Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB očekává posilování rovnovážného reálného kurzu tempem mírně pod 3 %

ČNB očekává posilování rovnovážného reálného kurzu tempem mírně pod 3 %

03.02.2005 15:01

Koruna dnes překonala psychologickou hranici 30,00 Kč za euro a její hodnota k euru vzrostla na novou nejsilnější úroveň od září 2002. ČNB ve čtvrtek 27.1.2005 překvapivě snížila úrokové sazby o 25 bps a jedním z důvodů tohoto kroku byla právě příliš silná koruna. Je přinejmenším zajímavé podívat se na dnes zveřejněnou čtvrtletní Zprávu o inflaci ČNB a hodnocení vývoje koruny centrální bankou (kurzívou).

Hodnocení inflačních faktorů … výtah z textu

Průměrný kurz koruny vůči euru dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí 2004 hodnoty 31,13 CZK/EUR a byl meziročně silnější o 3 %. V samotném čtvrtém čtvrtletí se apreciační trend nastoupený ve druhém čtvrtletí 2004 mírně urychlil. Mezi hlavní příčiny urychlení apreciace lze zařadit jednorázové zvýšení nabídky deviz na trhu spojené s několika většími transakcemi, expektace spojené s privatizacemi státního majetku v roce 2005 (zejména Telecom, dále Unipetrol a Vítkovice) a přetrvávající pozitivní sentiment vůči středoevropskému regionu na mezinárodních finančních trzích. Kurzová očekávání navíc pozitivně ovlivňoval meziročně poměrně významně se snižující deficit obchodní bilance. Na jedinou významnější negativní informaci o prohloubení deficitu běžného účtu platební bilance vlivem růstu zisku nerezidentů z přímých investic trh nereagoval. V závěru čtvrtletí se apreciační trend ještě urychloval.

Kurz koruny vůči dolaru dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí 2004 průměrné hodnoty 24,06 CZK/USD a byl meziročně pevnější o téměř 11 %. Příčinou výrazného meziročního posílení koruny bylo především oslabování dolaru na světových trzích v závěru roku 2003 a ve čtvrtém čtvrtletí 2004 a v menší míře se na něm podílelo i posílení koruny v průběhu druhého a čtvrtého čtvrtletí 2004. Vývoj kurzu koruny vůči dolaru v rámci čtvrtého čtvrtletí byl charakterizován zrychlující se apreciací zejména v prosinci.

Nominální efektivní kurz koruny ve čtvrtém čtvrtletí posílil meziročně o cca 3 %, zejména vlivem posílení koruny vůči dolaru a vůči euru. Rozsah apreciace byl zmírňován zejména vývojem kurzu koruny vůči zlotému a slovenské koruně. V lednu až říjnu nadále pokračovalo velmi mírné meziroční oslabování reálného efektivní kurzu (o 0,7 %) při deflování CPI. Tento vývoj odrážel zejména nižší růst cen v tuzemsku oproti zahraničí. Naopak zejména vlivem relativně vysokého meziročního růstu cen průmyslových výrobců v tuzemsku reálný efektivní kurz deflovaný PPI mírně posílil (o 1,3 %).

Vnitřní předpoklady prognózy … výtah z textu

V průběhu roku 2004 nebyly zjištěny informace, které by vedly k přehodnocení vývoje rovnovážných reálných úrokových sazeb a rovnovážného reálného kurzu. Jednoletá reálná rovnovážná sazba je tak již od dubna 2004 nastavena na úroveň 1,5 %. V případě rovnovážného reálného kurzu je taktéž, obdobně jako v dubnu, červenci a říjnu, očekáváno posilování tempem mírně pod 3 %. Postupně však bude docházet k jeho poklesu k 2 % v první polovině roku 2007. Prognóza předpokládá růst potenciálního (tj. inflaci nezrychlujícího) produktu na úrovni mezi 3 % až 3,5 %.

Vyznění prognózy … výtah z textu

Prognóza předpokládá ve svém základním scénáři jen pozvolné posilování nominálního kurzu. Tento předpoklad plynulého vývoje kurzu kontrastuje s jeho skokovým posílením na přelomu letošního a loňského roku, které nebylo podloženo fundamentálními faktory zohledněnými v predikci. Při zhruba neutrálním působení úrokového diferenciálu je mírné posilování kurzu v predikci dáno pozvolným poklesem rizikové prémie, který vyplývá z konvergence české ekonomiky k vyspělým ekonomikám. Rychlé posílení kurzu na konci roku 2004 bude pouze dílčím způsobem kompenzováno vyšším růstem dovozních cen energií. Prognóza proto v průběhu roku 2005 očekává postupný přechod inflace dovozních cen do záporných hodnot.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data