Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Už aby byly ty volby…

21.11.2005 12:04

Čím více se blíží volby, tím „ostřejší“ se zdají být nápady české vlády, především pak její sociálně demokratické části. Už aby tu volby byly, protože ať už je vyhraje kdokoliv, skončí snad slibování a dojde na probuzení, podobné, jaké stálo křeslo premiéra Vladimíra Špidlu.

Ministerstvo zemědělství prosadilo do rozpočtu další zvýšení již dnes neúměrně vysokých dotací zemědělcům. Ministerstvo financí pokračuje ve svém nesmyslném „boji“ s českými bankami a ministr financí a volební lídr ČSSD Bohuslav Sobotka je zřejmě rozhodnutý nějakou regulaci bank, lhostejno jakou, před volbami prosadit přes parlament, aby mohl voličům na jihu Moravy ukázat, jak se dokáže postavit bohatým bankéřům.

Největší dávku předvolebních nesmyslů však připravil, jak se sluší a patří, premiér Jiří Paroubek. Jedna věc je opětovná (asi dvacátá) změna názoru vlády na (ne)privatizaci ČEZu, tam lze pochopit, že vláda uvěřila své geniálnosti a myslí si, že když ČEZ jde nahoru poslední dva roky, tak půjde pořád a prodávat tak není nutné. Podobně může pozorovatel spekulovat, jaké důvody leží za názorem neprivatizovat ČSA.

Horší však je, že se vrací názor, že česká vláda nemusí šetřit, že naše dluhy jsou nízké a že si můžeme, či dokonce musíme, půjčovat ještě více. Je to názor, který samozřejmě vyhovuje řadě politiků jakékoliv strany, neboť je zbavuje nepříjemné povinnosti starat se o alespoň základní rovnováhu rozpočtu. Je to ale názor neudržitelný, nebezpečný a z hlediska vztahu politiků k voličům velmi cynický.

Ekonomickou neudržitelností názoru, že vyšší dluh může být prospěšný, jsme se věnovali již v roce 2003, kdy s těmito názory přišel dnešní poradce premiéra Waltr Komárek. Stručnou rekapitulaci lze nalézt zde ZDE. Zajímavý je ale i opakovaný názor premiéra, že sociální výdaje snižují jen „poličtí sebevrazi“ a že tedy jejich snižování nelze čekat od žádné vlády. Ve skutečnosti je to přesně naopak.

V Čechách si toho moc nevšímáme (protože si vystačíme sami se svými směšnými skandálky), ale posledních 20 let bylo okolo nás ve znamení velkých změn v hospodářské politice mnoha (ne všech) zemí. Pokud se podíváme jen na veřejné výdaje, průměrná země eurozóny snížila podíl vlády na HDP o 7 procentních bodů HDP. V Irsku klesly výdaje vlády z 50 % HDP v roce 1982 na 33 % v roce 2003. Na Novém Zélandě z 57 % HDP na 41 %, v Nizozemí z 59 % na 48 %, ve Finsku z 60 % na 50 %, ve Španělsku ze 48 % na 40 % HDP. Existují tři výjimky z toho trendu: Portugalsko, Německo a Francie, v těchto zemích výdaje vlády stagnují.

A našly se i vlády, které masivně snižovaly sociální výdaje: Nizozemí o 8 % HDP, Finsko, Norsko a Švédsko o 5 % HDP, Kanada o 7 % HDP, Belgie o 4 % HDP. Sociální výdaje vzrostly nejvíce v Řecku (o 1,4 % HDP), ale také v Německu a ve Francii se prakticky nezměnily.

A o kterých zemích se mluví nejčastěji jako o nejnemocnějších v Evropě? Není to náhodou zrovna Francie a Německo, tedy země, které veřejné výdaje snižují nejméně a nesahají ani na sociální „vymoženosti“? Jak to, že politická krize nezmítá Kanadu či Nový Zéland, ale je citelná v Německu? Jak to, že Nizozemí a Belgie nezažívají masivní stávky jako Francie?

