Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Penzijní reformy: všude to jde, jen v Česku ne …

Penzijní reformy: všude to jde, jen v Česku ne …

24.02.2004 12:27
Autor: 

Jedním z největších dluhů českých vlád za posledních 10 let je absence skutečné důkladné reformy státního důchodového systému. Když vláda koalice ODS, ODA a KDU-ČSL v roce 1996 prosazovala v parlamentu zákon o posunutí věku pro odchod do důchodu, odmítli ho lidovci podpořit a celý zákon prošel jen díky poslancům dnes neexistující Liberálně sociální unie (kdo si ji pamatuje?). Jedním z hlavních taháků ČSSD ve volbách v roce 1998 byl slib 13. důchodu a návratu věku pro odchod do důchodu. A ještě před volbami v roce 2002 tvrdil tehdejší ministr sociálních věcí, že český důchodový systém může bez problémů fungovat třeba 30 let… Opravdu, důvěřovat politikům se vyplácí!

I dnešní vláda ČSSD, KDU-ČSL a US před důchodovou reformou váhá a ustupuje. Nejodvážnější k čemu se doposud odhodlala, byl záměr dále prodlužovat věk pro odchod do důchodu a to tak, až všichni v Čechách budou do důchodu chodit v 63 letech. Dále se ztíží možnosti předčasného důchodu, sníží se započtená doba studia (a tedy i důchody) vysokoškolákům, zvýší se odvody samostatně podnikajících a odvodová míra se již pro všechny zvýšila z 26 % na 28 % mezd. Výsledkem této série bude, pokud půjde vše podle plánu, vyrovnaný „důchodový účet“ až do roku 2007. Vláda také mlhavě mluví o tzv. systému virtuálních účtů, ale ministr Škromach ani jeho podřízení zatím nevědí, jak by tento systém měl fungovat a jaké by měl finanční náklady.

Ostatní postkomunistické země ovšem tak liknavé nejsou a penzijní reformy v nich probíhají, i když s různou intenzitou a různými výsledky. Poučná je následující tabulka:

Tabulka: Přehled reforem důchodů ve střední a východní Evropě

Zdroje: ILO, OECD

Řada zemí tak přistoupila na tzv. „trojpilířový“ model, doporučovaný Světovou bankou, která podobné modely považuje za nejstabilnější a dlouhodobě i nejefektivnější pro budoucí důchodce. Česká vláda zatím přešlapuje na místě, bojí se jakékoliv iniciativy, která by šla za rámec stávajícího degenerujícího systému, a protože ji na jeho provozování docházejí peníze, začíná škrtat na všech stranách, aniž by se zajímala, neexistuje-li lepší řešení.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK.


Váš názor
  • Řešení
    26.02.2004 17:05

    Dnes je to moderní, stále omílat co bude až bude. Toto je vděčné téma, protože se na něm uživí spousta analytiků. Namaluje se hodně grafů a vyplní tabulky. Typické pro dnešní dobu - místo kvalitního výrobku nebo služby imaginární prezentace, na kterou už po týdnu každý zapomene.Vypadá to exaktně, ale je to úplně k ničemu.Může někdo opravdu odpovědně říci, co bude za 20 let ?. Vývoj technologií, migrace obyvatelstva, experimenty typu EU ....Důležité je však zajistit i v budoucnu dostatečný počet vlastního obyvatelstva. Když to uměli komunisti, proč to neumíme my ? Ale znám odpověď - oni (třeba tzv. vyspělá Evropa) mají též tyto problémy.Musíme být však neschopní jako oni ?
    Bankrot
  • nechť si to přečtou i jiní..
    24.02.2004 19:44

