Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na obzoru čtvrtletní zprávy emitentů registrovaných cenných papírů

Na obzoru čtvrtletní zprávy emitentů registrovaných cenných papírů

11.06.2003 13:50
Autor: 

Pro uživatele Patria.cz jsme připravili další novinku – komentáře mezinárodní advokátní kanceláře Weinhold Legal k aktuálním tématům týkajícím se kapitálového trhu a obchodního práva. Advokátní kancelář Weinhold Legal byla založena v roce 1996. Od poloviny roku 2002 spolupracuje Weinhold Legal s poradenskou společností Ernst & Young a je začleněna do celosvětové sítě advokátních kanceláří sdružených do Ernst & Young Law Alliance, ve které působí okolo 2 700 právníků ve více než 50 zemích světa. Bližší informace o advokátní kanceláři Weinhold Legal naleznete ZDE.

Zdá se, že českým emitentům registrovaných cenných papírů do budoucna přibude další notifikační povinnost. V médiích se objevila nedávno informace, že Evropská komise navrhuje, aby pro společnosti, s jejichž akciemi se obchoduje na některém z veřejných trhů s cennými papíry v EU, byla zavedena povinnost publikovat pravidelné čtvrtletní zprávy. Předpisy EU zatím ukládají publikovat pouze pravidelné pololetní zprávy. Pokud budou navrhované změny schváleny, přinesou vzhledem k blížícímu se vstupu do České Republiky do EU zpřísnění pro české emitenty cenných papírů obchodovaných na veřejných trzích v EU a zároveň i zpřísnění regulace veřejných trhů v České republice.

V současné době platný český zákon o cenných papírech ukládá (v souladu s platnou úpravou v EU) emitentům registrovaných cenných papírů povinnost uveřejňovat pravidelné výroční a pololetní zprávy avšak nikoli pravidelné čtvrtletní zprávy. Například pro společnosti, jejichž účetní období se shoduje s kalendářním rokem, měla být výroční zpráva za rok 2002 uveřejněna do 30. dubna 2003 a pololetní zpráva za 1. pololetí roku 2003 má být uveřejněna do 31. července 2003. V praxi k uveřejnění dochází buď publikací v celostátně distribuovaném deníku (většinou nepraktické vzhledem k rozsahu zpráv) nebo je zpráva dána bezplatně k dispozici ve formě brožury zejména v sídle emitenta a organizátora veřejného trhu, na kterém jsou cenné papíry přijaty k obchodování. Komise pro cenné papíry klade publikaci v tištěných médiích na roveň publikaci na Internetu, například na webové stránce emitenta. Ve stejných lhůtách musí též být pravidelné zprávy doručovány Komisi pro cenné papíry, která je zodpovědná za její předání soudu k založení do sbírky listin obchodního rejstříku. Výše uvedené lhůty platí též tehdy, pokud příslušná účetní závěrka není ve stanovené lhůtě schválena valnou hromadou nebo ověřena auditorem (společnostem však potom vznikají určité dodatečné informační povinnosti). Kromě pravidelné informační povinnosti mají emitenti registrovaných cenných papírů též průběžnou informační povinnost ve vztahu k určitým kurzotvorným informacím.

Pravidelné čtvrtletní reportování je v současnosti již uplatňováno například v USA, kde čtvrtletní zprávy mimo jiné obsahují neauditované účetní výkazy včetně příloh, zprávu managementu s údaji za uplynulé čtvrtletí a za běžný rok o celé společnosti i jejích segmentech (tzv. Management's Discussion and Analysis). Uveřejněné čtvrtletní zprávy jsou publikovány na formuláři 10-Q na webové stránce americké Komise pro cenné papíry (www.sec.gov).

Pokud bude pravidelná čtvrtletní informační povinnost zavedena v ČR, bude znamenat zvýšení informovanosti a tedy i ochrany investorů, avšak na druhé straně i zvýšené náklady pro české společnosti – emitenty registrovaných cenných papírů.

Robert Rabas
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university