Ve skutečnosti není snižování výdajů politickou sebevraždou. Naopak, v mnoha zemích došlo díky snížení vládních výdajů k oživení ekonomiky, zvýšení soukromé aktivity, ale i zlepšení „nálady“ lidí, kteří se méně starají o to, kolik jim nadělí politici, a raději se o sebe starají sami.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Kapitalismus
    22.11.2005 10:53

    Kapitalismus je system, kde v obchodech musi i 5 minut pred zavrenim byt vsechno zbozi, takze je logicke ze pak tohle zbozi zustava a musi se vyhazovat, treba maso. Takze zabijeme zviratko a pak to mrtve zviratko hodime do kose. Pak se logicky stava, ze tem prodejcum je lito vyhazovat hodnoty, za ktere zaplatili a proto se logicky stava, ze se prodavaji stare potraviny. Kapitalismus je ten nejhorsi system pro nasi ZEMI. A vsichni, kteri se zabyvaji ekonomikou a snazi se vydelat co nejvice penez jsou zakomplexovani, frustrovani, nesebevedomi lidi, kteri se honi za necim, co nema smysl, protoze stastni z toho nebudou. Spokojeni a sebevedomi lidi se nikam nehoni, jsou spokojeni. Stesti je mozna najit pouze ve skromnosti a smirenim se. Reaguju na to, jak vidim, jak ubozi lide zijou kolem mne. Mam IQ kolem 130.
    Ondrej Novak
    • kapitalismus
      12.01.2007 22:59

      Jelikož se tady chlubíte IQ, tak s tou skromností a štěstím je to asi jinak. Znám mnoho zajímavých lidí, které ekonomie zajímá.
      Martin
    • IQ kolem 130?
      23.11.2005 22:22

      Nevim kde zijes v jakem kapitalismu ale ziji pres 20 let v kapitalisticke USA. Kdyz ponecham Ondreji tvoji cisici zavist vudci tem bohatsim a uspesnejsim... Musim jen poznamenat, ze s tim zviratkem jsi zrejme v nejakem ceskem hypermarketu. Prilet se podivat na hypermarkety v USA a najdi nekde proslou potravinu. Tady se opravdu to co projde zarucni dobou VYHAZUJE, a v pripadech treba den stareho peciva VYRAZNE oznaci ze je prosle a prodava za polovicni cenu. O salmech a syrech se nebudeme bavit. To si nedovoli v USA ani European nebo Polish Market. Co se tyka financni stranky jednotlivcu a rodin, v USA jsou penize opravdu symbol zivotni urovne a uspechu. Proc? Protoze zadarmo tu nic neni. Od zdravi pocinaje ( i s fantastickym pojistenim) az po vzdelani. A ze to neni dobre ?? Je to dobre. Protoze lekar ma za moje penize na me spoustu casu,venuje se mi a ja si od neho kupuji me zdravi. Mam jen totiz jen jedno. Vzdelani pokud chci mit na urovni, mam ho mit za moje skolne. Ne nenajde se tu v USA skola co mi rekne ze pro mne nemaji misto, ze jsem neudelal zkousky, ci ze je prilis mnoho uchazecu a at se obratim na jiny obor nekde jinde. O tom jestli budu studovat a co rozhoduji pouze JA. Ani soudruzka Buzkova neveri statnim skolam a sve dcery dala pochopitelne na soukrome skoly. Cokoliv je statni je zarukou nizke kvality,a spatne prace. Az ti tve zdravotnictvi oznami, ze budes mit operaci za pul roku az 9 mesicu protoze nejsou prachy, poznas to mozna i sam.
      Thyronx
      • Pojd poznat českou malost.
        26.11.2005 13:19

        Thyronxi nesrovnavej životní úroveň v USA a v ČR. Jseš úplně někde jinde. Tady to takhle nemůže fungovat. Přijedˇžít a něco stím udělat ďo ČR.
        McBain
        • neco o lidech
          28.11.2005 11:37

          JA tam byl v USA a ne jednou, a prave tam jsem pochopil o cem je ten kapitalismus, je to hruza. Ale to ty jako egoisticky evolucni vitez nepochopis, protoze jsi egocentrik. Pred nekolika dny jsem videl vecernicek Mach a Sebestova, no a tam se rikalo, ze clovek bude panem tvorstva az bude vse zive povazovat za kamarady. Takze lide si tohle bezesporu uvedomuji, ale pak v realu hraje roli lenivost, vlastni prospech, necinnost, egoismus. Takze pak je jednosdussi se chovat proste jako "hovado" a myslet pouze na sebe. Lidi mysli na sebe a cela planeta okolo trpi. Ja jsem taky clovek, taky evolucni vitez, ale nemam takove nulove svedomi. Lide jsou ten nejhorsi zivocisny druh, ktery se na planete vyskytuje, preju si aby vyhynul. Teprve pak bude tahle Zeme konecne zase rajem.
          Ondrousek Novak
    • nechapu
      22.11.2005 19:21

