Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

26.04.2005 13:07
Autor: 

Slovensko
Obchodovanie na dlhopisovom trhu bolo opäť pomerne pokojné. V pondelok sa uskutočnila aukcia 14-ročného štátneho dlhopisu 5,3 %/2019. Záujem investorov bol veľmi nízky, len 0,9 mld. Sk a ARDAL odmietol všetky ponuky. Priemerný výnos bol na úrovni 4,08 %. Turbulencie na devízovom trhu v úvode týždňa spôsobili rast výnosov po celej dĺžke výnosovej krivky, pričom najväčší pohyb bol na krátkom konci krivky a to o 7-10 bps. Na konci týždňa prišlo k miernej korekcii výnosov, približne o 2-3 bps. Hlavnou udalosťou budúceho týždňa bude zasadnutie centrálnej banky. Zmena sadzieb sa všeobecne neočakáva a ceny by sa preto nemali výraznejšie zmeniť. Vývoj na trhu by mal do veľkej miery kopírovať vývoj na stredoeurópskych trhoch.

Polsko
Obchodování s polskými dluhopisy bylo i přes znatelnou nervozitu na devizových trzích klidné. Trh v pondělí otevíral na relativně vysokých hodnotách a ceny dluhopisů pokračovaly v růstu, když kopírovaly dění na vyspělých trzích. Na snížení výnosů měl vliv také nečekaně nízký růst průmyslové výroby a zpomalení růstu výrobních cen. Náladu na trhu rovněž zlepšila úspěšná aukce pětiletého dluhopisu v celkovém objemu 2,75 mld. PLN, která proběhla v polovině týdne. Poptávka dosáhla 4,6 mld. PLN a dosažený průměrný výnos se blížil tržnímu výnosu stávajícího dluhopisu. Protože výnosy již zahrnují očekávané dubnové snížení sazeb, ceny dluhopisů zůstaly nezměněny i po vystoupení členu výboru pro měnovou politiku Pietrewicze a Czekaje, kteří potvrdili, že existuje prostor pro další snižování úrokových sazeb. Trh prakticky nereagoval ani na zveřejnění mírně horších než očekávaných dat o růstu jádrových cen (+2,4% y/y). V pátek trh zavíral na hodnotách 5,31%, 5,46% a 5,46% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis.

Obchodování v první polovině tohoto týdne bude podle našeho názoru nejvíce ovlivněno děním na vyspělých trzích. Podle našeho názoru výbor pro měnovou politiku ve středu sníží úrokové sazby o 50bps, trh očekává jen 25bps. V druhé polovině týdne proto dojde podle našeho názoru k poklesu výnosů zejména na krátkém konci výnosové křivky.

Maďarsko
Domácí trh dluhopisů částečně následoval dění na devizovém trhu, neboť ceny v důsledku horší nálady v regionu a pochybností okolo vývoje veřejných financí poklesly. Výnosová křivka se tedy v průběhu minulého týdne posunula paralelně vzhůru a to přibližně o X bazických bodů. Vzrostly tedy i výnosy na krátkém konci křivky, což znamenalo, že trh byl před včerejším zasedáním bankovní rady rozpolcen v názoru na pohyb základní sazby MNB. Či jinak řečeno, pokles základní sazby o 25 bodů s níž počítaly analytici byl zahrnut do cen dluhopisů jen částečně.

Ačkoliv MNB snížila svoji základní sazbu, tentokrát nečekáme, že by akce centrální banky nasměrovala domácí trh dluhopisů na strmou cestu vzhůru. MNB totiž naznačila, že uvolňovaní měnové politiky bude probíhat pomaleji, což konec konců trh zohlednil ve svých očekáváních. Po zasedání MNB bude hlavní událostí tohoto týdne čtvrteční aukce tří a patnáctiletého vládního dluhopisu. Vzhledem k tomu, že sentiment v regionu je v poslední době horší, je možné, že sekundární trh dluhopisů oslabí a to v souvislosti s přípravou výhodnějších pozic před aukcí. Co se pak týká výsledku aukce – domníváme se, že poptávka bude silná, neboť současné úrovně výnosů jsou relativně atraktivní.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university