    Pane Schneidere, po přečtení všech dosavadních názorů konstatuji, že byste měl zajistit jejich tlumočení těm vládám, které byly a jsou u moci. Bylo by fakt fajn, pokud by si tito představitelé moci přečetli, jak situaci vnímají většinou inteligentní, produktivní lidé - některé názory jsou skutečně podnětné. Přestože se však nic takového nepodaří, také přidám jeden názor a nebudu to považovat za obligatorní "národní zanadávání si u piva a jdeme dál..". Financovat lze kdeco. Ale musí být vytvořena hodnota a zisk. Hodnota je vytvořena na základě poptávky, pokud je vystavena objednávka. Zisk lze pak utratit například na důchody (bohužel dnešní zisk na dnešní důchody). Dnes nemá Evropa dostatek objednávek vlastních a začíná jich mít méně a i těch vnějších (mimoevropských). Evropu (i zbytek světa) nějaký čas budou držet nad vodou objednávky asijské (Čína). Pak už zbude pouze Afrika, kterou doposud nespasily Helsinki svým komuniké o ochraně lidských práv a svobod, ale ziskuchtivý kapitál jednou začně vyrábět a prodávat auta (a ostatní) i tam. Pak bude na řadě Indie, ale to bude překážka kvůli náboženství. Mezitím všechny dnes vyspělé ekonomiky demograficky zestárnou, demograficky mladší budou ekonomiky, kde doposud většina lidí nechodí ani v botech. Politici toto nikdy řešit nebudou, protože i jim jde o jedno : aby zabezpečili sebe a svou rodinu. Pud sebezáchovy funguje pouze u jednotlivých jedinců, u lidských společenstev funguje dělba práce i ve spoláhání se na druhé. Všechny vlády tedy řeší to, co si myslí, že by chtěli řešit jejich voliči a protože mají tu moc, potřebují do toho zakomponovat svůj vlastní prospěch. Aby si mohli užívat, až si jednou řeknou, že už mají dost stresu. To co se dnes děje na východě Slovenska je příliš zmedializováno - protože je to skutečně mediálně zajímavé téma, nikdo by to ve Střední Evropě nečekal. Myslíte si, že toto skandování afrických dětí (kterému bych já osobně navíc věřil že může být pravdivé) by se někoho nějak dotklo, bylo-li by uveřejněno v televizi místo těch slovenských dětí? Dokud nezačně lidstvo řešit problém kolektivního zasycení žaludků, nezačnou žádné vlády šetřit. Takže i tento přípspěvek končím konstatováním, že se starám o sebe a rodinu a radím to i ostatním. A jestlipak se zúčastním příštího ročníku společenské hry "volby do poslanecké sněmovny"? Jistěže ano, pročpak si ten svět nějak nezpestřit!
    honza
  • 26% je chybně, správně má být cca 19,26%
    24.02.2004 16:09

    Chyby se autor článku dopustil tím, že sčítá čitatele zlomků, které mají různé jmenovatele. Jak to tedy je doopravdy? Pokud chceme provést seriózní mezinárodní zkoumání musíme místo tzv. "hrubé mzdy" použít něco, čemu budu říkat "hrubé náklady na práci". Po drobném zanedbání je to "hrubá mzda plus odvody" tj. 135% hrubé mzdy. Současný "příspěvek na státní důchodové pojištění" činí (19,5 + 6,5)/135 tj. 19.26%! Celkový příspěvek na fondy (nemocenskou + penzijní + nezaměstnanost + zdravotní) činí cca 35,19% "hrubých nákladů na práci". Představme si, že se ministrem financí stane František Dobrota a svým dekretem zvýší okamžitě mzdy o 35%! Zároveň nechá stejné procentní sazby odvodů, jen je všechny přesune do části "za zaměstnance". Náklady pro zaměstnavatele zůstanou stejné, pokud před Dobroutou platil 1000 + 350 na odvodech, bude platit 1350 a odvody se budou strhávat až ze zaměstnavatelovi mzdy. Jak na tom bude stát? Dostane 3,3 + 1,1 + 19,5 + 6,5 + 3,2 + 0,4 + 9 + 4,5 ovšem už ze 135. Dostane 47,5% zaměstnancovi hrubé mzdy! Takže si o 12% polepší! V druhém kroku bude moci Franta Dobrota snížit procenta jednotlivých odvodů tak, aby činili dohromady původních 35,19%. Pokud nechá poměr jednotlivých odvodů stejný, podaří se mu v tabulce pana Schneidera dostat před Maďarsko, těsně za Lotyšsko (podmínkou je, že ho nenapadne šťourat se v tom, jak blbě to počítají Maďaři a Lotyši). Stát nepřijde ani o korunu, zaměstnavatel nevydá korunu navíc a zaměstnanec také dostane stejně. Ejhle, Kozinův malý matematický zázrak je na světě!
    Kozina
    • Zapoměl jsem uvést zdroje...
      24.02.2004 16:46

