Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké volby: Biden i Trump očekávají vítězství a Wall Street nastoupila k rally

Americké volby: Biden i Trump očekávají vítězství a Wall Street nastoupila k rally

04.11.2020 5:24, aktualizováno: 4.11. 18:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Kampaň demokratického kandidáta amerických prezidentských voleb předpokládá, že Joe Biden je vítězem. Šéfka kampaně Jennifer O'Malleyová Dillonová řekla, že očekává Bidenovo vítězství v klíčových státech Michigan, Wisconsin a Pensylvánie. Biden by podle ní mohl shromáždit potřebných více než 270 volitelů ještě dnes (místního času). Trumpova volební kampaň vystoupila vzápětí po Bidenově a oznámila, že počítá s tím, že započtení dosud nesečtených hlasů přinese vítězství prezidentovi. Wall Street průběžně navyšuje zisky, technologický index Nasdaq připisuje již přes 4 %.

Dillonová řekla novinářům, že si myslí, že Biden ve Wisconsinu zvítězil. Vítěz v tomto státě získá deset volitelů. Zatím je tam ale podle zpravodajských stanic sečteno 97 procent odevzdaných hlasů a Biden vede o necelé procento. Bidenův tým doufá, že výsledky budou už dnes amerického času známy v Georgii, ve čtvrtek v Nevadě a do pozdních čtvrtečních hodin i v Pensylvánii. Tam zbývá započíst ještě milion hlasů a pensylvánské úřady ohlásily, že se sčítá desetkrát více hlasů než při volbách v roce 2016. Vítěz v Pensylvánii získá 20 volitelů. Prozatím tam vede Trump s náskokem asi deseti procentních bodů.

"Když započteme všechny legální hlasy, zvítězíme," řekl šéf Trumpovy kampaně Bill Stepien. Trumpův tým dal podle Reuters najevo, že hodlá zajistit započtení jenom legálně, nikoli nelegálně odevzdaných hlasů. Trump dlouhodobě naznačoval, že odmítá hlasy, které volebním komisím dorazí poštou po uzavření volební místností.

Šéf Bílého domu ohlásil své vítězství již dnes brzo ráno, kdy ještě většina států neposlala výsledky sčítání a v těch klíčových státech nebylo zdaleka rozhodnuto. Vzbudil tím značnou nevoli jak v táboře demokratů, tak i mezi řadou republikánů.

Síly jsou v tuto chvíli rozloženy následovně: Nevada (6 volitelů), Wisconsin (10) a Michigan (16) pro Bidena, což by mu mělo zajistit přesně potřebných 270 volitelů. Georgii (16), Severní Karolínu (15), Pensylvánii (20) dle aktuálního mezistavu ovládne Trump, ale rozhodnuto není. Tým demokratického kandidáta amerických voleb předpokládá Bidenovo vítězství a zisk více než 270 potřebných volitelů ještě dnes amerického času. Šéfka Bidenovy kampaně Jennifer O'Malleyová Dillonová řekla, že očekává Bidenovo vítězství v klíčových státech Michigan, Wisconsin a Pensylvánie, uvádí Česká televize. V Pensylvánii přitom dosud Trump vede největším (z malých) rozdílů.

Podle modelu agentury AP má aktuálně bývalý viceprezident Biden jistých 238 hlasů volitelů, kteří ve finále volbu prezidenta rozhodují, zatímco Trump 213. AP ale Bidenovi na rozdíl od většiny předních televizních stanic již přisoudila 11 volitelských hlasů státu Arizona. Například podle stanice CNN je nyní poměr 224:213 pro Bidena. Analytici z webu FiveThirtyEight na konci volební noci uvedli, že pro Trumpa i Bidena stále existují různé varianty pro překonání hranice 270 volitelů, která zajišťuje celkové vítězství.

Podle zpravodaje BBC Anthonyho Zurchera by Biden za předpokladu, že ovládl Arizonu, potřeboval pro nástup do Bílého domu triumfovat ještě ve dvou státech z trojice Pensylvánie, Michigan, Wisconsin. Ve Wisconsinu se podle posledních průběžných výsledků Biden dostal do vedení, přičemž se má za to, že většina dosud nesečtených hlasů bude v jeho prospěch.

