby se dal označit jednoznačný vítěz.

Trump si stěžoval na ukradené vítězství, ale bez důkazů

"Vedli jsme v mnoha klíčových státech, a to o hodně, ale pak šla čísla prudce dolů," řekl Trump a stěžoval si na údajné nepřipuštění pozorovatelů ke sčítání hlasů a na započítávání údajně zfalšovaných hlasů, zaslaných poštou. Zdůraznil, že kdyby se počítaly jen "zákonné hlasy", tak by snadno vyhrál. Ale do voleb podle něj zasáhla velká média, velké peníze a velké technologické firmy. Zdůraznil, že se o ukradené vítězství bude soudit.

"Trump zopakoval obvinění z volebních podvodů bez předložení důkazů," upozornila stanice BBC, podobně jako agentura Reuters. Ta celé vystoupení označila za signál, že Trump není ochoten ustoupit svému demokratickému soupeři Joeovi Bidenovi.

"Prezident se zdá čím dál víc izolovaný ve své republikánské straně, zatímco sčítání hlasů pokračuje," napsala agentura AFP. Upozornila také, že některé americké televize v obavě z šíření dezinformací přerušily vysílání prezidentova vystoupení, ačkoliv Trump se chopil slova poprvé od volební noci.

"Tady jsme opět v neobvyklé situaci, kdy (musíme) nejen přerušit prezidenta Spojených států, ale také jej opravit," vyhrkl moderátor Brian Williams ze stanice MSNBC, která velmi rychle přerušila přímý přenos.

NBC News a ABC News také přerušily vysílání Trumpovy tiskové konference, která v konečném důsledku ani nebyla tiskovou konferencí, protože prezident opustil sál bez připuštění jakýchkoli otázek.

CNN se rozhodla neodpojit Trumpovi mikrofon, nicméně Jake Tapper doprovodil vystoupení hlavy státu odsudkem: "Jaká je to smutná noc pro Spojené státy vidět, jak jejich prezident (...) falešně obviňuje lidi, že se mu snaží ukrást volby."

BBC na svém webu upozornila, že proti Trumpovým tvrzením se ohradil republikánský guvernér Marylandu Larry Hogan, který uvedl na Twitteru, že proti Trumpovým tvrzením neexistuje "žádná obrana" a že tato tvrzení "podkopávají náš demokratický proces". Republikánský člen Sněmovny reprezentantů za Illinois Adam Kinzinger na Twitteru prezidenta vyzval, že jestli má oprávněné obavy z falšování, tak ať předloží důkaz a předá jej soudu. Jinak ať přestane šířit dezinformace.

Mezitím se Trumpův náskok ve státu Georgia ztenčil během pouhých dvou hodin z téměř 10.000 na necelých 3.500 hlasů, dodala BBC.

Biden: Demokracie občas složitá a někdy vyžaduje trpělivost

Agentura AP dala Trumpovo vystoupení, podkopávající nepodloženými nařčeními důvěru ve volby, do kontrastu s vystoupením prezidentova soupeře. Joe Biden o několik hodin dříve vyzýval k trpělivosti: "Demokracie je občas složitá. Někdy taky vyžaduje trochu trpělivosti," vzkázal Biden téměř dva dny po uzavření posledních volebních místností. "Žádám všechny, aby zůstali v klidu... Proces funguje. Sčítání se dokončuje a (výsledek) budeme vědět velmi brzy," citovala jej americká média.

Republikáni Trumpa za výroky k volbám hájí i kritizují

Ostrou kritiku od některých republikánských politiků si vysloužil prezident Donald Trump za výroky, jimiž zpochybnil regulérnost voleb. Řekl mimo jiné, že demokraté se mu snaží vítězství ukrást. Bývalý republikánský kandidát na prezidenta Rick Santorum označil Trumpova slova za nezodpovědná, nepřijatelná jsou také podle guvernéra státu Maryland Larryho Hogana. Na Trumpovu obranu se naopak postavili senátoři Lindsey Graham či Ted Cruz.

Trump na tiskové konferenci v Bílém domě řekl, že se považuje za vítěze úterních voleb, a zopakoval nepodložené obvinění, že se mu demokraté snaží vítězství ukrást. Výsledky hlasování hodlá podle svých slov napadnout u nejvyššího soudu. Zahraniční tiskové agentury upozorňují, že úřady v USA neodhalily zatím žádné významné nesrovnalosti při hlasování ve volbách.

