Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruský ministr obrany nařídil stažení vojsk z pravého břehu Dněpru. Ukrajinci jsou skeptičtí. Pentagon: Putin se svou kampaní neuspěl

Ruský ministr obrany nařídil stažení vojsk z pravého břehu Dněpru. Ukrajinci jsou skeptičtí. Pentagon: Putin se svou kampaní neuspěl

09.11.2022 17:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes nařídil stažení ruských vojsk z pravého břehu Dněpru v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny, uvedl podle agentury TASS jeho resort. Na pravém břehu řeky leží středisko oblasti Cherson, jedno z největších měst, které se ruským vojskům podařilo během invaze na Ukrajinu dobýt. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak dnes podle agentury Reuters ale upozornil, že dělat z prohlášení závěry ohledně stažení Rusů z Chersonu by bylo ukvapené. Část ruských sil podle něj v oblasti zůstává a do regionu proudí další ruští vojáci.

"Zahajte stahování vojsk a přijměte veškerá opatření k zajištění bezpečné přepravy vojáků, zbraní i techniky za řeku Dněpr," řekl Šojgu veliteli ruských invazních sil na Ukrajině Sergeji Surovikinovi. Velitel mu odvětil, že ruská vojska zaujmou obranné pozice na levém břehu řeky. Manévr se podle něj uskuteční "v nejbližší době".

Kyjev na dnešní Šojguovo oznámení zareagoval skepticky. "Dokud nad městem Cherson nebude vlát ukrajinská vlajka, nemá smysl o ruském ústupu mluvit," řekl Reuters představitel ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljak. "Ukrajina nepřikládá ruským prohlášením pozornost, slova a činy se liší," dodal.

Přesun ruské armády z pravého břehu Dněpru na levý v Chersonské oblasti trvá již několik týdnů. Ruská okupační správa kromě toho od října organizuje evakuaci civilistů v regionu. Už minulý týden zástupce ruských okupačních úřadů v regionu Kirill Stremousov uvedl, že ruská vojska se patrně budou stahovat ze západního břehu Dněpru, ukrajinští představitelé ale varovali, že tvrzení Rusů o stahování může být součástí jejich taktiky a může se jednat o past.

Zástupce šéfa ruské okupační správy v ukrajinské Chersonské oblasti Kirill Stremousov dnes zahynul při dopravní nehodě, informoval gubernátor Vladimir Saldo. Držitel ruského pasu Stremousov byl jednou z nejvýraznějších veřejných tváří ruské okupace Ukrajiny. Na sociálních sítích zveřejňoval mnohdy agresivní prohlášení, z nichž poslední se objevilo dnes ráno. V souvislosti s prudkými boji mezi ukrajinskou a ruskou armádou u města Snihurivka v něm napsal, že situace je "v této fázi plně pod kontrolou".

Na sociálních sítích pravidelně zveřejňoval také videa o dění na frontě, pořizovaná mimo jiné v rychle jedoucích vozidlech, připomněla agentura Reuters. Vzhledem k sílící ukrajinské protiofenzivě v poslední době také vyzýval civilisty k evakuaci ze západního břehu Dněpru.

Ruská média dnes informovala o prudkých bojích u Snihurivky, která je významným opevněným bodem bránícím ukrajinskému postupu na Cherson.

Rusko koncem září anektovalo Chersonskou oblast spolu se třemi dalšími ukrajinskými regiony. Stalo se tak na základě pseudoreferend, která Kyjev i Západ označily za neplatné. Protiofenzivu ve snaze vytlačit Rusy z pravého břehu Dněpru a osvobodit samotný Cherson ukrajinská armáda vede od srpna. Od začátku ruské invaze letos v únoru se na okupované Ukrajině odehrála řada atentátů na Ruskem jmenované činitele. Ruské úřady je připisují ukrajinským odbojářům.

Ruská kampaň na Ukrajině je masivním strategickým neúspěchem, uvedl Pentagon

Rusko podle všeho přišlo od začátku své invaze na Ukrajinu o více než polovinu všech svých tanků a použilo většinu svých přesně naváděných střel, řekl náměstek amerického ministra obrany Colin Kahl. Válku, kterou Moskva v sousední zemi rozpoutala, Kahl označil za "masivní strategický neúspěch", napsal dnes server CNN.