V roce 2016 všechny tři severovýchodní státy těsně ovládl Trump a díky tomu si zajistil nástup do Bílého domu. Čekání na jasné výsledky z těchto regionů ještě nějakou dobu bude trvat. Podle FiveThirtyEight avizovali michiganští činitelé, že očekávají konec sčítání hlasů do dnešního večera místního, v Pensylvánii se zřejmě proces potáhne déle. Delší čekání na rozuzlení prezidentské volby se letos čekalo v souvislosti s desítkami milionů korespondenčních hlasů. BBC napsala, že nejistotu mohou prodloužit soudní stížnosti, jaké opakovaně avizuje zejména Trump.

Bidenův tým: Trumpova slova byla nehorázná, naši právníci čekají

Pakliže by se americký prezident Donald Trump pokoušel soudní cestou zastavit řádné sčítání hlasů z letošních voleb, máme v pohotovosti právní týmy. Takto dnes reagoval štáb demokratického kandidáta Joea Bidena na projev, ve kterém Šéf Bílého domu avizoval právní kroky kvůli údajným volebním podvodům. Podle tábora bývalého viceprezidenta byly Trumpovy výroky nehorázné.

"Prezidentovo prohlášení o snaze zastavit počítání správně odevzdaných hlasovacích lístků bylo nehorázné, bezprecedentní a nepřesné," uvedla šéfka Bidenovy kampaně Jen O'Malleyová. Trumpova slova považuje za jasnou snahu "odebrat demokratická práva americkým občanům".

Trump se předtím v krátkém projevu v Bílém domě prohlásil za vítěze úterní prezidentské volby, ačkoli podle médií a analytiků jeho souboj s Bidenem stále není rozhodnutý. Prezident nehovořil explicitně o plánu zastavit sčítání hlasů, zmínil však, že se chce obrátit i na americký nejvyšší soud, přičemž uvedl: "Chceme, aby skončilo veškeré hlasování." Trump předtím opakovaně napadal plány některých států přijímat včas odeslané korespondenční hlasovací lístky i po uzavření volebních místností.

"Pokud prezident splní svou výhrůžku, že se bude soudit ve snaze zabránit řádnému spočítání hlasů, máme v pohotovosti právní týmy, připravené zakročit proti takové snaze," reagovala O'Malleyová.

Podle agentury AP nebylo jasné, jaké právní kroky by se mohl prezident pokusit podniknout. Hlasování v noci po celých Spojených státech skončilo a nyní už se hlasy pouze sčítají. V USA je naprosto běžné, že tento proces trvá řadu dní, přičemž ani letos nebude žádný stát přijímat korespondenční hlasy odeslané po úterním volebním dni.

"Nikdy neexistoval žádný podklad pro tvrzení, že by včas doručený lístek nemohl být započítán, nejsou-li komisaři schopni sčítání dokončit o volební noci," komentoval záležitost odborník na volební právo Richard Hasen. Další expert a profesor z Ohijské státní univerzity Edward Foley dnes dodal: "Platné hlasy budou započítány. Nejvyšší soud přijde na řadu pouze tehdy, objeví-li se hlasy s diskutabilní platností, které by byly rozhodující, což však nemusí nastat."

Analytik Ján Hladký: Rýsuje se scénář povolebního chaosu

"Donald Trump se na tiskové konferenci v podstatě prohlásil za vítěze voleb a zároveň na rovinu řekl, že jakékoli další sečtené hlasy chce napadnout u Nejvyššího soudu jako neplatné. Rýsuje se nám tím scénář, kterého jsme se pro trhy nejvíc báli – povolební chaos. Viceprezident Mike Pence již tak odvážný ve svých tvrzeních nebyl, nicméně poslední slovo bude mít určitě Trump. Pro příklad z historie si můžeme sáhnout do roku 2000, kdy proti sobě stáli Al Gore a George W. Bush. Tehdy bylo rozporováno sečtení hlasů na Floridě a index S&P 500 během soudních líčení odepsal 10 % (viz obrázek níže, zdroj Bloomberg). Musíme však podtrhnout, že tehdy se jednalo jen o Floridu, zatímco současná situace, kdy kandidát napadl takto velkou část nesčítaných hlasů, je zcela bezprecedentní. Futures S&P 500 jsou zpátky v záporu, Nasdaq zůstává zelený," komentuje analytik Patria Finance Ján Hladký.

