Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Biden získal nejvíce hlasů v historii USA, vítězství ale ještě neohlásil. Sčítání pokračuje

Biden získal nejvíce hlasů v historii USA, vítězství ale ještě neohlásil. Sčítání pokračuje

05.11.2020 8:37, aktualizováno: 5.11. 8:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Demokratický uchazeč o post prezidenta USA Joe Biden získal v letošních volbách největší počet hlasů od voličů v historii Spojených států. Ačkoliv počítání pokračuje nejen v řadě klíčových států, má podle agentury AP na kontě již přes 71,6 milionu hlasů. Překonal tím dosavadní rekord někdejšího prezidenta Baracka Obamy z roku 2008, jemuž sloužil osm let jako viceprezident. Sčítání pokračuje a Biden včera řekl, že ještě neohlásí své vítězství v úterních volbách. Věří ale, že až skončí sčítání hlasů, ukáže se, že má potřebných 270 volitelů. Podle projekcí agentury AP získal 264 hlasů volitelů z 270 potřebných pro zisk křesla v Bílém domě. V několika klíčových státech však zatím nelze předpovědět výsledky. Bidenovi tyto projekce AP předpovídají nyní 214 volitelů.

Biden podle AP potřebuje ještě 6volitelských hlasů k vítězství v prezidentských volbách. Získat je může v Nevadě, kde tamní úřady předeslaly, že výsledky zveřejní ve čtvrtek ráno místního času. Za vítěze se nepodloženě už během středy prohlásil stávající prezident Donald Trump. Jeho tým se kvůli sčítání hlasů obrací na soudy.

Americká média se shodují v tom, že letošní vypjaté volby doprovází vysoká volební účast, které zřejmě nemá obdoby za poslední více než století. Podle modelu agentury Bloomberg nakonec odevzdá svůj hlas 157 až 165 milionu lidí, což bude asi 68,6 až 72,1 procent všech Američanů, kteří jsou dost staří na to, aby mohli volit.

Dosavadní rekord držel demokratický exprezident Barack Obama, který získal v roce 2008 při své cestě do Bílého domu bezmála 69,5 milionu hlasů.

K této hranici se přitom v letošních volbách pomalu blíží i nynější hlava státu Donald Trump. Podle částečného součtu k dnešním 02:00 SEČ sice zaostává za Bidenem o více než tři miliony hlasů, celkem si jich však zatím připsal přes 68,3 milionu, čímž o více než pět milionů přesahuje svůj zisk z voleb před čtyřmi lety.

V amerických volbách se neurčuje vítěz podle celkového počtu získaných hlasů, ale na základě vítězství v jednotlivých státech. V tomto ohledu má nyní navrch rovněž Biden, který si zatím podle projekcí agentury AP připsal na konto 264 z 270 volitelů nutných pro zisk mandátu. U Trumpa média prozatím předpovídají zisk 214 volitelů. Na projekce z několika klíčových států se však stále čeká.

Trumpův tým kvůli volbám podal žalobu ve třetím státě, Georgii

Volební kampaň nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa v jednom z okresů ve státu Georgia podala žalobu, v níž žádá soud, aby se postaral o dodržování zákonů týkajících se hlasování poštou. Agentura AP původně informovala, že Trumpův tým chce, aby soud pozastavil sčítání hlasů po úterních prezidentských volbách. Takový krok štáb současného prezidenta, který zahájil právní bitvy o udržení prezidentského postu, podnikl během středy v Michiganu a v Pensylvánii.

Podle žaloby, kterou v georgijském okrese Chatham podávají republikáni, si jejich pozorovatel všiml, že jistý člen sčítací komise podezřele manipuloval s ještě nezpracovanými lístky zaslanými poštou, které dorazily po stanoveném termínu. Údajně je zařadil mezi ty, jež přišly včas.

Republikáni žádají, aby zpožděné lístky byly odděleny a nebyly započítávány. "Prezident Trump a jeho tým bojuje za dobro národa, aby udrželi vládu zákona a zákon v Georgii je jasný: aby byly hlasy započítány, musí dorazit ve volební den do 19:00," řekl Justin Clark z Trumpovy volební kampaně. Její zástupci uvedli, že uvažují o tom, že podobně jako v okrese Chatham budou v případě hlasů odeslaných poštou postupovat i jinde v Georgii. Trump před volbami kritizoval korespondenční hlasování a varoval, že bude zfalšované.

