Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dívají se investoři celou dobu na špatná čísla ?

Dívají se investoři celou dobu na špatná čísla ?

06.10.2004 13:07
Autor: 

Již poměrně dlouhou dobu panuje mezi investory konsenzus, že jak americké trhy tak americký dolar čelí poměrně silnému „protivětru“. Za jednoho z hlavních viníků těchto obav označují dvojí deficity – obchodní a rozpočtový. Severoamerickým trhům se možná podařilo popřít ekonomické poučky v krátkém období, dlouhodobě se to však dařit nemusí. Jedna z nedávno publikovaných knih („Running Money“ od Andyho Kesslera, Harper Business 2004) však nabízí myšlenku, která možná ukáže, že naše obavy byly – alespoň zčásti – zbytečné.

Andy Kessler původně pracoval jako designér polovodičů ve firmě AT&T Bell Labs. Následovala kariéra analytika sektoru polovodičů u banky Morgan Stanley, poté si založil vlastní hedge fond s názvem Velocity Capital investující do „start-up“ technologických firem. Na rozdíl od mnoha investorů tedy alespoň ví co dělá a o čem mluví.

Kniha jako celek nabízí poměrně úchvatné čtení, popisující zkušenosti A. Kesslera v jeho fondu – ten svým investorům před uzavřením a rozpuštěním (nutno dodat na vrchu technologické bubliny) vydělal 600 %. Co A. Kessler u svých investic hledal ? V zásadě tři hlavní kvality – a) „monstrózní trhy“, tj. místo, kde nové společnosti mohou závratně růst, b) „nefér kompetitivní výhodu“, na mysl se krade např. dominance Microsoft na trhu operačních systémů, c) obchodní plán, který dvě předchozí kvality dokáže rozvinout a multiplikovat. Firmy mající alespoň dvě tyto kvality budou nejspíše úspěšné, firmy mající všechny tři jsou jasnými vítězi.

Nyní k té převratné myšlence. A. Kessler se domnívá, že americká ekonomika je (a nějakou dobu byla) tažena silou intelektuálního vlastnictví – které se do obchodních statistik zahrnuje jen velmi málo (resp. nedostatečně). Pro ilustraci zvolme příklad. Americká firma, sídlící v Silicon Valley, designuje speciální typ polovodičů. Emailem zašle technologickou specifikaci tohoto polovodiče výrobci na Tajwanu, který obratem posílá formy na lisování těchto čipů „very low-cost“ výrobci v Indonésii. Výrobní cena tohoto čipu je 5 dolarů, firma je na trhu nabízí a prodává za padesát dolarů - minimálně do doby, než konkurence zabojuje a donutí firmu snížit ceny. Jakmile toto nastane, firma mírně vylepší design a uchová si tak své tučné marže.

V tomto bodě začíná A. Kessler sledovat cestu peněžních vygenerovaných peněžních prostředků. Americký designér čipů pošle zisky ve prospěch své „offshore“ společnosti a vyhne se tak placení daní. Konečný výrobce konečného produktu (vyrobeného za pomoci daného čipu) – řekněme DVD – jej prodá s menší než 5% marží americkému spotřebiteli. Dovezené DVD bude vykázáno jako dovoz, zatímco zisky z designu daného čipu (s astronomickou marží) se jako vývoz neukážou. Zatímco tedy Spojené státy na jedné straně operují s masivním obchodním deficitem, na straně druhé mají nezanedbatelný přebytek „marží“ který se v oficiálních statistikách neobjevuje.

A poučení ? – Ekonomové se celou dobu nejspíš dívají na špatná čísla. A. Kessler velmi pravděpodobně podceňuje vliv „kreativního účetnictví“ na důvěru trhů (kdo ostatně ještě věří výsledkům technologických firem ?), přesto je argument o „relativní neškodnosti“ oficiálního amerického schodku obchodní bilance minimálně námětem k zamyšlení.

Dalším námětem k zamyšlení – nyní pro evropské politiky – bude nejspíše úvaha, jak dohnat technologický náskok Spojených států a cenovou konkurenci Asie. Mají co dělat….

Petr Žabža, Patria Direct

Zdroj: Tim Price, Ansbacher Wealth


Váš názor
  • Za vším hledej ... Čínu :)
    08.10.2004 8:54

    Myslím, že ten zásadní mechanismus "neutralizace" kurzu dolaru je v něčem jiném. Největší deficit obchodní bilance ná USA s Čínou. Ta je zatím ochotná za získané dolary nakupovat americké státní dluhopisy, protože tím jednak posiluje svůj "politicko-ekonomický" vliv na USA a zároveň tím udržuje výši dolaru v "proexportní" výši. Vysoký schodek rozpočtu je pro tuto sterilizaci kurzu dokonce výhodný, protože umožňuje dostatečnou emisi dluhopisů! Problém nastane až Čína usoudí, že již těch dluhopisů je nějak moc.... Pak teprve začnou pro dolar horké chvilky!!!
    Karel
  • "Logicky" nesulad...
    07.10.2004 14:21

    Pan Zabza, zaujimalo by ma, ako si vysvetlujete fakt, ze akciove indexy viac-menej stale rastu a to najmä oproti obdobiu zhruba okolo 10.-12. srpna (nielen ceny akcii ropnych spolocnosti), ked: 1. Ceny ropy su momentalne uz vyrazne vyssie (o 5-6 USD/ barel) ako boli prave zaciatkom augusta 2. Polrocna vysledkova sezona, ktora vrcholila prave vtedy bola vseobecne velmi dobra. Zatial co od konca augusta viacero velkych spolocnosti uz vydalo "Profit warning" (Unilever, VW, Intel), takze terajsia sezona sa ocakava s väcsimi pochybnostami. 3. Vtedy sa hovorilo, ze vysoka cena ropy bola sposobena viac psychologickymi faktormi ako fundamentalnymi. Teraz sa ale uz viac uznava fakt, ze vysoke ceny ropy maju viac fundamentalne priciny kedze dopyt celosvetovo stale rastie... a teda cena asi tak rychlo neklesne. (Staci totiz vypadok dodavok z Iraku, Nigerie alebo od Jukosu a cena ropy rychlo prekroci aj 60 USD/Barel). Takze nejedna sa o prechodnu zalezitost. Napada ma len to, ze casovy posun, kedy sa zacnu vyrazne prejavovat vysoke ceny, bude teraz dlhsi (ze by to slo na ukor ziskovych marzi ropnych spolocnosti, kedze ceny benzinu zatial rekordne vysoke ceny ropy vobec nekopiruju) alebo ze väcsina trhu veri, ze v roku prezidentskych volieb v USA akciové trhy vzdy rastli, takze nechcu vystupit z vlaku "prilis skoro"...
    Pozorovatel
  • Čtěte i co píšeme my, pane Žabžo
    07.10.2004 13:30

    jinak byste si všiml toho, že už před několika měsíce jsem na tento poměrně známý, ale dosti opomíjený fakt, upozornil již před delší dobou. Netýká se to jen "intelectual property", pod něž by se dal zahrnout Vámi zmiňovaná kauza, ale mohou to být ale i ropné plošiny či zařízení, továrny apod.
    SAX
  • Financni ucet
    06.10.2004 14:39

    Zajimave. Ale designer bude chtit nakonec ty penize propit v americky hospode, tzn. ze se nakonec objevi s plusem na financnim uctu PB, kterym se financuje obchodni deficit. Nebo se pletu?
    Dan
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
    13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m