US volby Ján Hladký postřeh Patria

 

Volební účast v USA může být nejvyšší za více než 100 let

Účast v amerických prezidentských volbách by podle deníku The New York Times mohla dosáhnout 67 procent, a být tak nejvyšší za posledních více než 100 let. Znamenalo by to, že svůj hlas ve volbách odevzdalo kolem 160 milionů obyvatel země, napsal list. Z toho více než 101,1 milionu lidí už odvolilo předčasně anebo poštou.

List The New York Times podotkl, že za vysokou účastí mohou být problémy, které ovlivnily život téměř každého Američana. Jde o pandemii koronaviru a ekonomické problémy, ale i politické vášně, které provázely celé funkční období současného prezidenta Donalda Trumpa. Vliv mohla mít i opatření, která mnoho amerických států přijalo kvůli tomu, aby volení během pandemie bylo snazší a bezpečnější.

Podle profesora Michaela McDonalda z Floridské univerzity, který volební účast zkoumá, byla naposledy účast v prezidentských volbách vyšší než 65 procent v roce 1908. Naopak v 19. století bývala účast vyšší, protože se politickým stranám dařilo dostávat k volbám velká množství voličů. "Na úroveň z těch let jsme se nikdy znovu nedostali. Letos se to možná podaří. To by bylo neuvěřitelné," podotkl profesor.

Nejméně v šesti státech americké unie přitom už jen předčasné hlasování přineslo vyšší účast než tam činila celková v roce 2016, kdy se americký prezident volil naposledy. Šlo o Texas, Colorado, Washington, Oregon, Havaj a Montanu. Politologové přitom předpokládají, že předčasně volili hlavně demokraté, zatímco v den voleb šli k urnám hlavně republikáni. Právě to, zda se jim v klíčových státech podaří překonat náskok, který si podle všeho demokraté vybudovali v předčasném hlasování, může volby rozhodnout.

Média: Demokraté si udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů

Demokratická strana si podle odhadu stanic Fox News a NBC udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů. Budoucí poměr sil v Senátu zatím není jasný. Kromě prezidenta Američané volí 435 kongresmanů a 35 senátorů. Své křeslo už obhájili dosavadní vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell či spojenec prezidenta Donalda Trumpa Lindsey Graham. V Coloradu republikáni o jednoho senátora přišli, v Alabamě ale na úkor demokratů jedno křeslo získali.

Demokraté měli dosud ve Sněmovně reprezentantů 232 poslanců, republikáni 197. Podle odhadu stanice Fox News poměr sil zůstane i po těchto volbách zachován. Kdo bude mít většinu v Senátu, který nyní v poměru křesel 53 ku 47 ovládají republikáni, zatím jasné není. Podle listu The New York Times jsou známa jména 89 senátorů, zbývá jich tak ještě určit jedenáct. Ve většině případů jde o republikány, kteří obhajují své křeslo. Známé jsou nyní už výsledky některých ostře sledovaných soubojů parlamentních voleb.

V jedenácti státech a dvou teritoriích se dnes volí také guvernéři. Mnoho států uspořádalo u příležitosti voleb i referenda, například o rekreačním užívání marihuany či v Mississippi o nové vlajce.

Průzkum: Většina Američanů si kandidáta vybrala už před zářím

Téměř tři čtvrtiny Američanů se rozhodly pro jednoho z prezidentských kandidátů už před začátkem září. Vyplývá to z průzkumu u volebních místností, který dnes zveřejnila agentura Edison Research. Pandemii covidu-19 a boj s ní označili za prioritu při rozhodování, komu dát svůj hlas, dva z deseti dotázaných, hospodářství tři z deseti.

Už v srpnu či dříve se podle průzkumu rozhodlo hlasovat pro současného prezidenta Donalda Trumpa či jeho demokratického vyzyvatele Joea Bidena sedm z deseti Američanů. Pětina respondentů přitom od prezidenta očekává, že "dokáže sjednotit zemi", další pětina chce mít v Bílém domě někoho, komu záleží na lidech, jako jsou oni.

