Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tipněte si nejhorší ekonomiku EU aneb lehký předvíkendový šok

Tipněte si nejhorší ekonomiku EU aneb lehký předvíkendový šok

06.05.2005 16:30
Autor: David Marek

Lotyšsko? Polsko? Litva? Tyto země mají nejnižší hrubý domácí produkt na obyvatele, jejich výkonnost ale není nejnižší. Měřítek výkonnosti ekonomiky je více. Jedním z nich je hodnota vytvořená jedním člověkem za jednu hodinu, nebo jinak řečeno produktivita práce na odpracovanou hodinu (labour productivity per hour worked). Ve srovnání s produktivitou spočítanou jako poměr HDP a zaměstnanosti je výhodou, že tento ukazatel reflektuje rozdíly v zastoupení celých a částečných úvazků a rozdíly v zákonné i faktické délce pracovní doby. Pro srovnatelnost dat je dále nutné přepočítat data podle parity kupní síly, aby skutečně reflektovala rozdíly v objemu produkce.

Počítat nemusíte, tento ukazatel je součástí přehledu strukturálních ekonomických dat počítaných Eurostatem. K nalezení odpovědi máte dvě možnosti: buď zabrousíte na web Eurostatu, nebo, a teď si raději sedněte, nám uvěříte, že nejméně výkonnou ekonomikou EU-25 je Česká republika s produktivitou na úrovni 37 procent původní EU-15. Kdyby byla dostupná data pro Estonsko, zřejmě bychom byli předposlední, na tristním skóre to ovšem mění pramálo. Šokující, ale pravdivé. Například Slovensko dosahuje 51 procent produktivity EU-15. V kontextu tohoto zjištění je označení šampión značně sarkastickým způsobem humoru.

Tabulku produktivity naleznete ZDE


Váš názor
  • To chce klid pane Marku,
    10.05.2005 9:48

    tímto článkem nás nevyděsíte. Ono jde o to, jak ta čísla vypočítáte. Pokud se totiž do českých výsledků započítávají i "odpracované" hodiny našich stovek tisíc majitelů živnostenských listů, kteří ve skutečnosti nic nedělají, pak ta čísla jsou zcela přesná. Česko má světový unikát v počtu "drobných" podnikatelů, kteří jsou sice evidováni na živnostenských úřadech, ale nic neprodukují. Rád bych viděl statistiku za rok 2004 nebo 2005 po zavedení minimální daně. V roce 2004 se totiž tisíce živnostníků, kteří nic nedělali, odhlásilo, aby nemuseli platit daň. Tím výrazně poklesl celkový evidovaný počet odpracovaných hodin. Musela nám tedy skokově vzrůst produktivita práce na jednu odpracovanou hodinu. Jo, statistika věda je, pane Marku.
    Mirek
  • Pane Marku říkejte jim tvrdou pravdu
    09.05.2005 19:33

    Češi si pořád něco namlouvají, jak jsou šikovní a úspěšní, ale opak je pravdou. Lžou si a oblbují a podvádějí jeden druhého. Pak když jim řeknete pravdu tak se ze zlou potážete. Přijmout sebekriticky pravdu je v naší společnosti problém každého jedince.
    t
    • Váš názor byl zrušen
      16.05.2005 10:08

      Váš názor byl zrušen z důvodu urážek a použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      Bobecek
    • K "tvrdé" pravdě a sebekritice ...
      10.05.2005 9:39

