Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ropa láme rekordy, tu ruskou teď ale nikdo nechce

Ropa láme rekordy, tu ruskou teď ale nikdo nechce

02.03.2022 13:40, aktualizováno: 2.3. 14:10
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Hlavní ukazatele globálních cen ropy trhají dlouhodobé rekordy. Ruské ropy se ale neúnavná rally ani trochu netýká. Vlajková ruská ropa Urals se na trhu nabízí s rekordní slevou. Zájemci ale i tak chybí.

Na ruskou ropu západní protiruské sankce uvaleny nebyly, kupci se ale zdráhají ji brát, tankerové společnosti přepravovat, a rafinerie v Evropě, třeba Preem nebo Neste, horečnatě hledají alternativní dodávky odjinud, napsala agentura Bloomberg. Ne, že by ropa nebyla. Po uvalení západních sankcí roti Rusku, které ještě nebyly vyjasněny v plné šíři, jsou ale pro firmy obrovským problémem obchod a přeprava.

Mnoho majitelů ropných tankerů je tak v prvních krocích po ozámení restrikcí proti ruským bankám a jednotlivcům hodně obezřetných. Tyto firmy mají často jenom malá oddělení compliance, která by soulad obchodních aktivit s novými restrikcemi řešila. Dalším rizikem je negativní reklama, kterou by zacházení s ruskými barely přineslo, což si mezinárodní obchodníci dobře uvědomují.

Společnost Trafigura, což je přední světový obchodník s ropou, tak v úterý nabízela k prodeji náklad ruské vlajkové ropy stupně Urals o ceně o 18,60 dolaru za barel nižší, než je mezinárodní benchmark (zde Brent). Byla to největší sleva, ani tak ale zájemce nepřilákala. Společnosti Surgutněftěgaz se ropu nepodařilo prodat nadvakrát. Teď jí na trhu visí nabídka na dohromady devět nákladů. Oba nabídkové tendry končí dnes a tradeři je pozorně sledují.

Pro ruský ropný export je takovýto přístup smrtící ranou. Skoro dvě třetiny prodejů ruské ropy se totiž k zákazníkům přesouvají loděmi.

Podle společnosti Consultant Energy Aspects je na pozadí západních sankcí vůči ruským bankám zmraženo zhruba 70 procent ruského obchodu s ropou. “Většina velkých hráčů na ruskou ropu nesahá” uvedla také tato společnost. Jak bude známa plná šíře sankcí, mohl by podíl zablokované ruské ropy spadnou k 20 procentům, protože na trh přijdou obchodníci z Asie.

Jenomže Rusko v běžných časech vyváží zhruba 5 milionů barelů denně, čili zhruba 5 procent světové spotřeby, takže i to by byla pro trh s ropou velká rána.

Cena severomořské ropy Brent se dnes vyšplhala na 113 dolarů za barel, a do značné míry setřásla uvolnění 60 milionů z nouzových rezerv, které koordinovala Mezinárodní agentura pro energii. Londýnské futures se tak obchodují na nejvyšších úrovních od roku 2012. Barel americké WTI se dnes vyhoupl nad 110 dolarů. Investoři sledovali i reakci OPEC+, který dnes podle plánů oznámil postupné zvýšení produkce na duben o 400.000 barelů denně. O narušení ruských dodávek ropy se prý nejednalo - klíčové členové SAE a Saúdská Arábie nechtějí roztržku s Ruskem, která by mohla vést k rozpadu ropné aliance.

Forwardová křivka na ropném trhu ukazuje na situaci, kdy už trh do cen zohledňuje ušlý ruský ropný export. Kontrakty na mnohem dřívější dodání jsou podstatně dražší než kontrakty s pozdějším dodáním, což poukazuje na akutní nouzi o dodávky. Bloomberg hovoří v této souvislosti o struktuře trhu zvané super-backwardation. Řečí čísel: květnové futures na Brent se v úterý obchodovaly 4 dolary nad cenou na další měsíc, a podobně to v úterý bylo u WTI

10

Tíživou situaci mohou dokreslit ještě další čísla Bloombergu. K úterku potřebovalo Rusko a firmy, které od něj berou ropu, najít více než 80 tankerů, které by z velkých západoruských přístavů v březnu odvezly přes 61 milionů barelů. Podle plánů nakládek se zatím našlo jenom šest plavidel. V únoru ve stejný čas si na únorové ropné cargo brousilo zuby 25 lodí.

11

A když se už nějaký statečný rejdař objeví, řekne si až o 300 procent toho, kolik stála přeprava jenom před pár dny, podotkl v dnešním sloupku komentátor Bloombergu Javier Blas. Státem ovládaná ruská společnost Sovcomflot, jinak též největší světový majitel středně velkých tankerů, je podle něj do velké míry vyloučena. A jiné velké tankerové firmy jako Maersk Tankers nebo Torm oznámily, že nové ruské kontrakty na ropnou přepravu nepřijímají. Podle Blase tak čelí globální trh s ropou největším poryvům od války v Perském zálivu v 90. letech minulého století a je třeba mimořádných opatření, aby se zamezilo nabídkovému šoku.

Ochromující rally si ale neprochází jenom (neruská) ropa. Futures na pšenici v Chicagu poprvé od roku 2008 přeletěly úroveň 10 dolarů za bušl, což je další dřívko pod kotel globální potravinové inflace. I zde je na pozadí ruská invaze na Ukrajinu, po které se dodávky z jednoho z největších pěstitelů prakticky zastavily. Za poslední měsíc se cena pšenice zvedla o zhruba 40 procent. Cena kukuřice, používané i jako krmivo, stoupla o 2,8 procenta na nejvyšší intradenní úroveň od roku 2013.

13

Rusko a Ukrajina obstarávají více než 25 % globálního vývozu pšenice. A pětinu prodeje kukuřice.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

 

Čtěte více:

Proč čekat dlouhodobě dražší ropu?
18.02.2022 15:46
Severomořská ropa Brent konsoliduje zisky posledních týdnů a vcelku ...
Rozbřesk: Ruská agrese vyhnala ropu nad 100 USD/barel
24.02.2022 9:28
Inflační tlaky v české ekonomice zatím nepolevují a v důsledku ruské i...
Cena plynu pro evropský trh kvůli napadení Ukrajiny vzrostla o třetinu
24.02.2022 14:27
Cena plynu pro evropský trh se dnes zvýšila více než o třetinu a je vy...
Biden označil Putina za 'diktátora', ropa dál roste nad 110 dolarů a futures ukazují na ranní pád
02.03.2022 8:55
Americký prezident Joe Biden ve svém projevu označil ruského preziden...
Cena plynu pro evropský trh je na rekordních více než 194 eur za MWh
02.03.2022 12:19
Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes dopoledne vystoupila na...

Váš názor
  •  
    02.03.2022 14:00

    "Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor." Jak jinak, po varování (bývalého) soudruha Igora Stříže.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data