Bývalý senátor Santorum, který se v roce 2012 neúspěšně ucházel o republikánskou nominaci do prezidentského klání, označil aktuální Trumpovy výroky za nebezpečné. "Žádný zvolený republikán se za toto prohlášení nepostaví. Ani jeden z nich," řekl stanici CNN. Podle něj nebyla většina prezidentových obvinění na tiskové konferenci založena na faktech. Santorum odmítl kritiku států, v nichž se stále sčítají hlasy a upozornil, že v čele dvou z nich - Georgie a Arizony - stojí republikáni.

Ke kritice prezidenta Trumpa se připojil i republikánský guvernér státu Maryland Larry Hogan. Na twitteru napsal, že pro prezidentovy výroky, které "podkopávají náš demokratický proces", neexistuje žádné ospravedlnění. "Amerika počítá hlasy a my musíme respektovat výsledek, jako jsme to dělali vždy. Žádné volby ani osoba nejsou důležitější než naše demokracie," uvedl Hogan, který je předsedou asociace sdružující americké guvernéry.

Kongresman Adam Kinzinger vyjádřil přání, aby byl každý legální hlas sečten. "Pokud máte legitimní obavy kvůli podvodům, předložte důkaz a podejte žalobu u soudu. Přestaňte šířit vyvrácené dezinformace," napsal.

Nepřímo Trumpa ve svých vyjádřeních podle AP kritizovali i senátoři Marco Rubio či Mitt Romney. Například aljašská senátorka Lisa Murkowská vyzvala, aby lidé byli trpěliví a vyčkali výsledku voleb.

Někteří republikáni se ale naopak jasně postavili za prezidenta. "Můžu vám říct, že prezident je naštvaný, já jsem naštvaný a voliči by měli být naštvaní," uvedl texaský senátor a někdejší uchazeč o prezidentskou kandidaturu Ted Cruz ve vysílání stanice Fox News. Podle něj v klíčovém státě Pensylvánie nařídili spočítat všechny hlasy do okamžiku, "než Biden vyhraje".

Na sčítací komisaře v Pensylvánii zaútočil i další senátor a Trumpův spojenec Lindsey Graham. Podle něj brání komisaři lidem v přístupu do sčítacích místností, protože "nechtějí, aby lidé viděli, co tam dělají". V Pensylvánii je podle posledních údajů sečteno 96 procent hlasů, zbývají sečíst hlasy z městských aglomerací nakloněných spíše demokratům. Graham vyjádřil Trumpovi podporu také finančně. Jeho právnímu fondu daroval 500.000 dolarů (11,3 milionu Kč).

"Stojím za prezidentem Donaldem Trumpem," uvedl na twitteru také viceprezident Mike Pence. Zároveň dodal, že je třeba sečíst "všechny legální hlasy". Trump přitom v posledních dvou dnech několikrát vyzval, aby se sčítat přestalo.

Na twitteru se k situaci po volbách vyjádřili i prezidentovi synové Eric a Donald. "Kde jsou republikáni! Nebuďte přece bezpáteřní. Bojujte proti tomuhle podvodu," napsal Eric. Voliči podle něj republikánům nikdy neodpustí, pokud se budou chovat jako ovce. Donald Trump mladší napsal, že nejlepší pro budoucnost USA bude, když jeho otec zahájí "totální válku" o volby a odhalí všechny podvody. "Je načase uklidit tenhle nepořádek a přestat vypadat jako banánová republika," dodal.

 
 

Čtěte více:

Americké volby: Biden i Trump očekávají vítězství a Wall Street nastoupila k rally
04.11.2020 5:24
Kampaň demokratického kandidáta amerických prezidentských voleb předpo...
Biden získal nejvíce hlasů v historii USA, vítězství ale ještě neohlásil. Sčítání pokračuje
05.11.2020 8:37
Demokratický uchazeč o post prezidenta USA Joe Biden získal v letošníc...
Velké nadšení z voleb zastiňuje nemalá rizika
05.11.2020 16:55
Dá se říci, že na hlavních finančních trzích pokračuje nadšení z toho,...
Jan Bureš: Jak trhy zareagují na výsledek amerických voleb?
05.11.2020 17:38
Jako nepravděpodobnější scénář v tuto chvíli vypadá demokratický kandi...
Analytik Braňo Soták: Scénář pro trhy se rýsuje. V akciích setrvat, předvolební tipy vycházejí
06.11.2020 13:30
S krystalizujícími se výsledky úterních voleb v USA, a že jde o slušno...
Komentář: Fed beze změn, ale další vlna pandemie jej znepokojuje
05.11.2020 21:53
Americká centrální banka se opět obává zrychleného šíření koronaviru, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m