      S Vaším titulkem naprosto souhlasím - jen s jedním dovětkem: pravda není ani tvrdá, ani měkká, ani slepá, je prostě jen jedna. Zbytek Vašeho textu přičítám působení ostrého jarního sluníčka z minulého týdne :-) Pokud se chcete dopátrat pravdy a sebekriticky si něco přiznat, musíte nejdříve srovnávat. Nikdy nestačí názor jednoho člověka, jedné organizace (a to ani statistické :-). Vzorovým příkladem Vám může být chování našich politiků. Téměř žádný neříká pravdu a ještě méně z tohoto pravdomluvného mála je schopno si něco sebekriticky přiznat. Vše je podřízeno jedinému cíli - volební zisk (a to doslova, po přepočtu hlasů na peníze jsou partajní prasátka vypasená jako na podzim). Chování Klause v roce 1997 po propuknutí sponzorských skandálů to jen dokumentuje (ale jinak se bohužel nezachoval ani Kohl v Německu ...).
      PaulC
      • upřesnění
        10.05.2005 12:42

        Když už tady filizofujete o PRAVDĚ, pravda je subjektivní a nikoli objektivní, pánové. Takže tvrdit, že pravda je jenom jedna, no tak.... :-))
        Petr
        • .
          10.05.2005 14:00

          A ta Vaše s velkým P je předpokládám populární ruské periodikum :-) Číselný údaj lze při jasně zadaných podmínkách spočítat jen jeden. Tam kde příklady mají více řešení jsou pravdou všechna tato řešení. Nepředpokládám, že Vaše připomínka míří do nevyčíslitelných filozofických úvah :-)
          PaulC
  • OECD productivity
    09.05.2005 18:40

    Tady si kazdy muze projit OECD statistiky ohledne produktivity a udela si obrazek sam http://www.oecd.org/findDocument/0,2350,en_2649_29964795_1_119656_1_1_1,00.html http://www.oecd.org/dataoecd/59/29/2352458.pdf
    Mirek
  • Jsou oficiální údaje ze statistik jednotlivých
    08.05.2005 8:32

    statistických úřadů? Pak se to dalo vysvětlit i tak, že ČR je superpřeborníkem ve stínové ekonomice. Pokud bychom sečetli HDP oficiální i ten stínový (šedý), tak bychom určitě hodně států přeskočili. Na účet Patrie bych se přidal k tomu názoru (a chodí mi spousta e-mailů, které můj názor jednoznačně potvrzují :-)), že její zpravodajství je tendenční, blížící se bulváru. Nikoliv tím, že by jednotlivé příspěvky nebyly kvalitní, ale že jejich mix naprosto dokuzuje, že zaměstnanci Patrie čtou velmi pozorně bulvár a prosakuje to do jejich profese. Možná je to cílená snaha přeskupit abonenty do kategorie "P+"...
    Honza
    • Mate pravdu
      09.05.2005 18:20

      Ctu Patrii pravidelne, a z jejich rozboru mam pocit, ze ctu o ekonomice v roce 1997 pod vedenim VK a ne soucasne, nizkoinflacni, rostouci ekonomice s obchodnim prebytkem. Takove hodnoceni produktivity jsem se nikdy nesetkal. Vzdy se vymeruje vykonnost z prace ne z pomeru parity kupni sily!!! Prosel jsem Eurostat, a produktivita v CR a SR byla temer stejna (49% EU), Lotyssko, Polsko bylo nekde na 37%. OECD server je nejak mimo provoz, tam maji dobre statisticke ukazatele.
      Mirek
    • Tak, tak
      09.05.2005 12:35

      Schneider a Marek - známá to dvojka (a pak ještě jeden dreamer :-). Dokonce mám pocit, že Schneiderův výpadek v "publikační" činnosti nahrazuje Marek jeho články pod svým jménem ... Já bych chvilku počkal, nechme statistiky v klidu "pracovat", třeba bude zas ňáká revize a budeme pro změnu první :-)) PS: Takovým článkům přece nevěří ani autor sám, jen se to prostě někomu (a to možná dost dobře ani autor nebude ...) hodí do krámu.
      PaulC
  • tady jsou jiná čísla - a aktuálnější
    06.05.2005 17:57

    http://europa.eu.int/comm/economy_finance/publications/european_economy/2005/ee105en.pdf
    asdf
  • Nerozumím
    06.05.2005 17:35