      Zdrojem je takové to šišaté, co nosím na krku, aby mi nepršelo do žaludku.
      Kozina+
  • na okraj
    24.02.2004 14:58

    Dokud budou reformu místo odborníků připravovat politikové a jak je u nás zvykem budou stále jen politikařit, stát v opozici i proti rozumným názorům, mít na mysli jen své a případně partajní blaho..., dokud si neuvědomí svoji odpovědnost vůči občanům, podnikatelům,nebudou schopni konsensu v rámci zvýšení kvality a nebudou podle toho jednat, potom jsou naše vyhlídky velmi pesimistické nejen v oblasti důchodové reformy (př. čerpání dotací z EU).
    anna
  • Hledejme problemy, kde jsou
    24.02.2004 14:18

    Krize důchodových systémů je důsledek a ne příčina. Příčinou je prudký pokles porodnosti. Kombinace vzrůstajícího počtu důchodců, 10% nezaměstnanosti a klesající porodnosti je ničivá pro každý chod státu. Ženy ze silných ročníků z počátku 70. let mají poslední šanci mít děti. Pokud se podpora mladých rodin rychle nezmění, je konec. Řešením je výrazné zvýšení mateřského příspěvku (ne jednorázového porodného), dotace na bytovou politiku apod. Veškéré dotace by byly svázány jasnými pravidly (např. zvýšený mateřský příspěvek ve výši 70% průměrné mzdy do počtu tří dětí, dotace na první bydlení pro mladé rodiny s rodiči do 35 let apod.). K objektivnosti článku pana Scneidera chybí přiznání, že když byl důchodový systém počátkem devadesátých let ve velice slušných přebytcích, tak ODS, jako správná pravicová strana ... tyto prostředky daňových poplatníků použila na úplně jiné účely. A co se týká doporučení Světové banky a MMF, tak o tom by nejen v Argentině mohli vyprávět ...
    Pavel
    • Prispevky
      24.02.2004 14:28

      A kde na Ty svoje prispevky chces vzit? Zvysit dane nebo si pujcit (zvysit dane pozdeji)? Firmam zvednou dane nemuzes, protoze Ti utecou. Takze zvednout danove zatizeni prace? To ale potom i o 10% nezamestnanosti budes hovorit jako o hospodarskem zazraku! A dotace pro bydleni? Nekontrolovatelne! Stejne jako stavebni sporeni ted, pouze vyhodna investice pro lidi s docasne volnym cash. Takze ze svoji reakci jsi trochu mimo misu.
    • Jste uplně mimo
      24.02.2004 14:26

      Právě ze prubezný systém JE příčinou současného stavu!! Pokud by byl systém založený na soukromém spoření na důchod tak by bylo úplě jedno kolik lidí se narodí. Ty peníze by tu už byly našetřené!!!! Průběžný systém je umělí systém. Lidé moc nerodí co? Svině... Měli bychom nějak zařídit, aby ženy více rodili i když nechtějí, aby se nám to hodilo do našeho systému, který jsme pro lidi připravili. Tak potrestáme daňěmi ty co nerodí a dáme to výkonným rodičkám!!! Takhle uvažujete VY!!!
      Ondraa
      • Prispevky Uplne mimo
        24.02.2004 15:26

        Soukromé spoření není nic jiného, než svoji investici ve víře v boudoucí zhodnocení do něčeho vložit. Do bank, do fondů ? Nakonec většina prostředků i z bank skončí investicí do podniků. Co budou ale podniky vyrábět ? Pleny pro důchodce ? Jak bude asi měna takového státu vypadat ? Když bude v populaci většina důchodců, která strana volby vyhraje ? Že by strana důchodců za životní jistoty ? Co asi udělá ? Že by zvýšila daně, aby se důchodci měly lépe ?Kontrolovat lze to, co je dáno jasným zákonem. Což bohužel není případ našich poslanců s jejich mnoha a mnoha novelizacemi chybných zákonů (viz. zákon o konkurzu a vyrovnání). Zvyšování daní je nesmysl, je nutné vybrané prostředky rozumně rozdělit. Že současný systém podpor je výhodný pro svobodné matky a proto vzrůstá počet dětí z neúplných rodin (od roku 1990) asi také není v pořádku.
        Pavel
  • Pan Schneider asi je visitor z jiné planety.
    24.02.2004 13:50