(Zdroj: čtk, ČT, Bloomberg, Reuters)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Amerika plná příležitostí! Nakupujte u Patrie do konce roku bez poplatku
22.09.2020 18:04
Američané budou v listopadu volit novou hlavu státu. Prezidentské volb...
Nejhorší varianta pro dolar? Joe Biden a ovládnutí Kongresu demokraty
03.11.2020 14:46
Americký dolar bude v dlouhodobém výhledu slábnout, výsledek nynějšíc...
Evropa se na americké volby chystá jako nikdo jiný
03.11.2020 16:47
V roce 2016 poslal šok z vítězství Donalda Trumpa evropské akcie směre...
Do obří nabídky akcií Ant Group hodil vidle čínský regulátor
03.11.2020 15:45
Burzy v Šanghaji a v Hongkongu nečekaně zrušily primární veřejnou nabí...
Braňo Soták: Rekordní IPO Ant Group zastaveno, regulatorní bomba vytláči americké volby z titulních stran
03.11.2020 17:27
Chce to opravdu velkou bombu, aby v tomto týdnu alespoň na chvíli vytl...
Akcie navyšují zisky - sází na Bidena, nebo na Trumpa?
03.11.2020 17:49
Hlavním akciovým trhům se i dnes velice dobře daří. Americký S&P 500 ...
Wall Street zaznamenala v den voleb zisky, Alibaba -8 %
03.11.2020 22:08
Americké akciové trhy zakončily dnešní obchodní den v zelených číslech...

Váš názor
  • Asi hotovo
    04.11.2020 14:31

    Zda se ze Trump definitivně ztrati Michigan a Wisconsin, a k Arizone ještě i Nevadu . Takže asi game over for Donald.
    Ai-kun
    • Re: Asi hotovo
      04.11.2020 14:55

      Taky to tak vidím. Ale Trump bude vřískat že je to podvod, že v noci ještě vedl...
      ..
    • Naopak
      04.11.2020 14:40

      V Michiganu zatím vede. Takže pokud to udrží, tak tam vidím 280 volitelů pro Donalda a měl by to doma....
      qwer
      • Re: Naopak
        04.11.2020 14:46

        Ráno vedl o ctvt milionu hlasu, ted se scitaj korespondencni a rychle se to preklapi na Bidenovu stranu, porad ještě nesecteno 13% a rozdíl uz jen 27000 hlasu. Sleduj to tempo, Biden skonci up asPon o 100000.
        Ai-kun
      • Re: Naopak
        04.11.2020 14:44

        v Michiganu vede o 25k hlasu a ted se pocitaji korespondencni hlasy, kterych je jeste 500k. Jde predevsim o volice demokratu, kdo tak hlasovali (proto taky chce Trumpeta zastavit scitani, dokud to je v jeho prospech).
        sleeper
        •  
          04.11.2020 14:48

          Jj presne, tohle už neni mozny zvratit pro Trumpa bez zruseni korespondencnich hlasu
          Ai-kun
          • Michigan
            04.11.2020 15:20

            No tak už tam vede Biden. Takže i podle ostatních výsledků bude fakt prezident. A jelikož to Trump jen tak nevzdá, tak bude asi pěkně veselo...
            qwer
            • Re: Michigan
              04.11.2020 15:28

              https://www.youtube.com/embed/XF1oM0_J7Eg
              Kočičák
            • Re: Michigan
              04.11.2020 15:22

              Trump nejspíš spí a až se vzbudí, začne smršť. Nejspíš nechá Bidena zatknout pro podvod, nebo tak nějak. ;)
              Zvonička
  • Biden favorit
    04.11.2020 11:23

    Biden favorit... Bet365 už dokonce favorizuje znovu Bidena, že to vyhraje.
    SajzeKatze
    • Re: Biden favorit
      04.11.2020 12:55

      Hlavne to vypada, ze vetsinu v obou komorach parlamentu i diky nezavislym budou mit demokrate, takze je i celkem jedno, jestli vyhraje Trump. Ti mu nic neschvali, dekrety anuluji a odstrihnou ho od financi
      sleeper
    • Re: Biden favorit
      04.11.2020 12:25