      Proč je kapitalismus horší než např. náboženský fundamentalismus nebo vojenská diktatura? K čemu je dobrá ta poznámka o IQ? Navíc pokud hovoříme o ekonomii (pokud mluvíme o kapitalismu, tak do jisté značné míry), tak jaképak líto.... Ekonomie je, jak je známo, hodnotově neutrální... Filozofická úvaha je sice pěkná, ale jakou má souvislost s článkem? Mám IQ 97 (když se s nim teda tady každý chlubí) a používám mobilní telefon Nokia (vím, že to nikoho nezajímá, ale vaše hodnoty IQ taky ne). Fakt stupidní diskuze - omlouvám se za výraz - je škoda, kam se poděly jindy velmi zajímavé a fundované diskuze na Patrii. Přeji hezký den všem M.
      Kajuga
    • A co tohle?
      22.11.2005 11:43

      Za socialismu jsme si mohli dát v hospodě pěkně uleželý gulášek a jiné speciality. Hostinský byl tedy asi kapitalista, když to tenkrát půl hodiny po uvaření nehodil prasatům a prodával "staré". Dnes ho EU nutí dělat české speciality na objednávku, protože hotovky by nejspíš musel vyhodit ještě před tím, než si první hosté objednají a odloží mobily. Kdepak až po zavíračce. Tak teď vážně nevím, cože tu dnes máme vlastně za zřízení. Sám k mamonu netíhnu a snažím se vydělávat jen tolik, kolik potřebuji k životu. Ale i tak se musím dost honit. Poradíte mi, jak se nemám honit a být šťastný a spokojený? Pokud to hraje roli, mám IQ 157.
      Jirka
      • IQ Contest
        22.11.2005 12:47

        Hoši hoši, mám iq někde mezi váma, ale stejně vám p..u rozumím. Nemáte na práci něco lepšího?
        JK
  • Váš názor byl zrušen
    22.11.2005 0:55

    Váš názor byl zrušen z důvodu použití osobních invektiv vůči autorovi příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    Radim
  • Bude se volit IQ naroda.
    21.11.2005 17:27

    O tom neni sporu. Kdo bude volit levici? No prave ti s nizsim nez malym IQ.Nejak mi to vsechno zacina byt na "haku". Necham se ovsem rad prijemne prekvapit.
    Thyronx
    • IQ
      21.11.2005 18:14

      Největší IQ mají po volbách vždy vítězové. Politika a demokracie není ani tak o pravdě a IQ jako o vítězství.
      Černý
  • privatizace ČEZ
    21.11.2005 12:58

    Nedivím se, že není vůle privatizovat větší polovinu ČEZ. Je to monopol, jehož služby platíme všichni. Cenu určuje stát. ČEZ pro stát představuje bezproblémový příjem. Jde říct, že ceny elektřiny jsou vysoké i proto, že v sobě obsahují šikovně skrytou daň: stát z každé zaplacené kilowathodiny získá nejen DPH, ale navíc své dividendy plus daně z dividend všech ostatních majitelů. Takže čím vyšší cena elektřiny, tím vyšší výnos, tedy až do nějakého limitu daného sociální únosností apod. A na analýzy optimálního výnosu tu máme ERÚ. ERÚ popírá svůj původní smysl a je tu ve skutečnosti jen od toho, aby vhodně nastavil a obhájil cenu co nejvýhodnější pro ČEZ.
    Dušan D.
    • privatizace
      29.11.2005 12:57

      já jen doufám, že vláda nedovolí privatizaci ČEZu, která rozhodně nemůže zlevnit elektřinu, a zdroj čistých zisků zůstane státu. Cena elektřiny je strategicky důležitá nejen pro domácnosti ale i veškerý průmysl. Vývoz zaručeného čistého zisku z energetiky privatizací bez jakýchkoliv přínosů pro tuto zem by byl hazardem. Stát si měl ponechat více strategického průmyslu k udržení zaměstnanosti a příjmů státu. Jen ti co chtějí lukrativní průmysl zprivatizovat vykřikují hesla "stát je nejhorším vlastníkem".
      Pavel
      • privatizace
        29.11.2005 14:04

        Dokud bude ČEZ monopol, tak skutečně ani privatizace cenu elektřiny moc neovlivní. Stát by ale nebyl motivován držet cenu elektřiny co nejvýš a ERÚ by mohl aspoň trochu fungovat dle původního záměru, tj. regulovat cenu elektřiny.
        Dušan D.
  • Nesouhlasím
    21.11.2005 12:42