Podle právníka Demokratické strany Marca Eliase Trumpův tým podává po celých USA celou řadu bezvýznamných žalob. "Nenechte se ošálit," napsal na twitteru. "Vědí, že prohráli a zbylo jim jedině tohle," dodal.

Trumpův demokratický rival v boji o Bílý dům Joe Biden podle projekcí amerických médií doposud získal 264 volitelů, k vítězství jich potřebuje 270. Trumpovi zatím připadá 214 volitelů. Ten, kdo vyhraje v Georgii, si připíše dalších 16 volitelů.

V Georgii zatím Trump vede před Bidenem o několik desítek tisíc hlasů, sečteno však není v lidnatých, demokratům nakloněných okresech, podotýká britský The Guardian.

Biden dává dál najevo přesvědčení, že bude příštím prezidentem

Biden již prohlásil, že jedním z prvních kroků jeho případné vlády bude návrat Spojených států k pařížské klimatické dohodě z roku 2015. Jeho tým již také spustil internetovou stránku, v níž chce veřejnost informovat o své činnosti při přípravách na přechod ke své administrativě. Podle listu The New York Times se jedná o další krok, jímž chce demokrat signalizovat svoje přesvědčení, že míří k vítězství v letošních volbách.

"Trumpova administrativa včera (ve středu) oficiálně opustila pařížskou klimatickou dohodu. A přesně za 77 dní se k ní Bidenova administrativa zase připojí," napsal na twitteru Biden. Termín, který zmiňuje, připadá na 20. leden, kdy oficiálně začne volební období příštího amerického prezidenta.

Trump poprvé oznámil úmysl od klimatické dohody odstoupit v červnu roku 2017. Nepovažoval ji totiž za výhodnou pro americkou ekonomiku. Jeho administrativa pak zaslala oficiální žádost o vystoupení 4. listopadu loňského roku, která vstoupila v platnost o rok později, tedy ve středu. Demokrat již v kampani tvrdil, že by v případě zvolení rozhodnutí svého předchůdce zvrátil.

Bidenův tým dává svoje sebevědomí najevo i nově spuštěnou stránkou buildbackbetter.com, která si vypůjčuje jedno z hlavních hesel Bidenovy kampaně, jež by se dalo přeložit jako "vybudujme to znovu a lépe". Jedná se o plán demokratů na obnovu americké ekonomiky, která silně utrpěla kvůli pandemii covidu-19.

Na webové stránce je nyní pouze odstavec textu, podle nějž se hlasy ve volbách stále sčítají a je na americkém lidu, aby si zvolil nového prezidenta. "Krize, kterým tato země čelí, jsou vážné. (...) Přechodový tým se bude nadále naplno připravovat tak, aby administrativa Bidena a Harrisové mohla vyrazit plnou rychlostí hned od prvního dne," pokračuje text s odkazem na Bidenovu viceprezidentskou kandidátku Kamalu Harrisovou.

Biden podle projekcí agentury AP získal již 264 hlasů volitelů z 270 potřebných pro zisk křesla v Bílém domě. V několika klíčových státech však zatím nelze předpovědět výsledky. Tým republikánského prezidenta Donalda Trumpa také sčítání hlasů v některých státech právně napadl.

Demokrat již dříve řekl, že se nehodlá prohlásit vítězem, ale že pravděpodobně bude dalším prezidentem. Toto prohlášení jeho štáb vyvěsil i na čelní stranu webových stránek jeho kampaně.