"Putin neuspěl," řekl Kahl novinářům v rámci akce pořádané Univerzitou George Washingtona v hlavním městě Spojených států. "Rusko z této války odejde slabší, než jaké do ní vstupovalo," dodal náměstek. Moskva podle něj od začátku války přišla o desítky tisíc vojáků, což je podstatně více, než ztráty, které Sovětský svaz utrpěl při své kampani v Afghánistánu. V důsledku konfliktu z let 1979 až 1989 zahynulo podle oficiálních záznamů na 15.000 sovětských vojáků.

EK navrhuje na příští rok pravidelné půjčky Kyjevu v celkové výši 18 miliard eur

Evropská komise dnes představila plán pravidelné finanční pomoci Ukrajině, podle kterého by Evropská unie v příštím roce půjčila válkou zasažené zemi až 18 miliard eur (438 miliard Kč) na podporu základních funkcí státu. Očekávaný balík unijní exekutiva spojila se závazky Kyjeva ohledně protikorupčních a jiných reforem. Osud dříve slíbených tří miliard zůstává nejasný.

Nový mechanismus by Ukrajině přinesl 1,5 miliardy eur na každý měsíc příštího roku, úmyslem však není posílat měsíční dávky v této výši. Eurokomisař Johannes Hahn novinářům vysvětlil, že komise plánuje v lednu vyplatit více než 1,5 miliardy a následně posílat kolem 4,5 miliardy před začátkem každého čtvrtletí.

Putinův spojenec jednal v Íránu o prohlubování vztahů i o tlaku Západu

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev mezitím přicestoval do Teheránu na rozhovory o bezpečnostních tématech. Se svým íránským protějškem Alím Šamcháním jednal mimo jiné o "západním vměšování", uvedla agentura TASS. Podle íránských médií ze schůzky vyplynulo, že Teherán je připraven vztahy s Moskvou dále prohlubovat. Kyjev a západní země v uplynulých dnech obvinily Írán, že se chystá dodat Rusku další prostředky pro vzdušné údery proti ukrajinské infrastruktuře.

Rusko v posledních týdnech používá drony íránské výroby zejména k útokům na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Ukrajinská rozvědka před týdnem uvedla, že Rusko by tento měsíc od Íránu mělo obdržet více než 200 dronů Šáhed-136, Mohádžer-6 a Araš-2. Média s odvoláním na nejmenované západní představitele rovněž uvedla, že Moskva čeká také na dodávku íránských balistických raket.

O víkendu Teherán poprvé připustil, že Moskvě poskytl "malý počet" bezpilotních letounů. Tvrdil ale, že byly dodány ještě před začátkem války. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil tvrzení o omezeném počtu dronů za lživé, kyjevské síly podle něj sestřelují nejméně deset takových bezpilotních letounů za den.

Summit G20 na Bali prý bez Putina, zato s Lavrovem

Putin se podle zdrojů zmiňovaných agenturou Bloomberg nezúčastní nadcházejícího summitu zemí G20 na ostrově Bali v Indonésii. Moskva ho prý chce ušetřit potenciálního napětí kvůli ruské invazi na Ukrajině. Místo Putina vyšle podle jednoho ze zdrojů minisra zahraničí Sergeje Lavrova. 

Americký prezident Biden, který Putina označil na válečného zločince, v březnu usoudil, že RUsko by kvůli invazi mělo být z G20 vyloučeno. Indonéský prezident ale odmítl pozvánku pro Putina stáhnout ve snaze zachovat neutralitu své země, která aktuálně drží rotující předsednictví v G20. Místo toho Joko Widodo pozval na summit jako hosta ukrajinského prezidenta.

Zdroje: Bloomberg, ČTK

 

 

Čtěte více:

Šéfka MMF: Výhled globální ekonomiky se na všech kontinentech zhoršuje a může dále klesat
06.10.2022 16:32
Mezinárodní měnový fond (MMF) příští týden opět zhorší výhled růstu g...
Allianz: Celosvětový majetek domácností letos poprvé od roku 2008 výrazně klesne
12.10.2022 15:36
Celosvětový objem majetku domácností v letošním roce zřejmě zaznamená ...
Snížení dodávek ropy od skupiny OPEC+ může uvrhnout svět do recese
13.10.2022 10:41
Rozhodnutí skupiny producentů ropy OPEC+ výrazně snížit dodávky na tr...
Putin vyhlásil stanné právo v okupovaných ukrajinských oblastech i zvláštní pravidla pro příhraničí včetně Krymu a Sevastopolu
19.10.2022 14:56
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech ukraji...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university