Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin vyhlásil stanné právo v okupovaných ukrajinských oblastech i zvláštní pravidla pro příhraničí včetně Krymu a Sevastopolu

Putin vyhlásil stanné právo v okupovaných ukrajinských oblastech i zvláštní pravidla pro příhraničí včetně Krymu a Sevastopolu

19.10.2022 14:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo ve čtyřech ukrajinských oblastech, které se Moskva pokouší anektovat. Informovaly o tom tiskové agentury. Podle ruské agentury TASS šéf Kremlu na dnešním zasedání bezpečnostní rady oznámil, že podepsal dekret o vyhlášení stanného práva ve "čtyřech nových oblastech Ruska", jak Moskva nazývá okupovaná ukrajinská území, na která si činí nároky. Jde o Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast. Dokument má potvrdit Rada federace, horní komora ruského parlamentu, což lze považovat za formalitu.

Putin neupřesnil, jaké kroky budou v rámci stanného práva podniknuty, ale uvedl, že jeho příkaz platí od čtvrtka, píše agentura AP. Návrhy zákonů podle ní naznačují, že může zahrnovat omezení cestování a veřejných shromáždění, přísnější cenzuru nebo širší pravomoci pro donucovací orgány.

Šéf Kremlu dnes podle agentury Reuters také podepsal dekret, který omezuje pohyb do ruských regionů sousedících s Ukrajinou - týká se Krasnodarského kraje, dále Belgorodské, Brjanské, Voroněžské, Kurské a Rostovské oblasti. Kromě nich se týká ukrajinského poloostrova Krym, který Moskva anektovala v roce 2014, a Sevastopolu. Podle AP Putin rovněž udělil mimořádné pravomoci šéfům všech ruských regionů.

V televizním vystoupení před členy bezpečnostní rady Putin dále pověřil vládu, aby zřídila zvláštní koordinační radu pod vedením premiéra Michaila Mišustina, která bude spolupracovat s ruskými regiony na posílení válečného úsilí Moskvy na Ukrajině, píše agentura Reuters.

Ruský prezident na konci minulého měsíce při slavnostním projevu v Kremlu označil čtyři částečně okupované ukrajinské oblasti za ruské území. Zábor Chersonské, Záporožské, Doněcké a Luhanské oblasti posléze schválil ruský parlament a ústavní soud. Prakticky celý svět tento nejnovější pokus Ruska o připojení dalšího ukrajinského území neuznává. Rusko vojensky napadlo Ukrajinu 24. února, invazi nazývá "speciální vojenskou operací".

(Zdroj: čtk, ČT24, Reuters)

 
 

Čtěte více:

Cena za obnovu Ukrajiny: 350 miliard amerických dolarů?
15.09.2022 14:29
Ukrajina se domnívá, že na obnovu válkou zničené země bude potřebovat ...
Ruské akcie klesly nejvíce od začátku ruské invaze na Ukrajinu
20.09.2022 16:37
Ruské akcie dnes klesly nejvíce od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukraji...
Rusko anektuje čtyři ukrajinské oblasti. Zelensky podává žádost o urychlené přijetí Ukrajiny do NATO
30.09.2022 15:46
Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Kremlu podepsal smlouvy o připoj...
Velké energetické firmy v Evropě se kvůli válce na Ukrajině vracejí k uhlí
05.10.2022 6:05
Velké energetické firmy v Evropě se vracejí k fosilním palivům, jako j...

Váš názor
  •  
    19.10.2022 16:46

    Tak hlavně je potřeba taky říct, že stanné právo platilo v NovoRusku už před referendy. Jen se to nyní sladilo s ruskou legislativou. Můžete těm bývalým republikám Doněcka a Luhanska říkat, jak chcete, třeba i anektovaná ukrajinská území, ale stejně to nic nezmění. Referenda proběhla, drtivá většina zdejší populace je tam proruská a odhlasovali si tam lidé, tak jak si odhlasovali. Tím to končí. Kdyby v roce 2014 neproběhl protiústavní puč, podporovaný Západem, jehož následkem došlo k násilí, vraždění a k pošlapávání lidských práv proruského obyvatelstva na východě, tak tam byl dnes klid.
    Peté13
    • Hele tady je článek o tobě: Ruští skunkové mají své podřízené v jiných zemích. Někteří pracují za úplatu, jiní z neschopnosti snést své podělané životy. Šíří kolem sebe vzteklé zlo a přirozeně tíhnou k největšímu světovému centru tohoto zla, k Rusku.
      19.10.2022 21:02