    Podívejme se jen na problematiku úvěrů. Již dnes jsou desetitisíce rodin které nejsou schopny splácet úvěry. lesingy a další druhy půjček. Exekutoři začínají mít dost práce a bude ještě "lépe" jak se bude zvětšovat neuvážené půjščování a splácení pomocí dalších půjček. Tvrzení že je možno nějak podstatně v současné době minimalizovat v sociální oblast úlohu státu je pro ČR cesta do rychlé zkázy a vznik velkého počtu bezdomovců. Potom se bude slušný čech bát jít na ulici, protože přepadávání a okrádání lidmi kterým nic jiného nezbývá bude na denním pořádku. To co navrhuje stále pan Schneider je možné pro kultivované a vzdělané lidi. To bohužel pro většinu v ČR zatím neplatí. Srovnávání ČR se státy kde je slušný kapitalismus již více desítek let je prostě nonsens kterého se pan Schneider opakovaně dopouští.
    Černý
    • Pane Cerny, jste levicovy hlupak...
      21.11.2005 19:50

      PRAHA 21. listopadu V roce 1998 mel urad vlady 315 zamestnancu, od te doby pocet uredniku vrostl na 558. Pocet lidi zajistujicich servis pro premiera a kabinet se pritom podle sefa uradu Ivana Prikryla snizuje, ale soucasne vice pracovnich mist vzniklo. Urad vlady totiz postupne prebiral kompetence od jinych ministerstev a statnich instituci, a s nimi i zamestnance. "Stavame se takovym sbernym mistem," prohlasil Prikryl. Urad vlady krome zazemi pro ministerskeho predsedu a vladu zajistuje cinnost legislativni rady, mistopredsedy pro ekonomiku, zastresuje protidrogovou politiku, romskou problematiku, agendu vladnich zmocnencu, od letosniho roku pod vladu spada i odbor pro informovani o zalezitostech EU. Dalsi urednici pracuji pro ruzne vladni komise, vybory a rady. "Obsluzne utvary premiera a vlady jako takove snizuji pocty mist, ale kvuli usnesenim vlady nam pribyvaji stale nova mista," konstatoval Prikryl. To je i priklad z nedavne doby - urad sice zrusil 11 pracovnich mist, od ministerstva zahranici ale soucasne prevzal starost o evropske zalezitosti, a s nim i 13 lidi. "Ve vysledku tak mame dve mista navic," dodal. Kvuli stalemu "nabalovani" dalsich a dalsich funkci se urad vlady stal neprehlednou instituci, soudi a chce dosavadni praxi zastavit. Zadal proto audit, ktery ma byt hotov do dvou az tri mesicu. "Tento pruzkum by mel zjistit, ktere funkce nam podle kompetencniho zakona skutecne prislusi a ktere bychom meli vratit zpatky," uvedl. Skutecne zestihleni statnich instituci je ovsem beh na dlouhou trat, dodal. Krome Strakovy akademie, hlavni budovy na vltavskem nabrezi, sidli vladni urednici ve Vladislavove, Letenske a Jindrisske ulici v Praze. Urad vlady se stara take o Kramarovu vilu, Lichtenstejnsky a Hrzansky palac, zamek v Kolodejich ci vilu byvaleho prezidenta Benese v Sezimove Usti. Ackoliv si vlada naplanovala, ze ve statni sprave pristi rok zrusi 8804 mist, lide z kancelare prezidenta a parlamentu se bat nemusi. Denik Mlada fronta Dnes nedavno uvedl, ze pocet zamestnancu snemovny se dokonce o trochu zvysi. Zatimco pro Hrad bude podle navrhu rozpoctu pro pristi rok nadale pracovat 438 lidi a pro Senat 233 zamestnancu, ve snemovne se jejich pocet zvysi o pet na 353, uvedl list.
      Dostal
      • p.Dostál
        29.11.2005 12:51

        P.Dostál, váš příspěven nemá nic společného s tématem p.Schneidera ""Už aby tady byly volby".Zkus si rozebrat důvody hlavní nárůstu státní administrativy od počátku revoluce - vlády ODS a zjistíš, že socialistická administrativa byla pouze trpaslíkem té ranně tržní a s tvým porovnání úřadu práce směšná.Pan Schneider "nezávislý odborník( ODS)" vidí pouze přes "modré" brýle a presentuje "nezávislé" hodnocení vybraných kroků vlády ČSSD. Pan Paroubek, jako razantní cílevědomý politik nutně musí být trnem v oku všem volně tržním a "rovným" zastáncům modrých šancí a asociálních pseudoreforem
        Pavel
    • chapu
      21.11.2005 14:08

      no a prave proto to tu pise. aby se nase situace KONECNE zmenila.
      praguemonk
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data