      No, zda se ze Biden ted dotahuje Michigan, Trump tam asi ztratil dost ve velkých mestech. Takže porad nerozhodnuto
      Ai-kun
  •  
    04.11.2020 11:12

    Zbývá 7 států z toho 5 jich vede Trump a Biden ve dvou a to s nejméně voliteli. Nejsem odborník na volby v USA ale dle mě to vypadá lépe pro Trumpa?
    czinvestor
    •  
      04.11.2020 12:00

      Ale nebereš v potaz, že korespondenční hlasy se počítají jako poslední a tam má Biden velkou převahu.
      ..
    •  
      04.11.2020 11:16

      Georgie, Michigan a Wisconsin jsou velmi nejistý všechny, jak dopadnou. A jistá není ani Pensylvánie a Severní Karolína.
      SajzeKatze
  • Je už zřejmé, že vyhrál Trump
    04.11.2020 10:23

    bez ohledu na korespondenční hlasy.
    Špaček
    • Re: Je už zřejmé, že vyhrál Trump
      04.11.2020 11:26

      Vše tomu nasvědčuje. Dnes ráno jsem viděl zprávu "celkem 160 mil voličů, z toho 100 mil odvolilo poštou nebo předčasně". Netuším kolik šlo poštou z těch 100 mil. Aby nastal zvrat, muselo by být v poště hooodně přes 50%, protože podle průběžných výsledků by Bidenovi nepomohla ani Pensylvánie. Pošta se otevírá až ve volební den?
      Mudr.c
    • Re: Je už zřejmé, že vyhrál Trump
      04.11.2020 11:11

      Těch korespondenčních hlasů bylo zanedbatelných 100 milionů na ty není třeba brát ohled.
      ..
      •  
        04.11.2020 11:13

        Přesně, tady není vůbec jasný, jak ty volby dopadnou, tohle je opravdu skoro 50 : 50
        SajzeKatze
  •  
    04.11.2020 9:10

    Trump uz vyhral. Ma 294 mandatu, to uz nejde otocit a Texas uz Biden neziska
    Trade4fun
    •  
      04.11.2020 9:23

      Korespondenční hlasy jsou nejméně v poměru 2:1 pro Bidena bude jich hodně a někde ještě platné hlasy přijdou zítřejší poštou.
      ..
      •  
        04.11.2020 9:43

        Tohle je asi nejsmutnější část - čeká se, až někdo odněkud přinese pytle došlých korespondenčních hlasů. Bez ohledu na výsledek to zavání křivárnou.
        Berounskej
        • Berounskej
          04.11.2020 12:11

          Bez ohledu na výsledek křivárna?? Necheš aspoň počkat. Myslíš, že je tak jednoduché sfalšovat miliony hlasů?? Oba miliardáři před hrobem mají týmy právníků. Demokraté postavili mrtvolu a kolotočář dopředu vykřikuje, že vyhrál, jinak jde o podvod. Jen štvou a provokují lidí. Až je vyprovokují, bude se divit.
          Velkamedvědice
  • Trump?
    04.11.2020 6:40

    Hmm tak zatím vede v pennsylvanii michiganu a wisconsinu, to nevím jestli muze jeste otocit. Akorát ty korespondencni hlasy muzou ještě michat, je jich moc
    Ai-kun
    • Re: Trump?
      04.11.2020 7:26

      Zatim je to pro nas, kteri jeste nemaji nakoupeno, nejlepsi scenar. Tydny nejistoty pred nami, a snad uz konecne trhy propadnou :)
      sleeper
      •  
        04.11.2020 11:15

        A máš nakoupeny Dolary? K čemu je propad trhu o 10%, když koruna devalvuje o 10% na horší úroveň, než za intervencí. Bude to vypadat hezky na papíře, ale jinak je to stejná mizérie.
        czinvestor
        • měnový úvěr
          04.11.2020 11:27

          Mám měnový úvěr, takže kurzové rozdíly nějak neřešim
          sleeper
    • Re: Trump?
      04.11.2020 7:21

      Hmm a Trump zas necekane prisel o Arizonu. to bude ještě zajímavý, hlavně když nechce uznat korespondencni hlasy který by mohly otocit výsledek..
      Ai-kun
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data