      V Rusku je u moci banda válečných zločinců, kteří jsou na své zločiny hrdí, rozšiřují jejich působnost a chvástají se tím, že kašlou na mezinárodní právo, a hodlají se světem udělat to, co oni uznají za vhodné. Včetně použití jaderných zbraní.Zájemce o úřední zdroj podobných prohlášení odkazuji na Telegram bývalého prezidenta Ruské federace a nynějšího zástupce Vladimira Putina v Radě bezpečnosti RF, která je něčím, jako bývalo sovětské politbyro za Stalina. Dmitrij Medveděv by měl být brán vážně jako Putinova ústa, protože se jeho výhrůžky z minulosti naplňují v reálných zločinech Kremlu. Jestliže se Rusko ústy místopředsedy své bezpečnostní rady samo prohlásilo za zemi mimo mezinárodní právo, neměl by být problém v tom, aby se s ním zacházelo prostředky, které leží mimo mezinárodní právo. To je poznámka k odpovědi na hrozbu z Ruska, kterou v těchto hodinách promýšlejí západní státníci. Hrozba má dvě ostří: 1. Pokud se nám nepodrobíte, nebudeme váhat s použitím jaderných zbraní. 2. Pokud nám ustoupíte, potvrdíte, že nejste státy, ale srágory, takže vás v dalších letech porazíme a přinejmenším v Evropě nastolíme ruský svět. Z našich běžných životů na úroveň vypracování státní politiky nedosáhneme. Stejně tak jsou mimo náš dosah vzteklí skunkové z ruského vedení. Co tedy můžeme udělat, aby člověk neměl pocit, že se zlo plíží ke dveřím jeho domu a on zůstává bezmocný? Ruští skunkové mají své podřízené v jiných zemích. Někteří pracují za úplatu, jiní z neschopnosti snést své podělané životy. Šíří kolem sebe vzteklé zlo a přirozeně tíhnou k největšímu světovému centru tohoto zla, k Rusku. A nenechte se zmást: Ta nejhorší pakáž, která v Česku podporuje Putina, by ani chvíli neváhala, kdyby měla ty možnosti, co má Putin. Také by nás ničila. Co tedy s ní? Osobně si myslím, že by bylo namístě prohlášení Ruska za teroristický stát. Teď už není důvod o charakteru tohoto státu pochybovat. V souladu s tím by bylo namístě trestání za otevřenou podporu terorismu a genocidy, kterou Rusko bezpochyby páchá na ukrajinském národě. A psal to původem rus,
      oradapoisson
    • Puč v roce 1917
      19.10.2022 19:55

      V Rusku také proběhl v roce 1917 neústavní puč, tedy Rusko také neexistuje ? :) Demagogu.
      Marcinescu
    •  
      19.10.2022 19:12

      Byl puč rok 1989 17istopad u nás ? Pro mě ne, bylo to svrhnutí komunistické totality. A totéž Ukrajina, až barevná revoluce byla osvobození od totality KGB navázané na rusáky. A protože se Putlerovi nelíbilo, vznikla občanská válka a ukradený Krym...
      Josef Anděl
    •  
      19.10.2022 19:10

      Nesmysl, dokud tam nebudou hlasovat všichni obyvatelé, tedy i ti, kteří jsou z důvodů okupace někde na západě, má a bude mít jakékoli referendum hodnotu nula. Bude to vždy podvod.
      Josef Anděl
      •  
        19.10.2022 20:27

        Hlavně to referendum, když obcházeli lidi s průhlednou schránkou, kde bylo jasně vidět, kdo jak hlasoval, je směšné.
        al321
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data