    Pan marek vždy vystihne zázračný fakt na kterém dokazuje že je ČR nejhorší. Že má ČR nejvyšší HDP na hlavu po Slovinsku z přistoupivších zemí, že má téměř o třetinu nižší nezaměstnanost než Slovensko a další země, že má jeden z nejvyšších přílivů investic, že má zanedbatelnou inflaci, že má koruna neustále posilující tendenci atd atd je na nic - ČR má podle něho nejhorší ekonomiku podle jakéhosi zcela vykonstruvaného ukazatele. Mám dojem že nás všechny postupně připravuje na smrt jako v nějaké sebevaržedné sektě do které musí nevyhnutelně patřit. Své názory šíří jako náboženský fanatik a ne jako objektivní ekonom.
    Černý
    • SocDem propaganda?
      07.05.2005 11:40

      Pánové ráčí být nacionalisté raději než realisté? Mazání medu kolem úst zajišťují politici až až, analýzy Patrie jsou příjemným osvěžením politického bulváru.
      Black&White
      • O čem je debata?
        10.05.2005 12:47

        Když se bavíme o tom, jestli ČR směřuje správným směrem, je potřeba se soustředit na budoucnost, ne na součastné ekonomické ukazatele. Takže pojďme se raději bavit o tom, proč se mi vyplatí nechat se zaměstnat naší slovenskou pobočkou.... :-)) A o tom to je...
        Petr
    • Váš názor byl zrušen
      07.05.2005 1:57

      Váš názor byl zrušen kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      Pavel
      • Váš názor byl zrušen
        07.05.2005 13:42

        Váš názor byl zrušen z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
        Jaroslav Lohniský
  • Vážený pane Marku
    06.05.2005 16:50

    Začínám si nějak zvykat, že téměř všechny vaše články z poslední doby útočí na vládu ČSSD. Ačkoliv jsem tuto stranu nikdy nevolil, tento trend se mi nelíbí. A už vůbec se mi přestává líbit, že k tomu používáte lživé argumenty. Po prostudování tabulky musím konstatovat, že v roce 2002 bylo horší než ČR minimálně Estonsko (údaj za 2003 chybí), navíc údaje za roky 2003 jsou předpovědi. Navíc pohled na tuto tabulku vyvolává spíše mnoho otázek, než nějaké konkrétní odpovědi. Opravdu je Japonsko stejně výkonné jako Řecko? Je opravdu reálně možné, že produktivita na Slovensku je tak výrazně vyšší než v ČR, nebo například Švédsko x Norsko? Od profesionálního webu bych očekával adekvátnější pohled. Bohužel mi z toho začíná vycházet čím dál častěji bulvár. A to je opravdu škoda.
    Ivos
    • RE....
      06.05.2005 16:59

      Hele, Ivoši, vykašli se na to. Jestli máš problém s daty uvedenými v tabulce, stěžuj si na Eurostatu a ne u p. Marka. On ta data rozhodně nevytvářel, on na ně pouze upozornil. Což je objektivně dobře, protože značná část naší populace nemá nejmenší tušení, kde by tato data na stránce Eurostatu našla a pokud ano, měla by velké problémy je nějak racionálně interpretovat.
      Dreamer
      • myslim si,
        10.05.2005 15:18

        myslim si, ze toto plati aj pre porovnanie EU a USA, kym USA maju asi o tretinu vyssi HDP nez EU, skutocna produktivita uniu neprevysuje, pretoze Americania to dosahuju za cenu vyrazne vyssieho poctu odpracovanych hodin, skuste si niekedy vydelit HDP jednotlivych krajin nie poctom obyvatelov ale poctom pracujucich prepocitanych na plny uvazok a budete prekvapeni ako dobre je na tom tolko zaznavana Europa oproti tolko vychvalovanych Statom,
        Vlado
Aktuální komentáře
16.04.2024
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m