 
 

Čtěte více:

Amerika plná příležitostí! Nakupujte u Patrie do konce roku bez poplatku
22.09.2020 18:04
Američané budou v listopadu volit novou hlavu státu. Prezidentské volb...
Evropa se na americké volby chystá jako nikdo jiný
03.11.2020 16:47
V roce 2016 poslal šok z vítězství Donalda Trumpa evropské akcie směre...
Americké volby: Biden i Trump očekávají vítězství a Wall Street nastoupila k rally
04.11.2020 5:24
Kampaň demokratického kandidáta amerických prezidentských voleb předpo...
Rozbřesk: Trump blízko “překvapivé” obhajobě, avšak klíčové státy se stále dopočítávají
04.11.2020 9:19
Další čtyři roky s Trumpem - chtělo by se napsat. Nicméně přestože “Mo...
Rozdělený Kongres a Trump napadající volby. Sektory nastavené na demokratickou převahu by měly zaostávat
04.11.2020 11:16
Po optimistickém začátku týdne, kdy finanční trhy sázely na rychlý výs...
Velmi těsného souboje o Bílý dům si všímají světová média
04.11.2020 15:57
Spojené státy se probouzejí do nového dne, ale kdo se na příští čtyři ...

Váš názor
  • naprd diverzifikace
    05.11.2020 21:41

    co na to říci když nakonec i přes diverzifikaci bude 90% portfolia v zemích se socialistickou vládou (EU, ČR, Čína a ted i USA :o) )
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Proroctví
    05.11.2020 16:22

    ... no musí se naplnit proroctví Baby Vangy, která krom jiného, také předpověděla pokus o sesazení amerického prezidenta Donalda Trumpa.
    Kočičák
  • US
    05.11.2020 12:33

    A ted mi někdo laicky povězte, proč v US tak raketově rosteme? Je to euforií z voleb? Bude novej prezident ano, a co? Kam se vzal covid apod. Na ten už si nikdo nevzpomene. Tohle mi moc nevoní.
    JanJirek
  • Podivejme
    05.11.2020 11:42

    To je zajímavá náhoda že poštou se to všechno obrátilo v prospěch Bidena Asi nějak voliči demokratů trpí úchylkou na volení poštou. Najednou. Hlasu nejvíc historii, aby to nedalo v součtu přes 100%.
    HenryFord
    • Re: Podivejme
      05.11.2020 18:55

      Ač se to zdá podivné, je to tak. Voliči demokratů mají úchylku pro volbu poštou dlouhodobě. Letos navíc Bidenův tým vyzýval své příznivce at volí poštou, Trumpův zas at volí osobně. Ještě dlouho před volbami chtělo poštou poslat hlas dvakrát víc demokratů než republikánů. Covid a výzvy obou kandidátů tento poměr ještě nejspíš zvýšili. Každý kdo situaci alespon trochu sleduje nemůže být vůbec připraven.
      ..
    • Re: Podivejme
      05.11.2020 15:56

      Ale stím se přece počítalo, že demokratů bude v korenspondenci daleko více. Proč v tom hledat podvod.
      Velkamedvědice
    • Re: Podivejme
      05.11.2020 12:14

      Ted to vypadá ze az dopocitaji, Trump přijde ještě o Pennsylvanii, Severní carolinu nebo Georgii. Jak rikal Biden v projevu, u Pennsylvanie je z korespondencnich hlasu vic nez 2/3 pro něj, a rozdíl je už ted tesny. Klidne to muze nakonec skončit tak, ze Trump bude chtít prepocitavat v 5 statech.. ale to už i jemu možná dojde ze je to zbytečný, a muze se zaměřit na kampan do příštích voleb ??
      Ai-kun
      • Trump uz radeji ne
        05.11.2020 19:07

        Republikany by nemohlo potkat nic horsiho, nez ze by se pokousel Trump kandidovat za 4 roky. Verim, ze priste v US dokazou obe strany vygenerovat lepsi kandidaty ... a hlavne mladsi. Napriklad takovy Ben Shapiro za republikany s jeho schopnosti mluvit, argumentovat (i kdyz samozrejme na nase pomery je az moc nabozensky(konzervativni), ...)
        sleeper
    • Re: Podivejme
      05.11.2020 11:45

      Ze valna vetsina demokratu hlasuje korespondecne se vedelo uz predem. Ze se budou korespondencni hlasy zapocitavat az nakonec, se taky vedelo predem. Tak vo co jde?
      sleeper
      • Jistě aby se mohly hlasy napočítat
        05.11.2020 15:55

        Jak demokrati demonkraticky potřebují!!!!
        Orka1
        • Re: Jistě aby se mohly hlasy napočítat
          05.11.2020 15:57