    Kvůli reformě na Slovensku hrozí občanská válka, v USA živoří polovina lidí v bídě ať mají nejaké zamnestnání nebo ne, a on nám tvrdí že všude to jde.... jo jde.. ale kam pak asi ?
    Visitor
    • nesouhlas
      24.02.2004 15:25

      Na Slovensku to vzali za správný konec. To s těma dávkama by se mělo udělat i u nás. Náš stát je přehnaně sociální. Co se týče důchodové reformy, přikláněl bych se k individuálnímu spoření, alespoň částečně nebo kombinovaně. Co si kdo naspoří, to má. Jinak to dopadne tak, že při průběžném systému bude hrstka pracujících platit na miliony důchodců.
      Honza
    • Občanská válka?
      24.02.2004 14:04

      Máte na mysli rabování na východním Slovensku kvůli snižování sociálních dávek? To se ale přece penzí vůbec netýká!
      Pavel
    • Komunisto
      24.02.2004 14:01

      No jo kdyz si nekdo zvyknul krast a najednou to nejde tak mu to není přijemné. Respektive v případu Slovenska, muze krást dále ale musí za to odvést nějakou obecní práci, tak se mu nechce. Nevím kde jste vzal ten žvást, že na slovensku hrozí občanská válka. Toje úplná blbost. Jedná se o pár desítek roků, kteří se pokoušejí rabovat obchody. Jsou to prostě zločinci. Že pry v USA živoří polovina lidi??? Tak to je jeste větší hovadina. I ti nejchudší jsou tak bohatí, že mohou bez problému tloustnout do mamutích rozměrů. Jedná se o vážný problém. Pokud je člověk v USA chudý je většinou také blbý ale protože má furu peněz tak se oddává jídlu a pití. Pak to takhle dopada
      Ondraa
      • usa
        25.02.2004 3:02

        Tak to, ze v usa i nejchudsi jsou bohati je pekna blbost. Shodou okolnosti jsem tam zil asi pul roku a musim rict, ze lidi co delaji nejake relativne podradnejsi prace (a tech je vic nez dost) jsou zadluzeni, nemohou si dovolit ani medicare (coz je pro ne treba dost velky problem, protoze i trivialni osetreni jde do stovek dolaru, neco slozitejsiho uz tak tisice az desetitisice) a podobne. Velka cast lidi co jsem se s nimi setkal mela zuby v prisernem stavu, protoze proste nemeli na zubare. Amerika se ovsem navenek prezentuje jako ze tam je desnej blahobyt. Kazdopadne prumerny plat je kolem 16 USD/hod a potraviny v prepoctu vyjdou asi 3x draz nez u nas, takze se zda, ze celkove na tom budou relativne slusne. Jo a tlustych lidi jsem nevidel nijak vyrazne vic nez u nas (v pomeru), spis naopak. Jinak doporucuju podivat se na Bowling for Columbine.
        pucmeloun
    • .
      24.02.2004 13:54

      Prdku válka, pár idiotů zjistilo, že bez práce nejsou koláče a pokud na Slovenksu vydrží, tak to nemakačenkům dojde nebo potáhnou jinam ( jen doufám, že ne k nám ).
      Mike
  • co víc chtít ?
    24.02.2004 12:55

    .... od vlády, jejíž premiér prohlásí s naprostým klidem v parlamentu, že za současný stav ekonomiky mohou vlády v. Klause ? Model sociální demokracie je nejhorším TUNELEM do České republiky, který kdo vymyslel. Pokud se expremiér Zeman odvolával na "spálenou zemi" tak ted ji tady po 6 letech vládnutí ČSSD skutečně máme. A penzijní reforma ? Proč by se o ní zajímali lidé, kteří žijí (rozuměj kradou prostřednictvím zvyšování daní) z toho co je ted ! Pokud by šlo skutečně vládní koalici o lidi, pak by hledala "souznění s podnikatelskou sférou", která jediná je schopna nabídnout pracovní místo. Místo toho svojí politikou hledá eurokomisaře, který stejně ekonomiku ČR a počty nezaměstaných nespasí....
    martinfx
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.