Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruské vypovězení obilné dohody ohrožuje dodávky potravin, varují obchodníci. Futures na pšenici zdražily, je ale dohoda na přesunu 14 plavidel

Ruské vypovězení obilné dohody ohrožuje dodávky potravin, varují obchodníci. Futures na pšenici zdražily, je ale dohoda na přesunu 14 plavidel

31.10.2022 8:48, aktualizováno: 31.10. 8:59
Autor: ČTK

Aktualizováno

Světové dodávky potravin jsou v ohrožení poté, co Rusko o víkendu vypovědělo obilnou dohodu s Ukrajinou. Podnítí to globální potravinovou krizi a povede k růstu cen. Podle agentury Reuters to uvádějí singapurští obchodníci s obilím.

Moskva v sobotu oznámila, že na neurčito odstupuje od své účasti na dohodě o exportu ukrajinského obilí, kterou v červenci za účasti Turecka zprostředkovala OSN. Jako důvod Rusko uvedlo, že už není schopno zaručit bezpečnost civilních lodí, které zajišťovaly obilný koridor. Učinilo tak v reakci na útok na svou Černomořskou flotilu v přístavu Sevastopol na nelegálně anektovaném Krymu.

Krok podle singapurských obchodníků zasáhne dodávky do zemí závislých na dovozu. V ohrožení jsou statisíce tun pšenice rezervované pro dodávky do Afriky a na Blízký východ. Sníží se také ukrajinský vývoz kukuřice do Evropy.

"Pokud budu muset nahradit loď z Ukrajiny, jaké jsou možnosti? Vlastně nic moc," řekl Reuters singapurský obchodník s obilím, který dodává pšenici zákazníkům v Asii a na Blízkém východě. Podle obchodníků je nepravděpodobné, že by mezeru v nabídce mohla nahradit Austrálie, která je klíčovým dodavatelem pšenice do Asie, protože tamní přepravní kapacity jsou rezervovány až do února.

Takzvané futures na dodávky pšenice na komoditní burze v Chicagu dnes kvůli obavám z výpadku dodávek zdražily o více než pět procent a futures na kukuřici o více než o dvě procenta. Globální ceny pšenice vyskočily už začátkem roku na historické maximum a kukuřice dosáhla desetiletého maxima. Ruská invaze na Ukrajinu zesílila vliv nepříznivého počasí a přerušení dodávek vlivem šíření nemoci covid-19.

"Pokud jde o Evropu, kukuřice je větší problém než pšenice, protože v listopadu se dostáváme do hlavní sezóny ukrajinské kukuřice," řekl Reuters jiný singapurský obchodník.

Ruské rozhodnutí zřejmě požene nahoru také světové ceny rostlinného oleje. Ohrožuje totiž ukrajinský vývoz slunečnicového oleje do klíčových destinací, včetně hlavního dovozce, kterým je Indie.

"Obvykle trvá asi dva měsíce, než vyšší ceny obilí prosáknou přes dodavatelský řetězec a ovlivní spotřebitele na maloobchodní úrovni," uvedl analytik ze Sydney oslovený Reuters. Nyní ale zpracovatelé potravin podle něj nemají dost zásob, takže zdražování by mohlo být mnohem rychlejší.

Zavedeným námořním humanitárním koridorem se v neděli nepohybovala žádná loď. Organizace spojených národů, Turecko a Ukrajina se však dohodly, že by jím dnes mělo proplout 16 plavidel. Přesun se uskuteční dnes. Společné koordinační centrum v Istanbulu, kde pracují ruští, ukrajinští a turečtí pracovníci a zástupci OSN, uvedlo, že tři delegace se rovněž dohodly, že v pondělí zajistí inspekci 40 vyplouvajících lodí. Ruská delegace byla o obou plánech informována.

Ukrajina po ruském odstoupení od obilné dohody zastavila vývoz po moři

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v reakci na sobotní oznámení Ruska napsal, že Moskva používá falešnou záminku k zablokování obilného koridoru. Jeho červencové zprovoznění vedlo ke snížení globálních cen potravin, připomněla agentura AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že pozastavení dohody o vývozu obilí ze strany Ruska vyžaduje silnou mezinárodní reakci OSN a skupiny velkých ekonomik světa G20. Rusko podle něj záměrně vyvolává potravinovou krizi a mělo by být z G20 vyloučeno.

Kyjev v reakci na sobotní odstoupení Moskvy od takzvané obilné dohody zastavil vývoz ukrajinských zemědělských produktů přes přístavy v Černém moři. Ukrajinské ministerstvo infrastruktury oznámilo, že nemohla vyplout loď s obilím určeným Etiopii. Loď Ikaria Angel, naložená v rámci Světového potravinového programu OSN 40.000 tunami obilí, měla v neděli opustit ukrajinský přístav. Tyto potraviny byly určeny pro Etiopany, kteří jsou na pokraji hladomoru. Kvůli ruskému zablokování 'obilného koridoru' vývoz není možný," napsal na twitteru ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov.

Američtí činitelé uvedli, že Moskva používá potraviny jako zbraň, aby zhoršila humanitární krize ve světě. NATO, EU, Německo a generální tajemník OSN vyzvali k co nejrychlejšímu obnovení dohody.

Moskva americkou kritiku odmítla. Washington podle Ruska odmítá odsoudit "bezohledné akce" Kyjeva.

 

 

Čtěte více:

Perly týdne: Čína pod účetní hodnotou a atraktivní technologie mimo radar
28.10.2022 13:04
Scott Kessler ze společnosti Third Bridge míní, že u Mety nestačí velm...
Víkendář: Na konci roku 2023 sazby zase u 2 % ?
29.10.2022 9:04
Profesor financí Jeremy Siegel z Wharton School of Business se před ča...
Inflace v Německu v říjnu stoupla na 10,4 procenta
28.10.2022 15:21
Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v říjnu zrychlil na 10,4...
Víkendář: Británie ukazuje na význam důvěry, Fed by neměl přestávat
30.10.2022 9:04
Jaké poučení si lze vzít z aktuálního dění ve Velké Británii? Na tuto ...
Ruská centrální banka nechala základní úrok beze změny
28.10.2022 16:25
Ruská centrální banka podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data