          Kecy, kecy, kecy. Stejně jako Trump, co neunese porážku
          Velkamedvědice
          • A proto přestaly
            05.11.2020 16:03

            Počítat hlasy při 99% sečtených hlasů ve všech státech kde měl Trump jasné vítězství, jsi po lobomotii nebo jsi tak blbý od přírody???
            Orka1
            • Re: A proto přestaly
              05.11.2020 18:59

              Jak můžou mít sečteno nějaké procento hlasů třeba 99%, když se neví neví kolik těch hlasů je? To je matematický nesmysl. Číslo 99% nespíš je počet sečtených okrsků a poslední okrsek můžou být korespondenční hlasy. U voleb taky uvádí jen % sečtených okrsků a ty nejlidnatější pražské se obvykle pošlou poslední, proto máme v parlamentu TOP 09 ačkoliv to dlouho vypadalo, že se do parlamentu nedostanou.
              ..
            • Re: A proto přestaly
              05.11.2020 18:25

              Myslím, že blbeček seš ty. Kde se to republikánům hodilo, chtějí počítání zastavit a obráceně
              Velkamedvědice
      •  
        05.11.2020 12:00

        Jedním z nezanedbatelných důvodů, proč hlasují korespondenčně, je obava z nakažení coronou v návalech u volebních místností. Není žádným tajemstvím, že tyto obavy mají především opatrní Bidenovi demokraté, kdežto Trumpovi bezrouškoví republikáni to mají podle svého guru naprosto na háku, takže bych se převaze demokratů v korespondenčním hlasování až tak moc nedivil.
        Bobřík
        • Jedním z nezanedbatelnych
          05.11.2020 15:53

          Důvodů je že demokratický šmejdi podvádí kde se dá, a brzy už za své podvody zaplatí, je toho celý internet, a korespondenční hlasování v této přetechnizovaný době mi připadá jako poslední pokus Bidena a jeho zmetků o reset, ale to se jim nepovede!!! Trump s nima zatočí tak ,že asi i tady se vám protočí panenky jak čtu co tu píšete za zhovadilosti!!! Ach jo proč je tolik vymazaných lidiček!!!
          Orka1
          • Re: Jedním z nezanedbatelnych
            05.11.2020 15:58

            Jo, sš slušně vymazanej. Souhlas. A ta nenávist, tě zabije. Asi seš zvyklý podvádět.
            Velkamedvědice
            • No vymazaný a tupý ses ty
              05.11.2020 16:05

              A asi taky hodně demokratický, neboj už se brzo dočkaš, jen aby tě ta pravda nezabila!!!
              Orka1
              • Re: No vymazaný a tupý ses ty
                05.11.2020 20:31

                Virtuálně můžeš urážet hrdino. V realu bys dostal tečku a plakal. Sbohem.
                Velkamedvědice
          • Re: Jedním z nezanedbatelnych
            05.11.2020 15:58

            Rudy aktivovany, boh nam pomahaj https://mobile.twitter.com/m1dn7ghtrider/status/1324107167599857665 Znicene volebne listky pre dt, 1 800 000 hlasov od duchov…. https://mobile.twitter.com/FaberVonCastell/status/1324093526909571074 A tak sa da pochopit ako bidet vyhrava https://mobile.twitter.com/FaberVonCastell/status/1324105150617837568 U nas zacal temporal/hromy-blesky tu sa zenia certi, lepsie naplanovanie to ani nemohlo mat….ale po burke vzdy vyjde slnko https://ibb.co/sm7pd28
            Orka1
            • Orka1
              05.11.2020 20:24

              Zkuste tento odkaz: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/220411000371104/ Posuňte na čas záznamu 39:30 a uslyšíte rozhovor celý, asi 12 minut. Pokud máte moc málo času, tak velmi pozorně poslouchejte aspoň výřez 45:00 až 47:30 a dozvíte se to podstatné o co komu jde.
              Mudr.c
            •  
              05.11.2020 18:24

              To jenim dokazuje, že frustrátů, jako ty, co neumí prohrávat, je víc. Takových odkazů ala sputník tě napíšu milion
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data